Guido
Guido Nieuws 18 februari 2012

ABC Nightline filmt in Apple-fabrieken

Apple kwam de laatste tijd negatief in beeld: slechte arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken en een hoog zelfmoordpercentage onder de arbeiders. Hoewel Apple voorheen altijd erg gesloten was over de kwestie lijkt dat nu langzaam te veranderen. Met als klap op de vuurpijl: ABC Nightline mocht een kijkje nemen in de fabrieken.

Journalist Bill Weir reisde af naar de fabrieken in Shenzhen om een reportage te maken. Naar aanleiding van Weir’s bezoek gaf ABC de volgende verklaring af:

For years, Apple and Foxconn have been synonymous with monster profits and total secrecy so it was fascinating to wander the iphone and iPod production lines, meet the people who build them and see how they live. Our cameras were rolling when thousands of hopeful applicants rushed the Foxconn gates and I spoke with dozens of line workers and a top executive about everything from hours and pay to the controversies over suicides at the plant and the infamous “jumper nets” that line the factories in Shenzhen. After this trip, I’ll never see an Apple product the same way again.

Sinds Tim Cook het stokje heeft overgenomen van Steve Jobs lijkt Apple een transparanter beleid te voeren. Onlangs werd bekend dat Apple de productieketen opent voor de Fair Labor Association. Afgelopen week sprak Cook bijvoorbeeld op de Technology & Internet Conference van Goldman Sachs. Tijdens zijn toespraak meldde hij dat Apple iedere maand rapporten op haar website gaat zetten van controles in Chinese fabrieken. Met de reportage op ABC Nightline lijkt een transparanter beleid dichterbij.

Bill Weir’s reportage wordt uitgezonden bij ABC Nightline op 21 februari om 23:35 uur (Eastern Standard Time). Indien beschikbaar zal OMT de reportage op de website plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ABC Nightline filmt in Apple-fabrieken
Sluiten