Marktaandeel Mac blijft groeien

17 reacties

Een jaar geleden bleek dat Apple was opgeklommen tot de op twee-na grootste computerbouwer, na HP en Dell. Tot deze conclusie kwam het onderzoeksbureau Canalys destijds op basis van verkoopcijfers uit het vierde kwartaal 2010. Hierbij werd de iPad echter wel meegerekend als mobiele computer.

Bureau Gartner heeft dit jaar een gelijksoortig onderzoek gedaan over het afgelopen jaar en komt tot de zelfde conclusie: Apple blijft zijn derde positie houden. Interessant is echter dat Gartner alleen desktop PC’s, laptops en netbooks heeft meegenomen in het onderzoek. Apple’s derde plek is nu dus puur toe te schrijven aan Mac-verkopen. De iPad is niet meegerekend. 

Gartner maakte de berekening op basis van de hoeveelheid computers die vanuit de fabrikant naar distributeurs in de Verenigde Staten zijn verscheept in het laatste kwartaal van 2011. Bij apple waren dat 2.074.800 Mac’s. Dat is een groei van 20,7% vergeleken met het zelfde kwartaal in 2010. Apple is de enige fabrikant in de top 5 die een stijging in het aantal afgezette computers liet zien. Zo moest Dell een daling van 4,5% incasseren maar bleef het bedrijf op de tweede plek staan. HP heeft zijn koppositie behouden maar leverde wel flink in: 26,1% in vergelijking met het vierde kwartaal in 2010. Overigens gebruikt Gartner het eigen onderzoek van vorig jaar voor deze vergelijking, niet het onderzoek van Canalys waarin de iPad meegerekend werd.

Hoe Apple het zou doen in dit lijstje als de verkopen van de iPad meegerekend zouden worden is niet bekend, maar experts voorspelden al eerder dat Apple in 2012 HP voorbij zal streven.

Op 24 januari weten we meer. Dan maakt Apple officiële cijfers bekend over de verkopen van Mac en iOS in het laatste kwartaal van 2011.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Is dell nu #1 of hp?

 • Profielfoto
  karelschapie

  Allemaal natte vingerwerk

 • Profielfoto
  krisp

  Let wel: het gaat hier om de verkoopcijfers in de USA. Wereldwijd komt Apple nog heel niet in de top 5 voor.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @krisp, je hebt gelijk. Stond in de tekst onduidelijk vermeld. Daar worden emerging markets etc. genoemd als reden voor Apple’s groei, maar in de tabellen staat idd duidelijk het verschil tussen US en worldwide. Dank

 • Profielfoto
  JTD

  Een jaar geleden bleek dat Apple was opgeklommen tot de op twee-na grootste computerbouwer, na HP en Dell.

  ik weet wel dat er ergens in de derde alinea wordt gerept over de distributeurs in de Verenigde Staten, maar het zou nog beter zijn om direct te vermelden dat het hier om Amerikaans nieuws gaat. Dus in de zin die ik hierboven als quote heb gezet even melden dat het om de USA gaat. Bijvoorbeeld:

  Een jaar geleden bleek dat Apple was opgeklommen tot de op twee-na grootste computerbouwer in de USA, na HP en Dell.

  Dat maakt het stuk nog beter begrijpbaar en is de context ook goed duidelijk.

 • Profielfoto
  NTG

  Pie-charts or it didn’t happen!:wink:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple wordt dit jaar de GROOOOOOOOOTSTE ter wereld!
  iPads moeten natuurlijk gewoon worden meegerekend.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Apple word alleen de grootste als ze de producten niet zo duur maken. Dell en HP daarentegen zijn goedkoop dus een grotere doelgroep.

 • Profielfoto
  Jenner2006

  Als ze de grootste zijn is de exclusiviteit er wel vanaf.;)

 • Profielfoto
  pim939

  Idd

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gebruiken we Apple omdat ze exclusief zijn of gebruiken we Apple primair omdat het de beste, makkelijkst te gebruiken én de mooiste producten zijn? Er is enkele weken in een onderzoek al berekend dat Apple dit jaar HP gaat voorbijstreven en de grootste computerfabrikant ter wereld zal worden. Daarbij worden iPads meegeteld, omdat tablets in de internationale markt gewoon als computers worden gezien en ook daadwerkelijk marktaandelen van desktops en vooral notebooks innemen. De prijs van Appleproducten is blijkbaar geen belemmering. Alle Windows en Android concurrenten delven stuk voor stuk het onderspit, worden van de markt gehaald of met grote kortingen aangeboden.

 • Profielfoto
  McNismo

  Op zeker dat ze de GROOTSTE worden.
  En laat maar lekker duur blijven. Dan blijft het exclusief!

 • Profielfoto
  iGerbert

  De Mac gebruikers zelf zijn “exclusief”

 • Profielfoto
  Zakske

  De prijs van Appleproducten is blijkbaar geen belemmering.

  Toch wel… het marktaandeel van de iPhone groeit bijvoorbeeld nog enkel in de US, UK en enkele “emerging markets”. Elders is het allemaal Android. Waarom? Dezelfde hardware, een OS dat iets minder is… maar een smartphone met Android is véél goedkoper.

 • Profielfoto
  wouwout

  Hoe zit het met het marktaandeel OS X versus Windows? Is interessanter dan naar fabrikanten kijken. OS X heeft 1 fabrikant, Windows tientallen. Kortom een pc fabrikant heeft tientallen concurrenten die ongeveer dezelfde ervaring bieden.
  .
  Groeit het marktaandeel van OS X wereldwijd of gaan de nieuwe computer gebruikers in emerging markets toch aan de PC?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het marktaandeel van Apple, inclusief marktaandeel van MacOS en iOS zou enorm kunnen groeien als Apple buiten de VS ook ’s meer werk zou maken van marketing en reclame. Ooit een Apple commercial hier op TV gezien? Het maakt enorm uit. Samsung verovert steeds meer aandeel door een enorm reclame-offensief. Daardoor gaan mensen denken/geloven dat het beter is. Vooral wat betreft het gebruiksgemak van iMac is er nog enorme onwetendheid bij Windhoosgebruikers.

 • Profielfoto
  Mikio

  ^
  |
  |

  Ik heb me in het voorjaar laten meeslepen door al die (over)enthousiaste comments over een Mac en een imac gekocht. Ik vond het toch schone schijn, heb hem begin deze maand aan mijn neefje gegeven omdat ik er gewoon niet mee kon werken.
  Ben nu weer, na een hoop ellende met bestanden terug zetten, terug naar Windows gegaan en alles werkt naar mijn mening gewoon als een zonnetje.

  Er zijn genoeg redenen om geen mac in huis te halen (net als om geen windows in huis te halen), echt niet alleen onwetendheid. Tis een kwestie van smaak.