Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 januari 2012

Apple produceert meer iPhones dan wij kinderen maken

Apple heeft gisteren erg goede kwartaalcijfers gepubliceerd. Dat mag eigenlijk al geen nieuws meer heten. Zelfs de dikke 13 miljard dollar behaalde winst en het feit dat dit het beste kwartaal ooit was voor Apple zal menig fanboy de schouders doen ophalen.

Om toch wat betekenis te geven aan de astronomische bedragen die aan Mac’s en iOS-apparaten verdiend zijn, zetten we een aantal feitjes voor je op een rij en vergelijken we de cijfers van Apple met grootheden uit de (tech)industrie en daarbuiten. Wist jij bijvoorbeeld dat Apple meer winst maakt dan Google aan omzet genereert en meer iPhone’s produceert dan wij babies maken? 

Apple heeft het afgelopen kwartaal een omzet van meer dan 46 miljard dollar gehaald. Dat resulteerde in een winst van 13,06 miljard dollar. Dat is nog net geen absoluut record. Oliemaatschappij Exxon haalde in het derde kwartaal 2008 namelijk 13,36 miljard dollar winst. Apple is in de nahandel van het aandeel (de beurs opent over een paar uur) echter al wel in totale marktwaarde voorbij gegaan aan Exxon en wordt daarmee vandaag waarschijnlijk opnieuw het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Beperkt je de vergelijking tot andere technologie-bedrijven, dan slaat Apple alle records. Zo was de winst in het afgelopen kwartaal hoger dan de totale omzet van Google, die bleef steken op 10,58 miljard dollar. Vergelijk je de cijfers met de eigen geschiedenis van Apple dan gaat het nog meer duizelen. Het bedrijf is 73% gegroeid ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. De omzet in het laatste kwartaal was groter dan die van heel 2009.

Die enorme hoeveelheid omzet en winst komt voornamelijk door de verkoop van iPhone’s. In het laatste kwartaal zijn er daar 37,04 miljoen van verkocht. Dat zijn meer smartphones dan Samsung er heeft verkocht in de zelfde periode waardoor Apple zijn positie als grootste smartphone-bouwer ter wereld heeft heroverd. Gizmodo komt echter met een meer tot de verbeelding sprekende vergelijking: per dag worden er  371.000 kinderen geboren terwijl Apple 377.900 per dag verkoopt. Apple kan dus sneller iPhones produceren dan wij als mensheid in staat zijn om er potentiële kopers voor te maken.

Ook de verkoop van iPad’s ging lang niet slecht. Met 15,43 miljoen verkochte exemplaren waren dat er 111% meer dan in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Apple heeft hiermee echter ook meer iPad’s verkocht dan HP computers heeft verkocht. Reken je de iPad tot de categorie personal computer dan is Apple nu dus de grootste computerbouwer ter wereld.

De Apple TV is nog steeds een hobby voor Apple, al kan Tim Cook naar eigen zeggen niet zonder zijn zwarte kastje. Voor een hobby doet de Apple TV het echter lang niet slecht. In het afgelopen kwartaal zijn er 1,4 miljoen van verkocht terwijl dat er het volledige fiscale jaar 2,8 miljoen waren.

Al dit goede nieuws resulteert echter wel in een steeds groter wordend probleem voor Apple… een overschot aan geld. Bij elkaar heeft het bedrijf nu meer dan 97 miljard dollar op de bank staan, klaar om er een ander bedrijf mee op te kopen. Mocht dat niet gebeuren dan heeft Gizmodo nog wel een ander idee. Tim Cook kan het bij de bank opvragen in één-dollarbiljetten. Als hij die opgestapelt kom hij tot een hoogte van 10.594 KM, oftewel, 32 keer hoger dan het International Space Station boven de aarde zweeft.

Reageer op artikel:
Apple produceert meer iPhones dan wij kinderen maken
Sluiten