Multicam editing in update Final Cut Pro X

19 reacties

Apple heeft vandaag een update uitgebracht van Final Cut Pro X. Versie 10.0.3 van het professionele video-montageprogramma bevat een flink aantal verbeteringen en nieuwe functies waar editors lang op gewacht hebben, zoals broadcast monitoring, uitgebreidere XML-ondersteuning én multicam editing.

Tegelijkertijd met de 10.0.3 update van Final Cut Pro is vandaag ook gehoor gegeven aan een andere veelgevraagde functie: het kunnen importeren van Final Cut Pro 7 projecten. Hiervoor is vandaag de third-party-app 7toX uitgebracht. 

Een belangrijke en compleet nieuwe functie in Final Cut Pro X is multicam editing. Hiermee kunnen meerdere video-sporen gesynchroniseerd worden waarna je ‘live’ kunt schakelen tussen de verschillende cameraposities. Deze functie was al aanwezig in FCP 7, maar is nu in FCP X verder verfijnd. Zo kan het programma zelf de verschillende sporen synchroniseren met behulp van de audiotrack, tijdcode of markeringen in de clips. Ook is het nu mogelijk om tijdens de montage tracks toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast is het nu niet meer nodig om alle tracks in de zelfde codec, frame-rate en resolutie te converteren. Alles kan nu door elkaar gebruikt worden in één multicam-montage.

Multicam editing

FCP X had al een uitgebreide ingebouwde chromakey-functie. Deze is in versie 10.0.3 verder verbeterd. Je kunt nu aanpassingen maken waar voorheen losse applicaties voor nodig waren zoals kleur sampling en het aanpassen van randen in andere kleurtinten. Daarmee is het nu ook mogelijk om slecht uitgelichte  chromakey-backdrops gewoon in Final Cut Pro te bewerken.

Meer geavanceerde chromakey-mogelijkheden

Eén van de grootste kritiekpunten op de eerste versie van FCP X was het ontbreken van XML-ondersteuning. In een eerste update werd dit alsnog ingebouwd maar nu is de XML-ondersteuning verder verbeterd. Daardoor kunnen nu meer plugins en programma’s van derden samen met FCP X gebruikt worden. Door de betere XML-ondersteuning is het nu ook mogelijk om projecten uit Final Cut Pro 7 te importeren. Apple heeft de functie echter niet zelf ingebouwd. Je hebt er de app 7toX voor nodig. Dit programma is door Intelligent Assitance gemaakt maar wordt op de FCP-pagina van Apple aangeprezen. Het programma kost € 7,99 in de Mac App Store.

Broadcast monitoring was een ook veelgevraagde functie van editors. In Final Cut Pro X 10.0.3 is een eerste stap gezet om dit mogelijk te maken, al betreft het hier nog beta-functionaliteit. Het is nu mogelijk om gespecialiseerde beeldvectorscopen en waveformmonitoren aan te sluiten. Ook kan Final Cut Pro nu direct videobeeld uitsturen naar speciaal gekalibreerde schermen en broadcast-monitoren. Dit kan via een PCI-expresskaart of via Thunderbolt.

Broadcast monitoring

Omdat video in professionele workflows vaak niet binnen Final Cut Pro of bij één editor blijft is het belangrijk dat aangepast of verplaatst materiaal weer gevonden kan worden door het programma. Ook hierin is verbetering aangebracht in versie 10.0.3. Het is nu eenvoudiger geworden om materiaal terug te vinden en opnieuw te linken aan je eigen project.

Tot slot is er nóg een functie uit Final Cut Pro 7 teruggekeerd in FCP X 10.0.3. Het is nu namelijk weer mogelijk om gelaagde bestanden die in Adobe Photoshop gemaakt zijn te importeren. Deze worden daarbij niet omgevormd tot platte afbeeldingen maar zijn daadwerkelijk in losse lagen te gebruiken.

Final Cut Pro X 10.0.3 is te downloaden in de Mac App Store. Wie FCP X al gekocht hoeft uiteraard niet te betalen voor de update. Heb je eerder ook Motion 5 en Compressor 4 gekocht, dan zal je zien dat ook voor deze apps een update klaar staat. Hierbij gaat het vooral om bugfixes, snelheidsverbeteringen en een beperkt aantal nieuwe functies.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  miekthieren

  Eindelijk

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Vooral die 7toX app vindt ik een welkome aanvulling zodat je nu ook in FC7 gestarte projecten in FCX kunt afmaken. Nu staat er niet meer in de weg om FCX over ons hele bedrijf op grote schaal te gebruiken!

 • Profielfoto
  Quinn Quality

  Echt eindelijk, ik kan het alleen nog niet vinden in de updates van de app store. 7toX is ook top zeg, kan ik alle projecten (het zijn er 5) zo overgooien. Ik hoop alleen dat de multicam zich niet beperkt tot 4 camera’s, maar net als FC7 tot 16 gaat.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Final Cut Pro X automatically syncs clips from your shoot using audio waveforms, time and date, or timecode to create a Multicam Clip with up to 64 angles of video, which can include mixed formats, frame sizes and frame rates.

  :wink:

 • Profielfoto
  Afroman

  Ziet er zeg maar 50 keer beter uit dan de vorige versie. Misschien toch nog een goed alternatief voor Premiere/Avid.

 • Profielfoto
  Frunk

  Heel erg tevreden over deze update!
  Er zitten ook kleine veranderingen in die het allemaal net wat beter laat aanvoelen.

  In het begin werd er veel geklaagd over plugins enz.. maar deze zijn er nu in overvloed. Daar komt bij dat sinds vandaag ook Magic Bullet Looks werkt in FCPX.

 • Profielfoto
  wensink

  Nu nog op de ipad

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Deze update zal een heleboel mensen alsnog over de streep trekken, denk ik.

 • Profielfoto
  Frunk

  Nu nog op de ipad

  Ik ben benieuwd hoe ze dat op een goede manier zullen maken.

  Wat ik sneller zie gebeuren is dat er apps komen die samen werken met FCPX.
  Zoals een tijd geleden met Photoshop. En waar ik ook nog op zit te wachten is het delen van je edit zoals vroeger in 7 met iChat ging. Maar dan nu via Facetime bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  MJ

  en nog steeds geen custom resoluties… waardeloos programma

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Nou ben ik geen pro editor , zie mezelf als puur hobbyist maar wat is het nut van custom resoluties ?
  Lijkt mij een video gemaakt met FCPX of welk ander programma dan ook in een HD – SD of DVD resolutie gewoon het beste overkomt op uiteindelijk je TV/monitor
  Zitten de pro’s dan te schreeuwen om 640×480 of 1564×1231 resoluties ?

  Geen aanval maar een vraag….
  (ik zie eigenlijk alleen maar met deze update dat de ‘schreeuwers van het eerste uur steeds meer moeten gaan toegeven dat FCPX toch zo slecht niet is en dat het dus loont om rustig af te wachten hoe het programma zich gaat ontwikkelen)
  FCP 7 heeft ook een hele lange ontwikkeling achter de rug.

 • Profielfoto
  Bram van Dam

  Is het eigenlijk ook mogelijk om clips met elkaar te syncen als ze niet op het zelfde moment gefilmd zijn? Ik neem geregeld filmpjes op met mijn band waarin we alle instrumenten een voor een opnemen. Uiteindelijk spelen ze natuurlijk wel allemaal in één audiotrack…. Het is mij tot nog toe niet gelukt!

 • Profielfoto
  EOS

  Het werkt nu soepeler, desondanks crashed 10.3 om de haverklap …

  Ik had gehoopt dat deze update meer camera’s zou ondersteunen.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ben intussen al overgestapt op premiere, en ben daar heel tevreden over.

 • Profielfoto
  Frunk

  k-the-ripper,

  Een custom resolutie is vaak erg gewenst. Het gaat dan niet speciefiek om video’s die jij op YouTube of op DVDs bekijkt maar denk bijvoorbeeld eens aan aparte formaten die niet standaard 16:9 of 4:3 zijn. Dit geld ook voor films
  In de bioscoop. Deze hebben een cinematic afmeting en die maten kan je dus niet maken in FCPX.

  Het enige wat je kan doen is het aanpassen in Compressor maar dat wil je niet.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Blijft toch echt ver onder de maat. Leuk voor camjo en andere ik ben camera man met canon foto toestel.. maar er kan nog steeds geen speelfilm, documentaire etc op gemaakt worden….

  Als FCP 8 echt bestaat zou Apple er verstandig aan doen om deze als nog te releasen…

 • Profielfoto
  Osjcag

  @Bram van Dam: als je de band mee laat spelen met het nummer op CD oid, pikt je camera dat geluid op. Als de band hard meespeelt kan dat verstoord worden. Als je camera een geluidsinput heeft, kun je proberen om niet alleen naar de speakers, maar ook naar je camera input een geluidskabeltje te leggen. Dan neemt je camera dus puur het geluid op van het nummer op dat moment, wat betekent dat je FCPX de verschillende fragmenten zou moeten kunnen laten ‘uitlijnen’ met de originele soundtrack met de multicam opties. Daarna kun je dus via multicam editen.

  Ik heb nog niet met multicam kunnen spelen, dus graag van iemand een reactie of dit inderdaad zo werkt.

 • Profielfoto
  bluecheese

  Leuk voor camjo en andere ik ben camera man met canon foto toestel..

  Typische reactie voor iemand die de DSLR filmers geen daglicht gunt, maar waarschijnlijk ligt je mening iets genuanceerder, dat hoop ik althans.

  Verder een goede ontwikkeling, ik zie veel functies die al jaren in Avid MC zitten eindelijk in Final Cut komen…nu nog al die eyecandy eruit slopen en we hebben er een serieuze speler bij.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  @ bluecheese

  Inderdaad genuanceerder… Niks tegen DSLR filmers.. zelf vind DSLR zelf echt helemaal niks… en trust me ik moet er maar wat te vaak mee werken…

  Wat ik had moeten zeggen: Zolang ze alleen voor pro-sumers software maken zal het nooit wat worden,

  Toevallig net met een aantal editors & post productie huizen een meeting gehad over waar we naar toe gaan… FCP is pro- pro gewoon nu dood. FCP X zal nooit in de huidige opzet