Siri zorgt voor explosieve groei dataverkeer

17 reacties

De digitale assistent Siri in de iPhone 4S zorgt eigenhandig voor een aanzienlijke toename in het dataverkeer bij iPhone-gebruikers. Bezitters van een iPhone 4S gebruiken in vergelijking met eerdere modellen van Apple’s telefoon twee keer zoveel data, zo meldt een studie van onderzoeksbureau Arieso.

Op het moment dat de gebruiker iets aan Siri vraagt, gaat de applicatie meteen op het web op zoek naar een geschikt antwoord, bijvoorbeeld middels zoektermen via Google en Wolfram Alpha. Dit zorgt voor een (relatief) zware belasting van het dataverkeer via de telefoon. Naast Siri wordt ook het mobiel streamen en bekijken van video gezien als verantwoordelijk voor de toename in mobiel dataverkeer. Een ander opvallend punt uit het onderzoek van Arieso; slechts 1% van de gebruikers verantwoordelijk is voor de helft van de gedownloade data.

De iPhone 4 gebruikte 1.6 meer data dan de iPhone 3G, daarentegen gebruikt de iPad 2 ruim 2.5 keer meer data dan de iPhone 3G. De verandering van het landschap binnen het mobiele dataverkeer is absoluut merkbaar, met telecombedrijven die op deze trend inspringen door prijzen voor data te verhogen aan de hand van de enorme groei van mobiel dataverkeer.

 

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Troubleparadise

  Dit artikel is COMPLEET FOUT!

  Siri verbruikt amper data! De echte reden is dat de 4S nog nieuw is en het grootste deel van de gebruikers dus mensen zijn die wel iets technologie kennen, toevallig net dezelfde groep die veel op internet zit.

 • Profielfoto
  AliO

  Ik maak geregeld gebruik van Siri en merk niks van veel data gebruik!

 • Profielfoto
  iPredict

  Tja met al die datalimieten tegenwoordig zou dit inderdaad als zorgelijk gezien kunnen worden.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zelf heb ik geen iPhone 4S. Maar ik kan me niet voorstellen dat Siri veel data gebruikt. Het zijn meestal kleine dingen die je iPhone opvraagt als je iets tegen Siri zegt. Ik denk niet veel maar dan bijv. een Whatsapp bericht laden of zo

 • Profielfoto
  pim939

  Dit artikel is COMPLEET FOUT!

  Siri verbruikt amper data! De echte reden is dat de 4S nog nieuw is en het grootste deel van de gebruikers dus mensen zijn die wel iets technologie kennen, toevallig net dezelfde groep die veel op internet zit.

  Helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  Xcode

  Voor zover ik weet gebruikt Siri zeer weinig data bij gebruik. De acties die Siri echter onderneemt nemen het grootste deel van het datagebruik in. Echter, zonder Siri had men het ook opgezocht dus volgens mij is de getrokken conclusie nogal voorbarig. Ik heb net ook even het bronartikel doorgelezen en daar wordt met geen woord gerept over Siri, lees voortaan even goed je bronnen door!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Na het lezen heb ik nog een boel vragen.
  Is die 1% de zelfde groep als de iphone4s gebruikers? Of is de 1% van de iPhone 4s gebruikers die de helft gebruiken?
  Wat is dan het aandeel van de toename afkomstig van Siri opdrachten? Als je hier je titel van maakt moet je daar in ieder geval specifiek antwoord op geven.
  Jammer dat het artikel zo klein is. Jullie hebben zoveel ruimte op de site. En er komt soms maar een artikel op de site. Waarom dan niet gewoon een goed inhoudelijk en volledig artikel over dingen schrijven.
  Het blijven toch net artikelen van net weer niet…….. Jammer!

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  Inderdaad, zoals @TroubleParadise, @pim939 en @Xcode ook al meldden, dat Siri verantwoordelijk is voor het vele extra data verbruik is onzin!

  Her en der op het web is te lezen hoe Siri werkt, wat er precies verstuurd wordt, etc., en het datagebruik van Siri valt erg mee. Dat moet ook wel want als gebruiker wil je wel een beetje snel antwoord, je gaat niet een minuut zitten wachten voordat je vraag naar de Apple servers verzonden is zodat er vervolgens een keer een antwoord bedacht kan worden.

  Wat het wel veroorzaakt is speculeren want Arieso, het bedrijf die het datagebruik-per-telefoon-type onderzocht, vertelt ons niet hoe ze het meten. Wat ze wel vertellen is dat ze eerst gebruikers met een iPhone 3GS meten, dat dan 100% noemen, en als ze dan constateren dat de iPhone 4S gebruikers 2,76 keer zo veel data gebruiken dan noemen ze dat 276%. Wat ze er helaas niet bij vertellen is wanneer ze die 3GS gebruikers gemeten hebben. Was dat net na de release van iOS 3 of was dat ook zo recent als de iPhone 4S? Het is speculeren, maar wat ze bij Arieso denk ik bedoelen is dat ze in de zomer van 2009, toen de 3GS en iOS 3 net uitkwamen, het gebruik van de 3GS ook hebben gemeten. Niet zo gek dat dat minder was: toen waren er geen photo streams die synchroniseerden, de camera maakte foto’s van 2 Mp en niet 8 Mp en via iTunes gekochte apps, songs en videos (!) werden niet automatisch gesynchroniseerd.

  Bronnen:

  Dit is wat Arieso ons verteld: http://www.arieso.com/news-article.html?id=89

  Over het data gebruik van Siri: http://www.macrumors.com/2011/11/02/siris-impact-on-data-usage-examined/

 • Profielfoto
  ikkieman

  Roelof, ik ben dit absoluut met je eens. Het hele verhaal is volledig ambigu. Overigens moet je natuurlijk ook wel rekening houden met een ver-4-voudiging van het aantal weer te geven pixels. Ook is het zeer belangrijk rekening te houden met de verschillende programma’s. Als je dit accuraat wil meten moet je verschillende telefoons, dezelfde programma’s (neem spotify bijvoorbeeld) en precies dezelfde stream, precies dezelfde tijd laten draaien.

 • Profielfoto
  lucschram

  Het artikel is niet fout, ze hebben het fout overgenomen van onderzoeksbureau Arieso.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik meen me te herinneren dat Siri zelf per vraag maar een luttele 64 kb aan data verbruikt. Knappe jongen die op die manier Siri een substantieel deel van z’n data weg krijgt gestookt.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Woohooo behoor ik nu zonder Siri toch tot de 99%!

 • Profielfoto
  GXGOW

  Ze zouden de prijzen voor data eerder moeten verlagen. Denken ze echt dat het geld op onze rug groeit? Afzetters, dat zijn het!

 • Profielfoto
  Bento

  De iPhone 4 gebruikte 1.6 meer data dan de iPhone 3G

  1.6 wat? Koeien?

 • Profielfoto
  essiw

  Bento, dat is natuurlijk een factor, dus 1,6 keer meer.

 • Profielfoto
  JTD

  Dat moet er dan wel bij staan: 1.6 keer.
  Klinkt zielig, maar men mag de lezer niet laten gokken.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  komt siri eigenlijk ook voor ipod en ipad?