Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 januari 2012

‘Apple in 2012 over op Gigabit WiFi’

Apple heeft altijd vooropgelopen bij de uitrol van WiFi-standaarden. De iBook was in 1999 een van de eerste laptops die uitgebreid kon worden met 802.11b WiFi. In 2007 werden Apple TV’s em AirPort basestations al met 802.11n uitgerust, ver voordat dit een standaard werd. Binnenkort is het misschien weer zover.

Volgens AppleInsider kunnen we dit jaar Apple-producten verwachten met de opvolger van 802.11n aan boord. Deze nieuwe standaard belooft energiezuiniger te zijn en een groter bereik te hebben. Het belangrijkste is echter de snelheid want de standaard heeft niet voor niets de bijnaam ‘Gigabit WiFi’.

IEEE 802.11ac zoals de standaard officieel haalt snelheden tot 1 Gb/s. Dat ligt gelijk aan bestaande ethernetnetwerken en is drie keer zo snel als de huidige 802.11n WiFi-standaard. Verder verbetert de betrouwbaarheid en de reikwijdte van de verbinding. Ook zou 802.11ac minder energie van batterijen van laptops, tablets en smartphones vragen.

Al deze verbeteringen zijn mogelijk dankzij een vergroting van de frequentiebandbreedte waar WiFi op werkt. Deze gaat van 80 naar 160 Mhz. Ook kan de nieuwe 802.11ac-standaard gelijktijdig gebruik maken van maximaal acht antennes. Nu zijn dat er nog maximaal vier. Verdere verbeteringen zijn vooral in de code van de standaard te vinden. De doorvoer van data wordt bijvoorbeeld verder versneld door betere modulatie, zo staat te lezen op Wikipedia.

802.11ac werd deze maand officieel onthuld tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Daar maakten verschillende fabrikanten bekend dit jaar chips op de markt te brengen die 802.11ac ondersteunen. Er is alleen nog één probleem: de standaard is nog geen standaard maar een voorlopig ontwerp. Toch hoeft dat de uitrol niet in de weg te staan. Apple rustte Mac’s in 2006 al ‘stiekem’ uit met 802.11n. Met een firmware-update werd deze functionaliteit begin 2007 geactiveerd. Dat gebeurde gelijktijdig met de uitrol van de Apple TV en Airport Extreme die ook met 802.11n uitgerust waren. Ook deze waren gebaseerd op een voorlopige versie van de standaard. Pas in 2009 werd 802.11n officieel een WiFI-standaard.

In het bericht van AppleInsider wordt overigens niet duidelijk waar het vermoeden op gebaseerd is dat Apple dit jaar 802.11ac gaat ondersteunen. Afgaand op ervaringen uit het verleden klinkt het desalniettemin logisch dat Apple de standaard zal toepassen zodra de eerste chipsets met 802.11ac beschikbaar zijn. 2012 kan dus zomaar hét jaar voor Gigabit WiFi worden, in ieder geval voor Apple-gebruikers.

Reageer op artikel:
‘Apple in 2012 over op Gigabit WiFi’
Sluiten