Volgende smartphone ’t zonnetje in huis?

15 reacties

De toekomst van je iPhone’s batterijduur  ziet er zonnig uit, aldus de website Spectrum. Na lang onderzoek zijn wetenschappers van de Cambridge Universiteit erin geslaagd de batterijduur van 11% tot 18% te verlengen door zonnecellen onder het scherm te plaatsen.

De techniek gaat als volgt in zijn werk: kleine zonnecollectorreepjes worden in een raster rond de oled-blokjes gelegd waarna ze het licht kunnen opnemen dat het scherm zelf produceert. Recycling dus eigenlijk. In tegenstelling tot wat je zou verwachten vangen de zonnecollectoren geen licht op dat van buiten op het scherm komt.

Volgens de wetenschappers van Cambridge wordt maar 36% van het licht dat de telefoon genereert om het scherm te verlichten daadwerkelijk gebruikt om de telefoon te verlichten. De rest verspilt de telefoon, de zonnecollectoren lossen dit probleem op. De wetenschappers gebruikten een telefoon met een 3,7 inch scherm voor hun experimenten. Gesteld wordt dat hoe groter het scherm is en hoe helderder het scherm afgesteld is, hoe meer energie de zonnecellen zullen opleveren. Bij de gebruikte telefoon leverden de collectoren 5 milliwatt op. Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

Uit het onderzoek van Cambridge is al een werkend prototype gekomen. Maar ondanks de al behaalde resultaten moeten de wetenschappers nog veel doen voordat de techniek op de markt beschikbaar komt. Nu richten de wetenschappers zich nu vooral op het vergroten van de efficiëntie van de techniek. De wetenschappers hebben geen indicatie gegeven over wanneer we de techniek mogen verwachten. We mogen ons dus afvragen of de iPhone 5 ermee uitgerust zal worden.

 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Nooit meer opgeladen hoeven te worden? Hallotjes, wet van energiebehoud! De telefoon kan niet meer stroom genereren dan die verbruikt!

 • Profielfoto
  Domtoren

  Nou ja, als die collecteren ook omgevingslicht opvangen en gebruiken om de batterij op te laden dan is er geen theoretische reden waarom die telefoon niet zonder stopcontact zou kunnen.

 • Profielfoto
  Slein

  Met behulp van.. Het is een stap in de richting van wellicht ooit een iPhone die nooit meer opgeladen hoeft te worden. Ben het met je eens dat met alleen deze techniek dat nooit gaat lukken.;)

 • Profielfoto
  Pepperonie

  Kunnen ze niet die schermen efficiënter maken? Dat lijkt mij een veel interessanter dan deze techniek. Er wordt gesuggereerd dat maar 36% van het licht dat het scherm produceert nuttig gebruikt wordt. Hier moeten ze aan gaan werken, krik dit op tot de 90% ofzo. Hoeft je telefoon maar een derde (circa) minder energie aan het scherm leveren. Dan gaat je accu pas echt langer mee.
  De techniek met die zonnecollectoren is beetje onzonnig als je het mij vraagt en ik verwacht ook niet dat dit ooit in de iPhone gaat komen. O.a. door de productiekosten omhoog gaan en het toch wat ruimte in beslag neemt in de toch al zo compacte iphone.

 • Profielfoto
  iSponge

  Misschien zal het nooit zover gaan dat hij nooit meer opgeladen hoeft te worden, maar als er op deze manier energie gerecycled kan worden en de batterijduur verlengt kan worden zal het al een grote stap vooruit zijn. Als je op deze manier je telefoon niet elke dag maar om de dag hoef op te laden scheeld het al de helft in het energie verbruik van je mobiel uit je stopcontact.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dat zal lekker opladen in mijn broekzak….

 • Profielfoto
  Dustin24

  Ja nice! Dat zijn ontwikkelingen waar we echt wat aan hebben!

 • Profielfoto
  jellek

  Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

  Sorry hoor maar dit vind ik toch wel lichtelijk ongeloofwaardig.. Als ze dat voor elkaar krijgen hebben ze meteen een perpetuum mobile ontwikkeld, en dat is een stuk interessanter dan alleen een telefoon toepassing. In dat geval zou je het ook op alle andere elektronische apparatuur kunnen toepassen, nooit meer energie verbruiken dus. Als dit daadwerkelijk voorspeld is door de nieuwsbron dan haalt dit de geloofwaardigheid van de rest van het bericht enorm naar beneden..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

  Sorry hoor maar dit vind ik toch wel lichtelijk ongeloofwaardig.. Als ze dat voor elkaar krijgen hebben ze meteen een perpetuum mobile ontwikkeld, en dat is een stuk interessanter dan alleen een telefoon toepassing. In dat geval zou je het ook op alle andere elektronische apparatuur kunnen toepassen, nooit meer energie verbruiken dus. Als dit daadwerkelijk voorspeld is door de nieuwsbron dan haalt dit de geloofwaardigheid van de rest van het bericht enorm naar beneden..

  Langs de weg staan anders genoeg flitspalen die volledig werken op de zonnecelletjes die erop staan, precies hetzelfde principe. Want dan heb je het principe van een perpetuum mobile niet precies begrepen, want dan mag er geen energie uit een externe bron (lees: zonlicht) opgevangen worden.

  Maar ik moet toegeven dat de manier van schrijven in het artikel nogal onduidelijk is

  Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

  Dat lijkt me inderdaad sterk, maar zodra de zonnecellen ook extern hun energie opvangen, waarom ook niet, ’t is zeker mogelijk..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zonnecollectoren in iPhone/iPad/iPod schermen: ja! Vanuit Apple zijn daarvoor vorig jaar al patenten aangevraagd. Dat zal zeker niet de iPhone 5 bereiken. Je mag ervan uitgaan dat een iPhone, iPad etc minstens een half jaar voordat ze worden geproduceerd/gepresenteerd helemaal uit-ontwikkeld zijn.
  Als er nu dus iets ontwikkeld wordt – en het gaat alleen nog om eerste proefnemingen begrijp ik en prototypes – dan mag je blij zijn als dat in de iPhone 7 of zo verwerkt zal gaan worden.
  Het idee is goed. Wat beperkt doordat alleen licht van het scherm zelf opgevangen wordt. Je zou verwachten dat licht van buitenaf ook veel extra energie kan opleveren. Ooit een iPhone (bijna) self-supporting? Daar zou ik maar helemaal nooit op rekenen. Als zonnecellen zullen worden toegepast, het scherm al veel efficiënter werkt, zullen iPhone en iPad alweer zoveel meer stroom nodig hebben….dat het nodig blijft ze op te laden.

 • Profielfoto
  Kobes

  @spacefreek
  volgens mij heeft jellekralt het principe toch begrepen, want in het artikel staat ook:

  In tegenstelling tot wat je zou verwachten vangen de zonnecollectoren geen licht op dat van buiten op het scherm komt.

  (onderstreping toegevoegd)

  En als dat zo is EN je hoeft niet meer op te laden heb je volgens mij een perpetuum mobile.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @spacefreek
  volgens mij heeft jellekralt het principe toch begrepen, want in het artikel staat ook:

  In tegenstelling tot wat je zou verwachten vangen de zonnecollectoren geen licht op dat van buiten op het scherm komt.

  (onderstreping toegevoegd)

  En als dat zo is EN je hoeft niet meer op te laden heb je volgens mij een perpetuum mobile.

  Klopt, daarom neem ik het artikel ook in twijfel in m’n onderste quote, want er staat met behulp van deze technologie, er staat niet expliciet met behulp van enkel deze technologie of met behulp van deze technologie (en anderen). Maar volgens mij doelen ze op het laatste, vind het artikel dus nogal onduidelijk.. Ben het dan ook met jou en jellekralt eens :thumbsup: Die onduidelijkheid moet uit het artikel, want het eerste geval is in theorie (laat staan praktijk) helemaal niet mogelijk..

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Dit vind ik nou echt een briljant concept! Hopelijk gaat Apple dit toepassen in nieuwe iOS devices!

 • Profielfoto
  wolflohuis

  Ben er absoluut niet te vreden over mijn batterijduur van mm ipod touch 4g! Alle apps afgesloten wifi uit en in standby moet ik hem na 7 uur weer opladen. Ik heb dat ding nog geen jaar

 • Profielfoto
  arno_vos

  Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

  In ieder geval 1x opladen, anders gaat het scherm namelijk nooit aan… Het licht voor de ‘zonnecollectoren’ komt immers van het scherm ? Desalniettemin een knap stukje techniek als Apple het werkend weet te krijgen.