Lucas Raggers
Lucas Raggers OMT Specials 26 januari 2012

Fleur je iBook autobiografie op met 3D

Het verhaal gaat dat 68% van de Nederlandse bevolking zijn leven interessant genoeg vindt om het in boekvorm uit te brengen. Meer dan 300.000 mensen zouden zelfs al een manuscript klaar hebben liggen. En daar komt iBooks Author om de hoek kijken.

iBooks Author gaat verder dan alleen een flinke lap tekst over studentenfeesten, vriendinnen en avonturen met de caravan. Zo kun je je levensverhaal namelijk ook verrijken met 3D bestanden. Maar wat zijn dat voor bestanden? Hoe maak je die en waar kun je ze downloaden?

In een support document van Apple staat dat iBooks Author alleen COLLADA-bestanden accepteert. Dit zijn bestanden met de extensie ‘dae’. Alles wat je maakt met het gratis programma SketchUp van Google kun je exporteren naar dit formaat. Heb je de nieuwe inrichting van je woonkamer al in SketchUp staan? Exporteer hem naar 3D en sleep hem in iBooks Author op een 3D widget. In een ander support document lezen we dat de iPad 1 maximaal 20.000 polygonen kan verwerken. De iPad 2 kan er 50.000 aan.

Heb je geen zin om zelf een 3D model te maken, dan heeft Google nog een hele online database van 3D SketchUp bestanden in het 3D Warehouse. Van de toren van Pisa tot Apple producten tot Eames stoelen. Overigens zijn .dae bestanden gewoon te openen en bekijken in Preview. Wij zijn benieuwd naar jouw interactieve levensverhaal!

Ben je op zoek naar meer van dit soort tips en trucs? Bekijk onze OMT 101 hoek.

Reageer op artikel:
Fleur je iBook autobiografie op met 3D
Sluiten