Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 januari 2012

Mac op CES 2012

Vandaag is de laatste dag van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Duizenden bedrijven in de tech-industrie hebben aan een nog groter publiek van voornamelijk journalisten laten zien wat ze dit jaar aan gadgets op de markt gaan brengen. Traditiegetrouw is Apple niet aanwezig op CES, maar bedrijven die gadgets voor iOS en Mac maken zijn er wel.

Deze week hebben we de belangrijkste innovaties op een rij in de categorieën Mac, iOSAirPlay enThunderbolt. Vandaag sluiten we af met de Mac. Tot voor kort was Apple nauwelijks vindbaar op CES, maar met de populariteit van de iPod, iPhone en iPad heeft het merk langzaam maar zeker een belangrijke plek.

Mobee maakte al langer oplaadstations waarmee Apple’s draadloze toetsenbord, Magic Trackpad en Magic Mouse opgeladen konden worden zonder draden en zonder dat er batterijen uit het apparaat gehaald hoefden te worden. Op CES laat het bedrijf de volgende generatie zien; de Magic Feet.

Met de Magic Feet kunnen zowel het trackpad, toetsenbord als de muis opgeladen worden in één apparaat. Je vervangt de penlite batterijen in de accessoires simpelweg voor een speciale meegeleverde accu. Opladen gebeurt door het toetsenbord of trackpad in een speciaal gootje vooraan de Magic Feet te plaatsen. De muis zet je bovenop het aluminum kastje dat zelf ook nog dient als hub voor 4 USB-aansluitingen.

Aangezien andere producten van Mobee in Nederlandse Apple Premium Resellers verkrijgbaar zijn kan je verwachten dat je de Magic Feet daar vanaf maart ook tegen zal komen. In de Verenigde Staten is ie dan in ieder geval te koop voor $149,90.

Mobee Magic Feet

Logitech is met een aantal nieuwe producten naar CES gekomen. Eén daarvan is de Cube, een muis die er in eerste instantie niet erg praktisch uit ziet, maar waar stiekem wel heel goed over is nagedacht.

De Cube is een klein rechthoekig doosje van ongeveer 2,5 cm bij 5 cm. De enige zichtbare knop is een aan-/uitschakelaar. Voor de bediening heeft Logitech goed gekeken naar Apple’s Magic Mouse. Door aan de bovenkant te klikken gebruik je de linker muisknop. Voor rechts klik je in het midden van de Cube. Scrollen gaat door met je vinger over het oppervlak de glijden. De Cube heeft echter nog een aardigheidje. Zodra je ‘m optilt verandert het doosje van een muis in een slide-clicker voor PowerPoint of Keynote. Door te klikken ga je naar de volgende dia, door het doosje in je hand te draaien ga je terug.

De Cube is binnenkort verkrijgbaar (in zwart en wit), wordt geleverd met een interne accu (op te laden via USB) en een USB-ontvanger voor je Mac en gaat €70,- kosten.

Logitech Cube

Hengedocks, de naam zegt het al, is gespecialiseerd in het maken van docks voor laptops. Op CES toont het bedrijf een nieuw model, speciaal ontworpen voor de MacBook Air. De houder is van wit plastic aan de buitenkant en rubber aan de binnenkant. Je MacBook Air past er rechtopstaand in. Daarmee ‘dock’ je meteen de USB-poort en mini-displayport die doorgevoerd worden naar externe connectors aan de zijkant van het dock. Zo kan je bijvoorbeeld een Cinema Display, muis en toetsenbord aansluiten zonder met kabels in de weer te zijn. De enige kabel die je wel zelf moet aansluiten is de magsafe-adapter. Er is echter een gootje aan de zijkant van het dock gemaakt zodat deze kabel mooi weggewerkt kan worden.

Het MacBook Air dock is uiteraard verkrijgbaar in twee smaken: 11 inch en 13 inch. Vanaf half februari zijn ze te koop voor $55.

Hengedock MacBook Air

Bezitters van een Mac Mini die meer uit het kleine computertje willen halen kunnen hun hart ophalen bij het Amerikaanse OCW. Dat bedrijf komt met de Mini Stack Max, een kastje dat qua vorm en materiaal perfect onder de Mac Mini past. Aan de voorkant van de Mini Stack Max zit een dvd-brander en een SD-cardslot (de Mac Mini heeft er daar zelf ook een van, maar die zit aan de achterkant). Achterop het kastje zitten drie USB 3-poorten. Je hebt wel speciale drivers nodig om die te kunnen gebruiken. Verder zit er eSATA én Firewire 800 op. Aan de binnenkant is ruimte voor een 4TB harddisk.

Bij OCW weten ze nog niet wat ze moeten vragen voor de Mini Stack Max. Dat zal bekend gemaakt worden tegen de tijd dat het kastje verkrijgbaar is. Naar verwachting zal dat maart van dit jaar zijn.

En zo blijkt dat er zelfs voor de Mac-fan wat te vinden was op CES 2012. Toch wordt de échte stroom aan nieuws voor Apple fans later deze maand verwacht als Macworld iWorld van start gaat in San Francisco op 26 januari.

Reageer op artikel:
Mac op CES 2012
Sluiten