Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 16 januari 2012

Apple over Chinese werkomstandigheden

Toen Apple in de zomer van 2006 de ogen van de pers op zich gericht kreeg na meervoudige berichtgeving over de slechte werkomstandigheden bij een Chinese toeleverancier voor de iPod, was het alle hens aan dek op het hoofdkantoor in Cupertino.

Eerder had het immer zo gesloten bedrijf een zelfde soort ervaring. Maandenlang slechte pers over schadelijke materialen in de producten, aangewakkerd door Greenpeace. Door het stilzwijgen te doorbreken en inzicht en helderheid te verschaffen heeft Apple nu de milieulobby zelfs aan haar zijde.

Zal hetzelfde lukken met de vakbonden in China?

Als het aan Apple ligt wel en daarom ligt er nu het Supplier Resonsibility Progress Report 2012 (pdf). Na een eerste vodje (pdf) uit februari 2007 is dit de vijfde voortgangsrapportage waarin Apple aangeeft aan welke spelregels toeleveranciers zich moeten houden, welke ongeregeldheden door waarnemers zijn geconstateerd en hoe er door Apple op is gereageerd.

Alles wordt getoetst aan Apple’s Supplier Code of Conduct (pdf).

Ook de aluminium-stofexplosies die vorig jaar hebben plaatsgevonden in twee fabrieken komen aan de orde. Te lezen valt dat Apple in dit specifieke geval scherpere eisen stelt:

  • Nieuwe ventilatie-eisen en verplichte tests van het ventilatie-systeem
  • Inspectie van luchtkanalen ter preventie van stofophopingen
  • Er mag om stofwolken te voorkomen niet meer schoongemaakt worden met perslucht
  • Alle vacuüms moeten explosiebestendig zijn
  • Er moeten Type-D Brandblussers aanwezig zijn

Alle fabrieken minus één voldoen inmiddels aan deze eisen. De fabriek die niet voldoet mag totdat alles in orde is niet voor Apple produceren.

Apple heeft op haar website een speciale pagina over Supplier Responsibility, waarop ook de lijst met alle toeleveranciers staat. Ook de rapportages van voorgaande jaren zijn de downloaden: 2008, 2009, 2010 en 2011. Vooral de geconstateerde fouten en de reactie van Apple maken de rapporten aardig om te lezen. Zoek de vooruitgang!

Reageer op artikel:
Apple over Chinese werkomstandigheden
Sluiten