Fleur je iBook autobiografie op met 3D

8 reacties

Het verhaal gaat dat 68% van de Nederlandse bevolking zijn leven interessant genoeg vindt om het in boekvorm uit te brengen. Meer dan 300.000 mensen zouden zelfs al een manuscript klaar hebben liggen. En daar komt iBooks Author om de hoek kijken.

iBooks Author gaat verder dan alleen een flinke lap tekst over studentenfeesten, vriendinnen en avonturen met de caravan. Zo kun je je levensverhaal namelijk ook verrijken met 3D bestanden. Maar wat zijn dat voor bestanden? Hoe maak je die en waar kun je ze downloaden?

In een support document van Apple staat dat iBooks Author alleen COLLADA-bestanden accepteert. Dit zijn bestanden met de extensie ‘dae’. Alles wat je maakt met het gratis programma SketchUp van Google kun je exporteren naar dit formaat. Heb je de nieuwe inrichting van je woonkamer al in SketchUp staan? Exporteer hem naar 3D en sleep hem in iBooks Author op een 3D widget. In een ander support document lezen we dat de iPad 1 maximaal 20.000 polygonen kan verwerken. De iPad 2 kan er 50.000 aan.

Heb je geen zin om zelf een 3D model te maken, dan heeft Google nog een hele online database van 3D SketchUp bestanden in het 3D Warehouse. Van de toren van Pisa tot Apple producten tot Eames stoelen. Overigens zijn .dae bestanden gewoon te openen en bekijken in Preview. Wij zijn benieuwd naar jouw interactieve levensverhaal!

Ben je op zoek naar meer van dit soort tips en trucs? Bekijk onze OMT 101 hoek.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Het verhaal gaat dat 68% van de Nederlandse bevolking haar leven interessant genoeg vindt om het in boekvorm uit te brengen.

  Wat? Dan overschat zeker 67% van de Nederlandse bevolking haar/zichzelf.

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik snap de connectie tussen je levensverhaal opschrijven en 3D niet zo. Leuk dat het kan maar hiervoor bevatte een autobiografie toch ook niet allemaal plaatjes?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dacht je dat 67% zichzelf overschat? Breek me de bek niet open….:grin:
  Ik vind trouwens gewone plaatjes in een autobiografie al mooi genoeg.

 • Profielfoto
  NTG

  3D modellen zijn mooi voor boeken over beta-wetenschappen, wiskunde en architectuur. Je moet zeker niet een 3D model in je iBook stoppen omdat dat gewoon kan, alleen als het écht iets toevoegt. Ik zou niet weten wat voor 3D object in een PWS werkstuk over de Republiek China (daar ben ikzelf op het moment mee bezig) zou moeten stoppen.

  EDIT: gek dat Apple geen Quartz-Composities ondersteuning geeft voor iBooks, ik dacht dat wel net als OS X in iOS ingebakken zat.

 • Profielfoto
  i.r.mac

  Cruise Terminal gebouw in Rotterdam aan de rechterkant

 • Profielfoto
  Geert

  Is een Maya bestand makkelijk te exporteren naar dit formaat?

 • Profielfoto
  JTD

  Ik snap de connectie tussen je levensverhaal opschrijven en 3D niet zo. Leuk dat het kan maar hiervoor bevatte een autobiografie toch ook niet allemaal plaatjes?

  Beetje zoeken naar een aanleiding om SketchUp te promoten, daar lijkt het op.
  Snap de link van een auto-bio en 3D beeld in iBook ook niet

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Tenzij je natuurlijk vette 3d beelden van aaaaaaal je familieleden in je biografie stopt? Ik vind het ook ver gezocht, je kan ook video en internet in je iBook stoppen. Leuk maar gaat allemaal een beetje aan de essentie van een ePub voorbij. Maak dan een echt Digital Magazine:wink: