De iPod, wie kent hem nog?

31 reacties

Het gaat niet slecht met Apple. Integendeel. Maar waar de iPhone en iPad floreren als nooit tevoren, gaat dit ten koste van een ander product. Niemand lijkt het erg te vinden. Want zoals Steve Jobs het zei in de biografie van Isaacson: “If you don’t cannibalize yourself, someone else will.”

In donkergrijs de verkopen van de iPod, in lichtgrijs die van de iPhone (x 1.000.000))

We hebben het natuurlijk over de iPod. Tot 2004 worden er niet meer dan een miljoen per kwartaal van verkocht. De eerste grote doorbraak komt met de iPod nano in 2005. Dit wordt de meest verkochte muziekspeler in het iPod arsenaal. Het hoogtepunt beleeft de iPodeind 2008. In de feestmaanden worden er maar liefst 22.7 miljoen van verkocht.

Eind 2010 kruisen de iPod en iPhone elkaar en de afgelopen 6 kwartalen worden er meer iPhones verkocht dan iPods. Tim Cook maakt er tijdens de bekendmaking van de cijfers gisteren geen woord vuil aan. Behalve dan dat de helft van alle verkochte iPods een iPod touch (iOS) is. Het komende kwartaal zullen er grofweg nog maar 5 miljoen verkocht worden; het niveau van 2004. Zet de trend door, dan is het eind 2013 gedaan met de iPod.

Al met al is de iPod natuurlijk een waardig opvolger van de walkman gebleken. Tot nu toe zijn er meer dan 300 miljoen van verkocht tegenover ruim 200 miljoen Walkmans. Kijken we naar de curve van de groene lijn dan lijkt iOS een nog rooskleuriger toekomst te hebben dan de iPod en Walkman bij elkaar.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Zowel een iPhone als iPad kunnen hetzelfde als de iPod.
  + nog een hele lijst andere dingen, dus op zich is het een logisch gevolg.

  De iPod staat echter wel roestvast in de geschiedenis als de redder van de muziekindustrie en als tweede digitale revolutie (2001) van Apple. Met de Macintosh (1984) op 1, en de iPhone (2007) en iPad (2010) resp. als volgnummer 3 en 4.

 • Profielfoto
  Arthur345

  De iPod heeft de muziek industrie nooit gered. Misschien wel juist om zeep geholpen, omdat er door de komst van MP3 spelers veel meer muziek word gedownload.

 • Profielfoto
  Afroman

  Jonge, iedereen weet dat de platenmaatschappijen de consumenten jarenlang in de kont hebben gen**kt. Hoezo de muziekindustrie om zeep geholpen? Nu krijgen ze gewoon puur een koekje van eigen deeg.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  En toch worden de termen ‘MP3-speler’ en ‘iPod’ zo vaak door elkaar gebruikt dat het eigenlijk vrijwel hetzelfde betekent. Net als dat mijn oma denkt dat de naam voor een smartphone automatisch ‘iPhone’ is.

  de naam iPod wordt nauwelijks nog gezien als productnaam, meer als de categorie MP3-speler.

  Dus wat er ook mee gaat gebeuren, iPods worden niet vergeten.

 • Profielfoto
  ---

  Weet nog heel goed dat ik mijn eerste iPod Nano in het zwart 1GB versie kocht. Net genoeg geld bij elkaar gespaard en zo snel mogelijk naar de Media Markt gefietst.
  Het zelfde geld voor de iPod Touch, direct besteld toen hij uit kwam, en wat zat iedereen me toen aan te kijken toen ik op school kwam haha!

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  @sunkeeper
  Macintosh redder van Apple? Met 5% (toenertijd zelfs minder!) bwahaha… De ipod en iphone zijn wel redding geweest!

 • Profielfoto

  @ Arthur 345
  je moet er wel iets van af weten voor dat je iets zecht.

  het downloaden kon al voor de iPod maar was vaak lage kwaliteit en er was geen (goed) alternatief om mp3 mee te downloaden.
  Maar toen de iPod uitkwam werd ook iTunes geïntroduceerd waar je hoge kwaliteit liedjes kon kopen en mensen vonden dat belangrijk goede kwaliteit op de iPod.
  en dat heeft min of meer voor een opbloei in de muziek wereld gezorgd.

 • Profielfoto
  Bento

  @ Arthur 345
  je moet er wel iets van af weten voor dat je iets zecht..

  Je moet wel iets van taal weten voor je iets schrijft.

 • Profielfoto
  iPredict

  Snik. Ik blijf nog altijd apetrots op mijn ipod shuffle 1st gen. Al 2 jaar niet opgeladen en hij doet et nogsteeds als ik eens int half jaar kijk of alles nog gezond is.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @twentyeyes: volgens mij wordt het tijd voor een lees- en schrijfcursus. Je vestigt een record in het door elkaar halen van de context van in totaal 3 zinnen.

 • Profielfoto
  Mc55

  Ik heb 1 Shuffle, 2 nano’s, 1 Touch en als laatst een Classic. De Classic gebruik ik nog steeds dagelijks naast mijn iPhone. En man wat is de click wheel toch geweldig.

 • Profielfoto
  Thomas_helling

  Dit is toch inprincipe de standaard levenscyclus van een product? iOS ziet er goed uit btw

 • Profielfoto
  javga

  Precies Mc55; ik heb het ook wel vaker gezegd, maar de classic is een machtig mooi ding. Robuust en krachtig, ook als portable HD. Ik heb ook andere modellen maar de classic is wat mij betreft de enige echte iPod met dat click wheel. Ik weet dat zijn dagen zo langzamerhand zijn geteld, daarom mis ik de classic nu al!

 • Profielfoto
  ELPAPRIKA

  Ik lees dit vanaf mijn iPod touch, echt een geweldig apparaat als je bijvoorbeeld geen duur abonnement wilt hebben. Ik zou hem voor geen goud willen inruilen voor zo’n Samsung Galaxy apparaat.

 • Profielfoto
  Bart01

  Dit is toch inprincipe de standaard levenscyclus van een product? iOS ziet er goed uit btw

  Klopt, ze zullen nu wel in de verzadigingsfase zitten.

 • Profielfoto
  JTD

  het downloaden kon al voor de iPod maar was vaak lage kwaliteit en er was geen (goed) alternatief om mp3 mee te downloaden.

  Oh jawel hoor, Napster was fantastisch; prima mp3 kwaliteit (voor rond de eeuwwisseling) en makkelijk in gebruik! Maar illegaal (vanwege uploaden van auteursrechtelijke content) en dus rechterlijk verboden.

 • Profielfoto
  ZCase

  Ik heb deze maand nog twee Classics aangeschaft. Niet om mee te nemen, maar voor thuis, als aanvulling op de hifi. De zilveren bevat de klassieke bibliotheek en de zwarte alle overige muziek. Alles lossless. Het scheelt 700 CD’s, die naar de vliering zijn verhuisd. Natuurlijk zijn er andere oplossingen, maar dit werkt zo heerlijk. Voor mij heeft de iPod dus zeker nog bestaansrecht. Voor onderweg synchroniseer ik een selectie in AAC met de iPhone. Het leven is gemakkelijk.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Er zal altijd vraag blijven naar een lichtgewicht alternatief dat je meeneemt op momenten dat je telefoon te lomp, zwaar of onhandig is.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb zelf nooit een iPod gehad. Het jaar voordat ik een iPhone had, wilde ik een iPod kopen maar dat heb ik dus uitgesteld omdat ik toch een iPhone ging halen. Een iPhone maakt het bezit van een iPod in veel gevallen overbodig.

  Ik vind een iPod daarbuiten niet een bijzondere MP3 speler. Ik had zelf jaren daarvoor een Sony NW-HD1 gekocht:

  Alleen de accessoires maakten de iPod/iPhone voor mij een geweldig apparaat. Ik heb dus, nog voor ik de iPhone had, deze Ion Block Rocker gekocht:
  [/img]http://media.kieskeurig.nl/images/00/92/61/d3/52ae/4ed1/9ce8/aa78e7e4ad63/l.jpg[/img]

  Wat de normale iPod betreft, waarom zou ik niet zoiets kopen:
  kost 3 tientjes minder dan de iPod shuffle en er zit een scherm op en het kost 100 euro minder dan de iPod Nano.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ klonic – Het gaat Apple juist om het front-to-end gebruik van hun producten. Onderdeel van deze wereld is het hele systeem achter iTunes. Inmiddels minder bijzonder maar dit is wel heel lang Apple’s insteek geweest. De allereerste iPod was als hardware ook minder revolutionair en makkelijk te vergelijken met de eerste HDD MP3 spelers (zoals de Creative NOMAD Jukebox). Toch maakte de software op de iPod icm iTunes en de iTunes store het tot een revolutionair product.

  Als je het zo bekijkt hangt het niet af van drie tientjes en een schermpje. Het gaat om het totaalplaatje.

 • Profielfoto
  Renko

  iPhone == iPod.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Er zal een kleinere markt voor een iPod blijven het is het mooie van alles Apple: het werkt goed, zonder gedoe, samen en iTunes blijft een fijne online winkel. Bezit van alles wat en de iPhone 4s heeft de iPod Classic; bij mij qua gebruik, ingehaald.

 • Profielfoto
  bestbier

  Van mij mag de ontwikkeling van de iPod nano doorgaan. Ik gebruik m’n iPhone voor alles, maat niet om muziek en Podcasts te luisteren. Daar is de nano nét iets handiger. Vooral de nieuwe (horloge) versie.

 • Profielfoto
  Eastmaster

  Een classice Bell Curve

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik blijf overtuigd van de iPod en ben van mening dat apparaatjes als de iPod Touch (dus met ontoereikend geheugen, maar met iCloud mogelijkheden) de iPod niet gaan vervangen. Ik persoonlijk wil best muziek in de cloud, maar ik wil soms ook muziek op het apparaat wat ik in mijn hand heb. Ik wil ook muziek als ik op de noordpool sta of in de Sahara zit, kortom: als ik geen internet heb.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Mijn eerste iPod was ook geen iPod maar wel een apparaat dat met iTunes werkte! Herrinner je deze nog nog nog nog….

  Daarna eerste shuffle en magenta Nano gekocht. Nu gebruik ik de iPhone en/of iPad voor wat muziekvertier onderweg, als ik eraan toekom om te luisteren :crazy:

 • Profielfoto
  quincyt

  Ik heb de 2e generatie iPod (die met alleen touch knoppen en scroll wheel) en haal die af en toe nog uit de verpakking om er gewoon even naar te kijken. Blijft prachtig!

  Qua functies doet mijn iPhone 4s nu alles. 64gb is ruim voldoende voor mijn muziek (+ veel radio). Zo was mijn 16gb 3G dat ook en mijn 32gb 4 ook. Ik merk alleen wel met die iTunes store en betere kwaliteit camera dat ik telkens een stapje groter moet.

 • Profielfoto
  Mausy

  Ach de iPod zit al in de “cash-cow” fase, de iPhone zit nog in de “rising star” fase. Over een paar jaar is het weer uitgestabiliseerd en zal het waarschijnlijk allemaal wel meevallen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik heb een paar maanden terug een iPod Classic gekocht. Naast m’n iPhone en m’n iPad. 160 Gb met muziek. Heerlijk! En m’n iPad en iPhone houden eindelijk voldoende ruimte over voor al die leuke apps. Aanrader!

 • Profielfoto
  NTG

  Het is wel goed van Apple dat ze nu van elke iPod een unieke apparaat hebben gemaakt. De Nano is een cool horloge geworden in plaats van een kleine iPod Classic met een slechtere camera dan de iPod Touch, de Shuffle is gewone het apparaat dat het altijd al geweest had moeten zijn en de Classic is voor de echte muziekliefhebber. Nu maar hopen dat ze de Classic niet de nek omdraaien maar juist in ere houden als het apparaat dat een revolutie in gang heeft gezet.

  En als Apple de iPod classic alsnog in de ban doet wordt ben ik er zeker van dat het in de nabije toekomst een hippe retro-gadget wordt (denk maar aan Polaroid, Olypus camera’s enz.).

 • Profielfoto

  @ bento
  ja ik zal het proberen maar dat is moeilijker dan je denkt al je dyslectisch bent