Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 januari 2012

Marktaandeel Mac blijft groeien

Een jaar geleden bleek dat Apple was opgeklommen tot de op twee-na grootste computerbouwer, na HP en Dell. Tot deze conclusie kwam het onderzoeksbureau Canalys destijds op basis van verkoopcijfers uit het vierde kwartaal 2010. Hierbij werd de iPad echter wel meegerekend als mobiele computer.

Bureau Gartner heeft dit jaar een gelijksoortig onderzoek gedaan over het afgelopen jaar en komt tot de zelfde conclusie: Apple blijft zijn derde positie houden. Interessant is echter dat Gartner alleen desktop PC’s, laptops en netbooks heeft meegenomen in het onderzoek. Apple’s derde plek is nu dus puur toe te schrijven aan Mac-verkopen. De iPad is niet meegerekend. 

Gartner maakte de berekening op basis van de hoeveelheid computers die vanuit de fabrikant naar distributeurs in de Verenigde Staten zijn verscheept in het laatste kwartaal van 2011. Bij apple waren dat 2.074.800 Mac’s. Dat is een groei van 20,7% vergeleken met het zelfde kwartaal in 2010. Apple is de enige fabrikant in de top 5 die een stijging in het aantal afgezette computers liet zien. Zo moest Dell een daling van 4,5% incasseren maar bleef het bedrijf op de tweede plek staan. HP heeft zijn koppositie behouden maar leverde wel flink in: 26,1% in vergelijking met het vierde kwartaal in 2010. Overigens gebruikt Gartner het eigen onderzoek van vorig jaar voor deze vergelijking, niet het onderzoek van Canalys waarin de iPad meegerekend werd.

Hoe Apple het zou doen in dit lijstje als de verkopen van de iPad meegerekend zouden worden is niet bekend, maar experts voorspelden al eerder dat Apple in 2012 HP voorbij zal streven.

Op 24 januari weten we meer. Dan maakt Apple officiële cijfers bekend over de verkopen van Mac en iOS in het laatste kwartaal van 2011.

Reageer op artikel:
Marktaandeel Mac blijft groeien
Sluiten