Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 januari 2012

Haal meer iOS 5 uit Mac OS X

Volgens Apple heeft Mac OS X Lion veel inspiratie gevonden in iOS. Met multi-touch gestures, Launchpad en een iOS-achtige autocorrectie lijkt dat inderdaad aardig gelukt. Mocht je echter vinden dat jouw Mac nog wel wat meer invloed van iOS kan gebruiken, dan zijn er een aantal programma’s die je daarbij kunnen helpen. OMT zet ze voor je op een rijtje.

Met PopClip (€3,99 in de Mac App Store) haal je het iOS-optie-menu bij tekstselectie naar je Mac. Bij elke selectie van tekst krijg je automatisch een balkje te zien waarin je kunt kiezen om te knippen, kopiëren of plakken. Daarnaast is er bij urls een optie om deze in je browser te openen en bij e-mailadressen om er een mail naar te sturen. Als je een los woord selecteert, dan geeft PopClip een aantal suggesties voor alternatieven.

PopClip

Het is al langer mogelijk om notificaties op je Mac te krijgen met de applicatie Growl (€1,59 in de Mac App Store). Zo kun je bijvoorbeeld meldingen krijgen van nieuwe e-mails, Twitterberichten of Facebook updates. Qua functionaliteit lijkt dit al aardig op de notificaties van iOS, maar om het er ook zo uit te laten zien heb je een (gratis) iOS thema nodig. Nadat je dit geïnstalleerd hebt worden nieuwe notificaties ‘omgeklapt’ zoals je dat kent van iOS 5.

iOS 5 thema voor Growl

De beroemde slider om je iPad, iPhone of iPod te ontgrendelen is moeilijk over te zetten naar Mac OS X. Je Mac heeft immers geen touchscreen. Daarbij is het in Mac OS X niet nodig om een dergelijke schermbeveiliging te hebben aangezien je het scherm niet per ongeluk aan kan zetten. Toch is het de makers van Lock Screen (€1,59 in de Mac App Store) gelukt om een functionele versie van de iOS-slider voor Mac OS X te maken.

Zodra je je Mac opstart of uit de slaapstand haalt zie je de bekende slider met een achtergrondafbeelding naar keuze. Naargelang je instelling kan je je Mac vervolgens unlocken door een zelf bepaalde slide langs een aantal toetsen op je toetsenbord te doen, of door middel van een veegbeweging over je trackpad in combinatie met een toets op het toetsenbord.

Tot slot nog een iOS-tweak die stiekem al verborgen zit in Mac OS X Lion. Het OS biedt al ondersteuning voor emoji emoticons, maar ondanks dat deze getoond worden in ontvangen berichten van apparaten met iOS 5, kan je ze zelf niet gebruiken in Lion. Met een kleine zoekactie lukt dat wel.

Vanuit de menubalk in de Finder ga je onder ‘Ga’ naar ‘Ga naar map’ (command + shift + G). In het verschenen invoervenster typ je: “/System/Library/Input Methods” (zonder aanhalingstekens). Zoek in de nu verschenen map naar “CharacterPalette” en sleep dat icoon naar je Dock. Vervolgens open je het programma en kies je in de linker kolom voor Emoji. Nu zie je een overzicht van alle emoticons van iOS. Je kunt ze per stuk slepen naar het tekst waar je ze in wil gebruiken.

CharcaterPalette

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haal meer iOS 5 uit Mac OS X
Sluiten