Educatie event: Steve’s laatste one more thing?

27 reacties

Vanmiddag doet Apple in het Guggenheim Museum in New York een aankondiging die mogelijk veel impact heeft op het onderwijs in de Verenigde Staten. Je zou verwachten dat er voorafgaand aan de uitnodiging, die vorige week uitgestuurd werd, al veel geruchten rondgingen over Apple’s plannen, maar dat is niet het geval geweest.

Pas na de uitnodiging zijn de speculaties op gang gekomen. Zouden er deals gesloten zijn met educatieve uitgevers? Heeft Apple software gebouwd waarmee iedereen zelf digitale schoolboeken kan maken of… komt wijlen Steve Jobs postuum met zijn ultieme One More Thing die de filantroop Bill Gates zal doen verbleken? OMT doet om 16 u. live verslag maar zet nu alvast de belangrijkste geruchten voor je op een rij.

iPad
Dat de aankondiging van vandaag betrekking heeft op de iPad staat zo goed als vast. Waar Apple een paar jaar terug nog probeerde om scholen massaal MacBooks te laten aanschaffen voor elke leerling lijkt de iPad die focus te hebben overgenomen. Het apparaat is goedkoper, veelzijdiger en eenvoudiger te beheren. Toch wordt algemeen aangenomen dat er vandaag geen nieuwe hardware onthuld wordt. Waarschijnlijk kiest Apple voor een methode die zijn succes bewezen heeft met de iTunes Store en de App Store: content verkoopt hardware.

Apple’s online media- en softwarewinkels leveren slechts marginale winsten op in vergelijking met de verkoop van hardware. Ze zijn dan ook vooral bedoeld om consumenten te stimuleren die hardware te kopen. Dat model kan ook voor het onderwijs werken. Het zal voor onderwijsinstellingen interessant worden om grote hoeveelheden iPads aan te schaffen als er goede digitale lesmethodes voor verkrijgbaar zullen zijn die betaalbaar zijn en eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Maar ja, wat gaat Apple dan aanbieden om de iPad interessant te maken voor het onderwijs?

Uitgevers
Een logische gedachte is dat Apple overeenkomsten gesloten heeft met educatieve uitgevers om lesmethodes in de iBookstore te krijgen. Bronnen die nauwe banden hebben met de uitgever McGraw-Hill bevestigen dat er sinds juni 2011 samengewerkt wordt met Apple om dit mogelijk te maken. Ook uitgevers als Cengage Learning Bill Rieders,  Houghton Mifflin Harcourt en Pearson zouden hiervoor met Apple in zee gegaan zijn.

Het digitaliseren van bestaande tekstboeken, zodat ze in PDF- of ePub-formaat op de iPad gelezen kunnen worden is een eerste stap. Het is echter onwaarschijnlijk dat de samenwerking daar ophoudt. Waarschijnlijk hebben uitgevers en Apple samen gewerkt aan interactieve boeken. Hierbij moet gedacht worden aan tekstboeken die uitgebreid zijn met online informatie, audio-visuele ondersteuning van de inhoud en ingebouwde toetsen. Deze zouden zelfs door een hele klas tegelijkertijd als quiz gemaakt kunnen worden. Er is al apparatuur beschikbaar om klassikaal digitale toetsen en quizzen af te nemen. Deze middelen zijn echter duur en niet breed inzetbaar. De iPad kan in combinatie met vernieuwende lesmethodes meer mogelijk maken in scholen voor minder geld.


Erasmiaans Gymnasium, een van de eerste iPad-scholen in Nederland

Garageband voor (school)boeken
Om vernieuwende lesmethodes aan te kunnen bieden moet je ze wel kunnen maken. Daarvoor lijkt Apple Roger Rosner naar voren te hebben geschoven. Hij leidt het team dat de iWork-applicaties bouwt, maar hij was ook verantwoordelijk voor iWeb. Deze gezamenlijke kennis komt goed van pas bij het bouwen van een applicatie waarmee digitale boeken opgemaakt en verrijkt kunnen worden. Volgens bronnen heeft de applicatie de code-naam ‘Bliss’ gekregen. Het digitale en zeer interactieve boek Our Choice van Al Gore zou de inspiratie zijn geweest voor de boeken die met Bliss gebouwd kunnen worden.

Het is onduidelijk of Bliss bestemd is voor uitgevers of juist bedoeld is om uitgevers buiten spel te zetten. Sommige geruchten suggereren dat het programma zo eenvoudig interactieve lesmethodes kan maken dat auteurs of scholen zelf hun boeken kunnen uitbrengen en zo aan de educatieve uitgevers voorbij gaan. Het lijkt echter twijfelachtig dat Apple een toekomst zonder uitgevers voor zich ziet. Het is in de Verenigde Staten erg ingewikkeld om lesmethodes op individuele basis uit te geven omdat speciale accreditatie van de federale overheid nodig is voor ieder schoolboek. Daarbij zijn uitgevers hard nodig om de iPad als volwaardige en betrouwbare opvolger van het lesboek te kunnen verkopen aan scholen. Het lijkt dan ook logischer dat Bliss voornamelijk bestemd is voor uitgevers. Tegelijkertijd is het mogelijk dat een uitgeklede versie (gratis) beschikbaar gesteld wordt aan auteurs en docenten die zo individueel lessen en verdiepingsmodules voor de iPad kunnen maken.


Al Gore’s ‘Our Choice’

One More Thing…
Apple’s betrokkenheid bij de educatieve markt gaat ver terug. Sterker nog, oprichter en voormalig CEO Steve Jobs heeft vanaf Apple’s prille begin zijn steentje willen bijdragen aan het Amerikaanse onderwijs met speciale hard- en software die tegen gereduceerd tarief werd verkocht of zelfs gratis weggegeven werd. In 1996 vertelde Steve echter dat hij niet langer geloofde dat de problemen in het (Amerikaanse) onderwijs met technologie opgelost konden worden. Bureaucratie en vakbonden moesten eerst aangepakt worden voordat het onderwijs kon verbeteren.

In de na zijn dood verschenen biografie draaide Steve bij en gaf hij misschien zelfs al een inkijkje in de aankondiging van vandaag. Hij voorzag een toekomst waarin digitale schoolboeken voor de iPad gratis aangeboden werden door Apple en voerde hier zelfs al gesprekken over met uitgevers. Scholen zouden zonder kosten voor boeken hun budgetten kunnen besteden aan (Apple’s) technologie en zo hun onderwijs ‘gratis’ kunnen vernieuwen. Dit idee grijpt terug op het eerdergenoemde model waarbij content laagdrempelig wordt aangeboden om meer hardware te verkopen. Het is echter maar de vraag of de verhouding tussen kosten en baten in balans zou zijn bij een dergelijke deal.

Daarom sluiten we af met een ietwat radicale maar daardoor niet minder interessante voorspelling die ons toegestuurd is door een anonieme OMT-bezoeker. Misschien maakt Steve Jobs vandaag postuum een laatste grote klapper door een deel van het immense kapitaal dat hij met Apple vergaard heeft te investeren in hetgeen waar hij altijd zo betrokken bij is geweest: onderwijs.

Waar Microsoft’s oprichter Bill Gates sinds zijn afscheid bij Microsoft zijn dagen slijt als weldoener met de Bill and Melinda Gates Foundation heeft Steve Jobs nooit openlijk een grote filantropische daad gesteld. Nu heeft hij hier ook weinig tijd meer voor gehad aangezien er slechts weinig tijd tussen zijn afscheid als Apple’s CEO en zijn overlijden op 6 oktober 2011 zat. Zijn jarenlange betrokkenheid bij het Amerikaanse onderwijs maakt het echter aannemelijk dat hij nog één grote daad had willen stellen.

Misschien wordt vandaag wel de dag waarop bekend wordt dat Steve Jobs een enorme investering doet in het met bezuinigingen geplaagde onderwijs dat steeds verder achterloopt bij de technologische ontwikkelingen. Worden het goedkopere iPads om misschien toch de kosteloze schoolboeken die door Steve zelf gefinancierd zouden worden? We weten het over een paar uur.

Bij OMT blijf je op de hoogte van het nieuws rond Apple’s educatie-evenement. Vanaf 16 u. doen we live verslag van de onthullingen op onemorething.nl/live. Om 20 u. is er een live uitzending vanuit Studio Statensingel waarin we napraten met experts uit de Nederlandse onderwijswereld.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ben benieuwd!:)

 • Profielfoto

  Ik hoop op een nieuwe iWork!

 • Profielfoto
  Bento

  …al veel geruchten rondgegingen

  Rondgegingen?

 • Profielfoto
  Bento

  …napraten met experts uit de Nederlandse onderwijswereld.

  Het is voor jullie te hopen dat daar ook een goede leraar Nederlands bij zit die bereid is wat bijscholingslessen te geven.

 • Profielfoto
  JWB

  Gisteren met ThiemeMeulenhoff een nieuw, innovatief plan besproken. Eens kijken of dit in de lijn ligt met hetgeen Apple komt.

  Ik ben overigens benieuwd welke experts jullie gevonden hebben….

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Er komt een nieuwe iWork. Dat plaatje met die skyline is een grafiek.

 • Profielfoto
  Fixdeman

  Op veel (mac)forums is het de regel typos door te geven via een persoonlijk berichtje..

  OT: mooi uitgebreid stuk. En een liveverslag. Omt is weer eens volledig bij!

 • Profielfoto
  pim939

  Ik ga kijken!

 • Profielfoto
  Needler

  Mijn wilde voorspelling: Apple komt met een ePad (zoals ze ook ooit met de eMac kwamen). De naam ePad zal het niet worden. Maar het is een educatieve iPad die goedkoper aan basis, middelbaar en beroepsonderwijs instellingen wordt verkocht. Aan boord de iBooks equivalent van de iTunes U store. En standaard aan boord zijn apps zoals Pages, Numbers en Keynote.

 • Profielfoto
  JWB

  Ik zie op veel scholen waar ik kom het volgende gebeuren: we schaffen een iPad aan! En nadat het magische stof is opgetrokken….uh…wat gaan we ermee doen? Een iPad verandert het onderwijs alleen als er echt over nagedacht wordt wat een school ermee wil (passend binnen visie en ambities). Een school die een iPad aanschaft om de boeken te digitaliseren is niet innovatief bezig. Je moet bezig gaan met het onderwijs zelf, uitgaande van de 21st Century Skills en de digitale taxonomie van Bloom. Ik ben benieuwd in hoeverre de aankondigingen van vanavond passen binnen dit en Apple’s ACOT2.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Waar Apple een paar jaar terug nog probeerde om scholen massaal MacBooks te laten aanschaffen voor elke leerling lijkt dat de iPad die focus te hebben overgenomen. Het apparaat is goedkoper, veelzijdiger en eenvoudiger te beheren.

  Veelzijdiger? Meen je dat echt of heb je er gewoon een bijvoeglijk naamwoord ingeplakt om de zin te verfraaien?

  Aardig artikel, maar inderdaad veel spel- en stijlfouten helaas.

  We zullen het vanavond weten. Ik gok op een deal met uitgevers voor schoolboeken via iBooks, en een ‘GarageBand’ voor ePub. Een nieuwe versie van iWork zou hoog tijd worden dus zou me ook niet verbazen.
  Aankondiging van een nieuw model iPad denk ik nog niet…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Scholen moeten ’s wat meer bezig zijn met kwaliteit, in plaats van denken hoe ze hip over kunnen komen. In Amerika is het onderwijs voor veel mensen meer dan slecht en in Nederland is het ook tanende. Naar mijn idee helpen die speeltjes niet bepaald bij echt wat leren. Het is gewoon memory out-sourcing. Daar leer je geen reet van, behalve je geheugen out-sourcen.

  Natuurlijk kan technologie helpen, maar tegenwoordig neemt het alles in als een soort summum van onderwijskwaliteit. ik heb nog nooit wat geleerd op de computer op school, maar heel veel uit boeken.

 • Profielfoto
  JWB

  @Maverick9898: Ten dele ben ik het zeker met je eens. Toch verandert de samenleving wel en moeten we leerlingen voorbereiden op een toekomst. Een toekomst waarbij het je leven lang hebben van hetzelfde beroep niet meer zo heel vanzelfsprekend is.

  Ik vind zelf deze ook wel aardig.

 • Profielfoto
  App-ie

  Ik zag dit:

  http://store.apple.com/us/product/H3635LL/A/bretford-powersync-cart-for-ipad?fnode=MTc0MjU4NjE

  in de Apple Store, dus ze zijn d’r helemaal klaar voor…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het idee voor een laatste One More Thing van Steve in de richting van het (Amerikaanse) onderwijs is een verrassend idee. Wie weet! Het zou hem voor altijd ook nog ’s als filantroop in de geschiedenisboekjes zetten. Eh…ik bedoel in de geschiedenis E-books. Ik verwacht absoluut geen nieuwe hardware. (De iPad 3 komt op zijn vroegst eind februari denk ik) Maar wellicht inderdaad een Education e-book store vanuit Apple. Werkend op een vergelijkbare manier als iTunes.
  Omdat er speciaal zo’n event voor wordt georganiseerd, moet het wel iets bijzonders zijn. Dus of een hele slimme store voor schoolboeken of betalen voor de e-books voor school en iPads (bijna) gratis of betalen voor de iPads en de boeken met forse korting. OF misschien alle drie?! Toch spannend!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Maverick: ben het niet met je eens. Scholieren/studenten van nu doen alles via de computer. Ik zie het bij mijn kinderen (16,17,20). Ze gebruiken hun schoolagenda’s nooit meer. Kijken op internet op Magister wat hun huiswerk is, zien daar hun cijfers en roosters én elke ochtend de laatste roosterwijzigingen.
  Werkstukken worden op de computer gemaakt en via email of internet verstuurd.
  En wat veel interessanter is: voor veel leermethodes zijn erg goede interactieve websites waar je boek wordt voorgelezen (!) als je wilt (kan ook gedownload worden voor op iPod/iPhone/iPad), waar je interactieve quizzen kunt doen om spelenderwijs te leren etc. En het werkt uitstekend. Vooral ook kinderen die met puur lezen van tekst moeite hebben, of moeite met concentratie, worden zo veel meer getriggerd/gestimuleerd om goed te leren. Want leren wordt leuk op deze manier!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Come on Steve….One More Thing!

 • Profielfoto
  Martijn_26

  Laat die iPad’s ook maar hun intrede doen in het Nederlands onderwijs!

 • Profielfoto
  Simlock

  iPads en onderwijs… Ik geloof er niet in.

 • Profielfoto
  Simlock

  Hoe kan ik nou iets leren van een apparaat waar internet opzit?? Dat is gewoon te afleidend voor mij.

  Daarnaast is een beeldscherm funest om dingen te onthouden. Je hersenen raken in een soort trance-staat waardoor je niets onthoud en alles om je heen aan je voorbij gaat.

  Probeer dit eens: Ga een uur lang leren uit een boek, kijk daarna 10 minuten naar iets op een beeldscherm, en kijk daarna hoeveel je nog weet van dat uur leren, niet veel kan ik je voorspellen.

  Soms denk ik dat Steve zelf vergeten was dat het uiteindelijk toch allemaal om geld verdienen gaat. Betrokkenheid? My ‘@$$’!

 • Profielfoto
  Nielskorte

  Yeaahhhh

 • Profielfoto
  JWB

  @MacAanZee: Ja, mee eens. Zeker ook werkzaam in het onderwijs? Wat betreft het leuk zijn van onderwijs: dat hoeft nog niet eens. Het moet wel motiverend en uitdagend zijn. De leerlingen moeten het praktisch kunnen toepassen. Hoe vaak komt het nog voor dat een leerlingen hoofdstuk 1 t/m 5 moet leren en dat alleen uit hoofdstuk 4 en 5 wat wordt gevraagd. Daar haken leerlingen op af! Als onderwijsinstelling moet je altijd eerst afvragen wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Daarop ga je je programma samenstellen, eventueel gebruik makend van ICT. Echter als elke leraar iets ‘leuks’ gaat doen, is dat op een gegeven moment ook niet meer leuk.

 • Profielfoto
  Afroman

  iPads en onderwijs… Ik geloof er niet in.

  Dan loop je echt achter want op mijn school is dat wel het geval.

 • Profielfoto
  JWB

  @Simlock: Een beetje zwartwit is jouw opmerking wel. Inderdaad er zijn mensen die minder prettig van het scherm lezen/leren. Dat is een feit. Maar ik ben van mening dat leren met een iPad echt iets anders is dan lesgeven met een iPad. Dat laatste is vooral het leren vanuit een PDF of ePub, terwijl het eerste vooral het inzetten van alle mogelijkheden van de iPad is. Dat is een essentieel verschil. Helaas kiezen teveel scholen voor het laatste, lesgeven met een iPad. Gemiste kans en gebrek aan visie.

 • Profielfoto
  Heijtink

  Waarom zie ik jullie live event niet in jullie app?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Maverick: ben het niet met je eens. Scholieren/studenten van nu doen alles via de computer. Ik zie het bij mijn kinderen (16,17,20). Ze gebruiken hun schoolagenda\’s nooit meer. Kijken op internet op Magister wat hun huiswerk is, zien daar hun cijfers en roosters én elke ochtend de laatste roosterwijzigingen.
  Werkstukken worden op de computer gemaakt en via email of internet verstuurd.
  En wat veel interessanter is: voor veel leermethodes zijn erg goede interactieve websites waar je boek wordt voorgelezen (!) als je wilt (kan ook gedownload worden voor op iPod/iPhone/iPad), waar je interactieve quizzen kunt doen om spelenderwijs te leren etc. En het werkt uitstekend. Vooral ook kinderen die met puur lezen van tekst moeite hebben, of moeite met concentratie, worden zo veel meer getriggerd/gestimuleerd om goed te leren. Want leren wordt leuk op deze manier!

  Dus je claimt dat het onderwijs helemaal niet slechter is geworden? Dat vind ik een verassende conclusie.
  Al die focus op dit soort onzin haalt de focus af van zoek naar uitmuntendheid en kwaliteit. Het gemiddelde voor schoolexamens is zelfs op het VWO voor het grootste gedeelte een 6. En dan is het examen ook echt niet moeilijk, kan ik je vertellen. Kinderen zitten de hele dag al achter die dingen, laat ze ook ’s een boek lezen.

  Het vervelende aan het systeem is dat we allemaal bezig zijn met hoe ‘leuk’ we het kunnen maken en hoe hip we kunnen lijken. Dan spelen zaken als hoeveel vrouwen leerstoelen bekleden en hoeveel allochtonen ‘hoger’ onderwijs volgen nog niet eens mee.

  Als je kijkt naar dé plek voor hoger onderwijs, blijft dat de VS. Waarom? Die blijven streven naar perfectie. Tuurlijk kan technologie helpen bij het uitvoeren, maar het is geen oplossing en dat is wat steeds geclaimed wordt. Alles moet ‘leuk’ zijn voor kinderen, maar helaas is een heel groot gedeelte van de wereld niet leuk. En dat moet je ook leren;). Daarvoor zit je ook op school. Ik durf te wedden dat kinderen van 10 over twintig a vijfentwintig jaar niet meer weten wie Hitler is, maar het op moeten zoeken op hun iPad, omdat dat het enige is wat ze kunnen.

 • Profielfoto
  MarioMac

  En dan maar hopen dat het ook op mijn school komt…