‘Apple in 2012 over op Gigabit WiFi’

15 reacties

Apple heeft altijd vooropgelopen bij de uitrol van WiFi-standaarden. De iBook was in 1999 een van de eerste laptops die uitgebreid kon worden met 802.11b WiFi. In 2007 werden Apple TV’s em AirPort basestations al met 802.11n uitgerust, ver voordat dit een standaard werd. Binnenkort is het misschien weer zover.

Volgens AppleInsider kunnen we dit jaar Apple-producten verwachten met de opvolger van 802.11n aan boord. Deze nieuwe standaard belooft energiezuiniger te zijn en een groter bereik te hebben. Het belangrijkste is echter de snelheid want de standaard heeft niet voor niets de bijnaam ‘Gigabit WiFi’.

IEEE 802.11ac zoals de standaard officieel haalt snelheden tot 1 Gb/s. Dat ligt gelijk aan bestaande ethernetnetwerken en is drie keer zo snel als de huidige 802.11n WiFi-standaard. Verder verbetert de betrouwbaarheid en de reikwijdte van de verbinding. Ook zou 802.11ac minder energie van batterijen van laptops, tablets en smartphones vragen.

Al deze verbeteringen zijn mogelijk dankzij een vergroting van de frequentiebandbreedte waar WiFi op werkt. Deze gaat van 80 naar 160 Mhz. Ook kan de nieuwe 802.11ac-standaard gelijktijdig gebruik maken van maximaal acht antennes. Nu zijn dat er nog maximaal vier. Verdere verbeteringen zijn vooral in de code van de standaard te vinden. De doorvoer van data wordt bijvoorbeeld verder versneld door betere modulatie, zo staat te lezen op Wikipedia.

802.11ac werd deze maand officieel onthuld tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Daar maakten verschillende fabrikanten bekend dit jaar chips op de markt te brengen die 802.11ac ondersteunen. Er is alleen nog één probleem: de standaard is nog geen standaard maar een voorlopig ontwerp. Toch hoeft dat de uitrol niet in de weg te staan. Apple rustte Mac’s in 2006 al ‘stiekem’ uit met 802.11n. Met een firmware-update werd deze functionaliteit begin 2007 geactiveerd. Dat gebeurde gelijktijdig met de uitrol van de Apple TV en Airport Extreme die ook met 802.11n uitgerust waren. Ook deze waren gebaseerd op een voorlopige versie van de standaard. Pas in 2009 werd 802.11n officieel een WiFI-standaard.

In het bericht van AppleInsider wordt overigens niet duidelijk waar het vermoeden op gebaseerd is dat Apple dit jaar 802.11ac gaat ondersteunen. Afgaand op ervaringen uit het verleden klinkt het desalniettemin logisch dat Apple de standaard zal toepassen zodra de eerste chipsets met 802.11ac beschikbaar zijn. 2012 kan dus zomaar hét jaar voor Gigabit WiFi worden, in ieder geval voor Apple-gebruikers.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  Als dat zo is wordt het weer een duur jaar. Airport Extreme, Mac mini, iMac, MacBook Air… Allemaal updaten:sad: Nou komen die updates niet tegelijk natuurlijk, dus dat scheelt.

 • Profielfoto
  Kobes

  802.11ac? Laat ze eerst eens een fatsoenlijke driver maken voor de 11n kaarten in OS X Lion. Mijn iMac kan tegenwoordig nog maar met 1 router verbinding maken…

 • Profielfoto
  Yoeri

  Dan zijn we dus ook allemaal een nieuwe router nodig… Weet iemand hoe dit ging toen 802.11n beschikbaar kwam?

 • Profielfoto
  Rickje

  @mymac
  U bent overduidelijk early adopter begrijp ik.

 • Profielfoto
  Douwie

  Ik heb er ook nog niet zoveel aan zolang er geen sneller internet dan 10mbps beschikbaar is.

 • Profielfoto
  bugboy

  WIFI is leuk, maar als je snelheid wilt blijft een fysiek gigabit lijntje toch echt wel aan te bevelen. Al mijn hardware dat een snelle en betrouwbare verbinding nodig heeft (NAS, mediacenter, laptop, …) hangen dan ook aan de kabel. Alleen als ik lekker op de bank aan het browsen ben (laptop, iPad, iPhone) dan gebruik ik WIFI en dan is 802.11n al goed genoeg. Ik upgrade nog niks…

 • Profielfoto
  iDEOwen

  haalt snelheden tot 1 Gb/s. Dat ligt gelijk aan bestaande ethernetnetwerken en is drie keer zo snel als de huidige 802.11n WiFi-standaard.

  Nou De Wifi N standaard kan tot 600 Mbit/s (met de hoogste MCS index), en de huidige line-up Aiport Extreme en Time Capsule halen al de 450 Mbit/s.

 • Profielfoto
  MauritsBD

  Moet je daarvoor ook een nieuwe router aanschaffen of is een update al voldoende?

 • Profielfoto
  johnkeates

  Nieuwe router, de radio chips worden verbeterd, dus nieuwe circuits, en dus nieuwe router.

 • Profielfoto
  iNicky

  Ik zit niet zo op snelheid te wachten. Laat ze alsjeblieft eerst het bereik verdrievoudigen!

 • Profielfoto
  mymac

  @mymac
  U bent overduidelijk early adopter begrijp ik.

  Yep, vaak wel. Natuurlijk voldoet 802.11n prima, maar voor sommige overdrachten mag het wel (een stuk) sneller soms. In dat geval is het fijn als je draadloze netwerk sneller wordt op deze manier! Noodzaak: nee. Leuk: ja.

 • Profielfoto
  FastMac

  Yahooo, nog sterkere signalen in huis! Omhoog stroomverbruik! Omhoog stralingsniveau! Sneller, sterker, hard, harder, hardst!

  Geef mij maar de UTP kabel. En voor die phone of laptop vindt ik het al jaren snel genoeg.

  Maar ach, we noemen het maar vooruitgang en dan zijn we er allemaal wel voor in. Zal dus als vervanger van mijn huidige N standaard alleen maar de keuze hebben voor AC.

 • Profielfoto
  djneo

  1 Gb/s wifi zal trager zijn dan 1 Gb/s bedraad omdat wifi niet full duplex is

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Nou De Wifi N standaard kan tot 600 Mbit/s (met de hoogste MCS index), en de huidige line-up Aiport Extreme en Time Capsule halen al de 450 Mbit/s.

  Helaas mag je je handjes al dichtknijpen als je een real-world throughput haalt van 60Mbs op een N verbinding, zelfs als je connectie op een hogere waarde verbonden is.

  Dat is gelijk het probleem met die theoretische snelheden van WiFi; ze worden nooit gehaald en de snelheden die je haalt zijn niet zo stabiel als een draadje.

  In plaats van de maximaal theoretische waarde van de doorvoer zou men zich beter voorlopig kunnen concentreren op het verbeteren van de stabiliteit, daadwerkelijke doorvoersnelheid en bereik van de de huidige standaarden.

 • Profielfoto
  wimbers

  net mijn hele nieuwe huis voorzien van gigabit ethernet naar iedere kamer..
  werkt als een zonnetje.
  Wirelss download al tot 4Mbps met airport extreme..
  laat ze eerst een iphone eens wireles N meegeven zodat ik op 5 GHZ kan gaan zitten..