Boek brengt je achter de schermen bij Apple

8 reacties

Heb jij Walter Isaacson’s biografie van Steve Jobs inmiddels ook al uit maar is jouw honger naar de verhalen achter Apple nog steeds niet gestild? Dan hebben we goed nieuws voor je. Er is een nieuw boek uitgekomen dat je brengt waar ‘no book has gone before’… Inside Apple.

Auteur Adam Lashinsky heeft met dit boek een profiel willen schetsen van Apple en de belangrijkste personen binnen het bedrijf. In tegenstelling tot Isaacson heeft Lashinsky echter geen leidinggevenden of andere medewerkers kunnen spreken. Alle inside informatie is gebaseerd op de verhalen van ex-medewerkers en bronnen die ‘goede connecties’ hebben. Gelukkig zijn die met genoeg sappige informatie gekomen. Samenvattend draait het boek om één onderwerp: geheimzinnigheid.

Lashinsky schrijft over de structuur binnen het bedrijf waarbij elke medewerker een bepaalde status heeft. Die is voornamelijk gebaseerd op de hoeveelheid informatie die hij of zij mag weten en de ruimtes op Infinite Loop die wel of niet betreden mogen worden. Als er een nieuw product aankomt worden er tijdelijke kamers gebouwd waar slechts een select groepje in mag komen. Wie betrokken is bij de onthulling van zo’n nieuw product krijgt alle informatie op papier met een uniek watermerk en een waarschuwing dat het maken van een kopie zal leiden tot direct ontslag.

Er is nog een tweede, ongeschreven rangorde die door het personeel zelf in stand gehouden wordt. Hierbij gaat het om de cool-factor. iOS-ontwikkelaars staan bovenaan, gevolgd door iOS-hardwareontwikkelaars. Daarna komen de mensen die aan iTunes, iCloud en andere online diensten werken. De Mac-ontwikkelaars zouden volgens de auteur inmiddels als tweederangs beschouwd worden binnen Apple.

Verder behandelt Lashinsky een aantal leidinggevenden bij Apple. Grotendeels komen deze profielen overeen met eerdere beschrijvingen. Zo wordt Tim Cook door de auteur gezien als tegenovergestelde van Steve Jobs. Cook is berekenend, toont nooit emoties en is niet impulsief. Scott Forstall wordt aangemerkt als de gedoodverfde opvolger van Cook als Apple’s CEO. Hij lijkt in zijn gedrag en ambitie meer op Jobs. Sterker nog, hij rijdt zelfs in een zelfde zilverkleurige Mercedes SL.

Samen met de ontdekking van Apple’s verpakkingstestkamer (waar we onlangs over schreven) zijn dit zomaar wat voorbeelden van interessante weetjes die in Inside Apple te lezen zijn. Natuurlijk weten we niet hoeveel er waar is van Lashinsky’s beweringen als buitenstaander. Om écht Inside Apple te komen zal je er moeten werken, en dan ook nog eens aan de top.

Inside Apple is voor € 13,99 verkrijgbaar in de iBooks Store.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  iSponge

  Het lijkt me een boeiend boek.. Maar toch.. Kopen of niet kopen… Ik twijfel nog…

 • Profielfoto
  Rivanov

  Heb ‘m gekocht in de iBook Store.

 • Profielfoto
  Appletosh

  ik hoor net dat er weinig spraken is van een boek
  het heeft slechts 22 paginas waarvan 5 met fotos
  beetje duur voor 13,99

 • Profielfoto
  Volkie

  Puur ter info maar de omschrijving zegt iets anders:

  Categorie: Zakelijk & persoonlijke financiën
  Publicatiedatum:25-01-2012
  Uitgever: John Murray
  Tekstlengte: 272 pagina’s
  Taal: Engels

 • Profielfoto
  bram91

  Iemand enig idee wanneer dit boek in het Nederlands verschijnt? Las laatst dat dit wel ging gebeuren namelijk.

 • Profielfoto
  thvanarkel

  ik hoor net dat er weinig spraken is van een boek
  het heeft slechts 22 paginas waarvan 5 met fotos
  beetje duur voor 13,99

  Zal waarschijnlijk over het artikel in Fortune gaan, waarna de schrijver een heel boek erover heeft geschreven.

 • Profielfoto
  spacefreek

  De Mac-ontwikkelaars zouden volgens de auteur inmiddels als tweederangs beschouwd worden binnen Apple.

  Ben ik de enige die hier niet zo blij mee is? Lees vaak reacties op OMT onder iOS berichten dat de Mac-divisie een beetje het ondergeschoven kindje van Apple begint te worden, dit ‘bevestigd’ dat toch wel ineens even..

 • Profielfoto
  matsoftmac

  Komt dit boek ook in het Nederlands??