iOS stoot door, Android zwakt af

20 reacties

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen is vooral bekend van kijkcijferonderzoeken voor televisiezenders, de zogenaamde Nielsen Ratings. Het bedrijf onderzoekt echter meer, zoals de verkoop van mobiele telefoons in de Verenigde Staten in het afgelopen kwartaal.

In een vandaag uitgebracht rapport over dit onderzoek komt Nielsen met een interessante conclusie. In de afgelopen maanden was er steeds meer vraag naar iPhones terwijl de interesse voor Android afnam. Zo koos in oktober 2011 nog 61,6% van de smartphone-kopers voor een Android-toestel en 25,1% voor een iPhone. In december daalde dit percentage voor Android naar 46,9% terwijl Apple de vraag naar iPhones zag stijgen tot 44,5% van alle smartphone-aankopen in de V.S..

Volgens deze cijfers nadert iOS dus Android. Nadat Android begin 2010 iOS voorbij streefde is het verschil niet meer zo klein geweest. Opvallend is daarbij dat er de laatste jaren honderden Android-modellen bij zijn gekomen, terwijl Apple zich nog altijd beperkt tot één nieuw model per jaar. Bij de uitkomst van de iPhone 4S was er zelfs kritiek te horen dat dit model te veel op zijn voorganger zou lijken. Toch is de iPhone 4S volgens Nielsen de voornaamste reden voor Apple’s verbeterde concurrentiepositie ten op zichte van Android.

Aandeel nieuwe verkopen Android, iOS en RIM Blackberry in de afgelopen 3 maanden

Nu doen beide mobiele besturingssystemen het nog altijd erg goed, zo blijkt uit de data van Nielsen. Zowel iOS als Android hebben hun marktaandeel in de afgelopen maanden weten te vergroten. Dat betekent natuurlijk wel dat er bij anderen ingeleverd moet worden. De bekende verliezer is RIM dat het aantal verkochte Blackberry’s in de afgelopen maanden zag teruglopen van 7,7% naar 4,5% van alle verkochte smartphones in de V.S.. Ook Windows Phone 7 weet (nog) geen voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse markt. Ondanks de door de pers goed-ontvangen Nokia Lumia 800 zag Microsoft het marktaandeel in de afgelopen maanden teruglopen tot 2,4%.

Marktaandeel per mobiel OS (links het totaal, rechts in de afgelopen drie maanden)

En zo blijkt maar weer eens dat diversiteit in aanbod niet gelijk hoeft te staan aan de grootste worden of blijven. In der Beschränkung zeigt sich der Meister!

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Bento

  Ik zou eerst zorgen dat het Nederlands op orde is voordat jullie je aan het Duits gaan wagen.
  Maar dat ben ik.

 • Profielfoto
  iPredict

  Is dit niet wat je noemt een “tijdelijke boost wegens de iphone 4s”?

 • Profielfoto
  koenvisser

  @iPredict: Of een verzwakte oktober maand omdat iedereen wist dat deze eraan kwam?

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  T maakt me niks uit..
  Leuk voor Apple, misschien steken ze hierdoor (nog) wat meer geld in innovatieve dingen:) dan is het weer wel leuk voor ons.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mooi artikel.
  Als ik naar de onderste grafiek kijk dan lijkt het er op dat Apple met 37% juist marktaandeel gaat verliezen. Android daarentegen lijkt zijn marktaandeel vast te houden en iets omhoog zal zien gaan.
  .
  Maar het onderzoek was natuurlijk gericht op het verleden. Maar als nu nog maar 37% een iPhone koopt en je huidige marktaandeel is 44,5% dan kan dat alleen maar betekenen dat het marktaandeel van iOS zal gaan dalen.
  .
  De schrijver heeft laatst te veel tv gekeken? (Das leben der Anderen) …;-)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Oeps, sorry, mijn fout. 37% is het gemiddelde over de afgelopen 3 maanden en 44,5% is dus het eindpunt van dat gemiddelde. Snap het nu…:-)

 • Profielfoto
  Needler

  Knappe cijfers van Apple. Ik las in een vergelijkbaar onderzoek dat de iPhone 4S, iPhone 4 en de iPhone 3GS de drie populairste telefoons waren in november en december. Met op nimmer vier pas de eerste Android (Samsung Galaxy S2).

 • Profielfoto
  ---

  Ik werk in een telefoonwinkel, en het gaat eigenlijk redelijk gelijk op tussen de S2 en iPhone 4(s). Maar eigenlijk is het ontzettend knap wat Apple hier presteert want Samsung bied zoveel meer toestelen aan. Terwijl Apple er eigenlijk maar 2 aanbied. (3 inclusief de 3Gs)

 • Profielfoto
  GiGi54

  Het is namelijk zo dat android zichzelf uitspeelt, mensen kopen een goedkope android toestel die de naam van android verslechterd. Apple is juist slim met zijn aanpak door enkel high end toestellen te verkopen.

 • Profielfoto
  ---

  Zo zie ik het niet.
  Ik zie het als een windows computer. Je koopt Windows, en daarnaast bepaal je zelf welke kast je erbij koopt en de specs daarvan.
  Niet iedereen hoeft een mobiel die het snelste is, of de mooiste foto’s maakt.
  Dus zichzelf uitspelen gaat niet helemaal op.

 • Profielfoto
  2eSteve

  Ik vind het oneerlijk: er zijn maar 5 soorten iPhone in totaal, waarvan er 3 op de markt zijn. Bij Android zijn er veeeel meer toestellen, vind je het gek dat Android groter is?!!:angry:
  Ik hoop dat door de 4S het marktaandeel van de iPhone lekker gaat groeien:razz:

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Leuk voor Apple, misschien steken ze hierdoor (nog) wat meer geld in innovatieve dingen

  *proest*:lol:
  Dat meen je toch niet? Apple? Innovatieve dingen? In een iPhone? Ze hebben de smartphone dan wel een reboot gegeven in 2007 maar sindsdien is het echt merkbaar minder geworden. En nu gaat OS X ook nog eens die kant op. Nee, van mij mag Apple weer terug naar het pre-Leopard tijdperk, toen waren de producten naar mijn idee een stuk beter. Sinds Apple de laatste tijd zo groot is geworden gaat het minder qua qualiteit naar mijn idee. Zolang we maar niet weer naar een Gil Amelio tijd teruggaan, dan is het goed. Maar ik vrees van wel.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Tja en of dat nou positief is.. 3 jaar geleden was je nog redelijk uniek met een iPhone maar nu heeft iedereen er 1..

 • Profielfoto
  Headphonez

  Oke, als eerste:

  Who gives a …. Of je uniek bent met je iPhone of niet, elke vriend vriendin om mij heen verklaar ik voor gek dat ie niet een iPhone had genomen ipv één van ‘de andere’ smartass phones. Ik zie graag om me heen iedereen met iPhone: FaceTime, iMessage, iCloud enz. Daarnaast zie ik gewoon een gebruiksvriendelijker systeem etc. Toch wel een ‘redelijk’ hoeveelheid meer aan Apps is toch ook wel een leuke meerwaarde!

  @ 2e Steve (duh!) beetje onnozele opmerking zo,

  Wat betreft innovatie denk ik toch echt wel dat het behoorlijk ver gaat met wat er nu al inzit.

  Teleurstelling omdat er ipv een 4s niet al een 5 was en we nu wachten op een 6.
  Miljoenen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van (jouw) iPhone dat er elk jaar maar een nieuw model moet komen? Laten we rustig even de VOLGENDE iPhone afwachten en wat er allemaal op in en aan zit.

  Er worden niet voor niets zoveel iPhones meer verkocht, het is en blijft een goed systeem, waar sommige tegen aanhikken: de prijs, ti’s Apple! Heb hekel aan Apple blabla totdat je er 1 hebt of de mensen om je heen. En dat steekt aan, ik verwacht een groei. Al zeggen andere misschien van niet.

 • Profielfoto
  iTriv

  Waarom is iedereen altijd zo negatief op de schrijfwijze.
  Misschien is de schrijver wel een halve dislect (zoals ik). – sorry voor de e.v.t. taalfouten, zoals ik al zei: half-dislect –

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Gerucht: Samsung gaat RIM (Blackberry maker) overnemen.

 • Profielfoto
  wouwout

  Mooie tijdelijke impuls door introductie 4S. Hoe lang die impuls aanhoudt is de vraag, denk aan alle nieuwe Android toestellen die eind februari in Barcelona worden aangekondigd. Waaronder de Galaxy S3.
  .
  De 4S biedt in Amerika ook echt iets vernieuwends en bijzonders: Siri. Dat missen we hier nog in het Nederlands. De 4S is in Nederland niet revolutionair te noemen, slechts een bescheiden update.
  .
  En dan de vraag hoe het in Nederland is. De iPhone is in Nederland veel duurder dan bijvoorbeeld een Galaxy S2 – wanneer je een verlenging of nieuw abo afsluit. In de VS zijn deze telefoons min of meer even duur (rond de $200 bij een abonnement).
  .
  Een vriend van me heeft recent zijn t-mobile abo verlengd, ik dacht een 150 minuten iphone abonnement. En moest voor een 2 jaars abo maar liefst 350 euro betalen voor zijn 4S! Dat is bizar veel. Geen wonder dat Apple in Nederland terrein verliest.
  .
  Tenslotte: geen enkel mobiel OS mag wat mij betreft boven de 60% uitkomen. Dan komt een monopolie-achtige positie in zicht. Slecht voor innovatie. Ik hoop ook van harte dat Windows Phone in 2012 echt gaat scoren. De Lumia 900, die hopelijk in het voorjaar uitkomt, zou een geweldige Windows Phone moeten worden waardoor het marktaandel moet groeien. Diversiteit!

 • Profielfoto
  Macman

  En terecht, de iPhone is stukken beter dan al die wannabe like an iPhones daarbuiten. Ze lijken van buiten op de iPhone, en zelfs de icoontjes zijn 1 op 1 gekopieerd, wat al veel zegt over hun eigen innovatieve kwaliteiten. Android is vooral technisch, de interfaces verschillen per telefoonmaatschappij en zijn erg warrig.
  Veel meer virussen en malware, nu al, terwijl het marktaandeel gelijk is. De kracht van Apple is: gebruikersvriendelijkheid op 1, een gesloten systeem waarbij software perfect geïntegreerd is met de hardware. De rest dat zijn nalopers en slechte imitaties. Allemaal iPhony’s

 • Profielfoto
  arjaan

  how to lie with statistics..

  De cijfers zeggen iets over de aandelen in de verkoop van smartphones, niet over absolute marktaandelen. Ook al is het aandeel in de maandelijkse verkopen van iPhone’s gegroeid en die van android gedaald, toch zijn er nog steeds meer androids verkocht. Het totale marktaandeel van android is dus nog steeds gegroeid tov iPhone. Desalnietemin een knappe presatie van een enkel bedrijf versus meerdere bedrijven.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @arjaan dat is toch ook precies wat er in het artikel staat?:-D