Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 31 januari 2012

Heeft Apple een kernwapen tegen Android?

Steve Jobs maakte er in de vorig jaar verschenen biografie geen geheim van hoe hij over Google’s Android dacht. Het besturingssysteem zou grotendeels gestolen zijn van Apple’s iOS. Steve was bereid tot een ‘nucleaire oorlog‘ om Android op de knieën te krijgen. Nu lijkt er een kans te zijn dat Steve dit postuum alsnog gaat lukken.

Apple heeft een belangrijke slag gewonnen in een patentenstrijd, die gevolgen kan hebben voor het hele Android-besturingssysteem. De strijd speelt zich af voor de Amerikaanse International Trade Commission. De slag die nu gewonnen is bestaat uit de uitspraak van een invloedrijke rechter. De inzet was één woord in een patent dat Apple in handen heeft en dan was er ook nog de mysterieuze rol van Andy Rubin, ooit een programmeur bij Apple en nu hoofdontwikkelaar van Android.

Het begon allemaal in de zomer van 2011 toen de ITC oordeelde dat telefoonfabrikant HTC gebruik maakte van een aantal patenten van Apple. Eén van die patenten was ‘patent 263’ dat een realtime application programmering interface beschrijft. In een later oordeel werd dit echter teruggedraaid omdat het woord realtime te algemeen waardoor Apple er geen claim op kon leggen.

Apple maakte bezwaar tegen deze uitspraak. Het patent zou wel degelijk rechtmatig toegekend zijn. Daarnaast vond Apple dat er voor de uitspraak van de ITC niet genoeg gekeken was naar de betrokkenheid van Andy Rubin. In de jaren ’90 stond deze programmeur op de loonlijst bij Apple. Daar werkte hij samen met de mensen die in patent 263 genoemd staan als uitvinder. Later begon hij zelfstandig met Android dat in 2005 door Google gekocht werd. HTC heeft dit feit afgedaan als onbelangrijk. Apple kaartte aan dat de ITC daar te makkelijk in meegegaan is.

De uitspraak die de zaak nu weer heeft opengegooid komt van een andere rechter en in een andere zaak, namelijk tussen Motorola en Apple. Daarin kwam het zelfde patent 263 ter sprake. De rechter oordeelde nu echter dat dit patent wel degelijk geldig is en dat anderen er dus niet onrechtmatig gebruik van mogen maken.

De rechter die de uitspraak deed is volgens FOSS Patents zeer hoog aangeschreven en erg invloedrijk. Daarmee wordt verwacht dat het oordeel wordt overgenomen in andere zaken tussen Apple en Android-telefoonfabrikanten. Dit kan grote gevolgen hebben voor het hele Android-universum. Het onderdeel dat in het patent beschreven wordt zit namelijk te diep in het besturingssysteem om eenvoudig omzeild of aangepast te worden.

Wat er nu gaat gebeuren is nog onduidelijk. Als Steve Jobs nog geleefd zou hebben had hij nu een potentieel kernwapen in handen in zijn thermonucleaire oorlog tegen Android. Jobs’ opvolger Tim Cook staat echter bekend als een berekenende CEO die zich niet door emoties laat leiden. Daarmee is het ook goed mogelijk dat er een licentie-deal gesloten wordt met Google waardoor Android onaangepast kan blijven bestaan. Nog waarschijnlijker is dat er uitgeruild wordt tegen Android-patenten die Apple onrechtmatig zou gebruiken. In ieder geval lijkt een digitale Cubacrisis nog ver weg.

Reageer op artikel:
Heeft Apple een kernwapen tegen Android?
Sluiten