Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 31 januari 2012
Leestijd: 3 minuten

Multicam editing in update Final Cut Pro X

Apple heeft vandaag een update uitgebracht van Final Cut Pro X. Versie 10.0.3 van het professionele video-montageprogramma bevat een flink aantal verbeteringen en nieuwe functies waar editors lang op gewacht hebben, zoals broadcast monitoring, uitgebreidere XML-ondersteuning én multicam editing.

Tegelijkertijd met de 10.0.3 update van Final Cut Pro is vandaag ook gehoor gegeven aan een andere veelgevraagde functie: het kunnen importeren van Final Cut Pro 7 projecten. Hiervoor is vandaag de third-party-app 7toX uitgebracht. 

Een belangrijke en compleet nieuwe functie in Final Cut Pro X is multicam editing. Hiermee kunnen meerdere video-sporen gesynchroniseerd worden waarna je ‘live’ kunt schakelen tussen de verschillende cameraposities. Deze functie was al aanwezig in FCP 7, maar is nu in FCP X verder verfijnd. Zo kan het programma zelf de verschillende sporen synchroniseren met behulp van de audiotrack, tijdcode of markeringen in de clips. Ook is het nu mogelijk om tijdens de montage tracks toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast is het nu niet meer nodig om alle tracks in de zelfde codec, frame-rate en resolutie te converteren. Alles kan nu door elkaar gebruikt worden in één multicam-montage.

Multicam editing

FCP X had al een uitgebreide ingebouwde chromakey-functie. Deze is in versie 10.0.3 verder verbeterd. Je kunt nu aanpassingen maken waar voorheen losse applicaties voor nodig waren zoals kleur sampling en het aanpassen van randen in andere kleurtinten. Daarmee is het nu ook mogelijk om slecht uitgelichte  chromakey-backdrops gewoon in Final Cut Pro te bewerken.

Meer geavanceerde chromakey-mogelijkheden

Eén van de grootste kritiekpunten op de eerste versie van FCP X was het ontbreken van XML-ondersteuning. In een eerste update werd dit alsnog ingebouwd maar nu is de XML-ondersteuning verder verbeterd. Daardoor kunnen nu meer plugins en programma’s van derden samen met FCP X gebruikt worden. Door de betere XML-ondersteuning is het nu ook mogelijk om projecten uit Final Cut Pro 7 te importeren. Apple heeft de functie echter niet zelf ingebouwd. Je hebt er de app 7toX voor nodig. Dit programma is door Intelligent Assitance gemaakt maar wordt op de FCP-pagina van Apple aangeprezen. Het programma kost € 7,99 in de Mac App Store.

Broadcast monitoring was een ook veelgevraagde functie van editors. In Final Cut Pro X 10.0.3 is een eerste stap gezet om dit mogelijk te maken, al betreft het hier nog beta-functionaliteit. Het is nu mogelijk om gespecialiseerde beeldvectorscopen en waveformmonitoren aan te sluiten. Ook kan Final Cut Pro nu direct videobeeld uitsturen naar speciaal gekalibreerde schermen en broadcast-monitoren. Dit kan via een PCI-expresskaart of via Thunderbolt.

Broadcast monitoring

Omdat video in professionele workflows vaak niet binnen Final Cut Pro of bij één editor blijft is het belangrijk dat aangepast of verplaatst materiaal weer gevonden kan worden door het programma. Ook hierin is verbetering aangebracht in versie 10.0.3. Het is nu eenvoudiger geworden om materiaal terug te vinden en opnieuw te linken aan je eigen project.

Tot slot is er nóg een functie uit Final Cut Pro 7 teruggekeerd in FCP X 10.0.3. Het is nu namelijk weer mogelijk om gelaagde bestanden die in Adobe Photoshop gemaakt zijn te importeren. Deze worden daarbij niet omgevormd tot platte afbeeldingen maar zijn daadwerkelijk in losse lagen te gebruiken.

Final Cut Pro X 10.0.3 is te downloaden in de Mac App Store. Wie FCP X al gekocht hoeft uiteraard niet te betalen voor de update. Heb je eerder ook Motion 5 en Compressor 4 gekocht, dan zal je zien dat ook voor deze apps een update klaar staat. Hierbij gaat het vooral om bugfixes, snelheidsverbeteringen en een beperkt aantal nieuwe functies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Multicam editing in update Final Cut Pro X
Sluiten