Apple produceert meer iPhones dan wij kinderen maken

26 reacties

Apple heeft gisteren erg goede kwartaalcijfers gepubliceerd. Dat mag eigenlijk al geen nieuws meer heten. Zelfs de dikke 13 miljard dollar behaalde winst en het feit dat dit het beste kwartaal ooit was voor Apple zal menig fanboy de schouders doen ophalen.

Om toch wat betekenis te geven aan de astronomische bedragen die aan Mac’s en iOS-apparaten verdiend zijn, zetten we een aantal feitjes voor je op een rij en vergelijken we de cijfers van Apple met grootheden uit de (tech)industrie en daarbuiten. Wist jij bijvoorbeeld dat Apple meer winst maakt dan Google aan omzet genereert en meer iPhone’s produceert dan wij babies maken? 

Apple heeft het afgelopen kwartaal een omzet van meer dan 46 miljard dollar gehaald. Dat resulteerde in een winst van 13,06 miljard dollar. Dat is nog net geen absoluut record. Oliemaatschappij Exxon haalde in het derde kwartaal 2008 namelijk 13,36 miljard dollar winst. Apple is in de nahandel van het aandeel (de beurs opent over een paar uur) echter al wel in totale marktwaarde voorbij gegaan aan Exxon en wordt daarmee vandaag waarschijnlijk opnieuw het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Beperkt je de vergelijking tot andere technologie-bedrijven, dan slaat Apple alle records. Zo was de winst in het afgelopen kwartaal hoger dan de totale omzet van Google, die bleef steken op 10,58 miljard dollar. Vergelijk je de cijfers met de eigen geschiedenis van Apple dan gaat het nog meer duizelen. Het bedrijf is 73% gegroeid ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. De omzet in het laatste kwartaal was groter dan die van heel 2009.

Die enorme hoeveelheid omzet en winst komt voornamelijk door de verkoop van iPhone’s. In het laatste kwartaal zijn er daar 37,04 miljoen van verkocht. Dat zijn meer smartphones dan Samsung er heeft verkocht in de zelfde periode waardoor Apple zijn positie als grootste smartphone-bouwer ter wereld heeft heroverd. Gizmodo komt echter met een meer tot de verbeelding sprekende vergelijking: per dag worden er  371.000 kinderen geboren terwijl Apple 377.900 per dag verkoopt. Apple kan dus sneller iPhones produceren dan wij als mensheid in staat zijn om er potentiële kopers voor te maken.

Ook de verkoop van iPad’s ging lang niet slecht. Met 15,43 miljoen verkochte exemplaren waren dat er 111% meer dan in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Apple heeft hiermee echter ook meer iPad’s verkocht dan HP computers heeft verkocht. Reken je de iPad tot de categorie personal computer dan is Apple nu dus de grootste computerbouwer ter wereld.

De Apple TV is nog steeds een hobby voor Apple, al kan Tim Cook naar eigen zeggen niet zonder zijn zwarte kastje. Voor een hobby doet de Apple TV het echter lang niet slecht. In het afgelopen kwartaal zijn er 1,4 miljoen van verkocht terwijl dat er het volledige fiscale jaar 2,8 miljoen waren.

Al dit goede nieuws resulteert echter wel in een steeds groter wordend probleem voor Apple… een overschot aan geld. Bij elkaar heeft het bedrijf nu meer dan 97 miljard dollar op de bank staan, klaar om er een ander bedrijf mee op te kopen. Mocht dat niet gebeuren dan heeft Gizmodo nog wel een ander idee. Tim Cook kan het bij de bank opvragen in één-dollarbiljetten. Als hij die opgestapelt kom hij tot een hoogte van 10.594 KM, oftewel, 32 keer hoger dan het International Space Station boven de aarde zweeft.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  tjerk

  Hoeveel iPhone’s heeft Samsung verkocht?

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik gok 0!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Samsung verkoopt geen iPhones.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ze verkopen w-iPhones

 • Profielfoto
  Kdingo

  @tjerkem Samsung verkoopt geen iPhones!

  Maar bedoelen ze minder galaxys of ALLE Samsung telefoons?

 • Profielfoto
  tjerk

  Met excuses voor het miereneuken. Of is het mierenneuken..?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat is snel , men doet er ong 10 minuten over om een kind te maken:nerd:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha jij wel Soulshaker;)! Nee die is flauw…..

  Wel ongelofelijk. Apple moet dus wel enorme winstmarges hebben op hun producten, veel meer dan andere bedrijven kennelijk.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Soulshaker: dat duurt 9 maanden hoor:smile:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Haha, dat dacht ik ook toen ik het las.

  Mieren kunnen het wel in 10 minuten o.i.d. correct me if i’m wrong.:lol:

 • Profielfoto
  iPredict

  Die toren van 1$ biljetten wordt de next big thing van 2012. Prachtig monument lijkt me het.

 • Profielfoto
  Niels de Vos

  Ik weet dat Apple veel investeert in mooie, maar tamelijk nutteloze monumenten, bijvoorbeeld de ingang van een Apple Store in New York; maar het idee om hun hele vermogen steken in één monument (wat overigens ook wel een staaltje van techniek gaat kosten) zal zelfs hun meest verlichte denker niet doordrukken.

  Wel bizarre statistieken trouwens. Als je zoiets leest vraag ik me echt af waar we over vijf jaar zullen zijn.

 • Profielfoto
  thijsvanzwam

  een kind maken kan in enkele minuten, het rijpingsproces duurt vervolgens 9 maanden…;)

 • Profielfoto
  iJos

  Hoeveel iPhone\’s heeft Samsung verkocht?

  Nee, natuurlijk verkoopt Samsung geen Apple iPhone:razz:
  Tjerkem wijst aan: merknaam wordt soortnaam.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Bizarre winstmarges van +- 50%… Hoezeer ik Apple ook waardeer, het zijn echt smerig graaierige winstmarges. Achja, zonder Steve Jobs en met de dreiging van Android (dat al groter is dan iOS) zal Apple of weer langzaam teloorgaan, of goedkoper moeten worden. Hoef jullie niet te herinneren dat de vorige keer dat Steve Jobs weg was Microsoft (!) aandelen in Apple heeft gekocht om het levend te houden,

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hoef jullie niet te herinneren dat de vorige keer dat Steve Jobs weg was Microsoft (!) aandelen in Apple heeft gekocht om het levend te houden,

  Doe dat inderdaad maar niet, want wat je in deze zin verkondigd bevat maarliefst 3 flinke feitelijke fouten.. Lees eerst de geschiedenis er even rustig op na, kom dan maar weer terug met herinneringen..

 • Profielfoto
  Tim Keller

  Overigens is het programmeren van je iPhone een stuk eenvoudiger… Zo ben ik mijn dochter aan het leren haar kamer zelf op te ruimen maar er zitten nog een paar bugs in het script…

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ja ja….zo kan ik ook ook tekst maken..

  Alle Nederlandse kinderen produceren meer stront bij elkaar dan Apple iphones maakt.:neutral:

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Wat moet Apple in godsnaam met 100 miljard dollar? Wie willen ze overkopen? Microsoft?

 • Profielfoto
  hokkie

  @marco.nl

  :thumbsup:

  Dacht hetzelfde!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Samsung Galaxy = dikke nep

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple koopt uiteindelijk Microsoft en levert geen Windows meer. Koopt iedereen Apple met Mac OS X en iOS

 • Profielfoto
  Donlenno

  Het is natuurlijk een hele kunst om in deze tijden als tech ondernemer zoveel geld te verdienen, proficiat.

  En het leuke is als je zoveel geld verdient, heb je ook weer veel geld over om weer hele leuke andere dingen te bedenken die wij ook weer willen hebben, dus hoe meer Apple verdient, hoe meer mooie dingen we straks weer kunnen scoren. Lekker weer met z’n alle in de rij voor de Apple store en daarna weer speculeren over de volgende modellen, kan niet anders zeggen dat Apple het ondernemen prima snapt.

  En voor iedereen die vindt dat Apple te veel verdient, koop je toch lekker een Samsung die heel veel op de iPhone lijkt, maar het nooit zal worden;)

 • Profielfoto
  Ce

  Als het puur gaat om R&D heeft Apple deze inkomsten niet nodig.

  volgens deze link
  http://www.businessinsider.com/apple-and-efficiently-growing-its-future-2010-5

  gebruikt Apple ongeveer 1 miljard per jaar voor R&D dus waar ze al dat geld dan voor reserveren???

 • Profielfoto
  spacefreek

  @Ce, ik heb meer het gevoel dat ze het gewoon over houden dan dat ze het reserveren voor iets specifieks..
  1 ding is natuurlijk wel mooi, mocht het helemaal achteruit gaan met Apple, dan kunnen ze in ieder geval nog minstens 100 jaar flinke R&D uitvoeren om vast wel weer een keer ergens voet aan wal te krijgen in een bepaalde markt. Apple zal voorlopig dus nog wel blijven bestaan, want het vangnet is gigantisch..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Pas maar op straks voert China naast de 1 kind politiek ook de 1 iphone politiek in per gezin. Handig in dictaturen he, die doen gewoon wat ze willen. Die oude knarren in de Communistische partij van China