Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 januari 2012

Apple op oorlogspad tegen ‘app crackers’

Het is al bijna twee jaar bekend dat het jailbreaken van je iPhone geen illegale bezigheid is. Dat betekent echter niet dat alles wat er gebeurt in de jailbreak-community het daglicht kan verdragen. Een voorbeeld van een minder frisse uitwas is de dienst Apptrackr. Hier zijn betaalde apps te vinden die ‘gecrackt’ zijn. Hierdoor zijn ze gratis te downloaden op gejailbreakte iOS-apparaten.

Apple heeft genoeg van dit soort piraterij, zo blijkt uit tweet die Apptracker recent uitstuurde. Hieruit blijkt dat Apple begonnen is met het scrapen van links naar Apps op de site van Apptrackr. Ook zou de juridische afdeling van Apple in officiële correspondentie hebben geëist dat veel van de content op de site verwijderd wordt.

Apptrackr is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het alleen maar een platform biedt om apps ‘uit te proberen’. Toch heeft de site een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de content verhuisd naar servers in landen die het niet zo nauw nemen met copyrights. Daarnaast zijn links naar apps nu beveiligd met captcha’s zodat ze niet door Apple aangepakt kunnen worden.

Hoe lang de maatregelen van Apptrackr effect zullen hebben, moet nog blijken. Uiteindelijk zal de adem van Apple’s advocaten langer zijn dan die van twijfelachtige ondernemingen als Apptrackr en misschien is dat maar goed ook. Zodra jailbreaking niet langer in één adem genoemd wordt met piraterij zal Apple wellicht eerder geneigd zijn om de deur op een kier te zetten.

Reageer op artikel:
Apple op oorlogspad tegen ‘app crackers’
Sluiten