Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 januari 2012

Maak een pro-audiorecorder van je iPhone/iPad

Met de keur aan accessoires voor de iPhone, iPod touch en iPad lijken de toepassingen voor die apparaten eindeloos. Van hartmonitor tot creditcardlezer, van microscoop tot elektrische gitaar. Alles is mogelijk. Nu kan je vraagtekens zetten bij het nut van sommige accessoires, maar dat kan niet gezegd worden van de toepassingen die IK Multimedia uitbrengt.

De maker van de iRig-serie microfoons, gitaarversterkers en midi-connectors voor iOS komt dit jaar met een nieuwe gadget: de iRig PRE, een microfoonversterker voor de iPhone of iPad die als muziek in de oren zal klinken voor podcasters en muzikanten maar bijvoorbeeld ook voor DSLR-filmers.

De iRig PRE is een compact kastje waar een externe microfoon ingeplugd kan worden via XLR. Er zit een voorversterker in die van stroom wordt voorzien via een 9v batterij. Daarmee kan er ook fantoomvoeding geleverd worden voor condensatormicrofoons. Via een mini-jackconnector sluit je de iRig PRE aan op je iPhone, iPod touch of iPad. Verder zit er een gain-regelaar en een minijack-aansluiting voor monitoring op het kastje.

Met de iRig PRE tussen een microfoon en een iOS-apparaat creëer je dus een mobiele (semi-)professionele audiorecorder. Nu klinkt dit misschien niet zo spannend, tenzij je een radiomaker, muzikant of podcaster bent. Dan gebruik je nu waarschijnlijk een losse recorder met XLR-input. Ook filmmakers die met DSLR-camera’s filmen zijn voor de audio-opnames vaak overgeleverd aan dit soort apparaten, die niet goedkoop zijn.

Met een verwachte verkoopprijs van 40 dollar lijkt de iRig PRE een zeer voordelig alternatief, des te meer omdat je er gratis de apps iRig Recorder en VocaLive bij krijgt. Geïnteresseerden moeten echter nog even wachten. IK Multimedia brengt ‘m pas in het tweede kwartaal van 2012 op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maak een pro-audiorecorder van je iPhone/iPad
Sluiten