iCloud: Apple’s strategie voor het komende decennium

47 reacties

Afgelopen week maakte Apple’s CEO Tim Cook bekend dat reeds 85 miljoen mensen gebruik maken van de gratis online synchronisatiedienst iCloud, die het bedrijf vorig jaar lanceerde. Hij noemde het zelfs ‘de strategie voor het komende decennium’. iCloud zorgt ervoor dat al je mail, agenda, foto’s, documenten en aankopen gesynchroniseerd worden tussen al je Apple-apparaatjes, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.

De strategische waarde van iCloud moet niet onderschat worden. De naadloze integratie van de dienst met de iPhone, iPod en Mac biedt gebruikers veel gemak en zorgt dat de apparaatjes feilloos samenwerken. Deze basisproducten worden meer waard in de ogen van de consument, doordat het complementaire product iCloud meer functionaliteiten toevoegt. Consumenten die al een iPad hebben zullen zo eerder geneigd zijn bijvoorbeeld voor een Mac te kiezen in plaats van een pc. Ook zullen klanten minder snel overstappen naar een ander merk. Het verlaten van Apple’s ‘ecosysteem’ betekent immers het opgeven van gemak.

Soortgelijke effecten hebben eerder een grote rol gespeeld in Apple’s succes. De iPod nam een hoge vlucht toen Steve Jobs in 2003 de iTunes Music Store lanceerde. Hierdoor werd het mogelijk om de draagbare muziekspeler met een enkele muisklik te vullen met je favoriete muziek. Ook iTunes Match, dat muziek die je op cd of buiten iTunes om heb gekocht vanaf al je apparaatjes toegankelijk maakt in ‘de cloud’, moet voor dezelfde effecten zorgen. Deze dienst werkt net als iCloud alleen in combinatie met Apple-producten.

In het afgelopen decennium zag Apple de Mac als het middelpunt in ons digitale leven. Deze ‘digitale hub’ vormde de verbindende factor tussen onder meer onze digitale camera en draagbare muziekspeler. Het grote verschil met de huidige situatie, waarin de iPhone en iPad immens populair zijn, is dat niet langer de Mac centraal staat. iCloud neemt deze functie over en vormt de ‘lijm’ die alles bij elkaar houdt. Omdat bijna alle apparaatjes beschikken over een internetverbinding en volledige functionaliteiten, zijn deze niet langer afhankelijk van de Mac. Ze zijn op gelijke hoogte komen te staan. In dit zogenaamde post-pc tijdperk verliest de Mac het middelpunt van ons digitale leven en komt iCloud daarvoor in de plaats.

Apple is een van de enige bedrijven die in staat is bovengenoemde effecten te creëren. De belangrijkste reden hiervoor is dat het bedrijf alle facetten rondom de producten in eigen hand houdt, zowel de hardware en software en aanverwante diensten. Voor de meeste concurrenten is dit een stuk lastiger te realiseren, omdat zij maar een deel van het hele concept beheren. Denk daarbij aan Google’s Android. Dit leidt tot een aanzienlijk concurrentievoordeel voor Apple.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Moeten de wel de rechtszaak tegen Motorolla en Google winnen.

 • Profielfoto
  SMac

  Haha, erg leuke typo’s in dit stukje!

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik vind het maar jammer. iCloud vind ik een van de meest beperkte en beperkende disnsten van apple. De mac vind ik nogsteeds het hoogtepunt van de ontwerpen van apple, als het gaat om volledigheid en liefde voor elk detail.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Volledig met je artikel eens Erik. Er zijn altijd een aantal mensen die hun apparaat (Mac, iPhone, iPad) als een losstaand iets zien. Concurrerende fabrikanten blijven nog altijd proberen om met hun soms betere specificaties te concurreren. Maar een groeiend aantal mensen is daar niet meer alleen in geïnteresseerd. Voor mij is iCloud de nieuwe standaard en de grote reden ook anderen Apple aan te bevelen. Ik ben blij dat ze sommige beperkingen hebben waardoor het naadloos blijft werken en de concurrentie het absolute nakijken geeft. Uiteraard willen we dat die iCloud uitgebreid wordt waardoor nog meer, nog sneller, nog eenvoudiger gesynchroniseerd kan worden. Het nu zomaar kunnen pakken van mijn iPhone of iPad of Mac en weten dat (bijna) alles via de iCloud gesynchroniseerd werd is geweldig. Nu de laatste iTunes Match ook werkt ben ik bijna volmaakt gelukkig (op dit gebied dan:) ). Nu nog even de documenten (iWork, etc.) op orde en ik lach alleen nog maar.

 • Profielfoto
  pietje.puck

  Laat ze eerst maar eens Snow Leopard geschikt maken voor iCloud; belachelijk dat dat niet gebeurt. Ik wordt daar geen Apple-fan van. En nee, ik hoef geen Lion; ik hoor alleen maar negatieve geluiden over performance, en de extra opties zit ik niet op te wachten. Ze jagen mij zo naar andere diensten / bedrijven.

 • Profielfoto
  Renko

  Mwah ik vraag me af hoe moeilijk het is voor een partij als Google om hetzelfde als iCloud aan te bieden. Google heeft dan wel niet de hardware van Android in handen, maar dat hoeft voor een synchronisatietool ala iCloud ook niet.
  Google is prima in staat om een synchronisatietool te maken voor Windows of Mac, waarmee de cloud-gebaseerde agenda, email en contacten te synchroniseren is met populaire Windows en Mac software zoals Outlook. Dit kan nu al, maar het gebruikersgemak die iCloud kent zit hier (nog) niet in.
  Ik ben het er wel helemaal mee eens dat het aantrekkelijk is om bij Apple te blijven als je eenmaal gebruik maakt van iCloud.

 • Profielfoto
  UtregCity

  wat zitten er toch veel mensen te ziften op Lion, heb er geen enkel last van, werkt als een tiet, net als die iCloud overigens!:cool:

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Is geen ziften, maar je zal maar net aan de beurt zijn met vooralsnog ellende met Lion.
  Voorlopig heb ik nog steeds 1 machine waar onder Lion niet mee te werken valt.
  Lion is zeker niet slecht want op de andere heb ik vanaf dag 1 dat Lion uitkwam alleen maar positieve dingen te melden.(inclusief iCloud wat een geweldige feature is)

 • Profielfoto
  Rickje

  Naast wat kleine bugjes (voor mij dan) vind ik Lion prima en is me computer echt niet langzamer.:)

 • Profielfoto
  Sjakelien

  iTunes Match (een cloud-based service van Apple) is waarschijnlijk het eerste product van Apple, dat ik de deur uit doe. Het zou te dramatisch zijn om het te verbinden aan de dood van SJ, maar het geeft wel te denken.
  Het is me nog steeds niet gelukt om al mijn muziek te matchen en te uploaden. Het gaat in totaal om 17000 liedjes, maar tot nog toe zijn er slechts een stuk of 7000 te benaderen van mijn iPhone en iPad. De liedjes DIE ik kan benaderen, vertragen de bediening van de Muziek-app op mijn iPhone op zo’n manier dat het nauwelijks meer te gebruiken is, en als ik dan eindelijk een liedje heb geselecteerd, dan duurt het, op mijn eigen WIFI-netwerk toch enkele seconden voordat ik iets te horen krijg. Naar muziek luisteren op de fiets naar mijn werk heb ik al helemaal opgegeven; bij de eerst volgende gelegenheid ga ik gewoon weer syncen met mijn Mac.
  Ik ben geen klager, en al zeker niet als het om Apple gaat.
  Ik zou echter graag de iCloud-verantwoordelijke van Apple voor een week of twee in Europa stationeren, om te laten voelen, dat hun enorme datacenter in de US of A onbruikbaar is in Europe.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ik denk dat teveel gebruikers iCloud en iTunes Match volledig verkeerd gebruiken/begrijpen. Als je muziek op je iPhone wil luisteren sync je die met de iTunes op je Mac/PC. Kom je er dan onderweg achter dat je een nummer mist of vergeten bent dan haal je die uit je iCloud. iTunesMatch en iCloud is geen streaming service. Het is geen Spotify.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @MouseMighty : Heb je wel iTunes Match ? Want dit kan toch helemaal niet ? @Lion-klagers: Het gaat hier niet over Lion natuurlijk, maar het verband is er uiteraard wel dus: Ik vraag me af hoe oud jullie computer is waarop Lion te traag zou zijn. Zelfs op mijn 5 jaar oude MacBook draait het uitstekend en niet traag.. en 5 jaar is toch echt bejaard in computertermen.
  @Sjakellen: gewoon volhouden. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Het kostte mij ook 5 dagen of zo.

 • Profielfoto
  koen

  Zo gauw ik iCloud aanzet,krijg ik een mededeling dat alle documenten van mijn HD verwijderd worden. Maar snel weer uitgezet…:eek:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Zo gauw ik iCloud aanzet,krijg ik een mededeling dat alle documenten van mijn HD verwijderd worden. Maar snel weer uitgezet…:eek:

  Dat zou ik nog eens nalezen… Dat lijkt me toch sterk. Ik ben in ieder geval niets kwijt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zoals het nu werkt is dit nog IN HET GEHEEL NIET ZO dat ieder apparaat gelijk staat. De Mac is nog steeds het middelpunt.
  Enkele voorbeelden:
  – muziek kan je alleen beheren en muteren op de Mac
  – idem voor iPhoto
  – de Mac wordt nog steeds gebruikt om je Apps op op te slaan, ook al kun je die niet eens draaien op je Mac
  – de Mac vraagt niet om je email instellingen over te nemen uit je iPhone. Andersom wel.
  – contactgroepen kun je niet beheren/muteren op iPhone/IPad

 • Profielfoto
  sally

  Hoe Apple een van de enige bedrijven kan zijn, is mij nog even een raadsel.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Zo gauw ik iCloud aanzet,krijg ik een mededeling dat alle documenten van mijn HD verwijderd worden. Maar snel weer uitgezet…:eek:

  ga ergens anders trollen

 • Profielfoto
  koen

  Pardon?

 • Profielfoto
  Smon

  iCloud is echt het slechte software product van Apple in tijden. Het idee erachter mag dan wel leuk zijn, maar de enigen die iCloud een beetje snappen zijn die meer technische personen.

  Dat terwijl iCloud eigenlijk juist bedoeld is voor de personen die weinig verstand hebben van software en hardware en ‘gewoon’ willen dat alles goed samenwerkt. En juist voor díe personen is iCloud zo onduidelijk als de pest.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Smon: Wat wil je er allemaal aan snappen? Je vraagt een iCloud account aan en je zet alle dingetjes die je over iCloud ziet of leest in je voorkeuren en instellingen op ON ( [1] ). Je vult daar waar je kan je accountnaam en wachtwoord in. Vanaf dat moment doet alles het toch ?
  @Swiftly: Je hoeft geen Mac meer te hebben om je Apps te kopen of op te slaan. Je hoeft geen Mac te hebben om email accounts te maken of gebruiken. Je contactgroepen kun je beheren via iCloud.com. Je foto’s en muziek daar kun je zonder Mac inderdaad niets meer mee dan gebruiken. Maar je Mac is niet meer het middelpunt meer, maar soms een handige tool. En ongetwijfeld zullen er langzamerhand meer functionaliteit komen voor iPhone en iPad. Het is een ontwikkeling die nog maar net (met iOS5) is ingezet en het wordt steeds leuker m.i.

 • Profielfoto
  sjonnie

  @MouseMighty
  iTunesMatch geen streamingdienst?
  Een van de redenen dat ik 10 minuten geleden tot aanschaf ben overgegaan (hij is nu mijn muziekbibliotheek aan het scannen) is omdat ik mijn muziek wil kunnen afspelen op mijn AppleTV2 zonder dat mijn iMac aan hoeft te staan.
  In de uitleg van Apple wordt dat ook aangegeven als een van de voordelen van iTunesmatch. Ik mag toch hopen dat dat goed gaat werken:confused:

 • Profielfoto
  Needler

  Het gezeur over typefouten moet nu echt een keer afgelopen zijn. Als je het zelf beter kan richt je toch gewoon je eigen Apple blog op? Van mij mogen jullie die gasten bannen. Fucking irritant.

 • Profielfoto
  Bento

  Het gezeur over typefouten moet nu echt een keer afgelopen zijn. Als je het zelf beter kan richt je toch gewoon je eigen Apple blog op? Van mij mogen jullie die gasten bannen. Fucking irritant.

  Weet je wat irritant is? Mensen die niet even de moeite nemen om hun tekst te controleren op taalfouten en ze er uit te halen.

 • Profielfoto
  koen

  @ln.XSOcam: Hierzo:

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  En wat lees je als je even op ‘help’ button klikt ?

  If you stop using the iCloud Documents & Data service on your Mac

  If you stop using the Documents & Data service on your Mac, your documents in iCloud will be removed from your Mac. At any time, you can turn the service back on and your iCloud documents will reappear on your Mac, up to date.

  If you want to save local copies of the documents, open each application that you used to create documents stored in iCloud, and then save each document to this Mac. The local copies will not be updated automatically if you make changes to the versions stored in iCloud.

  Niks kwijt dus… :thumbsup:
  En trouwens alleen als je documenten UIT gaat zetten, dit komt dus niet voor bij AANZETTEN zoals je suggereerde.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @SMac, @Needler, @Bento:
  Eventuele (type)fouten kun je altijd doorgeven door de betreffende redacteur een berichtje te sturen.

 • Profielfoto
  MacRay

  iCloud is niet zo compleet als dat iDisk was.

  Daarom maar een Dropbox account aangemaakt.

  Ik wil namelijk al mijn documenten in sync hebben. en niet alleen pages en/of iworks.

  Of heeft iemand hier een oplossing voor?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @koen :

  En wat lees je als je even op ‘help’ button klikt ?

  Nuf Said.. (dank je k-the ripper)
  @MacRay: Mijn iDisk werkt nog gewoon dus ik heb Dropbox niet nodig (nog). Is jouw iDisk al gestopt dan ?

 • Profielfoto
  Geedee

  Documenten uit iWork (Pages of Numbers) syncen al een hele tijd niet meer tussen mijn iPad en iPhone. Ze geven wel aan te willen syncen maar het gebeurt niet. Ik stuur dus nu alles naar iTunes. Met iCloud heb ik dus niet zo’n goede ervaring. Ik heb de account al gewist en teruggezet, maar ook dat helpt niet.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Documenten uit iWork (Pages of Numbers) syncen al een hele tijd niet meer tussen mijn iPad en iPhone.

  Vreemd, het werkt hier uitstekend. Heb je ze wel op iCloud.com ? Dat is je sterpunt. Daar kun je zien welke van je apparaten er niet synct met de iCloud.

 • Profielfoto
  Geedee

  Op de iMac zie ik daar alleen maar m’n documenten staan. Meer niet. Waar zie je dan welk apparaat al of niet synct? Via de iPad/Phone geraak ik niet verder dan de instructiepagina van Apple.
  Trouwens, zowel op de iPad als iPhone geven alle documenten aan via een pijltje boven rechts en een balkje onder dat ze willen syncen, maar het gebeurt dus niet.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  (wellicht niet helemaal de juist plek om dit te schrijven, sorry forum/nieuws)
  Als je je iCloud geactiveerd hebt, dan kun je op http://www.icloud.com je pages / numbers documenten zien die je op je iPhone gemaakt hebt. Dus de eerste stap is op de website te kijken of daar iets staat en of je daar in komt. Je kunt (als er niets staat) ook een document daar vanuit de website uploaden en vanuit daar kijken of er iets wil syncen naar je iPad/Phone.

 • Profielfoto
  koen

  Inderdaad UITzetten, niet AANzetten, ik zat niet achter mijn Mac toen ik dat schreef. Mijn punt was, als je eens wil uitproberen wat het is, en je ziet die mededeling, dan schrik je toch wel even. En die help boodschap vind ik ook niet geruststellend.:smile:

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @koen: Je gaat me toch niet vertellen dat je een functie UIT gaat zetten als je hem gaat uitproberen? :sarcastic:
  Misschien vindt je de tekst in het Nederlands wat minder verontrustend:

  U stopt de voorziening ‘Documenten en gegevens’ op uw Mac
  Als u de voorziening ‘Documenten en gegevens’ op uw Mac stopt, worden uw documenten in iCloud van uw Mac verwijderd. U kunt de voorziening op elk moment weer inschakelen, waarna uw iCloud-documenten weer geheel up-to-date opnieuw op uw Mac zullen verschijnen.

  Als u lokale kopieën van de documenten wilt bewaren, opent u elk programma dat u hebt gebruikt om de documenten aan te maken die u in iCloud hebt bewaard en bewaart u elk document vervolgens op deze Mac. De lokale kopieën worden niet automatisch bijgewerkt wanneer u wijzigingen aanbrengt in de versies die in iCloud worden bewaard.

 • Profielfoto
  koen

  Nee natuurlijk niet:razz: Ik zette het eerst aan, maar er gebeurde niets, er was geen indicatie dat er een data transfer gaande was. Dus toen maar weer uitgezet, en tadaa. Bedankt voor de vertaling, maar mijn Engels is prima hoor :thumbsup: Ik vind het nog steeds klungelig overkomen, zowel in het Nederlands als het Engels.

 • Profielfoto
  Geedee

  @In.XSOcam: in iCloud kan ik idd alle documenten zien staan, alleen worden ze niet verdergestuurd naar respectievelijk de iPad of iPhone, afhankelijk van op welk toestel ze zijn aangemaakt en dat doorsturen zou toch automatisch moeten gebeuren, dacht ik.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Geedee: Dan zijn ze toch op enig moment van éen van de twee apparaten gesynchroniseerd geweest. Dat apparaat synchroniseert dan goed. (even back-up maken van je documenten is handig). Als je bij de “Instellingen” in je iPhone bij “iCloud” nu je “Documenten en gegevens” AAN zet [1] (zet het zonodig eerst nog een keer uit) dan zouden die documenten die je op de icloud.com hebt staan gesynchroniseerd moeten worden (mits je uiteraard dezelfde iCloud ID gebruikt). Ditzelfde geldt voor Agenda’s, Contacten etc. Die doen het toch wel als je alles aanzet?

 • Profielfoto
  Geedee

  Die laatste doen het ja, maar wat ik ook probeeer iWork synct niet. Heb ondertss wat rondgesnuffeld op het web en ik lees dat er meer mensen hievan last hebben sinds het nieuwe iOS 5.0.1. Of iWork of het iOS is dus dringend aan een update toe.

 • Profielfoto
  Osmonicar

  Het lijkt me helemaal geweldig om iTunes Match te hebben maar wat moet je nu als je bibliotheek ruim 62.000 items bevat?

 • Profielfoto
  maconly

  Icloud sucks

  Mobileme werkte beter

 • Profielfoto
  App69

  Hier gebeurt er Totaal Niks.

 • Profielfoto
  koen

  Dat had ik dus ook.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Die laatste doen het ja, maar wat ik ook probeeer iWork synct niet.

  Maar bij het uitzetten van “Documenten” op je iPhone dan verwijdert hij toch wel de op de iPhone opgeslagen documenten (zoals ook aangegeven wordt) ?

 • Profielfoto
  ad van de gein

  iCloud
  Ik heb 2 Macs in een netwerk hangen de een is gesynchroniseerd met mijn iPhone
  Precies zoals ik het zelf wilde!!!!!
  De ander gesynchroniseerd met mijn iPad ook zoals ik het wilde
  Dus totaal verschillend van elkaar Heb ook een timemachine draaien alles werkte zoals als het hoorde.
  Maar toen kwam dat verrekte iCloud ik denk laat me dat eens proberen maar helaas het heeft alles op zijn kop gezet, en wel zo erg dat ik een systeem totaal opnieuw hebben moeten installeren.
  Ik heb daarna alles uitgezet dus gelukkig geen iCloud meer Ik zal het erg duidelijk maken iCloud heeft voor de meeste met een goed ingerichte Mac totaal geen meerwaarde
  En vraag het maar na bij ict ‘ers die adviseren gebruik het maar niet.
  En de heren bij Apple zijn bedankt
  Vrgr Ad

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Ad: “Eens proberen” met twee computers aan éen iCloud en dan ook nog eens twee verschillend gesyncte iPhone’s/iPad’s aan die ene iCloud is nou ook niet echt zoals iCloud bedoeld is. Het kan wel als je een strikt protocol uitvoert. Ik kan me voorstellen dat een “ICT’er” je dat heeft afgeraden in eerste instantie. Maar sorry, dat iCloud voor de meeste geen meerwaarde heeft is echt klinkklare onzin, hoe vervelend ik het ook vind dat het bij jou fout liep. Dat je een heel systeem opnieuw moet installeren lijkt me ook zwaar overdreven. Misschien dat de iCT’ers die je kent niet echt op de hoogte zijn. Hoe dan ook vervelend voor je. Ik kan alleen zeggen dat het wel erg goed werkt erg veel meerwaarde heeft en de meeste mensen die ik ken er happy mee zijn. Uiteraard wachten we nog op uitbreiding met gemakkelijker sync van documenten. En nee, ik ben niet van Apple….

 • Profielfoto
  MacBooky

  Tjongjonge .. het artikel gaat over strategie en iedereen heeft het over vandaag en gisteren .. succes met jullie leven

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @MacBooky. Je hebt gelijk. De reden dat ik reageer is omdat mensen denken dat iCloud niet werkt, dat dan ook de strategie niet de juiste is. Dat probeerde ik te ontzenuwen. Daar zijn helpdesks en forums voor eigenlijk, dus je hebt gelijk….. I rest my case .