Apple op oorlogspad tegen ‘app crackers’

38 reacties

Het is al bijna twee jaar bekend dat het jailbreaken van je iPhone geen illegale bezigheid is. Dat betekent echter niet dat alles wat er gebeurt in de jailbreak-community het daglicht kan verdragen. Een voorbeeld van een minder frisse uitwas is de dienst Apptrackr. Hier zijn betaalde apps te vinden die ‘gecrackt’ zijn. Hierdoor zijn ze gratis te downloaden op gejailbreakte iOS-apparaten.

Apple heeft genoeg van dit soort piraterij, zo blijkt uit tweet die Apptracker recent uitstuurde. Hieruit blijkt dat Apple begonnen is met het scrapen van links naar Apps op de site van Apptrackr. Ook zou de juridische afdeling van Apple in officiële correspondentie hebben geëist dat veel van de content op de site verwijderd wordt.

Apptrackr is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het alleen maar een platform biedt om apps ‘uit te proberen’. Toch heeft de site een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de content verhuisd naar servers in landen die het niet zo nauw nemen met copyrights. Daarnaast zijn links naar apps nu beveiligd met captcha’s zodat ze niet door Apple aangepakt kunnen worden.

Hoe lang de maatregelen van Apptrackr effect zullen hebben, moet nog blijken. Uiteindelijk zal de adem van Apple’s advocaten langer zijn dan die van twijfelachtige ondernemingen als Apptrackr en misschien is dat maar goed ook. Zodra jailbreaking niet langer in één adem genoemd wordt met piraterij zal Apple wellicht eerder geneigd zijn om de deur op een kier te zetten.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  King1987

  Goede zaak! Ik ben niet roomser dan de paus, en download ook wel eens wat, maar dat het moeilijker word gemaakt is alleen maar goed! Dan worden de ontwikkelaars nog een beetje beschermd!

 • Profielfoto
  Aidovive

  Piraterij is moeilijk te bestrijden. Maar het is logisch dat Apple er iets tegen doet. Zelf verkies is 100x liever de reguliere manier om apps te installeren. Het is vaak omslachtig en met updaten (van iOS) moet je oppassen. Ik verkies liever een wat stabielere iPhone/iPad. Voor die paar tientjes die je uitspaart ga ik niet zitten klooien. Om nog maar niet te spreken over het te kort doen van de ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  THX-1138

  De mensen die ik ken die jailbreaken, doen dat voor de gratis apps. Als ik Apple was zou ik het hele jailbreakgebeuren trachten de nek om te draaien.

  Maar goed, ik vind ’t jailbreaken ook wel prima hoor;-)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Terecht dat er iets aan gedaan wordt.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Alle jailbreakers die ik ken doen het ook puur om apps te kunnen jatten. Ik ben lang geleden gestopt deze mensen te helpen. Als je te beroerd bent om in de meeste gevallen nog geen euro te besteden aan goeie apps met mooi design, dan had je geen iPhone moeten kopen. Het is echt te triest voor woorden.

 • Profielfoto
  wensink

  Het is logisch hoe apple reageerd maar gratis apps vind ik wel handig en als je een beetje jailbrake hebt kun je ook nog siri er op zetten leuk toch… ????

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Het zijn geen capatchas maar captchas. Dat ze het bij 9to5mac verkeerd schrijven betekent nog niet dat jullie dat ook moeten doen.
  Verder is het terecht dat ze die sites aanpakken, ontwikkelaars doen ook hun best op apps, en de meesten zijn maar tachtig cent dus waar doe je moeilijk over? Je bent wel erg schraperig als je ontwikkelaars die veel moeite doen en maanden besteden om een mooie app te maken zelfs die paar centen niet gunt voor hun werk.

 • Profielfoto
  iPredict

  Jailbreakers kunnen de pot op, dit lijkt me uit principe een fantastische oplossing.

 • Profielfoto
  Matthias91

  Dat betekent echter niet dat alles wat er gebeurd in de jailbreak-community het daglicht kan verdragen.

  Foei!;)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @matthias91: oeps:-D
  @vooreen apple etc.: once bron is niet 9to5, anders hadden we die wel genoemd maar blijkbaar wordt de fout meer gemaakt.:-)

 • Profielfoto
  patrick337

  ik had mijn ipad ook een tijdje gejailbreaked voor de gratis apps…
  Maar het is zo’n gedoe met updates en niet alles is er dat ik na een paar weken het heb verwijderd.
  Ik betaal liever een paar euro dan over alles 3 keer na te denken…

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Jailbreaken is in mijn ogen alleen acceptabel als ‘programmeer-exercitie’. Als je het doet om goedkoop aan Appjes te komen, ben je in mijn ogen gewoon een Hollander. In de slechte zin des woords dus. As simple as that.

 • Profielfoto
  iNicky

  Vergeet niet dat Apple 30% van de verdiensten opstrijkt. Het is dus niet verwonderlijk dat Cupertino er tijd en energie in stopt om dit juridisch aan te pakken.

 • Profielfoto
  klaasb

  Dat je thuis een illegale kopie van bijv. Photoshop draait omdat het programma best duur is, maar op het werk heb je gewoon een officiele versie … kan ik nog best inkomen, hoewel er heel betaalbare alternatieven zijn voor de hobbyist. De prijs van zo’n pakket zou ook een net substantieel betere mac/pc kunnen opleveren.
  Dat je te vrekkerig bent om 79 eurocent uit te geven aan een app waar je langer plezier van hebt dan een kopje koffie … dat kan ik niet begrijpen.
  Ik vind juist dat Apple met de appstores een geweldig middel had om mensen op een goedkope en handige wijze te voorzien van software. Waarbij Apple zelf met de prijzen van hun eigen software het goede voorbeeld geeft.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Heb hier bijna 3 jaar intensief gebruik van gemaakt, maar sinds de iPhone4S jailbreak ik niet meer en ben al m’n apps braaf gaan kopen, helemaal geen spijt van. Verder wel een aantal apps gekocht die ik anders nooit gekocht/gekend zou hebben.

  Apptrackr is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het alleen maar een platform biedt om apps ‘uit te proberen’.

  Kan ik me dus wel in vinden, maar in Apple uiteraard ook..

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Ik denk dat er ruimte is voor quality apps.
  Daar zou ik best wat voor willen betalen.
  Maar het gros van de appstore staat vol met troep of nutteloze apps.
  Als dit nu eens grondig wordt opgeschoond, is de jailbreak wellicht overbodig geworden.
  Een duidelijke refund mogelijkheid zou ook een welkome optie zijn (zo scheid je het kaf van het koren).

 • Profielfoto
  michelstams

  Degenen die troep op hun iPhone willen hebben en hem onstabiel willen maken adviseer ik een Android-telefoon te kopen.

 • Profielfoto
  lucschram

  Je steelt geen software bij een APR, dus ook niet in een online winkel zoals de App Store. Het blijft diefstal.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  …met het scrapen van links…

  Scrabbel ken ik wel

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja, daar kon je op wachten; de eerste illegale verspreiding van software uit de app store. Nu gaat het over iOS, maar die voor de Mac zijn ook al via een torrent binnen te halen. Weliswaar mondjesmaat maar dat komt door de gemiddelde waarde van een app. Maar zodra er meer dure apps zijn zie je die vanzelf in het illegale circuit verschijnen.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Het kan verkeren: Jarenlang is op OMT het jailbreaken min of meer gepromoot en nu beginnen zich zowaar de eerste tekenen van voortschrijdend inzicht te vertonen. Hulde!

 • Profielfoto
  Ruben

  Leuk om zo nu en dan eens een programma te kunnen proberen alvorens tot aanschaf over te gaan. Maar inderdaad is het “gedoe” met updates de moeite niet waard. Een goede app is bijna altijd gewoon zijn geld waard.

  Toch ben ik het niet eens met de stelling dat jailbreaken alleen is om illegale apps te kunnen installeren. De hoofdreden voor jailbreaken is voor mij vanaf het begin altijd dezelfde geweest; twee programma’s die Apple niet toestaat en dus alleen via Cydia te koop zijn. Firewall IP om al die ellendige reclame buiten de deur te houden en te voorkomen dat apps info naar buiten sturen en MyWi om buiten de deur toch met mijn iPad online te kunnen via mijn iPhone lijntje. Als die twee apps zonder jailbreak mogelijk worden is er voor mij geen enkele reden meer om te jailbreaken.

 • Profielfoto
  klaasb

  Veel apps bieden een FREE of LITE variant om te proberen.
  Ja, ik heb ook wel eens een miskoop gedaan, zoals ik ook wel eens iets in de supermarkt heb gekocht wat ik achteraf minder lekker vond dan verwacht, maar 9 van de 10 keer geven de sterren en reviews een goed beeld van wat je van de app kunt verwachten.

 • Profielfoto
  Msight

  Vergeet niet dat het jailbreaken niet illegaal is en dat de meeste apps alleen zijn voor het customizen van je iOS apparaat omdat apple er een niet heel gebruiksvriendelijk apparaat van maakt. En dat Apple vaak bij nieuwe versies van iOS dingen overneemt uit cydia. De cydia store is niet voor alle apps gratis.! Ook daar werken ontwikkelaars hard om je apparaat beter te laten functioneren. Ik kan op mijn apparaten niet meer zonder jailbreak en dan heb ik maar 1 illegale app die in de AppStore 69 euro kost.

 • Profielfoto
  klaasb

  Als je die app nodig hebt, waarom betaal je er dan niet voor?
  Je loopt toch ook niet zomaar een kledingwinkel uit met een shirt van 69 euries zonder af te rekenen?

 • Profielfoto
  monstergup

  begrijpen jullie dan niet waar om het kraken van apps handig is ?

  Natuurlijk kost het minder geld enzo maar stel je hebt alleen een ipod touch en je hebt daar 100 euro aan apps op staan (wat al snel zo is) en die apps staan gebackupt op je mac. Vervolgens gaat je ipod stuk en dan is die garantie net voor bij en is die backup ook niks meer waard. Je wil niet weer een nieuwe ipod kopen maar die apps komen dan wel weer terug en zo koop je weer een ipod of ipad en is apple weer blij. En jij eigenlijk niet

  Let maar niet op mn spelling
  Dit is echt lastig uit te leggen

 • Profielfoto
  iDEOwen

  @Monstergup
  Wat een onzin joh. Als jij een Nespresso apparaat hebt gekocht en je hebt een voorraad van die cups, vervolgens gaat je Nespresso apparaat… Dan zit je ook met die cupjes die dan ‘niets’ waard zijn. Dus dan koop je weer zo’n apparaat. En in het vervolg koop jij die cupjes niet meer, maar jat je ze gewoon in de winkel (voor het geval je apparaat kapot gaat en geen zin meer hebt om een nieuw apparaat te kopen).
  Zelfde kan je kan je ook lezen met bijv. printers en printer cartridges. Of een Mac waar jij software voor hebt gekocht bij de dixons, je Mac gaat stuk. Vervolgens bestluit je maar om de software voortaan te jatten.

 • Profielfoto
  JTD

  Grappig. Als het om Apple gaat is het ineens terecht dat er wat aan illegale praktijken gedaan wordt. Dan is alle actie die Apple neemt gerechtvaardigd.
  Ik Kan me nog een paar discussies op omt herinneren waarin instanties die de copyrights van muzikanten en fotografen behartigde er niet zo goed afkwamen als Apple.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Jailbreaken maakt ook installaties van gekraakte software mogelijk. Gekraakte applicaties aanbieden is verboden. Wat verboden is moet worden gehandhaafd anders kun je het net zo goed niet verbieden.

  Jailbreaken is legaal. Kopen/downloaden uit de Cydia Store ook. Niks mis mee. Aanpakken van de ongewenste bijgevolgen van jailbreaken ook niks mee. Daar wordt de (reputatie van de) jailbreakcommunity ook alleen maar beter van, zoals het artikel stelt.

  Jailbreak gaat, dacht ik, over het recht op bepaalde keuzes die Apple anders maakt dan de jailbreaker. Je kunt als jailbreaker echter geen recht op gekraakte apps claimen lijkt me. Ik kan overigens leven met de keuzes van Apple, dus ik jailbreak niet.

 • Profielfoto
  JTD

  Torrents zijn ook verboden met films en muziek. Foto’s voor eugengebruik gebruiken die op internet te zien zijn is ook verboden. Toch zijn er levendige discussies hier op OMT waarin wordt gezegd dat het belachelijk is als de rechtmatige eigenaar of diegene die de belangen behartigd voor zijn of haar rechten opkomt. Onder het mom van dat men maar met de tijd mee moet gaan. Maar als Apple in actie komt dan is dat alleen maar terecht, want ook de ontwikkelaars van software moeten een boterham kunnen beleggen. Ik zeg: meten met twee maten.

 • Profielfoto
  klaasb

  Niet helemaal, ik zou best voor het zien van goede series/films willen betalen. Maar de rechthebbenden houden dit tegen. Wil ik bijv. de nieuwste aflevering zien van ‘the big bang theory’ dan ben ik toegewezen op het downloaden van een opname.
  Software komt vrijwel altijd overal ter wereld op hetzelfde moment beschikbaar. Waar dat niet zo is (weinig games in de Zuid-Koreaanse iTMS omdat de nationale regelgeving daar bepaald heeft dat er een keuring oid op moet zitten) zie je inderdaad dat mensen opzoek gaan naar andere methodes (account in de US iTMS nemen).
  De manier waarop de film en muziek wereld met hun distributie omgaat, verschilt wezenlijk van de manier waarop software fabrikanten dat doen. Je kunt de twee dan ook niet één-op-één met elkaar vergelijken.

 • Profielfoto
  JTD

  Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Dat is meer een kwestie van geduld.
  Het gaat om het principe dat men het onzin vind dat er instanties zijn die proberen om centen te krijgen voor het gebruik van en luisteren en kijken naar resp. foto’s, muziek en films, maar dat het heel normaal is als Apple (het bedrijf waar ze allemaal voor bidden) dat zelfde doet voor ‘haar’ software ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  klaasb

  Niet met je eens. Apple biedt voor de distributie van apps betere mogelijkheden dan de distributeurs van films/tv.
  Maar dan nog, de distributeurs van films/tv zijn wel de rechthebbenden en mogen dus zelf bepalen hoe ze met hun assets omgaan. Dat ze IMO hopeloos achter de feiten aan hobbelen, doet natuurlijk niks af van het feit dat ik voor hun content zal moeten betalen om mijn geweten schoon te houden;)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @jtd. Wat me niet duidelijk aan je “meten met twee maten” statement is op welke manier je wilt eindigen? Alle illegaliteit najagen of alle illegaliteit legaliseren.
  Verder vermoed ik dat er niet zozeer door de dezelfde mensen met twee maten wordt gemeten, maar wel dat je op dit forum beide kanten hun mening ziet geven.
  Als het om films versus apps gaat: er is geen verschil in hoe illegaal het is die aan te bieden zonder toestemming. Downloaden is in Nederland anders geregeld, dus “illegaal downloaden” heb ik het maar niet over.
  Er is wel een groot verschil in hoe eenvoudig het is om aan films of apps te komen op legale wijze. Apps kun je gewoon halen waar ze legaal worden aangeboden. Voor iOS is dat slechts op 1 plaats.
  Films en series online linden is gewoon gedoe. Apple levert gemiddeld geen ondertitels en je kunt ook niet zinvol zoeken op films met Nederlandse ondertitels. Ik heb daarom al lang geleden besloten dat ik gewoon blijf kopen op dvd. Overigens koop ik bij voorkeur ook nog steeds op cd.
  Mensen die apps, films en muziek bij voorkeur maar gewoon downloaden omdat het kan en zelfs schamperen over hoe blij ze zijn dat er nog mensen zijn zoals ik die de industrie gaande houden word ik erg moe van. Beetje pauperig gedrag.

 • Profielfoto
  JTD

  Ik wil er alleen maar mee zeggen: als Apple de illegaliteit najaagt dan is dat goed, maar als een ander dat doet dan is dat belachelijk. Dat zijn de twee maten.
  Of ik al dan niet alle illegaliteit wil najagen of legaliseren doet er niet zoveel toe. Ik maak ook gebruik van torrent sites etc, maar als ze me een boete opleggen dan is dat mijn eigen schuld en niet de schuld van BUMA of andere instanties die “zonodig hun eigen zakken moeten vullen”. Dat risico ken ik en neem ik.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Kijk, dan snap ik het weer. Ik heb in het verleden ook ook wel eens wat gedownload (intussen allemaal gekocht) en heel af en toe leen ik wel eens iets uit terwijl ik kan vermoeden dat de lener dat weer kopieert (da’s echt zeldzaam: ik vind het irritant dat ik het koop en de ander slechts kopieert). Overigens ben ik er wel voor dat instanties die mij de mores uitleggen zelf zuiver op de graat zijn. Een rechter die net zijn mes uit iemand’s rug trekt en jou veroordeelt voor moord zorgt ook voor weinig draagvlak in het rechtssysteem.

 • Profielfoto
  JTD

  Ach, politieagenten, rechters, leraren, BUMA bobo’s, etc het zijn allemaal net mensen. Ze behoren een voorbeeldfunctie te hebben en in het collectief hebben ze dat ook, maar individueel kan het wel eens misgaan. Daarmee is een gehele instantie of beroepsgroep nog niet rot…

 • Profielfoto
  SeanStols

  Het grootste deel van mijn apps zijn legit. Maar ik ben zeker een groots fan van jailbreaking. Vooral omdat veel functies die nu in iOS zitten verwerkt van cydia apps en tweaks komen.
  En er zullen altijd mensen blijven die niet voor hun muziek of hun software betalen. Dat is toch niet tegen te houden. Het is gewoon een uitdaging voor de developers en apple om het voordeel van retail aankopen zo hoog mogelijk te maken d.m.v. updates, extra service of wat dan ook.