Bram van Dam
Bram van Dam Nieuws 23 januari 2012

Volgende smartphone ’t zonnetje in huis?

De toekomst van je iPhone’s batterijduur  ziet er zonnig uit, aldus de website Spectrum. Na lang onderzoek zijn wetenschappers van de Cambridge Universiteit erin geslaagd de batterijduur van 11% tot 18% te verlengen door zonnecellen onder het scherm te plaatsen.

De techniek gaat als volgt in zijn werk: kleine zonnecollectorreepjes worden in een raster rond de oled-blokjes gelegd waarna ze het licht kunnen opnemen dat het scherm zelf produceert. Recycling dus eigenlijk. In tegenstelling tot wat je zou verwachten vangen de zonnecollectoren geen licht op dat van buiten op het scherm komt.

Volgens de wetenschappers van Cambridge wordt maar 36% van het licht dat de telefoon genereert om het scherm te verlichten daadwerkelijk gebruikt om de telefoon te verlichten. De rest verspilt de telefoon, de zonnecollectoren lossen dit probleem op. De wetenschappers gebruikten een telefoon met een 3,7 inch scherm voor hun experimenten. Gesteld wordt dat hoe groter het scherm is en hoe helderder het scherm afgesteld is, hoe meer energie de zonnecellen zullen opleveren. Bij de gebruikte telefoon leverden de collectoren 5 milliwatt op. Voorspeld wordt dat de telefoons in de verre toekomst met behulp van deze technologie misschien nooit meer opgeladen hoeven te worden.

Uit het onderzoek van Cambridge is al een werkend prototype gekomen. Maar ondanks de al behaalde resultaten moeten de wetenschappers nog veel doen voordat de techniek op de markt beschikbaar komt. Nu richten de wetenschappers zich nu vooral op het vergroten van de efficiëntie van de techniek. De wetenschappers hebben geen indicatie gegeven over wanneer we de techniek mogen verwachten. We mogen ons dus afvragen of de iPhone 5 ermee uitgerust zal worden.

 

Reageer op artikel:
Volgende smartphone ’t zonnetje in huis?
Sluiten