Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 januari 2012

iOS op CES 2012

De Consumer Electronic Show in Las Vegas is in volle gang. Duizenden bedrijven in de tech-industrie tonen er aan een nog groter publiek van voornamelijk journalisten wat ze dit jaar aan gadgets op de markt gaan brengen. Traditiegetrouw is Apple niet aanwezig op CES, maar bedrijven die gadgets voor iOS en Mac maken zijn er wel.

De komende dagen zetten we de belangrijkste innovaties op een rij in de categorieën Mac, iOS, AirPlay en Thunderbolt. Vandaag is Apple’s mobiele besturingssysteem iOS aan de beurt. Veruit de meeste Apple-gerelateerde gadgets op CES zijn gemaakt voor de iPhone, iPod touch of iPad. Zelfs als we de eindeloze hoeveelheid hoesjes achterwegen laten is er nog genoeg voor iOS te vinden op CES.

De AR.Drone van Parrot werd in 2010 al uitgeroepen tot gadget van het jaar door OMT. De via de iPhone of iPad bestuurbare quadrocopter was redelijk eenvoudige te besturen en had met de live-camera voor- en onderop een hoge ‘wow-factor’. Sindsdien heeft men bij Parrot niet stilgezeten want dit jaar komt de AR.Drone 2 uit.

Een aantal veel-gehoorde kritiekpunten op de eerste versie zijn aangepakt in de AR.Drone 2. Het belangrijkste is misschien wel de camera voorop de quadrocopter. Die filmt nu in 720p HD. Dankzij de sterkere interne computer en een nieuwe versie van de AR.FreeFlight app voor iOS kan de drone die videobeelden nu ook opnemen. Tot slot is de bediening van het apparaat verbeterd. Dankzij een nieuwe luchtdrukdrukmeter blijft de AR.Drone beter op hoogte en door de toevoeging van een digitaal kompas is ie makkelijker te besturen.

De AR.Drone 2 komt in het tweede kwartaal van 2012 op de markt voor de zelfde prijs als de huidige versie: €300,-.

Parrot AR.Drone 2

Het bedrijf Celluon heeft een interessante combinatie-gadget voor de iPhone gemaakt: een hoesje, accu én toetsenbord in één. Deze ‘Prodigy case’ heeft echter geen fysiek-toetsenbord, maar een laserlampje dat een toetsenbord projecteert op elk vlak oppervlak, zodat je altijd een volledig toetsenbord tot je beschikking hebt.

Nu klinkt zoiets misschien als science fiction, maar Celluon maakt al langer dergelijke toetsenbord-projectors. Cult of Mac mocht er even mee spelen, maar was niet diep onder de indruk. Typen op een virtueel toetsenbord blijft lastig volgens het blog. Daarbij maakt de laserlamp en de accu het hoesje rond je iPhone te groot wordt om nog in je broekzak te passen.

Conceptueel blijft het echter een interessante gadget. Als het je de verwachte verkoopprijs van $190 waard is kan je de Prodigy Case over ongeveer drie maanden bestellen.

Celluon Prodigy iPhone-case

iPod-docks zijn al jaren veel-geziene gasten op CES. Dit jaar is niet anders. Toch is er maar één die boven de anderen uitstijgt, letterlijk. De iNuke van Behringer is een luidspreker met een dock-connecotr. Met een gewicht van 408 kilo is het echter geen gewoon iPod-dock.

De iNuke is een krankzinnig grote speaker. Het apparaat heeft twee stopcontacten nodig voor stroomtoevoer en moet in fases aangezet worden om je stoppenkast niet te laten smelten. Eenmaal op stoom gebracht produceren twee 18-inch subwoofers elk 3000 watt. Bij elkaar heeft het ding een vermogen van 10.000 watt.

Met een prijskaartje van $30.000 dollar lijkt de Behringer iNuke meer een publiciteitsstunt. Toch zijn er volgens de makers al een aantal pre-orders geplaatst voor dit monster.

Behringer iNuke

CES mag dan bedoeld zijn voor consumenten-electronica, toch sijpelt er soms een product door dat voor zakelijke gebruikers bedoeld is, zoals de NVX 610 van Invoxia. Deze iPhone-dock/VOIP-telefoon zit niet alleen heel slim in elkaar maar ziet er ook nog eens prachtig uit.

De NVX 610 maakt op twee manieren gebruik van de iPhone, iPod touch of iPad die je er in ‘dockt’. De dataverbinding wordt gebruikt om VOIP-gesprekken op te zetten en het beeldscherm voor de bediening van het apparaat via een eigen app. In het kastje zitten verder rondom 8 microfoons en 8 luidsprekers zodat je in een vergadering kan tele-conferencen met anderen. Het apparaat hoort zelf welke microfoon aan- of uitgezet moet worden om iedereen verstaanbaar te maken. Heb je aan beide kanten een NVX 610 staan, dan zijn ook de luidsprekers interactief. Spreekt iemand aan de rechterkant van de tafel, dan hoor je hem of haar aan de andere kant ook uit de rechter speaker.

De eerste ervaringen met deze VOIP-telefoon zijn erg positief. Vooral de geluidskwaliteit van het apparaat blijkt indrukwekkend te zijn. Natuurlijk staat daar wel een prijskaartje tegenover. De NVX 610 kost €417 ex BTW en is direct leverbaar.

Invoxia NVX 610

Keuze is er dus genoeg in het komende jaar om meer uit je iOS-apparaat te halen of om er meer functionaliteit mee aan andere apparaten toe te voegen. Nu maar hopen dat de komende iPad 3 en iPhone 5 compatible zullen blijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS op CES 2012
Sluiten