“Google, blijf van mijn werknemers af!”

7 reacties

Steve Jobs zou voormalig Google-directeur Eric Schmidt in 2007 persoonlijk hebben gevraagd te stoppen met het werven van een Apple-werknemer. Dat blijkt uit een vrijgegeven rechtbankdocument, dat deel uitmaakt van een zaak omtrent wervingsafspraken tussen 7 bedrijven. Het kostte een Google-werknemer uiteindelijk zijn baan.

Afgelopen vrijdag diende een rechtszaak tussen 5 voormalige softwaretechnici en bedrijven Apple, Google, Adobe Systems Inc., Intel Corp, Intuit Inc. en Walt Disney Co’s Pixar unit. De softwaretechnici beschuldigen de 7 bedrijven van onderlinge afspraken. De bedrijven zouden zich namelijk ergeren aan het wegkapen van elkaars werknemers en riepen hier een halt toe. Zo konden ook de lonen en de compensaties voor werknemers laag worden gehouden.

In het rechtbankdocument is de e-mailwisseling van Jobs en Schmidt opgenomen. Jobs mailde naar Schmidt: “I would be very pleased if your recruiting department would stop doing this.” Schmidt verzond de mail op zijn beurt naar zijn wervingsafdeling met de vraag wat er aan de hand was. De verantwoordelijke van de personeelsafdeling zei dat de werknemer die contact opnam met de Apple-werknemer binnen het uur zou worden ontslagen. Hij voegde daar aan toe: “Please extend my apologies as appropriate to Steve Jobs.”

De rechtszaak loopt nog, maar rechter Lucy Koh meldde dat de zaak mogelijk wordt opgedeeld in een aantal losse zaken.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Huppa, even opruiming houden. “You’re fired!!”

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het lijkt mij heel slecht voor de branche dat wegkapen van medewerkers. Al die medewerkers lopen gewoon met al je bedrijfsgeheimen naar de concurrent.
  Maar ik snap niet dat Apple niet in contract opneemt dat je niet bij concurrenten mag werken in de komende 5 jaar bijv….

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Kan, maat hoe gaan ze er dan op toezien dat iedereen zich daar aan houd? Ik ligt mijn oude werkgever ook niet in als ik bij een andere baas ga werken!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Daar heb je wel een punt.
  Maarja, zo groot is The Valley niet:-P

 • Profielfoto
  ro_me

  Tja, daar zou ik ook heel pissed om zijn als ik een van de betreffende werknemers zou zijn. Maar dat Apple het niet zo serieus neemt met ‘rechten’ wisten we al. Stel je voor je solliciteert naar een nieuwe baan en je huidige werkgever zou even een mailtje plegen waardoor je je nieuwe baan op je buik kon schrijven.

 • Profielfoto
  Ilakias

  Waar komt die foto eigenlijk van? Van welke keynote? Ik zie die wel héél regelmatig!

 • Profielfoto
  JTD

  @STEVEJ0BS,
  Ik denk (weet het niet zeker hoor) dat het zgn concurrentiebeding in de VS niet echt bestaat. Het ontslagrecht is daar ook heel anders geregeld. Je kunt daar idd zomaar ontslagen worden en de dag erna weer een baan hebben bij een ander bedrijf. Gevolg is dat bedrijven hun werknemers moeten blijven paaien met bonussen etc, om te voorkomen dat ze zomaar naar de concurrent stappen.

  In NL is dat net wat anders, omdat je bijv concurrentiebeding te maken kunt krijgen kun je ook niet zomaar ontslagen worden, waardoor de extra’s soms ook wat minder zijn.