Wisconsin koopt iPad’s, Microsoft betaalt

26 reacties

“Doet u maar 1400 iPad’s. 600 nu, 800 later dit jaar. De rekening van 700.000 dollar? Stuur die maar naar Microsoft!” Dit wonderlijke voorval klinkt misschien als fictie, maar er zit een kern van waarheid in. De Amerikaanse staat Wisconsin gaat écht 1400 iPad’s kopen en Microsoft gaat er écht voor betalen.

Het benodigde geld is onderdeel van een schikking tussen Microsoft en Wisconsin. De Staat voerde een lange rechtszaak tegen de software-gigant omdat die consumenten teveel zou hebben laten betalen voor software. Dergelijke rechtszaken zijn in alle Amerikaanse staten gevoerd, maar nergens anders heeft dat geleid tot de 80 miljoen dollar die Microsoft aan Wisconsin moet betalen. 3,4 miljoen dollar van de schikking heeft de staat beschikbaar gesteld om meer technologie de klas in te krijgen.

Het Madison Schooldistrict heeft besloten om hun toegewezen deel van dit budget aan 1400 iPad’s uit te geven. Volgens Bill Smojver van het district was de keuze voor iPad’s makkelijk. Ze zijn mobieler, eenvoudiger te bedienen en goedkoper dan laptops. Daarnaast verwacht hij veel van het nieuwe iTunes U en iBooks textbooks.

Volgens onderwijsinspecteur Sue Abplanalp van het Madison schooldistrict is men op het idee gekomen door een succesvolle proef in Chicago te volgen. Daar bleken leerlingen met iPad’s meer betrokken te blijven in de klas en daardoor beter te presteren.

En zo zullen komend schooljaar honderden Wisconsinse pubers iPad’s op school gaan gebruiken, met dank aan Microsoft.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Jojo890

  Hahaha geniaal! Microsoft is echt aan het balen.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Haha en dan kopen ze ook nog Apple iPads van Microsofts geld, die bale echt hard!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Welnee joh, denk je dat Microsoft wakker ligt van die paar boetes? Dat zijn ze ondertussen gewend.
  Apple idem, want die hebben toch genoeg spaargeld.

 • Profielfoto
  fkeunen

  Eigenlijk is het dus belachelijk als je een middelbare school in Nederland hebt die +/- 1400 leerlingen hebben dat je dan 700.000 aan ipads moet uitgeven om alle leerlingen te voorzien.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ja inderdaad alsof Microsoft wakker ligt van (nog niet eens) een miljoen.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  zal Microsoft leuk vinden dit.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik denk dat je van Apple met zo’n order wel kwantumkorting krijgt. Althans, ik zou het een erg kwalijke zaak vinden als je als bedrijf met bijna 100 miljard op je rekening geen kwantumkorting geeft.

 • Profielfoto
  Bianco

  @fkeunen:Wat denk je dat 1400 sets boeken voor een middelbare Scholier kosten?

 • Profielfoto
  iJos

  @fkeunen:Wat denk je dat 1400 sets boeken voor een middelbare Scholier kosten?

  Ja, en dat moeten álle scholen eens uit gaan rekenen. De investering in goed en betrokkenheid bevorderend onderwijs is een wijs besluit van Apple. Talent en creativiteit is wat bij leerlingen en studenten onvoorwaardelijk gestimuleerd moet worden. Voor ieders niveau.

 • Profielfoto
  stefankuijt

  Ik woon momenteel zelf in Wisconsin en hier gebruikt meer dan de helft van de scholen ook Macs. Ik was laats op een basisschool bij ons hier in het dorp en daar zat een groepje kinderen van ongeveer 5 jaar oud in de gang, allemaal met een iPad letters te leren. Dit jaar heeft de middelbare school waar ik naar toe ga ook office for Mac de deur uit gedaan en is voledig over gegaan op iWork, dit omdat studenten vaak te maken hadden met corrupte en verdwenen bestanden. Hier kan ook elke leraar overweg met een smartboard (in Nederland was dat niet altijd het geval). Het is leuk om te zien hoe Apple meer en meer wordt gebruikt in het onderwijs en ook echt iets kan bijdragen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat is maar de vraag. Na drie jaar is zo’n iPad niet meer hip genoeg en kan hij de laatste software niet meer draaien. Ik zie het nu al voor me: kinderen lopen zaniken dat ze zo’n trage iPad hebben (‘Heb je dat gehoord? Michiel zijn school heeft de nieuwe iPad, vet relaxed’ blablabla). Moet de school nieuwe aan gaan schaffen op de kosten van de belastingbetaler…
  Vervolgens heb je van die slimme jochies die dat ding even hacken en voilà je kan er allemaal spelletjes op doen en weet ik het allemaal niet.

  Dat deden wij vroeger ook met de computers op school. Heb ik echt niet zoveel van geleerd ofzo, anders doen hoe je Kazaa moet installeren en Sint2000 kan spelen;).

  Met boeken kan je jaren doen, zeker als het een no-nonsense degelijk boek betreft. Ze zouden al die plaatjes en lieve kinderboekjes af moeten schaffen en alles in zwart-wit plaatsen, met een duidelijk uitleg, zoals de Examenbundels. Al die pedagogische waanzin dat kinderen van 16 nog gestimuleerd worden door kleurtjes moet er echt uit. Je kan nu nog die examenbundels gebruiken van 10 jaar terug en het is gewoon super duidelijk. Heb nog nooit zoveel geleerd als van examenbundels. Begon pas in mijn examenjaar echt wat te leren;).
  Die dingen kosten niks en kan je 10 jaar gebruiken, zo niet langer;).

 • Profielfoto

  @ fkeunen
  Mensen denken niet na.
  Weet je wel wat school boeken kosten a 14 vakken 60 euro per boek = 840 euro x 1400 leerlingen = 1.176.000 euro en de boeken gaan gemiddeld 4 jaar mee dan worden ze vaak vernieuwd of herschreven.

  Dus een iPad is erg voordelig en je bespaard veel papier

 • Profielfoto
  Bianco

  @Maverick: Dat gaat voor sommige vakken op, maar ook niet. Nieuwe spelling Nederlands? Dag boeken!, nieuwe inzichten in de Biologie? Dag boeken, Duitse taalregels aangepast? Dag boeken, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Ook de manier van lesgeven veranderd, aap, noot mies en ga zo maar door. Vroeger was rekenen 1 plus 1, tegenwoordig is het 1 erbij 1.

  Bovendien, ik weet niet hoe oud je bent, lezen kinderen van tegenwoordig makkelijker van het scherm dan uit een boek. Ik houd liever een boek vast, maar er zijn er genoeg die dat helemaal niet meer leuk vinden, en gestimuleerd worden met een computer, of dat nu in de vorm van een laptop of tablet is maakt dan niet uit.

  Bovendien is de complete samenleving digitaal. We gaan kinderen toch niet analoog opleiden met boeken voor een digitale wereld?

  Ook nog: Een ipad hip genoeg? Heb je jezelf ooit die vraag gesteld toen je schoolboeken had, of die wel of niet hip genoeg waren? Het is bedoeld als leermiddel, en niet als gadget.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Wel leuk al die rekensommetjes, maar vergeet niet dat digitale boeken meestal ook geld kosten!
  Desalniettemin verwelkom ik iPads in het onderwijs. Ook de reductie van papier is een goed plan.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Bianco: de samenleving is helemaal niet digitaal. De samenleving gebruikt digitale spullen als hulpmiddelen. Dat verandert de discussie aanzienlijk. Dan gaat de discussie niet over of wel of niet digitaal moeten leven, maar over wanneer we digitale hulpmiddelen inzetten.

  Stimulatie voor een kind is discipline en duidelijke regels. Een scherm of een boek rukt echt niet zoveel. In Noord-Korea kan elk kind lezen, in Nederland niet. Wil niet zeggen dat we naar hun systeem toe moeten, maar er is hier veel te veel ruimte voor zogenaamd bijzondere gevallen en ‘wat het kind wil’. Als je iemand voor de klas hebt staan met gezag en discipline krijg je iedereen gewoon in het gelid en leren ze van alles . Als je een kind regelmaat geeft, leert ie van alles kan ik je verzekeren. Waarom denk je dat privé scholen in het buitenland zo goed zijn? Die zijn streng en disciplinair en maken gebruik van visuele maatregelen zoals uniformen. Dat is echt niet omdat ze iPads hebben.

  Ik ben 21 en ben helemaal opgegroeid in het digitale leven. Op de universiteit maken ze ook gebruik van technologie en bij sommige dingen helpt dat. Als historicus is het handig dat je bepaalde zaken op kunt zoeken en sneller bronnen tevoorschijn kan halen. Er zitten echter ook nadelen aan en dat is vooral dat nu alles wat digitaal voor kinderen verschijnt als positief wordt gezien. Kinderen leren echt wel met technologie omgaan, ze doen thuis niet anders. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe we kinderen op een ‘leuke’ manier dingen kunnen laten leren. Helaas is leren vaak niet zo leuk, maar het resultaat wel namelijk kennis.

  En dat is wat je elimineert met overmatig gebruik van digitale hulpmiddelen: kennis. Je out-sourced je memory naar de cloud of een disk. Zijn leuke boeken over geschreven (Moonwalking with Einstein bijv.). Het werkt allemaal nog wel, maar de Aziaten en een deel van de Amerikaanse samenleving zal Europa hierin volledig voorbijstreven. Dat zie je nu al: de beste universiteiten zitten in de VS en de brightest komen uit Azië, terwijl onze universiteiten bezig zijn met hoeveel vrouwen een professoraat moeten krijgen en of het niet hip is om een iPad te gebruiken in het klaslokaal.

  Over dat hip zijn trouwens: ja dat heb ik me afgevraagd, want dat is de grap. Ze doen al jaren hun best om schoolboeken ‘leuk’ te maken met tekeningen, kleurtjes en plaatjes. Het is alleen maar irritant en afleidend. Zogenaamd hip, maar iedereen dacht rot op met je plaatjes;). Dat is met de iPad idem dito. Kinderen willen het nieuwste van het nieuwste.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als je kijkt naar de prijs van Windows dan is die boete wel terecht.
  En nu mag het misschien zo zijn dat die boete peanuts is voor MS, het zal ongetwijfeld een knagend gevoel geven dat er spullen van worden gekocht van de aartsvijand. En dan nog wel met (onderwijs)korting ook…:evil:

 • Profielfoto
  bobbappler

  Weet je wat nog eens gestoord is : ik zit nu in 3 gym en kreeg in de 1e een gedateerde laptop van ca. €1000: een Dell latitude d630. Tot zover nog prima, maar je kreeg dit incl. een zo erg getweakte Windows Vista dat de enige mogelijkheden die je had bestond uit ie & office. Ook werden daardoor de redelijke specs (o.a. 7200rpm hdd) volledig te niet gedaan. Ook kreeg je een volledig gelockte BIOS en mogen we die krengen niet mee naar huis. Ze hebben dit nu verandert in een stuk betere HPs voor de 1e & 2e klas maar ik zit nog met mijn Dell de komende 3 jaar… Dan zijn de bijkomende dingen als een volledig onnozele systeembeheerder, reparatietijden van maanden (die van mij heeft ooit daar 4 maanden gelegen) en een belachelijk hoog schoolgeld ook nog vervelend! De druppels zijn voor mij dan nog dat we ook gewoon nog boeken hebben (2/3 van de lessen wordt de laptop niet gebruikt) en dat mijn zus op een andere school een fantastische MacBook krijgt waar ze alles mee kan doen wat ze wilt…. Regio Amsterdam

 • Profielfoto
  Lexis

  @bobbappler
  Zeker gestoord dat er geld wordt uitgetrokken voor laptops op school. Op mijn school waren er gewoon computer lokalen aanwezig, that’s it.

  Verder zijn al je problemen geen problemen, maar luxeproblemen; first world problems.

 • Profielfoto
  Smon

  Eigenlijk is het dus belachelijk als je een middelbare school in Nederland hebt die +/- 1400 leerlingen hebben dat je dan 700.000 aan ipads moet uitgeven om alle leerlingen te voorzien.

  Ik vind het eigenlijk nog best wel meevallen. Het is natuurlijk niet zo dat de school verplicht het hele bedrag moet betalen.

  Ik weet niet of scholen belasting moeten betalen, of deze terug kunnen vragen. Ik neem aan het laatste: dat educatie-instellingen geld kunnen terugvragen bij de fiscus.

  Als dat het geval is, dan kost iedere iPad nog ‘maar’ 419 euro. De schoolboeken zijn in principe ‘gratis’ (vergoeding tot ongeveer 325 euro) [ik geloof dat het hier meestal om bruikleen gaat (de boeken gaan dus weer terug)].

  De enige kosten die er dan zijn is het kopen van een iPad en eventuele kosten voor boeken die buiten het budget vallen.

  De school zou dan de ouderbijdrage kunnen verhogen om de iPad te vergoeden. Voor het VMBO 105 euro per jaar (4 jaar) extra. Voor het HAVO 84 euro per jaar extra (5 jaar) en voor het VWO 70 euro per jaar extra. Ik denk dat zoiets een redelijke deal is: 70 tot 105 euro per jaar extra (of simpelweg één keer betalen). Daar bovenop komt natuurlijk nog wel een verzekering.

 • Profielfoto
  Smon

  @bobbappler
  Zeker gestoord dat er geld wordt uitgetrokken voor laptops op school. Op mijn school waren er gewoon computer lokalen aanwezig, that\’s it.

  Verder zijn al je problemen geen problemen, maar luxeproblemen; first world problems.

  Hier ook meerdere computerlokalen. Daarnaast waren er wel laptops aanwezig, maar dat was voor in het geval dat alle computerlokalen bezet waren en een klas toch computers nodig had. Gewoon gratis trouwens.

 • Profielfoto
  Arthur345

  @ fkeunen
  Mensen denken niet na.
  Weet je wel wat school boeken kosten a 14 vakken 60 euro per boek = 840 euro x 1400 leerlingen = 1.176.000 euro en de boeken gaan gemiddeld 4 jaar mee dan worden ze vaak vernieuwd of herschreven.

  Dus een iPad is erg voordelig en je bespaard veel papier

  Als je iPads hebt, moet je daarvoor ook nog boeken kopen;)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Juist, bij de boeken betaal je niet zozeer voor alle kilo’s papier, maar meer voor de kosten van het produceren van de inhoud, dacht je dat dat gratis was? Anderzijds maakt het inderdaad nieuwe distributiemodellen mogelijk, sparen op transportkosten, en bijv. abonnementmogelijkheden waardoor de informatie altijd up-to-date is…

  @Maverick: goed leren blijft altijd een combinatie van “de boel leuk en aantrekkelijk maken” en keiharde discipline. Ik heb als kind zowel veel gehad aan de Amiga, waar ik een programma had om woordjes te leren, als de ijzeren discipline van mijn natuurkundeleraar (iedereen vond hem een absolute eikel, omdat-ie gewoon keihard was!), die het er gewoon ingestampt heeft bij iedereen hoe je formules, grootheden en eenheden goed gebruikt.

 • Profielfoto
  quincyt

  @Maverick9898: Maar een deel ligt ook bij de ouders die “opkomen” voor het kind als er een keer discipline van ze wordt geëist. Dan komen de ouders stampvoetend naar school om verhaal te halen.

  Dit soort dingen zouden ze eens vanuit de overheid moeten aanpakken. First things first: kinderen discipline bijbrengen en ouders niet de kans gunnen verhaal te gaan halen hiervoor, maar het te steunen. Ik denk dat met en door bovenstaande veel kinderen tegenwoordig ook een stuk respect en normen en waarden ontberen. Alles kan en alles mag maar!

  Een kind tot 16 jaar kan wensen hebben, maar deze kan je makkelijk negeren. Ze verdienen nog geen geld en kunnen nog niet zelfstandig zijn. Dus ze iets bijbrengen kan niet zo moeilijk zijn.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  denk niet dat miscrosoft er wakker van licht…:(
  apple verdant een zakcentje…:)

  en ik lach hard:P

 • Profielfoto
  Sambalbitch

  Prachtig

 • Profielfoto
  ptra

  @Koen:

  1 iPad
  2 iPads
  1400 iPads

  …wat is meervoud toch makkelijk…