Gorilla Glass 2: sterker én dunner

34 reacties

Steve Jobs had iets met aluminium. Ondanks alle nadelen bij de productie ervan. Zo verbleef Jonathan Ive in 2005 een aantal maanden in China om een nieuwe fabriek te begeleiden bij het anodiseren van aluminium voor de iMac en iPod nano. Voor de eerste iPhone moest een ander weerbarstig materiaal overmeesterd worden: glas.

Ook dit was geen eenvoudige opgave. Bij het ontwikkelen van de eerste iPhone wilde iedereen een plastic scherm, maar Steve sputterde tegen. Het moest glas worden. Een vriend van Steve Jobs zat op dat moment in de board van Corning. Corning is gespecialiseerd in glas en ontwikkelde in de jaren zestig een speciaal soort glas: Gorilla Glass. Tot 2006 was er echter geen vraag naar. Totdat Steve Jobs langskwam en enorme hoeveelheden van dit glas wilde hebben in korte tijd. Corning maakte een glas dat nog nooit gemaakt was en stond binnen 6 maanden klaar voor productie. Nu komt Corning met Gorilla Glass 2.

Gorilla Glass 2 is buigzamer én sterker dan haar voorganger. Deze kwaliteiten weet het ook nog eens te realiseren in een dunner scherm. Een eerste klant heeft zich al gemeld. De Samsung Galaxy S3 die volgende maand moet verschijnen, zal over dit sterke glas beschikken. Ongetwijfeld zal ook de volgende iPhone over dit glas beschikken. Gevallen van gebarsten schermen zijn nog steeds een veelgehoorde klacht bij iPhone bezitters.

Ben je niet overtuigd van de kracht van Gorilla glas 2? Bekijk dan het onderstaande filmpje van The Verge. Hierin wordt met een apparaat druk uitgeoefend op normaal glas, Gorilla Glass 1 en tot slot Gorilla glass 2. Zien is geloven.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Nickalicious

  Genialiteit van Steve weer. Hij zag het wederom;-)

 • Profielfoto
  klonic

  Vet stukje Apple-geschiedenis.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Alleen…..áls het zo sterk is, waarom hebben dan zoveel mensen gebroken iPhone en iPod ruitjes?

 • Profielfoto
  Joosteke

  @MacAanZee lees het artikel nog eens een paar keer voor je gaat reageren -,-

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Alleen…..áls het zo sterk is, waarom hebben dan zoveel mensen gebroken iPhone en iPod ruitjes?

  Exact wat ik dacht! Van de vorige generatie Gorilla Glass werd toch ook gezegd dat het super mega ontzettend ongelofelijk ultra sterk was?!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @MacAanZee lees het artikel nog eens een paar keer voor je gaat reageren -,-

  Bij de eerste generaties werd glas gebruikt maar de iPhone4 had toch echt Gorilla Glass als ik me niet vergis. Zo lees ik het artikel tenminste…

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Zoals die vertegenwoordiger ook al zei: “All glass can break”. ook -vast wel- Gorillglass 7. Hier wordt alleen aangegeven dat GG2 sterker en dunner is dan GG1. En dat lijkt me duidelijk. Niet meer zeuren over kapotte screens. Dat blijft dus kunnen, maar wel minder vaak…

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het blijft glas natuurlijk. Plastic zal minder snel breken. Maar blijkbaar vindt Apple de voordelen van glas opwegen tegen de nadelen ervan (gelukkig).

 • Profielfoto
  McPherson

  Waarom de schermpjes kapot gaan is, omdat de impact per mm2 veel hoger is. In het filmpje wordt veel druk uitgeoefend op een groter vlak. Denk aan de autoruit. Probeer die maar kapot te slaan met je vuist…gaat niet zo makkelijk. Totdat je een noodhamer pakt met een scherp puntje. Dan is het ineens kinderspel. Ook wordt er voor glas gekozen ipv kunststof, omdat het veel krasbestendiger is.

  Als een iPhone valt heb je een klein punt waarop veel druk wordt uitgeoefend. Die druk kan nergens heen dus breekt het. Hoop dat dit een duidelijk genoege uitleg is.

  Uiteraard is het zo dat het elke keer weer lastiger is om te breken. Dus we gaan nog steeds vooruit.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Niet meer zeuren over kapotte screens.

  Nee laten we vooral niet kritisch zijn… :slant:

  Half Youtube staat vol met testen waar de iPhone keihard verliest van andere smartphones. Wanneer je wat meer buiten de Apple community beweegt zie je duidelijk dat de breekbaarheid van de iPhone een zwaarwegend argument is om niet te kiezen voor een iPhone. Daar waar de concurrentie telefoons levert die prima en comfortabel te bedienen zijn op acryl, komt Apple met een in glas omhulde telefoon die aan twee (!!!) kanten vol met barsten zit zodra je hem laat vallen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen vereiste dat een telefoon moet kunnen vallen. Dat verwacht je ook niet van een mp3 speler, zonnebril of horloge. Luxere producten vragen een betere behandeling. Mijn iPhones zijn standaard kras- en schadevrij omdat ik ze goed behandel. Ik heb een hekel aan display stickers om je scherm mee te beschermen bijvoorbeeld. Als je een onbreekbare telefoon wil moet je lekker een Nokia kopen. Toch, Apple roept zelf over het beste glas ter wereld. Gorilla Glass heet het zelfs. En toch, toch sta je voor lul wanneer je hem uit je handen laat vallen en je direct voor € 200,- kosten hebt omdat ze ook nog eens zo slim zijn om de glasplaat aan de display te verlijmen. Niet echt handig allemaal…

  En dat noem je gezeur? Ik noem het een objectieve kijk op zaken die gevoelig liggen onder de fanboys.

  Als laatst, wat heb je aan een glasplaatje dat je aan het oppervlak kan buigen? Alsof ik ooit mijn iPhone “buig”?! Dat het glas zwakker is zodra de iPhone op één punt een val moet verwerken, geeft aan dat het JUIST NIET is geschikt voor verwerking in een telefoon.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dr. Maddox geeft hierboven vlijmscherp en glashard de reden aan waarom we beter géén glas meer kunnen hebben in een iPhone. Bij vallen op een niet stenen ondergrond vanaf een hoogte van ongeveer een halve meter kan het glas al breken, als de iPhone op een van de hoeken valt.
  Daarom ben ik voorstander van een aluminium unibody iPhone 5. Sterk en geen Gorilla’s meer nodig:grin:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Galaxy S3? Die gasten blijven wel steeds weer met nieuw spul uitkomen…..
  En ik zie het verschil echt niet!

  Leuk verhaal!

 • Profielfoto
  nebilem

  Techniek voor krasbestendig glas hebben de chinezen van de duitsers gestolen. De duitsers hebben miljarden gestoken de chinezen kwamen naar Duitsland met het verhaal om die fabrieken te kopen. In plaats daarvan hebben ze de technieken gestolen de fabrieken niet gekocht. Is echt waar een familielid werkte voor zo’n duits bedrijf. Apple geniet er nu van.

 • Profielfoto
  JTD

  @Dr. Maddox
  Hear, hear!

 • Profielfoto
  JTD

  Techniek voor krasbestendig glas hebben de chinezen van de duitsers gestolen. De duitsers hebben miljarden gestoken de chinezen kwamen naar Duitsland met het verhaal om die fabrieken te kopen. In plaats daarvan hebben ze de technieken gestolen de fabrieken niet gekocht. Is echt waar een familielid werkte voor zo\’n duits bedrijf. Apple geniet er nu van.

  Huh?
  De chinezen, de Duitsers, die fabriek, een familielid?
  Graag iets specifieker en dan ook nog zodanig dat het iets te maken heeft met bovenstaand OMT stukje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toch zagen die Gorilla’s er niet uit als Chinezen

 • Profielfoto
  mc-elvin

  word galaxy s3 volgende week al gereleased

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Verdorie, weer een nieuwe Samsung Galaxy S3. Dan vond ik Apple tegenwoordig met bijna jaarlijks een nieuw product al snel gaan. Daar gaat het tempo nog wat sneller, voor veel geld en minder spectaculaire veranderingen!:) Blijf het toch maar met Apple doen, trouwens ben geen voorstander van dat Android gedoe. Blijft voor mij een goedkope kopie van IOS richting hun store als Apps. Bovendien een rot slechte store, met meer rotzooi dan fatsoenlijke apps!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Juist. Android doet mij qua uiterlijk denken aan Windows XP.

 • Profielfoto
  louis1993

  ik heb toch nog liever glas dan plastik ik had een samsung gsm met plastik glas een een paar sleutels.
  toen ik men gsm uit men zak haalde kon ik men ogen niet geloven

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Daarom ben ik voorstander van een aluminium unibody iPhone 5. Sterk en geen Gorilla\’s meer nodig:grin:

  Dan hoop ik dat ze de functionaliteit van Siri nog flink uitbreiden, want zonder scherm wordt het lastig te bedienen.

 • Profielfoto
  JTD

  toen ik men gsm uit men zak haalde kon ik men ogen niet geloven

  Men is vaak een synoniem voor De mensen, maar niet voor mijn/m’n. Het leest zo lastig…

 • Profielfoto
  Beninho

  ik heb toch nog liever glas dan plastik ik had een samsung gsm met plastik glas een een paar sleutels.
  toen ik men gsm uit men zak haalde kon ik men ogen niet geloven

  Wat een ge-emmer. Een telefoon verkoop je na een jaar, of 2 jaar toch weer. Het is niet zo dat je een kras op een schilderij maakt waarvan je had gepland dat deze de komende 10 jaar boven je schouw had moeten pronken.

  Een kras op je scherm is niks mis mee!

 • Profielfoto
  oldpeer

  tuurlijk is er wat mis met een kras op je scherm. en geloof me, elke telefoon met een kunststof scherm, hoe hoogwaardig ook, ziet er na een tijdje niet meer uit, als je hem niet elke keer nadat je hem gebruikt hebt in een doekje wikkelt… ik gebruik mijn iphone 4 zonder mapje, bumper, cover of wat dan ook, en zeer intensief, en het is ongelooflijk hoe strak het scherm er nog uitziet. en stel je nou eens een retina scherm voor dat vol met krassen zit, pointless toch? glas dus! en breekt dat een keer: pech.

 • Profielfoto
  Osipz

  Pech inderdaad, ik liet mijn iPhone4s van de stoelleuning vallen, faceplant op het parket, resultaat: zoveel barsten dat het wel matglas lijkt. Swipen is dan niet lekker meer hoor.

  Kom maar op met dat Bokito proof glas

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Juist. Android doet mij qua uiterlijk denken aan Windows XP.

  en bedankt… Ik heb thuis een xp (en die zuigt XD) Macbook is beter!

  Mare…

  Dat glas is wel gaaf! Komt dat nog op de markt of wordt het al gebruikt in de ipod’s en iphons’s?

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Wat een ge-emmer. Een telefoon verkoop je na een jaar, of 2 jaar toch weer. Het is niet zo dat je een kras op een schilderij maakt waarvan je had gepland dat deze de komende 10 jaar boven je schouw had moeten pronken.

  Een kras op je scherm is niks mis mee![/quote]

  ik ga niet elke 2 jaar een nieuwe iphone kopen hoor… zo rijk ben ik ook weer niet!

 • Profielfoto
  Cihan

  Het glas kan wel sterk zijn maar omdat de druk om het glas bijna gelijkmatig wordt uitgevoerd breekt ie niet zk gauw. Echter wanneer je je telefoon laat vallen krijgt het glas in keer een hoeveel heid druk op een verkeerd punt waardoor hij snel breekt.

  Voor mij hoeft het echt niet zo sterk te zijn want glas blijft altijd snel breken. Ik zou veel blijer zijn als het glas zo min mogelijk bekrast. Maar tot nu toe ben ik zeer te vreden met mjjn gorrila glass.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vreemd dat we dit nooit eerder hebben gehoord. van dat Gorilla Glass….
  Had toch mooi geklonken uit de mond van Steve “iPhone 4 with Retina Screen and Gorilla Glass……”:grin:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach ja, natuurlijk hebben we bij een unibody aluminium iPhone 5 toch nog een stukje Gorilla Glas nodig voor het scherm en daar tussen een solide 100% rubberen rand. En fraai in het ontwerp verwerkte rubberen stuiter-hoekjes in het aluminium.

 • Profielfoto
  N3RD

  Vergelijking m.b.t. die autoruit… mocht je ooit je voor- of zijruit moeten kapotslaan bij bijvoorbeeld te water geraking:

  Sla dan niet midden op de ruit, maar in de hoeken. Anders dan in films dien je gemiddeld vier keer (in alle hoeken) op de ruit te slaan om deze te breken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bedankt Pear

 • Profielfoto
  dinck

  Sorry, ik ga even eigenwijs doen. De eigenschappen van glas zijn o.a. afhankelijk van de samenstelling ervan en van het fabricageproces die van invloed kan zijn op de kristalijne structuur). Maar elk glas breekt…
  De zij- en achterruiten van auto’s zijn van zgn. veiligheidsglas en ontlenen hun sterkte aan een grote oppervlaktespanning. Dit wordt bereikt door een snelle afkoeling met luchtstraaltjes (en daardoor een minimaal gebobbeld oppervlak). Het voordeel hiervan is o.a. dat het glas bij breuk in kleine brokstukjes uiteenvalt die minder kans op (diepe) snijwonden geven. Één harde tik is vaak genoeg voldoende om de oppervlaktespannig te breken. Voorruiten waren lang geleden ook van dergelijk glas, maar tegenwoordig zijn ze een sandwich-constructie (glas/taai kunststof/glas), anders zouden ze bij steenslag te makkelijk breken.
  Sandwichglas voor telefoons is niet erg praktisch, want te dik.
  Iets anders zijn oppervlaktebehandelingen die worden toegepast op o.a. horlogeglazen, dit zijn vaak extra laagjes krasvast materiaal.
  In het filmpje wordt als voordeel van GG2 genoemd dat dit 20% dunner (en dus ook lichter) kan zijn dan GG1 voor dezelfde breeksterkte. Wat zou Apple belangrijker vinden?
  Overigens zou ik het wel interessant vinden om meer technische details van dat Gorilla Glass te weten.
  En verder sluit ik mij bij MacAanZee aan, de platte onderkant van de iPhone vind ik niet eens mooi! Waren er niet al geruchten over een iPhone 5 met een afgeronde bodem?

 • Profielfoto
  W_luciano

  Niet zeuren en beter op je spullen letten ! Ik heb een iPhone 3/4 een iPad 1 en 2 en geen barst of kras te verkennen .. Probeer iets voorzichtiger te zijn .. Ooh en nog een tip: leen je spullen niet uit…..