Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 2 januari 2012

Foto toont Steve die IBM ‘de vinger’ geeft

Steve Jobs was dan misschien een geniaal persoon, een makkelijk mens om mee om te gaan was het geenszins, als we tenminste de officiële biografie mogen geloven. Jobs was de personificatie van de counterculture; tegendraads, eigenwijs en met een forse dosis scepsis wat betreft de gevestigde orde.

Juist deze rebelse manier van denken heeft er mede voor gezorgd dat Apple zo groot is geworden. De tegendraadse geest van Jobs is door Andy Hertzfeld vastgelegd in een zeldzame foto waarin de de topman van Apple zien in 1983 terwijl hij ludiek de middelvinger opsteekt naar een logo van IBM. Hertzfeld was een origineel lid van het Macintosh-team en is mede verantwoordelijk voor het succes van de computer. De foto in kwestie verscheen vorige week op de Google+-pagina van Herzfeld bij wijze van een in memoriam.

Het verhaal achter de foto, zoals Hertzfeld het zelf beschrijft:

In December 1983, a few weeks before the Mac launch, we made a quick trip to New York City to meet with Newsweek, who was considering doing a cover story on the Mac. The photo was taken spontaneously as we walked around Manhattan by Jean Pigozzi, a wild French jet setter who was hanging out with us at the time. Somehow I ended up with a copy of it. My editor begged me to include it in my book, but I was too timid to ask for permission, especially since IBM was still making CPUs for Apple at the time.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foto toont Steve die IBM ‘de vinger’ geeft
Sluiten