Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 januari 2012

SSD in Mac Pro kan véél sneller

Harde schijven zijn uit, SSD opslag is in, daar zal iedereen het over eens zijn. Buiten de hogere aanschafprijs heeft SSD alleen maar voordelen. Het is minder kwetsbaar, energiezuiniger en veel kleiner dan traditionele harde schijven. Het allergrootste voordeel van SSD is echter de snelheid.

Wanneer je bijvoorbeeld in plaats van een harde schijf een SSD-module in de SATA-bay van je MacBook Pro stopt kan je daarmee snelheden van 375 MB per seconde bereiken. Daarmee is SATA’s maximale doorvoersnelheid bereikt. SSD kan echter nog veel sneller, maar hoe? OWC komt met de oplossing, al moet je er wel een Mac Pro voor hebben: SSD opslag die via PCI Express vijf keer sneller is dan SATA.

Op de vorige week gehouden CES 2012 in Las Vegas toonde OCW een prototype van een RAID controller die in een PCI Express-slot gestoken kan worden. Op de kaart is ruimte voor maximaal vier NAND Flash-modules die samen voor maximaal 2 TB aan opslag zorgen.

Omdat PCI Express een veel hogere datadoorvoersnelheid heeft dan SATA kan data met een constante snelheid van 2 GB van en naar de flash modules gepompt worden volgens OWC. Daarmee is de kaart niet alleen sneller dan SSD SATA-modules maar wint deze het ook van mobiele Thunderbolt SSD-modules die momenteel tot een maximum van ongeveer 750 MB/s gaan.

Zoals we gewend zijn van SSD-modules zal de PCI Express kaart van OWC waarschijnlijk niet goedkoop worden. Het bedrijf weet op dit moment zelf nog niet wanneer de kaart op de markt komt, laat staan wat ie moet gaan kosten.

Wat zou jij overhebben voor 2 TB aan razendsnelle SSD-opslag in je Mac Pro?

Reageer op artikel:
SSD in Mac Pro kan véél sneller
Sluiten