Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 25 januari 2012
Leestijd: 1 minuut

De iPod, wie kent hem nog?

Het gaat niet slecht met Apple. Integendeel. Maar waar de iPhone en iPad floreren als nooit tevoren, gaat dit ten koste van een ander product. Niemand lijkt het erg te vinden. Want zoals Steve Jobs het zei in de biografie van Isaacson: “If you don’t cannibalize yourself, someone else will.”

In donkergrijs de verkopen van de iPod, in lichtgrijs die van de iPhone (x 1.000.000))

We hebben het natuurlijk over de iPod. Tot 2004 worden er niet meer dan een miljoen per kwartaal van verkocht. De eerste grote doorbraak komt met de iPod nano in 2005. Dit wordt de meest verkochte muziekspeler in het iPod arsenaal. Het hoogtepunt beleeft de iPodeind 2008. In de feestmaanden worden er maar liefst 22.7 miljoen van verkocht.

Eind 2010 kruisen de iPod en iPhone elkaar en de afgelopen 6 kwartalen worden er meer iPhones verkocht dan iPods. Tim Cook maakt er tijdens de bekendmaking van de cijfers gisteren geen woord vuil aan. Behalve dan dat de helft van alle verkochte iPods een iPod touch (iOS) is. Het komende kwartaal zullen er grofweg nog maar 5 miljoen verkocht worden; het niveau van 2004. Zet de trend door, dan is het eind 2013 gedaan met de iPod.

Al met al is de iPod natuurlijk een waardig opvolger van de walkman gebleken. Tot nu toe zijn er meer dan 300 miljoen van verkocht tegenover ruim 200 miljoen Walkmans. Kijken we naar de curve van de groene lijn dan lijkt iOS een nog rooskleuriger toekomst te hebben dan de iPod en Walkman bij elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.