Patenten wijzen op Thunderbolt in iOS-apparaten

8 reacties

De connectie werd door Apple vorig jaar met veel bombarie aangekondigd als een nieuwe manier van I/O-interface. Thunderbolt kan enorme snelheiden van datatransmissie mogelijk maken en daarnaast kan het dienen als enkel aansluitpunt voor meerdere apparaten.

Zo kan je een monitor, enkele harde schrijven en ander randapparatuur met de juiste connectoren via een enkele Thunderbolt-poort laten lopen. De realiteit wijst uit dat dit niet onaardig werkt. Apple maakt nu langzaam aan alle Macs Thunderbolt-klaar, maar de rest van de markt beweegt nog niet erg mee. Ondertussen onderzoekt Apple de mogelijkheid om Thunderbolt toe te passen binnen iOS-apparaten. De site Patently Apple heeft opgemerkt dat Apple allerlei Thunderbolt-gerelateerde patenten aanvraagt die het mogelijk moeten maken om een connectie tot stand te brengen “tussen een draagbare mediaspeler, een display en computer, of tussen een aantal apparaten.”

Qua precieze functionaliteit is er verder weinig bekend. Het zou mogelijk kunnen zijn dat de laadtijden en datatransmissie van iOS-apparatuur op deze manier sterk worden versneld. Het is niet duidelijk of het iOS-apparaat op dat moment echt functioneert als een Thunderbolt-apparaat (zoals een Mac), of slechts als randapparatuur. Eveneens zou de aansluiting deels opnieuw ontworpen moeten worden, om zo in bijvoorbeeld iPods en iPhones te passen.

Het is opvallend dat Apple zoveel patenten ineens registreert voor Thunderbolt. Het systeem werd namelijk door Intel en Apple samen ontwikkeld, destijds onder de naam LightPeak. Volgens Intel is Thunderbolt (en het betreffende handelsmerk) nog steeds eigendom van Intel en kan Apple er dus weinig aanspraak op maken. Nu lijkt het er echter op dat Apple zoveel mogelijk Thunderbolt-patenten wil bezitten.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat is natuurlijk meer dan welkom!

 • Profielfoto
  iPredict

  Er gaan weer wat heerlijke mac/pc debatten komen wanneer usb 3.0 officieel is uitgestirven en thunderbolt dé I/O van de toekomst blijkt te zijn. Maar als apple nu de patenten voor zich neemt en daarmee de pc wereld niet zn gang laat gaan, kan het nog wel even duren voordat het een standaard wordt.
  .
  Overigens, is dit een aanduiding dat apple af gaat stappen van de 30pin connector bij iOS? En al mn lieve, lieve randapparatuur dan?

 • Profielfoto
  iNicky

  Apple heeft altijd al gekozen voor de verkeerde dingen en moest vroeg of laat toch het systeem van de concurrentie overnemen. Het eigen systeem legde daarbij steevast het loodje. Voorbeelden te over. Ik zou mij dus niet verbazen wanneer de concurrentie een wellicht inferieure oplossing ontwikkelt dat uiteindelijk de standaard gaat worden. Apple werkt daar in ieder geval zelf aan mee door Thunderbolt met patenten dicht te timmeren.

 • Profielfoto
  deCube

  iNicky, zoals in een eerder artikel ook al eens is uitgewezen is het omgekeerde ook (vaker) waar. Het is dus niet zo zwart/ wit als jij suggereert.

  Ik dirigeer je graag door naar het eerder genoemde artikel: http://www.onemorething.nl/2011/12/apple-doet-het-verkeerd/.

 • Profielfoto
  iphone3gs

  he inicky
  wat apple heefd altijt voor de verkeerden dingen ge kozen daarom is het het rijkste bedrijf terweerelm
  en dan moest je de tegen partij kiesen had je geen geld voor eern mac

 • Profielfoto
  iphone3gs

  je leest echt niets he
  daar staat dat apple het goed doet en dat mensen die seggen dat apple het verkeert doet het verkeert hebben

 • Profielfoto
  iNicky

  Hmmm, ik zeg toch niet dat Apple het verkeerd doet! Wel zijn er voorbeelden te over dat Apple keuzes maakt waar ze later op terugkomen omdat de concurrentie een andere keuze heeft gemaakt die beter aanslaat.

  Kernpunt is dat dit ook wel eens met thunderbolt zou kunnen gebeuren temeer daar Apple deze technologie met patenten aan het dichttimmeren is. Ik zal niet raar opkijken wanneer binnenkort een concurrent met veel bombarie een systeem aankondigt met betere specs en een laag prijskaartje dat slechter werkt maar standaard op de PC zal zitten en daardoor beter aanslaat. De opvolger van USB 3 zeg maar. Het zal dan USB 4 zijn, maar niet zo heten.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Zojuist is de eerste laptop (van Acer) uitgerust met Thunderbolt..