Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 7 januari 2012

Dief betrapt door Find My iPhone

Het is waarschijnlijk de gruwel van elke iPhone-gebruiker; je laat de telefoon ergens liggen op een onbewaakt moment en hij wordt gestolen. Een logische reactie (na eerst luid gejammerd te hebben) is de diefstal aan te geven bij de politie. Of je neemt het recht in eigen hand.

Het boven beschreven voorval (jammeren niet inbegrepen) overkwam Nikolaos Kakavoulis van de site Daily Secret toen hij eerdere deze week iets wilde halen bij een lokale Starbucks in Athene, Griekenland. Kakavoulis verloor zijn iPhone op het toilet en besloot om via ‘Find My iPhone’ een deuntje af te spelen op de telefoon. Wat bleek, de persoon die de iPhone had gevonden (en het ding vervolgens in eigen zak had gestoken) was ook aanwezig in de Starbucks. Kakavoulis ging de confrontatie aan.

Het verhaal volgens Kakavoulis zelf:

So I’m sitting in Starbucks in Athens, Greece, meeting with Daily Secret developers. After taking a quick break, I realize I’ve left my iPhone on the bathroom sink. It’s gone. The barista says no one’s handed in a phone but suggests I check the ‘Find my iPhone’ app. Our head designer, Spiro, is already on the case—by the time I get back to
the table, he’s got the app on iCloud. The good news? My iPhone’s
still in Starbucks. The bad news—it’s on silent (probably turned on silent).

There’s a small button on the iCloud interface, which I’d never noticed before—Play Sound. In an instant, we can all hear my iPhone beeping. I’m looking around Starbucks and the noise is coming from a couple with a baby two tables away. “Have you seen my iPhone?” I ask. The guy pretends not to hear, which is insane because the beeping is
now incredibly loud. “Maybe the baby took it?” I say, even though
their kid’s about a year old. The beeping stops.

I go back to our table, click the same button and this time, when the beeping starts up, the guy takes my phone out of his pocket all contrite—“Oh is this your phone? I found it on the floor.” I’m almost
speechless by now, then his wife jumps in—“You’ve got it back, what’s
your problem?”

By the time we call the police, the couple has disappeared. No apology, nothing. Do I want to file charges? No. Facebook? Hell yes. We post the guy’s pic on Facebook. Ten minutes later, the kicker. His wife comes back into
Starbucks, presumably to apologize. She comes up to our table. “I’ve
lost my sunglasses. Have you seen them?”

Vervolgens maakte Kakavoulis een foto van de persoon in kwestie en postte deze op Facebook.

Naast het opsporen van dieven, blijkt de localisatiedienst die in Apple’s producten is ingebouwd ook bijzonder handig van pas te komen bij andere voorvallen waarbij vertrouwen in het geding is. Zo strandde vorig jaar al een huwelijk met een hoofdrol voor ‘Find My Friends.’

Reageer op artikel:
Dief betrapt door Find My iPhone
Sluiten