Roelof Roos
Roelof Roos Geruchten 8 januari 2012

Apple in foebel?

In de eerste week van dit jaar berichtte de Daily Mail dat Apple wellicht op de uitzendrechten van het Engelse voetbal zou gaan bieden. Een kort berichtje dat her en der werd opgepikt. En uiteraard maakte ook One More Thing er melding van. Een paar dagen later was een andere Engelse krant, The Guardian, de bron van de ontkrachting van dit gerucht. Nu had het mij ook sterk geleken, maar het is wel een interessant idee om eens verder over na te denken, ook nu er voor het einde van deze maand een ‘media event‘ in New York gepland schijnt te staan.

Stel ik zou de rechten van het Nederlandse voetbal willen verkopen. Natuurlijk is er dan ongetwijfeld een Nederlandse zender te vinden die dat allemaal gaat uitzenden en er ook voor gaat betalen. Maar er zijn ook

mensen die herhalingen zouden willen zien, fans die niet binnen het bereik van de Nederlandse tv wonen, mensen die het allemaal vanuit 39 verschillende camera standpunten willen kunnen bekijken, enzovoort. Hoe zou ik daar dan aan kunnen verdienen?

Ik zou natuurlijk de tv-zender aan wie ik de uitzendrechten verkoop in ruil voor wat extra geld ook dit soort extra’s kunnen laten exploiteren. Nadeel daar van is dat ik mezelf dan afhankelijk maak van hun vermogen dat allemaal te regelen. Dat is vaak niet optimaal. Ik zou ook een overeenkomst kunnen sluiten met zo’n zender waarvoor je maandelijks moet betalen en die dan zo’n kastje-voor-onder-je-tv opsturen. Nadeel daar weer van is dat je ook dan niet alle potentiële klanten bereikt en dat het relatief duur is. En dat gedoe met abonnementen en decoders, er is geen klant die daar blij van wordt dus dat moet je als leverancier ook niet willen, hoe lucratief het misschien ook lijkt.

Wat wel zou werken is als de KNVB, of wie dan ook die iets om uit te zenden in de aanbieding heeft, een iOS app zou maken en via in-app-purchases wedstijden, afleveringen en weet ik wat zou gaan aanbieden. Dankzij Apple gaat dat meteen wereldwijd. Ook de Nederlander die ergens in noord Canada, ik noem maar wat, naar olie zit te boren bereik je zo. Er zijn miljoenen van dat soort Nederlanders. De credit card transacties worden door Apple afgehandeld en het dataverkeer is een minder grote zorg. Je hoeft als leverancier niet meer een hele infrastructuur voor distributie, afrekenen, statistieken, etc., op te zetten, in de iOS wereld is dat allemaal al geregeld. Gezien de omvang geen geringe prestatie maar daarvoor int Apple dan wel 30% van je omzet. Een ander nadeel is dat je alleen iOS gebruikers bereikt. Maar, die blijven in het algemeen trouw aan iOS, en dus aan jouw app, en er zijn een heleboel iOS gebruikers inmiddels.

Wat prettig zou zijn is als Apple een beetje zou helpen. Met Kiosk (Newsstand) heeft Apple iets dergelijks wel voor uitgevers van tijdschriften gedaan. Voordat Kiosk er was kon het ook wel maar de zo belangrijke ‘user experience’ bij het lezen en kopen van tijdschriften is met Kiosk een stuk verbeterd. Voor de ontwikkelaar is het ook een stuk makkelijker geworden.

Wat Apple zou moeten doen, en ongetwijfeld al gedaan heeft, is een Kiosk-achtige app maken die in plaats van tijdschriften tv-uitzendingen biedt. Omdat het iOS is hoeft zich dat niet te beperken tot alleen video, al het ‘bonus materiaal’ wat je kunt verzinnen kan er ook bij. (En nu je publiek je toch weet te vinden, kunnen er ook t-shirts, sleutelhangers en dergelijke worden verkocht.) Apple heeft dan iBooks voor boeken, Kiosk voor tijdschriften en, hoe zullen we het noemen, TV voor video. Nu zullen veel mensen zoiets zeggen van:

Ja, dat is allemaal leuk en aardig, maar ik wil voetbal niet op mijn iPad zien, en al helemaal niet op mijn telefoon, maar op mijn supermooie grote tv. En bovendien, ik heb helemaal geen iPad en ik ga daar ook geen 500 euro aan uitgeven.

Goede punten. Dus die video-Kiosk-app moet ook op de AppleTV werken. AppleTV’s draaien al iOS dus dat is niet te ingewikkeld. Een AppleTV kost al relatief weinig maar die prijs kan best naar net onder de 50 euro. (De onderdelen zijn in het afgelopen jaar ook weer een stuk goedkoper geworden.) Een abonnement op al het voetbal kost snel veel meer dus AppleTV’s weg geven bij zo’n abonnement werkt waarschijnlijk ook wel. Voor Apple treedt er wellicht een halo effect op, vooral als aanbieders zo slim zouden zijn aanvullende informatie (een ‘tweede kanaal’ ) via de iPhone en/of iPad aan te bieden. En als Apple inderdaad zoals de geruchten al jaren aangeven tv’s gaat verkopen, wie weet, dan zou het wel erg goed passen. En gewoon je iMac aan de muur hangen is voor velen ook zo’n gek idee nog niet. Ik zou de aankomende Olympische Spelen graag via mijn AppleTV bekijken.

Kan dit ook met Android?

Natuurlijk kan dat, maar Apple heeft een aanzienlijke voorsprong. Apple is in een vrij unieke positie: Zoals al gezegd zijn Apple gebruikers trouw aan hun apparaten, heb je eenmaal Apple dan ga je meestal niet meer naar iets anders. Nu zijn er ook veel mensen die een Android telefoon hebben maar die verwisselen die dan vaak voor een andere Android telefoon die dan vaak weer naar een andere ‘app store’ gaat. Dat valt in Nederland nog wel mee, maar in China bijvoorbeeld heeft iedere provider z’n eigen store met Android apps. Google probeert natuurlijk wel zo veel mogelijk content in de Android Market te krijgen, maar Apple heeft daar toch een vrij grote voorsprong. En, er zijn wel meer Android gebruikers, maar de omzet wordt toch voor ongeveer 80% in de Apple App Store gemaakt en niet in de Android Market of een van de andere Android stores. Wat ook niet helpt is dat er op het Google front nog veel en veel minder succes op tv-gebied geboekt wordt dan bij Apple het geval is.

Ondanks Apple’s voorsprong vrees ik dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Het media event aan het einde van deze maand zal, als het al door gaat, vast over iets met (school)boeken en/of tijdschriften gaan. Maar dat neemt niet weg dat als Apple een deal weet te maken met een of ander groot sport-evenement dat wel enorm zou kunnen helpen. Philips verkocht ook altijd veel televisies in de maanden voor een WK, EK of voor de Olympische Spelen, en dat gaat toch om een aanzienlijk grotere investering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple in foebel?
Sluiten