Apple over Chinese werkomstandigheden

23 reacties

Toen Apple in de zomer van 2006 de ogen van de pers op zich gericht kreeg na meervoudige berichtgeving over de slechte werkomstandigheden bij een Chinese toeleverancier voor de iPod, was het alle hens aan dek op het hoofdkantoor in Cupertino.

Eerder had het immer zo gesloten bedrijf een zelfde soort ervaring. Maandenlang slechte pers over schadelijke materialen in de producten, aangewakkerd door Greenpeace. Door het stilzwijgen te doorbreken en inzicht en helderheid te verschaffen heeft Apple nu de milieulobby zelfs aan haar zijde.

Zal hetzelfde lukken met de vakbonden in China?

Als het aan Apple ligt wel en daarom ligt er nu het Supplier Resonsibility Progress Report 2012 (pdf). Na een eerste vodje (pdf) uit februari 2007 is dit de vijfde voortgangsrapportage waarin Apple aangeeft aan welke spelregels toeleveranciers zich moeten houden, welke ongeregeldheden door waarnemers zijn geconstateerd en hoe er door Apple op is gereageerd.

Alles wordt getoetst aan Apple’s Supplier Code of Conduct (pdf).

Ook de aluminium-stofexplosies die vorig jaar hebben plaatsgevonden in twee fabrieken komen aan de orde. Te lezen valt dat Apple in dit specifieke geval scherpere eisen stelt:

 • Nieuwe ventilatie-eisen en verplichte tests van het ventilatie-systeem
 • Inspectie van luchtkanalen ter preventie van stofophopingen
 • Er mag om stofwolken te voorkomen niet meer schoongemaakt worden met perslucht
 • Alle vacuüms moeten explosiebestendig zijn
 • Er moeten Type-D Brandblussers aanwezig zijn

Alle fabrieken minus één voldoen inmiddels aan deze eisen. De fabriek die niet voldoet mag totdat alles in orde is niet voor Apple produceren.

Apple heeft op haar website een speciale pagina over Supplier Responsibility, waarop ook de lijst met alle toeleveranciers staat. Ook de rapportages van voorgaande jaren zijn de downloaden: 2008, 2009, 2010 en 2011. Vooral de geconstateerde fouten en de reactie van Apple maken de rapporten aardig om te lezen. Zoek de vooruitgang!

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Dit verrast me aangenaam. Goed bezig, hoewel het wel oppassen is dat je niet in een publiciteitsstumt trapt van apple (dat dus vooral voor de show is).

 • Profielfoto
  Nilles01

  Dit verandert natuurlijk niets aan de grootste klachten. Te lang werken onder te hoge werkdruk. Mensen die elke dag 12 uur in de fabriek een hoog aantal producten af moeten hebben. Ik denk dat met daarmee beter zou scoren in de ogen van de pers en het publiek. Al gebeurd het tot nu toe ook niet helemaal eerlijk aanzien Apple alles over zich heen krijgt terwijl onder dezelfde omstandigheden in dezelfde fabriek ook producten voor Sony en Nintendo gemaakt worden. Maar die blijven tot nu toe redelijk uit de negatieve spotlights.

 • Profielfoto
  mixthead

  nauw ze hebben wel door gepakt…een grote verbetering voor de werknemers apple doet er nu met 5 punten alles aan om ze niet meer op te blazen…

 • Profielfoto
  PBP

  Dr is nog een hoop ruimte voor verbetering ja. Wat ik toen wel typisch vond dat zelfs hier in het NOS Journaal en speciaal item bij 1vandaag over de omstandigheden bij Foxconn. En alles in de schoenen van Apple werd geschoven. Ze vergaten er wel even bij te vermelden dat Asus,Acer,Dell,Samsung,Microsoft,Nintendo,HP,Intel,IBM,Lenovo,MSI,Nokia,Sharp,Toshiba etcetera ook gewoon zaken doen met Foxconn.

  Je zou dan geen enkel product meer moeten kopen als je naar de werkomstandigheden in dat soort landen gaat kijken. Neemt niet weg dat er natuurlijk verbetering moet komen.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Ben eerlijk gezegt best wel benieuwd naar hoe goed de andere producenten
  dit soort zaakjes voor elkaar hebben?
  Het is uiteraard altijd de hoge boom die veel wind vangt.
  Er wordt nogal wat elektronica op de markt gegooid door concurrenten voor dumpprijzen waar men naar alle redelijkheid nooit naar mens en milieu kan hebben gekeken en daar kijkt men nimmer naar

  Ik heb uiteraard wel wat produkten van Apple maar ook van de concurrentie en ben geen blinde Fanboy maar ik zie voorlopig nog dat alles door iedereen goedkoop in Azië wordt gemaakt

 • Profielfoto
  bugboy

  Leuk… Ook NXP Semiconductor N.V. staat op de lijst. Benieuwd wat zij aanleveren voor Apple.

 • Profielfoto
  DaTinoes

  Niet om de omstandigheden goed te praten, maar eigenlijk is het van de zotte dat een klant (Apple, LG, Samsung, HTC in dit geval) van de bedrijven die de spullen in elkaar schroeven (zoals Foxxconn) verantwoordelijk zouden zijn voor deze werkomstandigheden (althans, zo lijkt de media het te zien), terwijl het eigenlijk natuurlijk de verantwoordelijkheid is van het bedrijf, en wellicht nog een laag hoger: de overheid (in de vorm van regels en toezicht).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het prima dat Apple dit doet en ben inderdaad erg benieuwd of andere bedrijven als Samsung en HTC, die vaak in dezelfde concerns ook assemblage laten doen zich ook met dit soort veiligheidseisen bezighouden. Want daar gaat het hier over: een begin van het stellen van minimale veiligheidseisen.
  Dus helemaal nog niet over werkomstandigheden: hoe lang mogen mensen werken, hoeveel pauzes hebben ze, werken ze onder redelijke omstandigheden.
  Je kunt niet stellen dat de klant daarvoor niet verantwoordelijk is. Dat kunnen we hier in Europa makkelijk doen, omdat we hier strenge eisen hebben op het gebied van Arbo-regels etc. Dat is wettelijk vastgelegd. Maar de fabrikanten hebben de assemblage verplaatst naar lage lonen landen om kosten uit te sparen en in die landen zijn vaak helemaal geen regels op het gebied van werk- en veiligheidsomstandigheden. Dus is het stellen van minimale eisen door de klant daarvoor wel degelijk nodig. Denk bijvoorbeeld ook aan kledingzaken als C & A die na ontdekking van kinderarbeid contracten met leveranciers hebben opgezegd.
  Bedrijven als Apple én alle andere fabrikanten die in dergelijke landen met zeer lage lonen laten fabriceren kunnen zich niet aan die verantwoordelijkheid onttrekken. Schandalen op dat gebied zouden ook nog ’s bijzonder schadelijk werken.

 • Profielfoto
  ming

  Boeiende luisterverhaal over een bezoek aan de Foxconn fabriek nav de foto boven dit bericht. En in de tweede helft van de podcast het factchecken van het verhaal

 • Profielfoto
  1984

  Bekijk ook :http://www.youtube.com/watch?v=V3YFGixp9Jw

  Het is maar hoe je het wil zien: Dertien dagen geen vrijaf door iPad
  De onderzoekers beweren ook dat de arbeiders veel meer overuren moeten maken dan de 36 uur per maand die de Chinese overheid toestaat. In piekperiodes tijdens de productie van de iPad zouden de arbeiders slechts om de dertien werkdagen een dag vrij krijgen. Praten tijdens het werk is verboden en wie niet goed presteert, wordt publiekelijk vernederd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als dat waar is – en dat zou zomaar kunnen; er is verschrikkelijk veel mis in China, want veel mensen vergeten dat China ondanks een goedlopende economische vrije zone nog steeds een keiharde communistische dictatuur is met arme en vooral straatarme mensen – Als dat waar is zouden de verantwoordelijken met een iPad om de oren geslagen moeten worden. En zou Apple als de wiedeweerga een lijst met minimale arbeidsvoorwaarden moeten opstellen voor de werknemers daar. Dan betalen we maar iets meer voor onze spullen óf Apple neemt maar genoegen met iets minder winst!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Allemaal leuk en aardig dat we hier met zijn allen als een kudde schapen “prima!” roepen, maar dezelfde mensen gillen volgende week nog veel harder als (dankzij die verbeteringen van werkomstandigheden) de prijzen omhoog gaan!
  .
  Niet dat ik geen betere omstandigheden wil voor die mensen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik denk wel dat we met zijn allen aan ALLE consequenties moeten denken als we aanpassingen wensen in deze grote molen met zijn VELE radertjes:wink:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Als dat waar is zouden de verantwoordelijken met een iPad om de oren geslagen moeten worden.

  Ik vrees dat we dan hier met zijn allen een collectieve draai om de oren kregen, want dit geheel is ontstaan op basis van vraag en aanbod.:lol:
  .
  Allemaal leuk en aardig dat we hier met zijn allen als een kudde schapen “prima!” roepen, maar dezelfde mensen gillen volgende week nog veel harder als (dankzij die verbeteringen van werkomstandigheden) de prijzen omhoog gaan!
  .
  Niet dat ik geen betere omstandigheden wil voor die mensen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik denk wel dat we met zijn allen aan ALLE consequenties moeten denken als we aanpassingen wensen in deze grote molen met zijn VELE radertjes:wink:

 • Profielfoto
  mixthead

  De prijzen omhoog?
  De iphone 4s kost 700 euro waarvan misschien 80 euro?
  Naar de totale productie kosten gaat.
  Zowel wij als de chinezen worden gewoon opgelicht door apple.
  Het is een massa product waarvan de ontwikkelingen kosten dubbel en dwars zijn terug verdient en er monsterlijke winsten zijn gemaakt.
  Die hele grap waarbij apple ons voorhoud dat apple nu eenmaal een exclusieve producten maakt en we daar 1000% de hooftprijs voor moeten betalen is gewoon achterhaalt.
  Steeds minder mensen trappen in deze marketing oplichterij.
  Apple moet gewoon niet zo zielig doen en het is nog helemaal niks als nu achteraf de salarissen verdubbelt voor die arme chinezen zonder dat op de al leeg geplunderde consument af te schuiven.

 • Profielfoto
  pjotr

  Sommige sites hebben een onderzoek gedaan naar de kosten van de onderdelen van iphones. Dat blijkt dan idd rond de 80 euro te liggen, maar dit zegt verder niet zoveel over de uiteindelijke kosten van de productie. Als er in zo’n fabriek bijv. iets moet veranderen of er moet onderzoek gedaan worden(wat mij vaak lijkt te gebeuren) wordt dat betaald uit de winst die op producten wordt gemaakt. Ik zeg niet dat apple niet misschien wel een betaal teveel van ons geld aan hun CEO geeft, maar die tachtig euro is gewoon totaal niet representatief voor de werkelijkheid.

 • Profielfoto
  hansilan

  Eigenlijk is het gewoon de schuld van de Chinese overheid en fabriek bazen.
  Die moeten er voor zorgen dat de productie veilig verloopt.

 • Profielfoto
  mixthead

  @ hansilan
  Hier gaat het dus op mis in heel de wereld.
  De grote corperaties gaan als het uitkomt op de stoel van landelijke bestuurders zitten en besteden enorme bedragen aan lobbyen en zijn de grootste factoor in politieke macht maar als het aan komt op verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen producten dan ligt de verantwoordelijkheid opeens bij de bestuurders of bij de consument…..
  Ik weet niet waar jij hebt gezeten maar globaal verzetten mensen zich meer en meer tegen deze monsters en prikken meer en meer door de oplicht en manipulatie technieken van deze monsters.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Laten we niet uit het oog verliezen dat Apple slechts één van de vele merken is (ook als het niet over een computer gaat) die zijn onderdelen in dergelijke fabrieken laat maken.
  Nu horen we er van alleen maar omdat Apple daar persoonlijk een kijkje gaat nemen. Maar wie zegt dat de bedrijfsleiding alles laat zien of verteld? Een undercover journalist komt waarschijnlijk meer te weten.
  .
  Of andere merken zoals Sony of Dell ook controles uitvoeren weet ik niet, maar dat betwijfel ik en in dat geval is het lovenswaardig dat Apple nog moeite doet.
  .
  Niemand kan het Apple aanrekenen dat de omstandigheden daar zo slecht zijn. Zou zoiets in Nederland gebeuren dan zijn er gelijk verschillende instanties die daar bovenop springen en worden er kamer vragen over gesteld en maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Dus waarom gebeurt dat niet in China? Ik denk dat we allemaal wel het antwoord daarop weten…

 • Profielfoto
  ming

  ming op 16 januari 2012
  luister ook: http://itunes.apple.com/nl/album/454-mr.-daisey-apple-factory/id494020837

  ming op 16 januari 2012
  Boeiende luisterverhaal over een bezoek aan de Foxconn fabriek nav de foto boven dit bericht. En in de tweede helft van de podcast het factchecken van het verhaal

  als journalist trek ik mijn reactie bij deze ook terug;)
  luister: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/460/retraction