Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 januari 2012
Leestijd: 1 minuut

iBooks, iTunes U verklappen retina iPad?

Apple heeft gisteren drie nieuwe producten uitgebracht: iBooks schoolboeken, iBooks author én een vernieuwde versie van iTunes U. Misschien is het daar echter niet bij gebleven en is er onbewust een vierde product aangekondigd: de volgende generatie iPad met een retina beeldscherm.

Een lezer van 9to5Mac heeft wat rondgesnuffeld in de bestanden van de nieuwe iBooks en iTunes U Apps. Daar vond hij plaatjes die in de Apps gebruikt worden (bijvoorbeeld voor bladwijzers en achtergrondafbeeldingen) in tweevoud. Naast de versie die in de nu in de app gebruikt wordt is er een tweede versie van de plaatjes verstopt in dubbel zo hoge resolutie. Deze afbeeldingen hebben de mysterieuze toevoeging ‘2X’ in de bestandsnaam gekregen. 

Een logische conclusie zou zijn dat deze afbeeldingen bestemd zijn voor een versie van de app in hogere resolutie voor een iPad met retina-beeldscherm. Afgaand op de gevonden afbeeldingen zou zo’n scherm waarschijnlijk een resolutie van 2048×1536  krijgen, wat overeenkomt met eerdere geruchten.

Of de vondst onomstotelijk bewijs levert voor zo’n retina iPad moet echter nog maar blijken. In 2010 werden immers ook al ‘2x’-afbeeldingen gevonden in versie 1.1 van de iBooks 1.1 app. Daarmee ontstonden destijds geruchten dat de iPad 2 een scherm met hogere resolutie zou krijgen. Dat bleek toen niet het geval.

Een reguliere en hi-res-afbeelding uit iTunes U naast elkaar (via 9to5Mac)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iBooks, iTunes U verklappen retina iPad?
Sluiten