Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 januari 2012
Leestijd: 2 minuten

Boek brengt je achter de schermen bij Apple

Heb jij Walter Isaacson’s biografie van Steve Jobs inmiddels ook al uit maar is jouw honger naar de verhalen achter Apple nog steeds niet gestild? Dan hebben we goed nieuws voor je. Er is een nieuw boek uitgekomen dat je brengt waar ‘no book has gone before’… Inside Apple.

Auteur Adam Lashinsky heeft met dit boek een profiel willen schetsen van Apple en de belangrijkste personen binnen het bedrijf. In tegenstelling tot Isaacson heeft Lashinsky echter geen leidinggevenden of andere medewerkers kunnen spreken. Alle inside informatie is gebaseerd op de verhalen van ex-medewerkers en bronnen die ‘goede connecties’ hebben. Gelukkig zijn die met genoeg sappige informatie gekomen. Samenvattend draait het boek om één onderwerp: geheimzinnigheid.

Lashinsky schrijft over de structuur binnen het bedrijf waarbij elke medewerker een bepaalde status heeft. Die is voornamelijk gebaseerd op de hoeveelheid informatie die hij of zij mag weten en de ruimtes op Infinite Loop die wel of niet betreden mogen worden. Als er een nieuw product aankomt worden er tijdelijke kamers gebouwd waar slechts een select groepje in mag komen. Wie betrokken is bij de onthulling van zo’n nieuw product krijgt alle informatie op papier met een uniek watermerk en een waarschuwing dat het maken van een kopie zal leiden tot direct ontslag.

Er is nog een tweede, ongeschreven rangorde die door het personeel zelf in stand gehouden wordt. Hierbij gaat het om de cool-factor. iOS-ontwikkelaars staan bovenaan, gevolgd door iOS-hardwareontwikkelaars. Daarna komen de mensen die aan iTunes, iCloud en andere online diensten werken. De Mac-ontwikkelaars zouden volgens de auteur inmiddels als tweederangs beschouwd worden binnen Apple.

Verder behandelt Lashinsky een aantal leidinggevenden bij Apple. Grotendeels komen deze profielen overeen met eerdere beschrijvingen. Zo wordt Tim Cook door de auteur gezien als tegenovergestelde van Steve Jobs. Cook is berekenend, toont nooit emoties en is niet impulsief. Scott Forstall wordt aangemerkt als de gedoodverfde opvolger van Cook als Apple’s CEO. Hij lijkt in zijn gedrag en ambitie meer op Jobs. Sterker nog, hij rijdt zelfs in een zelfde zilverkleurige Mercedes SL.

Samen met de ontdekking van Apple’s verpakkingstestkamer (waar we onlangs over schreven) zijn dit zomaar wat voorbeelden van interessante weetjes die in Inside Apple te lezen zijn. Natuurlijk weten we niet hoeveel er waar is van Lashinsky’s beweringen als buitenstaander. Om écht Inside Apple te komen zal je er moeten werken, en dan ook nog eens aan de top.

Inside Apple is voor € 13,99 verkrijgbaar in de iBooks Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Boek brengt je achter de schermen bij Apple
Sluiten