Haal meer iOS 5 uit Mac OS X

20 reacties

Volgens Apple heeft Mac OS X Lion veel inspiratie gevonden in iOS. Met multi-touch gestures, Launchpad en een iOS-achtige autocorrectie lijkt dat inderdaad aardig gelukt. Mocht je echter vinden dat jouw Mac nog wel wat meer invloed van iOS kan gebruiken, dan zijn er een aantal programma’s die je daarbij kunnen helpen. OMT zet ze voor je op een rijtje.

Met PopClip (€3,99 in de Mac App Store) haal je het iOS-optie-menu bij tekstselectie naar je Mac. Bij elke selectie van tekst krijg je automatisch een balkje te zien waarin je kunt kiezen om te knippen, kopiëren of plakken. Daarnaast is er bij urls een optie om deze in je browser te openen en bij e-mailadressen om er een mail naar te sturen. Als je een los woord selecteert, dan geeft PopClip een aantal suggesties voor alternatieven.

PopClip

Het is al langer mogelijk om notificaties op je Mac te krijgen met de applicatie Growl (€1,59 in de Mac App Store). Zo kun je bijvoorbeeld meldingen krijgen van nieuwe e-mails, Twitterberichten of Facebook updates. Qua functionaliteit lijkt dit al aardig op de notificaties van iOS, maar om het er ook zo uit te laten zien heb je een (gratis) iOS thema nodig. Nadat je dit geïnstalleerd hebt worden nieuwe notificaties ‘omgeklapt’ zoals je dat kent van iOS 5.

iOS 5 thema voor Growl

De beroemde slider om je iPad, iPhone of iPod te ontgrendelen is moeilijk over te zetten naar Mac OS X. Je Mac heeft immers geen touchscreen. Daarbij is het in Mac OS X niet nodig om een dergelijke schermbeveiliging te hebben aangezien je het scherm niet per ongeluk aan kan zetten. Toch is het de makers van Lock Screen (€1,59 in de Mac App Store) gelukt om een functionele versie van de iOS-slider voor Mac OS X te maken.

Zodra je je Mac opstart of uit de slaapstand haalt zie je de bekende slider met een achtergrondafbeelding naar keuze. Naargelang je instelling kan je je Mac vervolgens unlocken door een zelf bepaalde slide langs een aantal toetsen op je toetsenbord te doen, of door middel van een veegbeweging over je trackpad in combinatie met een toets op het toetsenbord.

Tot slot nog een iOS-tweak die stiekem al verborgen zit in Mac OS X Lion. Het OS biedt al ondersteuning voor emoji emoticons, maar ondanks dat deze getoond worden in ontvangen berichten van apparaten met iOS 5, kan je ze zelf niet gebruiken in Lion. Met een kleine zoekactie lukt dat wel.

Vanuit de menubalk in de Finder ga je onder ‘Ga’ naar ‘Ga naar map’ (command + shift + G). In het verschenen invoervenster typ je: “/System/Library/Input Methods” (zonder aanhalingstekens). Zoek in de nu verschenen map naar “CharacterPalette” en sleep dat icoon naar je Dock. Vervolgens open je het programma en kies je in de linker kolom voor Emoji. Nu zie je een overzicht van alle emoticons van iOS. Je kunt ze per stuk slepen naar het tekst waar je ze in wil gebruiken.

CharcaterPalette

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Die eerste 2 zijn interessant, even installeren. lockscreen 2 heb ik een tijdje gehad, maar begon me eraan te irriteren…

 • Profielfoto
  pim939

  Ik wacht wel tot ze deze dingen standaard hebben (als het ooit komt natuurlijk). ik vind het namelijk erg overbodige dingen voor een mac.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Sommige zijn inderdaad wel handig…

 • Profielfoto
  Xentro

  Popclip kost maar 3,99 ipv 4,99 …:-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als je voor elke emoticon die je wilt gebruiken die moet slepen vanuit een programma, is dat wel erg ingewikkeld. Ik mail daarom steeds vaker op mijn iPhone:wink:

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Xentro foutje, bedankt

 • Profielfoto
  spacefreek

  Leuke 101 :thumbsup:

 • Profielfoto
  youp.c

  Ik zie er niet echt het nut van in; enkel zo’n vergrootglas selectie optie om preciezer te kunnen selecteren lijkt mij wat toevoegen, maar een ios-optie-menu of lockscreen? Een lockscreen lijkt mij zonder touchscreen compleet zijn functie kwijt te zijn (was bedoeld om je iPhone niet per ongeluk vanuit je broek te ontgrendelen, aldus Steve Jobs) en een ios-optie-menu daarvoor heb je de rechtermuisknop…

 • Profielfoto
  Kees G

  Als je een “emoticon” wilt gebruiken wilt gebruiken heb je die moeilijke exercitie toch niet nodig. Je kunt toch ook gewoon gebruik maken van “toon tekenweergave” die je op je menubalk kan vinden na het “aanvinken” van “Toon toetsenbord en tekenweergave in menubalk” te vinden onder het voorkeurenpaneel “toetsenbord”.

 • Profielfoto
  King1987

  Lockscreen gebruik ik al een paar maanden! Heerlijk :-))

 • Profielfoto
  patrick337

  Heb ze alle 3! ook al gebruik ik Lockscreen niet meer … kan je voor elke emoticons een symbool maken ?

 • Profielfoto
  FVlaanderen

  De laatste feature kan veel makkelijker; b.v. in Safari kan je op ⌥⌘T drukken, of je gaat naar wijzig en klikt (onderaan) op Speciale tekens….

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Growl trekt op niet veel. Vooral het feit dat het samen met andere programma’s mee geïnstalleerd wordt, is heel vervelend.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Klinkt allemaal heel leuk, maar op m’n Mac wil ik met een Mac werken!!!
  Zal voor iOS wel m’n iPhone ed nemen!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Precies Wim!

  iOS is ontworpen voor iDevices, niet voor desktops.

  Ik gebruik Growl trouwens al jaren, leuk systeem, met name icm iTunes!

 • Profielfoto
  Sc-cal

  PopClip is een goeie tip, wist ik nog niet en is handig

 • Profielfoto
  NTG

  Allemaal bullshit die de functionaliteit van het geavanceerde Mac OS verminderd. selecteren van tekst, copy/past/cut en find doe ik met sneltoetsen. Als je snel een selectie naar iemand wilt emailen maak je daar een sneltoets voor aan in systeemvoorkeuren. Zo simpel is dat. :thumbsdown:

  Geen idee waarom mensen opeens willen betalen voor Growl, aangezien het jarenlang gratis is geweest, nu nog steeds in de vorm van een oudere versie die pressies hetzelfde doet als de nieuwe betaalde versie. Het iOS thema kan je prima missen want er zijn thema’s verkrijgbaar die even mooi, zo niet mooier zijn dan dat. :thumbsdown:

  Lockscreen in echt onzinnig. :thumbsdown: Interactieve schermhoeken FTW!

  Ten slotte: Koen, CharacterPalette is een van de standaard panelen (in het Nederlands versie van OS X op te vragen door op “Speciale tekens…” te klikken) waarvan elke applicatie gebruik maakt, vergelijkbaar met de door bijna elke applicatie gebruikte colorpicker en het uitgebreide lettertypeselectiescherm. Een voorbeeld hiervan is Pages, die al de genoemde panelen gebruikt

  Er is dus niets “verborgen” aan het “Speciale tekens” paneel. Ik dacht dat iedereen dat wel wist… :thumbsdown: :ftim:

 • Profielfoto
  Opgevist

  Afgezien of men nu fan is of niet van Lock Screen, vind het persoonlijk een leuke feature. Echter in de App Store las ik de volgende opmerking van 17 dec j.l.

  Zelf heb ik een Macbook Pro maar kan iemand mij hier meer info over geven of heeft iemand hier zelf ervaring mee?

 • Profielfoto
  NTG

  Gewoon de Snow Leopard versie van Growl downloaden voor je Lion computer, probleem opgelost. Download

 • Profielfoto
  Hydræ

  …dan zijn er een aantal programma’s…

  het woord aantal is enkelvoud, Koen.