Apple en garantie; wat is waar?

176 reacties

Apple en garantie, de twee werden het afgelopen jaar zelden in positieve zin met elkaar in verband gebracht. In december 2011 werd Apple nog op de vingers getikt door de Italiaanse consumentenautoriteit voor misleidende informatie over garantierechten. In oktober 2011 was het raak in Nederland, toen het televisieprogramma Radar Apple aan de garantieschandpaal nagelde.

De meeste ophef heeft te maken met de garantieduur van Apple-producten. In de uitzending van Radar werd er schande van gesproken: consumenten die na een jaar problemen met hun Mac kregen werden weggestuurd bij de winkel, maar hadden wij als Europese consument niet altijd recht op twee jaar garantie?

OMT is in de mistige en complexe garantiewereld gedoken en kwam tot de conlusie dat de Tros het maar half begrepen heeft, de Nederlandse wet schimmig is en Europese garantie niet bestaat.

Je hebt garantie en garantie. Om te kunnen begrijpen waar je als consument wel en geen recht op hebt is het goed om het verschil te weten tussen wettelijke en fabrieks- of verkopersgarantie. De eerste is vastgelegd in de wet en geldt voor alle producten die aan consumenten verkocht worden. De tweede is een overlappende garantievorm die door de fabrikant of verkoper afgegeven wordt. Oh, en dan was er ook nog die ‘Europese garantie’.

Europese richtlijn koop en garantie
Vraag iemand op straat op hoeveel garantie hij of zij recht denkt te hebben en je zal horen “twee jaar, met dank aan Europa”. Hoe eensgezind we er ook over lijken te zijn, het is en blijft een misverstand. Er bestaat niet zoiets als Europese garantie. In de Europese richtlijn ‘Koop en garantie’ is weliswaar een wettelijke garantietermijn van twee jaar opgenomen, maar deze is bedoeld om de verkoper te beschermen tegen aansprakelijkheid bij defecten na twee jaar.

Landen kunnen deze richtlijn zelf nader invullen. Nederland heeft besloten om verder te gaan dan de Europese richtlijn met het zogenaamde conformiteitbeginsel. Dat is goed nieuws voor ons consumenten, al zorgt het ook voor verwarring.

Wettelijke garantie
In de Nederlandse wet staat vastgelegd dat een product deugdelijk moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat je mag verwachten dat je aankoop goed blijft functioneren gedurende de verwachte levensduur. Dit wordt het conformiteitbeginsel genoemd. Maar ja, wat is de verwachte levensduur van een iMac of MacBook? De wet zegt daar verder niets over, maar de economische levensduur die de Belastingdienst aan zakelijk gekochte goederen toekent kan een leidraad zijn. In het geval van een computer is dat vijf jaar. Dit betekent echter niet dat je vijf jaar lang kan rekenen op gratis reparatie of vervanging van je iMac als er iets kapot gaat.

De wet blijft vaag over de rechten die je wél hebt. In ieder geval staat vast dat de verkoper de eerste 6 maanden aan moet kunnen tonen dat een defect jou te verwijten is om onder gratis reparatie of vervanging uit te komen. Na die periode draait de bewijslast om en moet jij als consument aantonen dat het probleem buiten jouw schuld is ontstaan.

Als is aangetoond dat jouw Mac inderdaad buiten je schuld om mankementen vertoont binnen de verwachte levensduur is de verkoper verplicht om met een oplossing te komen. Dat kan vervanging of reparatie zijn. Zijn beiden niet mogelijk, dan moet je je geld terug krijgen.

Overigens betekent dit niet automatisch dat kosten voor reparatie of vervanging volledig voor de verkoper zijn. Als jij je Mac jarenlang zonder problemen hebt gebruikt, dan kan je niet meer volledig spreken van een ondeugdelijk product en moeten de kosten gedeeld worden tussen koper en verkoper. Met de Europese richtlijn in het achterhoofd kan je ervan uitgaan dat dit vanaf twee jaar na aankoop geldt.

Fabrieksgarantie/ verkopersgarantie
Naast de wettelijke garantiebepaling voor consumenten is er ook nog zoiets als fabrieks- of verkopersgarantie. Veel bedrijven, waaronder Apple, bieden één jaar fabrieksgarantie op hun producten. Gedurende die periode wordt gegarandeerd dat het product probleemloos blijft werken. Gebeurt dat niet, buiten de schuld van de koper om, dan wordt het probleem gratis verholpen. In de meeste gevallen biedt de fabrikant van een product de garantie, maar het is ook mogelijk dat de verkoper de garantie aanbiedt.

Het is in Nederland niet verplicht om Fabrieks- of verkopersgarantie aan te bieden. Consumenten worden immers al beschermd door de wettelijke garantiebepaling waar elke verkoper zich aan moet houden. Fabrieksgarantie is daarom belangrijker voor de winkel die jou een product verkoopt dan voor jou als consument. Kom jij bijvoorbeeld binnen een jaar terug bij een Apple Premium Reseller met een kapotte MacBook dan is de verkoper verzekerd van gratis reparatie door Apple. Na een jaar moet de reseller er meestal zelf voor opdraaien.

De enige manier waarop jij als consument kan profiteren van fabrieksgarantie is bij de bewijslast. Zoals hierboven valt te lezen schrijft de wet voor dat je na een half jaar zelf moet aantonen dat een probleem buiten jouw schuld ontstaan is. In de meeste gevallen ligt bij fabrieksgarantie echter de bewijslast gedurende de hele periode bij de fabrikant.

Allen voor aankopen in de (online) Apple Store handelt Apple de garantie af.

Het gebeurt nog wel eens dat je als consument bij garantiezaken door de winkel wordt doorgestuurd naar de fabrikant. Dat mag niet volgens de wet. Als jij een Mac koopt bij een winkel als de Media Markt of een Apple Premium Reseller en er gaat iets stuk buiten jouw schuld dan mag de winkel je nooit doorsturen naar Apple. Je bent een koopovereenkomst aangegaan met de winkel en die moet dan ook voor een oplossing zorgen, niet de fabrikant en dat is precies waar de uitzending van Tros Radar over garantie bij Apple de mist in ging.

Tros Radar
Er zijn een aantal kanttekeningen te maken op de uitzending van Tros Radar. Zo gaan de ‘schrijnende’ voorbeelden die door de redactie gevonden zijn over Mac’s die al minstens zes jaar niet meer te koop zijn. Meer recente voorbeelden zouden de geloofwaardigheid van de reportage versterken.

Een groter probleem is het feit dat geen onderscheid gemaakt wordt tussen de fabrikant en de verkoper in de uitzending, terwijl dat nu juist belangrijk is voor de consument. Er worden meerdere voorbeelden gegeven van consumenten die in een winkel worden weggestuurd met de boodschap dat Apple maar één jaar garantie geeft. Dat deze gang van zaken niet deugt klopt, maar de gene die hier op aangesproken moet worden is niet Apple (zoals de Tros suggereert) maar de onafhankelijke reseller die zich achter Apple’s garantiebepaling voor de verkoper verschuilt.

Tros Radar uitzending over garantie bij Apple

Je hebt als consument alleen met Apple te maken als je direct bij Apple een aankoop doet. Dat betekent dat je je aankoop gedaan moet hebben via de online Apple Store of in een Apple Retail Store (waarvan de eerste dit jaar geopend zal worden in Amsterdam). Ook als je hier een product koopt van een andere fabrikant, bijvoorbeeld een printer of een hoesje, dan blijft Apple aanspreekpunt voor de garantie omdat je daar je aankoop gedaan hebt.

Nu blijft het belangrijkste punt uit de uitzending van Tros Radar nog steeds waar: als consument heb je recht op meer garantieservice dan veel Apple-verkopende winkels je doen geloven. Apple’s eigen garantieverlenging AppleCare die bij Mac’s en iOS-apparaten verkocht wordt maakt het er ook niet duidelijker op.

AppleCare
Als je AppleCare bij een nieuwe Mac of iPhone koopt krijg je weinig waar je anders geen recht op zou hebben. De telefonische hulpdienst voor ‘eenvoudige’ vragen en ondersteuning bij installatie en gebruik van software is de enige dienst die alleen beschikbaar is voor AppleCare-gebruikers. Waar de meeste mensen AppleCare voor nemen is dan ook de technische ondersteuning die van 90 dagen naar drie jaar verlengd wordt en de fabrieksgarantie. Die gaat van één naar drie jaar.

Zoals hierboven al genoemd is gaan je rechten als Nederlandse consument al verder dan één jaar dankzij de wettelijke garantie. Heeft het dan nog wel zin om AppleCare aan te schaffen? Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. In ieder geval hoef je niet bang te zijn dat je zonder AppleCare in de kou komt te staan wanneer je dure MacBook Pro na één jaar defecten vertoont. De wettelijke garantie geeft je immers zekerheid voor de verwachte levensduur, zolang je maar bereid bent om mee te delen in de kosten na twee jaar en kunt aantonen dat het probleem niet door jouw toedoen ontstaan is.

Daarmee komt AppleCare vooral neer op een geen-gedoe-garantie. Je hoeft niet langer in discussie met de winkelier als je binnen drie jaar een probleem hebt met je Mac. Reparaties worden wereldwijd gratis uitgevoerd zolang niet overduidelijk is dat je zelf schuldig bent aan het probleem. In Apple Stores en bij sommige APR’s worden kleine reparaties zelfs direct uitgevoerd. Daarmee is AppleCare meer een luxe dan een investering in zekerheid.

AppleCare verlengt garantie en ondersteuning tot drie jaar.

Conclusie
Je garantierechten en -plichten als consument zijn maar moeilijk in regels te vatten, zo blijkt uit het bovenstaande. De wet schept een kader, maar vult dat zo vaag in dat je alsnog flink met je vuist op de toonbank moet slaan om bij de winkelier gedaan te krijgen waar je recht op hebt.

Tegelijkertijd blijken er veel misverstanden te bestaan over de lengte van garantie  en de voorwaarden waar je aan moet voldoen, zoals het kunnen aantonen dat een defect niet jou verweten kan worden en het feit dat je na een bepaalde periode mee moet betalen aan reparaties.

Concluderend komen we tot de volgende punten die je als kritische Apple-consument moet weten:

 • Er bestaat niet zoiets als een Europese garantie van twee jaar.
 • Het Nederlandse conformiteitbeginsel bepaalt dat je als consument rechten hebt die verder gaan dan Apple’s garantie van één jaar, echter zijn hier andere voorwaarden aan verbonden (bewijslast etc).
 • Garanties worden afgehandeld door de verkopende partij. Laat je door de winkel dus nooit doorsturen naar Apple tenzij je je aankoop in de (online) Apple Store gedaan hebt.
 • AppleCare maakt het repareren van defecten eenvoudiger, maar is niet nodig om niet-jou-verwijtbare defecten gerepareerd te krijgen bij een verkoper buiten de standaard fabrieksgarantie.

Meer informatie over garantieregelingen vind je bij Consuwijzer en Conformiteit.nl.

Reacties

176 reacties
 • Profielfoto
  Makkiej

  Goed stuk,

  Ik heb de aflevering ook gezien, vond het ook al zo zwart/wit dat er over apple gesproken werd terwijl iets bij de dixons/APR gekocht was.

  Ook vind ik het vreemd dat mensen beginnen te klagen als hun product na meer dan een jaar tijd stuk gaat, en niet voor dat ze het product kopen.
  Bijna elk product wat ik koop hanteert een jaar, daarbij staat het ook nog eens op elk apple product dat er 1 jaar garantie is.
  Klaag dan voor dat je het afrekent, en niet daarna. In mijn ogen ga je gewoon akkoord met de garantie termijn van 1 jaar bij afrekenen aangezien het erop staat.

  Ik weet in ieder geval dat ik na een jaar niet meer hoef aan te kloppen, is algemeen bekent.

 • Profielfoto
  iErnst

  Na precies 16 maanden wilde m’n iMac niet meer opstarten. Kreeg alleen een grijs scherm met een voortgangsbalkje dat liep tot ongeveer een kwart en daarna viel de iMac uit. Alle mogelijk opties geprobeerd, maar niets hielp.

  Ik naar iCentre waar ik ‘m gekocht had. Bleek ik ‘gewoon’ twee jaar garantie te hebben. Hij is nog steeds in reparatie, ben benieuwd wanneer ik ‘m terug kan verwachten…

 • Profielfoto
  ffgezellig

  Mooi eindelijk een duidelijk stuk hierover dank hiervoor.

  Zal wel enig stof doen opwaaien hier:-)

 • Profielfoto
  Maikelw

  T blijft waardeloos dat dit nodig is natuurijk, laten we dat voorop stellen.

 • Profielfoto
  Bento

  OMT is in de mistige en complexe garantiewereld gedoken en kwam tot de conlusie dat de Tros het maar half begrepen heeft,

  Vraag is natuurlijk: wie dicht men meer kennis toe: Radar of OMT…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En die bewijslast is heel makkelijk: als er geen deuken of onregelmatigheden te zien zijn aan de buitenkant van je computer heb je al genoeg bewezen.

 • Profielfoto
  pnnkroon

  Heel goed artikel! Mensen informeren over hun rechten en plichten in de vorm van educatie, dat gebeurd nauwelijks meer. Dank voor dit heldere en informatieve artikel voor een ieder die te maken heeft met het aanschaffen van producten.

 • Profielfoto
  borisboef

  En die bewijslast is heel makkelijk: als er geen deuken of onregelmatigheden te zien zijn aan de buitenkant van je computer heb je al genoeg bewezen.

  Bullshit. Als jij een emmer water over je iMac gooit zie je na een paar dagen ook niks meer aan de buitenkant, maar de schade aan de binnenkant zegt genoeg.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Je kan altijd eens pech of een tegenvaller hebben. Uiteraard worden net die paar personen in het licht gezet, maar over al de positieve tevreden klanten geen woord. Mijn iPad2 was de dag van aankoop stuk uit de doos genomen, dat was even niet tof! Je betaald €650 voor een iPad2 en je kan meteen terug voor een andere. Dat dacht ik dan, werd opgestuurd naar Apple en kon drie weken wachten. Daar was ik het niet mee eens, en vroeg hen meteen een vervang toestel het ding was amper vier uren oud. Weigering door Apple, heb ik het tot dreigen gezet bij de verdeler, met naar de pers te stappen met dit verhaal van hun service als die van Apple. En wat gebeurde er toen, kreeg een antwoord dat ik hun niet moest bedreigen, maar kon wel meteen een ander toestel gaan halen. Spijtig dat zelfs Apple die redelijkheid niet heeft, zowel de verkoper als een medewerker of programmeur vermelden mij te bevestiging dat de Wifi antenne stuk was en toch gaf Apple niet meteen een nieuw toestel en ze waren in stok. Mijn enige mindere ervaring met Apple, ben eerlijk gezegd even overgestapt naar Windows uit boosheid. Maar dat mocht niet baten, kon niet meer wennen aan Windows 7 dus toch maar terug een MacBook gekocht zonder problemen. En je ziet, ik moet ook zowel positieve dingen aangeven van Apple als de negatieve dingen die ik meemaak! Ik kan Apple nu ook zwart maken als bekijken door dat iPad2 voorval, maar ben ik dan gelukkiger?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Leuk al die linkjes naar de Applestore maar hebben we ook linkjes naar stukken die als bron getoond kunnen worden?

  Daarbij, een winkelier die zich niet houdt aan de Europese richtlijnen bevind zich hoe dan ook op glad ijs. Een rechter zal in dat perspectief sneller opkomen voor de consument.

  En het is inderdaad niet Apple maar de handenwrijvende winkelier die hier steken laat vallen.

 • Profielfoto
  batyka

  AppleCare heeft ook zin wanneer je het apparaat online of niet in het buitenland hebt gekocht. AppleCare is in de V.S. veel goedkoper te verkrijgen en geldt wereldwijd.

 • Profielfoto
  defecto

  OMT is in de mistige en complexe garantiewereld gedoken en kwam tot de conlusie dat de Tros het maar half begrepen heeft,

  Vraag is natuurlijk: wie dicht men meer kennis toe: Radar of OMT…

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat Radar meer ‘kennis’ heeft over dit onderwerp dan OMT, daarmee niet gezegd dat ze beiden veel kennis hebben. Maar voor zover ik heb kunnen nagaan staan er geen onjuistheden in dit artikel.

 • Profielfoto
  nl-x

  Overigens betekent dit niet automatisch dat kosten voor reparatie of vervanging volledig voor de verkoper zijn. Als jij je Mac jarenlang zonder problemen hebt gebruikt, dan kan je niet meer volledig spreken van een ondeugdelijk product en moeten de kosten gedeeld worden tussen koper en verkoper.

  Volgens mij sla je de plank hier mis. En ondanks mag het onderbouwd worden.
  Volgens mij heb je namelijk wél recht op kosteloze reparatie of herstel.

 • Profielfoto
  hakhakhak

  Er ontbreekt nog wel wat in dit artikel. Ik zit momenteel zelf met een defecte iMac die al voor de tweede keer ter reparatie is bij de iCentre. Mijn iMac is inmiddels bijna anderhalf jaar oud.

  Na veel gezeur hebben zowel Apple als iCentre toegegeven dat de reparatie gratis uitgevoerd dient te worden. Alleen moet iCentre hiervoor een coulance verzoek aanvragen bij Apple. Apple heeft toegegeven dit verzoek waarschijnlijk wel te honoreren, maar kan geen zekerheid geven. iCentre rekent ondertussen 80(!) euro voor het indienen van een coulance verzoek. Als Apple het verzoek honoreert betalen zij de 79 euro servicekosten + de 34 euro voor de reparatie, maar niet(!) de 80 euro voor het indienen van het coulance verzoek.

  Ik heb toen bij Apple gevraagd of ik als consument zelf een coulance verzoek in mag dienen, maar dat kan niet.

  Kortom, ze hebben toegegeven dat hun moeten betalen, maar aan de iCentre moet ik wel 80 euro betalen om het verzoek in te dienen. Dus nog steeds geen kosteloze reparatie.

  Apple maakt fantastische producten, maar wat betreft garantie is het het meest waardeloze bedrijf waar ik ooit mee te maken heb gehad.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Koen ik ga je zoenen!

  Mooi artikel. Laten we voortaan naar deze tekst verwijzen wanneer iemand weer begint te blaten over twee jaar garantie.

 • Profielfoto
  pim939

  bedankt voor de info!

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Inderdaad een heel goed artikel. Hopelijk dat dit voor iedereen meer duidelijkheid schept.

 • Profielfoto
  nl-x

  @hakhakhak : wouw, als ik het artikel mocht geloven waren de schrijnende gevallen van computers die 6 jaar niet meer verkocht worden…:|
  Sorry hoor, maar wat wordt jij genaaid zeg. Ik zou er nooit akkoord mee gaan.
  Anderhalf jaar oud, en niet jouw schuld? Gelijk die 80 euro terug eisen! Ze zijn verplicht jou kosteloos te helpen als het ding bij deugdelijk gebruik de geest geeft.

 • Profielfoto
  macboy

  Zozo zeker je huiswerk goed gedaan! :sarcastic:

  Dit is zeker een ding die veel onduidelijkheden uit de wegruimen!

 • Profielfoto
  puccini

  Maar het feit blijft dat Apple Nederland een nogal arrogante houding aanneemt zoniet een onbeschofte houding en na diverse telefoontjes geen reactie geeft of terug belt naar een redactie.
  Apple gaat dezelfde kant op als M$ wat een ieder hier (en terecht) aan het veroordelen was in het verleden, en kijk nu eens . . . . juist.

  Apple Jammer dat je deze kant opgaat.

 • Profielfoto
  Mattheus

  Mooi verhaal. Feit is en blijft dat Apple op garantiegebied schandalig met haar klanten omgaat. Ik spreek hierin uit eigen ervaring. Gelukkig heb ik een rechtsbijstandsverzekering en die heeft mij in mijn beide kwesties geholpen.

  Wel even een kleine aanvulling op bovenstaande verhaal; voor zover ik het weet is dit recht geldt alleen voor particulieren en is niet van toepassing op zakelijke gebruikers!

 • Profielfoto
  Lexis

  En het is inderdaad niet Apple maar de handenwrijvende winkelier die hier steken laat vallen.

  Geloof mij nou maar dat winkeliers zich niet in de handen wrijven met de marges die Apple biedt op haar producten.

  Winkeliers zitten hier in de split, omdat het onduidelijk en omslachtig is. Ik vind het onterecht als een winkelier moet opdraaien voor een reparatie buiten 1 jaar, omdat dit uit eigen zak betaald moet worden terwijl het Apple’s ondeugdelijke product is. Dan mag een winkelier even fijn €500,- uit eigen zak aftikken aan een nieuw moederbord van Apple.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ja, wel een mooi verhaal. Gelukkig heb ik nooit wat met een van mijn Apple spullen:P ik begrijp die mensen wel, met radar (ik heb die aflevering gezien)

 • Profielfoto
  poing

  Komt er gewoon op neer dat je je mac moet kopen bij een zaak waar goede service word geleverd die helpen je je gewoon als er na een jaar wat stuk is buiten jou schuld. Er komen nu steeds meer mac winkels waar je na een jaar aan de goden bent overgeleverd. Dus mensen als je een nieuwe mac koopt kijk rustig rond en zoek een zaak met goede service. Geduld kan in deze veel ellende schelen.

 • Profielfoto
  baldeagle

  Zo kan het ook:

  Ruim 4 jaar geleden kocht onze dochter bij Xando, in Nederland, een Macbook.Nu ze voor een jaar in New York woont, gaat plotseling haar Macbook stuk. Niets doet het meer.
  In de Macstore in New York wordt hij gerepareerd, kosten …..? Niets. Dat is pas klantenservice C/Q garantie! Kan men in Nederland nog iets van leren.
  Geen gezeur over garantie, maar klantenbinding dat is belangrijk.

 • Profielfoto
  nl-x

  @Lexis: ook dat is niet helemaal waar. Er bestaan weer wetten die winkeliers beschermen. En business to business zullen winkeliers betere afspraken moeten maken met Apple. (En hebben dat vast ook wel gedaan.)

 • Profielfoto
  thomasaafjes

  @HakHakHak,

  Dat iCentre een coulanceverzoek indient moeten ze zelf weten. Het enige wat ze daarmee doen is proberen de reparatiekosten die ze zelf moeten maken volgens het ‘deugdelijk product’ gedoe bij Apple te verhalen. Daar sta jij buiten en hoef je dus ook niet te bepalen.

  Het zal eens wat worden als de winkels dit ook bij producten van andere leveranciers gaan doen.
  Iemand wel eens gehoord van iemand die bij jou een Velux dakraam installeert dat lek blijkt te zijn en zegt: “Laat me met rust, ga maar naar Velux.” of je koopt een Tefal pan bij de Blokker waar het handvat vanaf valt. Zal Blokker je dan doorverwijzen naar Tefal of er zelf zorg voor nemen?
  Apple producten lijken een uitzondering op de regel te zijn maar dat zijn ze niet. Je hebt niks met een producent te maken, enkel met de verkopende partij… Al doen ze vaak erg moeilijk!

 • Profielfoto
  Lexis

  @Lexis: ook dat is niet helemaal waar. Er bestaan weer wetten die winkeliers beschermen. En business to business zullen winkeliers betere afspraken moeten maken met Apple. (En hebben dat vast ook wel gedaan.)

  Zo goed zijn de afspraken met Apple niet als je APR wilt worden. Je moet aan teveel regeltjes en kleine dingetjes voldoen. En dan te denken dat Apple APR’s uit centra van grote steden wil hebben omdat ze het nu allemaal wel zelf kunnen regelen.

 • Profielfoto
  miri4m

  Top artikel! Hier kan Radar nog wat van leren.

 • Profielfoto
  essiw

  OMT is in de mistige en complexe garantiewereld gedoken en kwam tot de conlusie dat de Tros het maar half begrepen heeft,

  Vraag is natuurlijk: wie dicht men meer kennis toe: Radar of OMT…

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat Radar meer \’kennis\’ heeft over dit onderwerp dan OMT, daarmee niet gezegd dat ze beiden veel kennis hebben. Maar voor zover ik heb kunnen nagaan staan er geen onjuistheden in dit artikel.

  Ik heb stukjes uit de aflevering gezien en de “klachten” kwamen van prehistorische mac’s (5+ jaar oud etc.), die klachten waren totaal verouderd. Als je zulke klachten in je programma opneemt is je programma niet meer geloofwaardig. Evenals dat een programma zoals Radar zou moeten weten wat et verschil is tussen fabrieksgarantie en garantie van als je et van een reseller koopt.
  Dat plus de feiten die OMT over Radar opnoemde maakt Radar enorm onbetrouwbaar, dus je kan beter kiezen voor OMT dan voor Radar omtrent de feiten over dit.
  .
  Trouwens mocht het wel waar zijn wat Tros zegt, waarom zijn ze dan niet allang voor de rechtbank gesleept;)

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Bovendien heb ik ooit met mijn probleem gebeld naar het Apple service center via de Apple store online. Ik duw de nummer in, eerst wat gegevens… U zal binnen maximum 2 minuten geholpen worden. Eerst 10 minuten gewacht, afgegooid! Terug gebeld op dezelfde manier. Dan krijg ik in één kéér, het is drukker dan verwacht u moet maximum 5 minuten wachten. Oké? Weer 10 minuten, en terwijl blijft het telefoontje mij geld kosten… Krijg ik een Nederlander aan de lijn, die niet echt goed wist wat of hoe en begon maar snel het probleem op de Belgacom B-box te steken terwijl deze altijd heeft gegaan. Dat was even slikken, je verwacht een vakman van Apple die zijn Apple kennis meer dan optimaal mee heeft. Neen, een ventje dat blijkbaar niet goed wist hoe dat allemaal werkte en zat bij Apple! Ja goed, dat is dan bijna €10 belwaarde waard. Saluut de kost!

 • Profielfoto
  eppelke

  Weet je wat het is. De zuinige Hollander is niet bereid om Apple Care te betalen, maar wel zeuren als hij na die 2 jaar kapot gaat. Ik raad het iedereen aan. Vroeger ging een Mac niet kapot, nu gaan die dingen ook kapot en wil je geen gezeur hebben, dan is Apple care heel veilig. Ook als je het niet meer kan vinden met je verkoper, of je hebt hem in de store gekocht, dan kun je bij elke reseller die ook reparaties doet terecht, ook in Duitsland, want ik woon kort bij de grens.
  Bovendien zit er een ander aspect aan. Je hebt mensen die kopen zich elke 2 jaar een nieuwe auto en dat doen ze ook met hum Mac. Een machine met nog 1 jaar Apple Care erop, verkoopt een stuk makkelijker. Dus die investering haal je er ook weer uit.

 • Profielfoto
  nebilem

  Weet je wat het is. De zuinige Hollander is niet bereid om Apple Care te betalen, maar wel zeuren als hij na die 2 jaar kapot gaat. Ik raad het iedereen aan. Vroeger ging een Mac niet kapot, nu gaan die dingen ook kapot en wil je geen gezeur hebben, dan is Apple care heel veilig. Ook als je het niet meer kan vinden met je verkoper, of je hebt hem in de store gekocht, dan kun je bij elke reseller die ook reparaties doet terecht, ook in Duitsland, want ik woon kort bij de grens.
  Bovendien zit er een ander aspect aan. Je hebt mensen die kopen zich elke 2 jaar een nieuwe auto en dat doen ze ook met hum Mac. Een machine met nog 1 jaar Apple Care erop, verkoopt een stuk makkelijker. Dus die investering haal je er ook weer uit.

  Leuk maar ik ga nooit naar Duitsland.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  @eppelke:
  Klopt volledig wat je hier vermeld. Je betaald beter iets meer voor zekerheid, en vooral de gedachten dat later verkopen makkelijker zal gaan als meer opbrengen klopt ook. Zo haal je dat bedrag toch weer groots binnen. En ik begrijp dat je in deze tijden wat naar je uitgaven kijkt of begint te twijfelen over zal mijn mac kapot gaan? Deze twijfel mag je nooit nemen, producten gelijk computers, printers, tv’s, radio’s, gsm toestellen zijn zeer onzeker en je bent dus ook nooit zeker of het ding jaren meegaat of drie maanden!:) Het blijft allemaal elektronische apparatuur dat toch een eigen willetje heeft. En daar kan zelfs top bedrijven als Apple als Microsoft als Nokia als weet ik veel wat nog niks aan veranderen. Mijn laatste boodschap, betaal liever meer en haal daarna nog je slag binnen!;)

 • Profielfoto
  sonic1984

  Slecht stuk. Ik kan niet zeggen dat het helderheid geeft.

  Als jij je Mac jarenlang zonder problemen hebt gebruikt, dan kan je niet meer volledig spreken van een ondeugdelijk product en moeten de kosten gedeeld worden tussen koper en verkoper. Met de Europese richtlijn in het achterhoofd kan je ervan uitgaan dat dit vanaf twee jaar na aankoop geldt.

  Dus je hebt 2 jaar garantie? Want de gedeelde kosten gelden pas vanaf twee jaar na aankoop zegt OMT hier zelf?

  Garantie “bij kopen” zoals AppleCare en bij zaken als BCC is zakkenvullerij. Want met het conformiteitbeginsel heb je ALTIJD langer dan 1 jaar enige vorm van garantie (waarbij wellicht kosten gedeeld worden).

  Het is vooral een “geen gezeik” optie en daarom heb ik inderdaad voor mijn iMac AppleCare genomen, omdat ik hem ook zakelijk nodig heb.

  Ander voorbeeld:
  De MacBook Pro 17″ van mijn werkgever uit 2007 van 2900 euro ging na 17 maanden kapot. Logicboard. Nadat ik Apple gewezen had op de verwachte levensduur e.d. waren de garantiekosten ipv 1100 euro ineens 0 euro.

  Dusss…. Ik heb iets meer vertrouwen in Tros Radar dan OMT

 • Profielfoto
  nebilem

  Weet je wat het is. De zuinige Hollander is niet bereid om Apple Care te betalen, maar wel zeuren als hij na die 2 jaar kapot gaat. Ik raad het iedereen aan. Vroeger ging een Mac niet kapot, nu gaan die dingen ook kapot en wil je geen gezeur hebben, dan is Apple care heel veilig. Ook als je het niet meer kan vinden met je verkoper, of je hebt hem in de store gekocht, dan kun je bij elke reseller die ook reparaties doet terecht, ook in Duitsland, want ik woon kort bij de grens.
  Bovendien zit er een ander aspect aan. Je hebt mensen die kopen zich elke 2 jaar een nieuwe auto en dat doen ze ook met hum Mac. Een machine met nog 1 jaar Apple Care erop, verkoopt een stuk makkelijker. Dus die investering haal je er ook weer uit.

  En als je niet van plan bent om te verkopen en ook niet van plan bent ooit naar Duitsland te verhuizen?

 • Profielfoto
  fotografie999

  Ik heb het echt gehad met die programma’s van de publieke omroep. Weet niet of iemand hier kassa heeft gezien over paypal maar dat was bagger, makkelijk paypal beschuldigen van oplichting op marktplaats, die mensen laten zich oplichten. Maar goed, radar/apple precies hetzelfde en laatst ook nog iets over facebook privacy. Ik wordt er niet goed van, ze doen alsof ze alles begrepen hebben maar ondertussen is het precies hetzelfde als de MM verkopers, maar wat uit je nek lullen beetje moeilijke taal gebruiken,geen koper die weet waar je het over hebt maar het klinkt lastig dus hij zal er wel verstand van hebben.

  Wat ik dan wel een beetje jammer van Apple vind is dat ze zo ontzettend moeilijk doen. Hadden ze niet meer geld dan Amerika, doe niet moeilijk en geef mensen gewoon zonder zeuren 2 jaar garantie.

 • Profielfoto
  HereIsTom

  Het is wel duidelijk dat OMT wordt gesponsord door Apple, probeer bij garantie maar eens je recht te halen bij Apple en die Apple Care is natuurlijk belachelijk, je betaald immers al extra voor een Apple product :wink:

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Houd in de gaten dat de Europese Richtlijn niet geldt voor consumenten of verkopers, maar voor de staat. Met de richtlijn verplicht de unie de staten in de EU om wetten aan te nemen die de richtlijn implementeren. In de richtlijn staan minimumeisen vermeld, maar ook dingen waar de staten van af mogen wijken.

  Om te kijken wat de werkelijke regels zijn die van toepassing zijn, moet je kijken naar de Nederlandse wet.

  Het is verder wel zo dat je na 6 maanden niet meer vrijwel automatisch hebt bewezen dat de koper het gebrek niet heeft veroorzaakt, maar dat is ook niet wat over het algemeen door Apple winkels of anderen geclaimd wordt, het is altijd dat gezeur van dat je geen garantie hebt omdat je de extra AppleCare niet hebt gekocht en dat het jaar om is. En dat is dus gewoon duidelijk niet waar.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @sonic1984 het kan aan mij liggen, maar je beweert dat ons verhaal niet klopt en vervolgens zeg je precies het zelfde. Misschien nog ff rustig het verhaal een keertje doorlezen. :-)

 • Profielfoto
  yellow

  Hoe is het bij andere computerfabrikanten geregeld?
  Iemand ervaring daarmee?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De vraag is eigenlijk; hoe objectief is het OMT in dit verhaal?

  (Ik heb het stuk niet gelezen)

 • Profielfoto
  ipieter01

  En in België? Is het hier standaard 2 jaar garantie?

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Over bewijslast, hoe wil jij als consument aan zo’n groot bedrijf zoals Dixons oid bewijzen dat jij gelijk hebt? Als hun niet er niet mee eens zijn, want Apple zegt dit of dat (dat zeggen hun dan natuurlijk) win je het nog niet.
  .
  Je gaat toch niet naar de rechter om een computer van 1000 euro die ouder is dan een jaar of 2/3? Ik iig niet.. Kosten zijn dan hoger dan eventuele winst..
  .
  Kan iemand mij uitleggen hoe je dit dan kunt bewijzen?
  .
  P.S. En inderdaad die uizending van Radar was lachwekkend..

 • Profielfoto
  Renroelandt

  @ipieter01,
  In Belgie is het ook zowat onduidelijk. Het is een feit dat Apple altijd wel moeilijk doet en streng is voor zijn toestellen. Maar de Apple verdelers beloven hier de wet te volgen en u 2 jaar garantie te bieden. Komt deze garantie periode ook uit? Geen idee, en eigenlijk ook goed dat ik het niet weet. Teken dat ik nog niet veel ben moeten terug gaan met kapotte apple producten.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik vind het netjes en duidelijk verwoord. Alleen wat ik jammer vind is dat er niet aangehaald wordt dat Apple als fabrikant minder lange fabrieksgarantie geeft dan de meeste andere producten van vergelijkbare apparatuur. Helemaal omdat Apple een premium product pretendeert te zijn, zou je ook verwachten dat de garantietermijn minimaal marktconform is.

  Het is inderdaad schandalig dat APR’s zich verschuilen achter Apple. Het zou mij ook niet verbazen dat de marges zo dun zijn voor de APR dat het ook eigenlijk niet haalbaar is om dit uit eigen zak te betalen. Maar misschien moet je dan maar geen APR worden.

  De oplossing is simpel. Apparatuur kopen bij leveranciers die wel een normale garantieperiode aanbieden (bijv. Media Markt). Nadeel is alleen de langere levertijd op sommige producten.

 • Profielfoto
  iMarkb

  Mooi stuk en duidelijk uitgelegd;-)

 • Profielfoto
  bugboy

  Weet je wat het is. De zuinige Hollander is niet bereid om Apple Care te betalen, maar wel zeuren als hij na die 2 jaar kapot gaat.

  Het probleem is dat Apple en APR’s je al in de kou laten staan na 1 jaar en je voor de volle 100% de reparatiekosten in rekening willen brengen. Dat is niet rechtmatig en opkomen voor je rechten noem ik niet meteen zeuren…

 • Profielfoto
  Zakske

  De vraag is eigenlijk; hoe objectief is het OMT in dit verhaal?

  De meeste links in het artikel verwijzen je door naar de Apple Store, en die betaalt OMT een percentage als je iets koopt. Op zo’n manier kun je natuurlijk niet écht objectief zijn.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Waarom komt OMT niet met citaten uit de wet? In dit artikel staat vaak dat garantie ‘vaag’ in de wet staat. Wil ik eerst wel eens weten wat er zo vaag aan is. Want een wet hoort duidelijk te zijn. De schrijver vind dit alleen vaag.

  De vraag is eigenlijk; hoe objectief is het OMT in dit verhaal?
  (Ik heb het stuk niet gelezen)

  Niet lezen maar wel reageren?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En die bewijslast is heel makkelijk: als er geen deuken of onregelmatigheden te zien zijn aan de buitenkant van je computer heb je al genoeg bewezen.

  Bullshit. Als jij een emmer water over je iMac gooit zie je na een paar dagen ook niks meer aan de buitenkant, maar de schade aan de binnenkant zegt genoeg.

  Ja zeg, gaan we kommaneuken? Dat ziet de repairdienst natuurlijk aan de strips in de binnenbehuizing. Ik wil maar zeggen: bij normaal gebruik heb je dus niks te bewijzen, simpelweg omdat er niks te bewijzen valt.
  Omdat je je computer normaal hebt gebruikt en dat toon je aan doordat er niks aan de buitenkant te zien is en de strips voor waterschade zijn niet verkleurd.

  Twee jaar dus.

 • Profielfoto
  Smon

  Er wordt wel vergeten dat Apple óók verkoper is als je de producten online koopt.

  Er wordt nu een redelijk grote conclusie uitgetikt, maar de uiteindelijke conclusie is simpelweg dat je recht hebt op méér dan één jaar garantie. Als je Mac na 18 maanden kapot gaat heb je in principe nog recht op kosteloze garantie. Gaat je Mac in het derde jaar kapot, dan is het twijfelachtig: de wet geeft aan dat de verwachtte garantie onder andere kan bepaald door de betrouwbaarheid van het merk, de prijs van het product, etc. – een Mac kan soms al 2000 euro kosten. Dan mag je verwachten dat in het derde jaar je nog steeds volledige garantie hebt. Bij een iPad, bijvoorbeeld, heb je in het derde jaar dan nog gedeeltelijke garantie (stuk goedkoper product): jij bepaalt een gedeelte van de reparatiekosten en Apple.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Smon wel het hele artikel lezen, hè? Staat er allemaal in.:-)

 • Profielfoto
  gen7

  Toen ik voor het eerst 3 jaar garantie kreeg op een nieuwe Japanse auto, dacht ik meteen: dat kan natuurlijk nooit! Toch wel, als het product maar van goede kwaliteit is.

 • Profielfoto
  Bento

  Ik heb meer vertrouwen in een redactie van een in consumenten kwesties gespecialiseerd tv programma dan in een bevooroordeeld stelletje liefhebbers dat niet eens in staat blijkt een website een beetje behoorlijk op te zetten en draaiende te houden.

  Maar dat ben ik.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  Zeg Bento… heb jij inmiddels al door dat er geen OMT’er meer is die jou nog leuk of interessant vindt? Ik spreek voor mezelf maar ik denk dat iedereen het met me eens is dat je gedrag hier een beetje zielig begint te worden. Kan je niet beter de eer aan jezelf houden?

 • Profielfoto
  Bento

  Ik spreek voor mezelf maar ik denk dat iedereen het met me eens is dat je gedrag hier een beetje zielig begint te worden.

  Je spreekt nu niet voor jezelf hoor.

  Maar ik doe niet mee aan een of andere populariteitspoll.

 • Profielfoto
  essiw

  @Bento lolwat… je had de aflevering moeten zien. Als ik jou moet geloven is de TV heilig en weten alle tv-programma’s altijd wat ze doen, net zoals de keuringsdienst van waarde die vergeet een blanco uit te voeren bij een simpele proef, die dingen gebeuren en vaker dan je denkt.

 • Profielfoto
  Bento

  Als ik jou moet geloven is de TV heilig en weten alle tv-programma\’s altijd wat ze doen…

  Die conclusie is geheel voor jouw verantwoording. Ik beweer dat nergens. Ik geef alleen aan wat ik meer vertrouw. Wel goed lezen he!

 • Profielfoto
  knippie

  Bij Mycom geven ze 3 jaar garantie op een MacBook, dus niet meer bij een iCentre of premiumreceller kopen.
  En helemaal niet bij Apple zelf.

 • Profielfoto
  queenfan

  Goed en helder uitgelegd zoals het is top.

 • Profielfoto
  jochemh

  Hoewel ook ik het gevoel heb dat ik betaal voor iets waar ik al recht op had, voorkomt Applecare wel veel gezeur. Zeker bij een laptop aan te raden!

  Van de andere kant: ik heb nu voor de derde maal in 1,5 jaar een probleem met het scherm van mijn iMac 27″. Het enige wat Apple aanbiedt is de iMac terugsturen ter reparatie (duurt een week)!
  Ik heb ze aangegeven dat ik hier niet mee akkoord ga, en een formele klacht ingediend bij Apple.

  Het is nu de derde maal dat hetzelfde probleem optreedt. Zeker als je extra betaald hebt voor Applecare mag je verwachten dat Apple beter zijn best doet!

  Jochem

 • Profielfoto
  polansky

  Helder uitgelegd en bijna correct, maar niet helemaal.
  .
  Gaat je apparaat binnen 6 maanden stuk, dan heb je recht op een vervangend product. Dat hoeft geen nieuw apparaat te zijn, maar mag ook een refurbished apparaat zijn.
  .
  Na 6 maanden geldt inderdaad een bewijslast, maar…
  Voor wat betreft de bewijslast is deze zoals eerder genoemd inderdaad erg eenvoudig. Zolang er geen zichtbare schade is, is de leverancier verplicht het apparaat gratis te repareren. (tot twee jaar na aankoop).
  .
  Let wel, waterschade is in veel gevallen wél zichtbaar. Maar een fout component of een defect door kortsluiting is niet zichtbaar.
  .
  Dit geldt tot twee jaar, daarna zal een coulance regeling getroffen moeten worden. De hoogte hangt af van de schade én de leeftijd van het apparaat (en hoe fatsoenlijk de klant zich opstelt).
  .
  Ik heb in het verleden veel, héél veel van deze coulancebrieven moeten schrijven en regelingen moeten treffen voor een grote Multinational bekend van radio’s en tv’s.
  .
  Koopgarantie zoals Applecare heeft slechts een zeer beperkte meerwaarde. In veel gevallen is het beter deze niet af te sluiten omdat het veelal de gewone garantie niet overschrijdt en daarmee dus een pure winstpakker voor de verkopende partij is.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Hoewel ook ik het gevoel heb dat ik betaal voor iets waar ik al recht op had, voorkomt Applecare wel veel gezeur. Zeker bij een laptop aan te raden!

  Van de andere kant: ik heb nu voor de derde maal in 1,5 jaar een probleem met het scherm van mijn iMac 27″. Het enige wat Apple aanbiedt is de iMac terugsturen ter reparatie (duurt een week)!
  Ik heb ze aangegeven dat ik hier niet mee akkoord ga, en een formele klacht ingediend bij Apple.

  Het is nu de derde maal dat hetzelfde probleem optreedt. Zeker als je extra betaald hebt voor Applecare mag je verwachten dat Apple beter zijn best doet!

  Jochem

  Je hebt nergens mee akkoord te gaan? Ik vind een week een hele redelijke periode voor een reparatie… Wat verwacht je? Een nieuwe iMac die ze direct komen brengen? Komop zeg, beetje redelijk blijven

 • Profielfoto
  Bento

  Zeker als je extra betaald hebt voor Applecare mag je verwachten dat Apple beter zijn best doet!

  Dat vind jij. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Helder uitgelegd en bijna correct, maar niet helemaal.
  .
  Gaat je apparaat binnen 6 maanden stuk, dan heb je recht op een vervangend product. Dat hoeft geen nieuw apparaat te zijn, maar mag ook een refurbished apparaat zijn.
  .
  Na 6 maanden geldt inderdaad een bewijslast, maar…
  Voor wat betreft de bewijslast is deze zoals eerder genoemd inderdaad erg eenvoudig. Zolang er geen zichtbare schade is, is de leverancier verplicht het apparaat gratis te repareren. (tot twee jaar na aankoop).
  .
  Let wel, waterschade is in veel gevallen wél zichtbaar. Maar een fout component of een defect door kortsluiting is niet zichtbaar.
  .
  Dit geldt tot twee jaar, daarna zal een coulance regeling getroffen moeten worden. De hoogte hangt af van de schade én de leeftijd van het apparaat (en hoe fatsoenlijk de klant zich opstelt).
  .
  Ik heb in het verleden veel, héél veel van deze coulancebrieven moeten schrijven en regelingen moeten treffen voor een grote Multinational bekend van radio\’s en tv\’s.
  .
  Koopgarantie zoals Applecare heeft slechts een zeer beperkte meerwaarde. In veel gevallen is het beter deze niet af te sluiten omdat het veelal de gewone garantie niet overschrijdt en daarmee dus een pure winstpakker voor de verkopende partij is.

  Maar waar staat die twee jaar dan vastgelegd?

 • Profielfoto
  Newsphoto

  Ik verdiep mij niet in deze materie, ik koop alles 2de hands.
  Kortom, ik heb nooit problemen met de garantie:lol:

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Dit geldt tot twee jaar, daarna zal een coulance regeling getroffen moeten worden.

  Wacht even, waar staat precies beschreven dat je pas na 2 jaar een coulanceregeling zou moeten treffen? Naar mijn weten is dit 1 jaar.

  Koopgarantie zoals Applecare heeft slechts een zeer beperkte meerwaarde. In veel gevallen is het beter deze niet af te sluiten omdat het veelal de gewone garantie niet overschrijdt en daarmee dus een pure winstpakker voor de verkopende partij is.

  Op de 1e plaats is AppleCare meer dan alleen garantie. Ik snap niet dat iedereen hier zomaar aan voorbij gaat. Ik denk dat de helft van de klanten die APP kopen dit doen voor de telefonische ondersteuning.
  Het plan is ook een aanvulling op wat je al hebt: als jij na 2.5 jaar geen zin hebt om vanallerlei toeren uit te halen om je ‘gelijk’ te krijgen dan koop je AppleCare. De enige reden om geen AppleCare te kopen is als je na 1 jaar geen enkel probleem hebt om een nieuwe machine te kopen mocht er een defect optreden.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Bij Mycom geven ze 3 jaar garantie op een MacBook, dus niet meer bij een iCentre of premiumreceller kopen.
  En helemaal niet bij Apple zelf.

  Juist! En als je stof in je machine hebt zeggen ze bij MyCom ook: Dag Hoor!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Om misverstanden te voorkomen, koop ik daarom ook altijd bij Apple zelf. Je kan dan met je klachten direct naar de fabrikant toe. Over het algemeen ben ik tevreden over de service. Mijn i7 iMac was dead on arrival, maar ik krijg een nieuwe binnen een week en 70 euro op mijn rekening gestort. Tevens koop ik altijd AppleCare, wat natuurlijk een luxe is, maar erg fijn om te hebben, mocht ie het begeven. Op eBay is het tevens ook niet zo duur als hier in de winkel.

 • Profielfoto
  klonic

  Als je het mij vraagt klopt het stuk niet helemaal.
  .
  De richtlijn van de EU hoeft inderdaad niet opgevolgd te worden echter moet de staat die de richtlijn niet opvolgt dan wel een BETERE wet schrijven voor de consument.
  .
  Ook vind ik het jammer dat er niet vanuit een organisatie (juridisch loket, Apple, MM, …) een rechtzaak wordt gestart om jurisprudentie af te dwingen zodat duidelijk wordt hoe de wet- en regelgeving geïnterpreteerd moet worden. Nu is het gewoon zo dat geen enkele instantie (verzekering, juridisch loket) of persoon de prijs wilt betalen van zon zaak, een nieuw product is dan gewoon goedkoper. Echter voor een grote groep zou een zaak wel degelijk goedkoper kunnen zijn.
  Het interpreteren van wetten is een taak voor rechters.

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  Ik vind het een erg mooi verhaal. Erg spijtig, nee, schandalig, dat Apple en haar dealers hier niet een beetje orde in weten te scheppen en hun klanten wat minder ontevreden weten te maken. Apple is als een hele mooie taart met een paar hele rotte kersen er op, en dan is die taart dus niet mooi meer. Zonde.

  Ik vind het verbazingwekkend dat er in deze comments mensen zijn die een programma als Radar nog vertrouwen. Als ze met zes jaar oude Macs aankomen dan slaan ze de plank volledig mis. Vooral omdat er, zo blijkt hier ook overduidelijk, ruim voldoende voorbeelden zijn van dingen die met jongere Macs mis gaan. Ook het niet duidelijk maken dat je altijd moet klagen bij de verkopende partij vind ik een doodzonde voor een consumentenprogramma. Iedere eerstejaars jurist weet dat en dat soort simpele dingen hoort Radar te vertellen. Nu dragen ze bij aan het probleem wat ze zeggen te bestrijden. Maar ja, de kijkcijfers zijn vast beter als ze Apple aanvallen en niet een of andere dealer waar de meeste kijkers nog nooit van gehoord hebben.

  Over de betrouwbaarheid van OMT versus Tros Radar: Mensen als @Zakske en @Bento kunnen zeggen wat ze willen, maar het is erg, erg flauw dat ze ‘vergeten’ te vermelden dat het bij OMT om vrijwilligers gaat die bezig zijn met hun hobby dat het bij Tros Radar toch vooral om de kijkcijfers gaat en daar ook nog dik verdienende mensen voor de camera zitten. Natuurlijk dekt OMT kosten met advertenties en daar zijn ook advertenties van Apple bij. Het pleit enorm voor OMT, vind ik dan, dat ze ook hun broodheren durven aan te pakken met een stuk als dit. Dat ene item bij Tros Radar heeft waarschijnlijk meer gekost dan een jaaromzet van OMT. Zowel OMT als Tros Radar moeten dat ook weer terugverdienen, dat is een paar euro versus een bedrag van vijf cijfers voor de komma. Dat moet je natuurlijk niet vergeten bij het vellen van je oordeel. Mij is duidelijk dat men bij Tros Radar liever voor de kijkcijfers (en dus reclame inkomsten) en de dikke salarissen gaat dan voor het echt helpen van de consument.

 • Profielfoto
  Facundo

  Dit is hier al zo vaak langsgekomen, maar OMT blijft maar proberen zelfs op dit onderwerp Apple te vuur en te zwaard te verdedigen.
  Het Radar-item is correct. De Apple-slaafjes willen echter graag bijbetalen voor alle tekortkomingen van Apple, dus laat ze dat dan ook maar lekker doen.

 • Profielfoto
  klonic

  Trouwens bij de MEDIAMARKT KRIJG JE WEL 2 JAAR GARANTIE. Dat is voor mij ook een rede om de studentenkorting van APRs te laten voor wat het is. Jammer dat de wachttijd voor het servicecenter zo lang is.

 • Profielfoto
  Roelof Roos

  Ik zat me af te vragen wat ik hier aan zou doen als ik Tim Cook was. Mocht Tim het stuk van Koen niet lezen, en ook al niet naar Radar kijken, en ook al niet gemerkt hebben dat Apple een enorme boete in Italië heeft gekregen, dan is er wel een aandeelhouder die hem ter verantwoording roept. Zo’n aandeelhouder vraagt zich dan hardop af of ieder Europees land zo’n boete gaat uitdelen en zo zelfs het geld van Apple op raakt. Hehe. Ik denk dat Tim Cook dan gaat antwoorden dat ze een aantal dingen beter gaan doen en dat Apple met de Retail Stores de lat in de VS hoger heeft gelegd. Het gaat uiteindelijk allemaal om het geld en dat hebben ze in Italië goed begrepen: boetes!
  Bij de Apple Retail Stores is de service echt vele, vele, vele malen beter. Ik hoop (en denk) dat Apple met haar store in Amsterdam de lat in Nederland wat hoger gaat leggen. Neemt niet weg dat ik de service bij de Apple Retail Stores ook niet al te goed vind maar als dealers als iCentre die hun klanten laten betalen voor het indienen van coulance verzoeken (zie boven) door dat soort malligheid klanten verliezen, dan is dat dik verdiend. Beste dealers, jullie verkopen allemaal hetzelfde voor dezelfde prijs, het enige verschil wat je kan maken is de service. Als je dat dus niet goed doet, verlies je uiteindelijk je klanten.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @klonic: als je bij de Apple Store koopt krijg je veel meer studentenkorting: kan je daarvan Appel Care kopen;). Ben je net zoveel kwijt met 3 jaar garantie!

 • Profielfoto
  essiw

  Als ik jou moet geloven is de TV heilig en weten alle tv-programma\\\’s altijd wat ze doen…

  Die conclusie is geheel voor jouw verantwoording. Ik beweer dat nergens. Ik geef alleen aan wat ik meer vertrouw. Wel goed lezen he!

  Ik lees goed, ik zeg ook niet dat jij dat beweert ik trek die conclusie uit wat jij zegt en wat jij naar mij toe overbrengt met wat je zegt. Misschien komt het wel door de toon waarop je dingen zegt waardoor ik schijnbaar verkeerde conclusies trek uit jouw reacties. Je kan ook dezelfde dingen zeggen maar dan een stuk vriendelijker, dat komt ook beter over en dan luisteren er misschien mensen naar.

 • Profielfoto
  Metwill

  Dit betekent echter niet dat je vijf jaar lang kan rekenen op gratis reparatie of vervanging van je iMac als er iets kapot gaat.

  Dit betekent het wél(!). Er is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waar dit uit blijkt; Het Quelle Arrest .

  Lees voor een goede uitleg én de gevolgen voor je rechten de website van Arnoud Engelfriet.

 • Profielfoto
  appievanr

  Hé OMT! Standje gehad van de Amac?

  @Roelof:thumbsup:

  Iemand die zelf staat voor zijn product en weet dat hij een duurzaam en kwalitatief goed product levert. Ja, die durven pas garantie te geven en dan langer dan een standaard fabrieksgarantie van een jaar.

 • Profielfoto
  Vodka

  Volgens mij was het punt van RADAR juist dat de APR officiële Apple winkels zijn en dat verkoper en fabrikant dus dezelfde zijn.

  In de 2e uitzending kwam naar voren dat Apple zelf geen retailwinkels in Nederland exploiteert en dat de winkels dus verantwoordelijk zijn voor garantie en niet Apple.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Nee, de APR’s kunnen -wanneer het gaat om een product binnen de 1 jarige garantie (of drie als je AppleCare hebt- de garantie overnemen. Wil jij buiten deze periode aanspraak maken op vervanging of herstel op grond van je rechten beschreven in dit artikel dan moet je je wenden tot de leverancier. Heb je bij Apple gekocht dan meld je je bij hen. Niet bij een APR want die kunnen je dan niet helpen. Radar roept maar wat. Ik geloof niks meer wat die dakhazen roepen.

 • Profielfoto
  BigAL

  het lijkt wel een promostuk voor applecare verpakt in een stuk over de wettelijke garantietermijn….. Gratis recalme voor apple of gewoon sluikreclame.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is mij nu helemaal duidelijk…. :confused::confused::confused::confused:

 • Profielfoto
  louis1993

  in België krijg je bij apple resellers zoals Switch en Easy-m ook maar 1 jaar garantie. tegenover in een supermarkt waar ze zoal wat van alle electronika carrefour 2 jaar garantie krijgt helaas verkope ze daar enkel ipads,iphones en ipods.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik leg het begrip garantie persoonlijk toch wel iets anders uit; namelijk gewoon conform de Nederlandse taal. Als Apple mij de GARANTIE geeft dat hun apparatuur (MAAR LIEFST) 1 jaar probleemloos werkt, dan vind ik dat persoonlijk een giller.
  .
  Één jaar maar?!?
  .
  Het zal me persoonlijk jeuken wat de wet zegt (waar ik recht op heb). Het gonst nog na in m’n hoofd: Apple garandeert dat hun mooie computers (MAAR LIEFST) 1 jaar probleemloos werken. Kras toch op… wat voor vertrouwen hebben zij in hun eigen meuk? 1 jaar? Als je een beetje achter je eigen product staat, dan geef je minimaal 3 jaar garantie. Standaard. Punt. Geen discussie over mogelijk.
  .
  Ze garanderen 1 jaar probleemloos functioneren… goh… die Apple. Het is dat het geen 1 april is. 1 jaar!!! Als ik mijn huis laat verbouwen en de timmerman zegt me: nou… deze constructie is weer tip-top in orde meneer… ik garandeer je dat het maar liefst 1 jaar probleemloos blijft zitten. Zo iemand lach je toch ook vierkant in z’n gezicht uit?! Een beetje Timmerman zegt: zo dit is tip-top gefixed, gaat zo weer 25 jaar mee. Kijk… dat noem ik nog eens garantie.
  .
  1 Jaar… wahahahhaa.

 • Profielfoto
  Bento

  Ik zat me af te vragen wat ik hier aan zou doen als ik Tim Cook was.

  Advies: begin een weblog. Of schrijf desnoods een boek.
  Ik vroeg me bij het eten af of ik de ober Eur 20 of Eur 30 fooi zou geven maar dat plemp ik hier toch niet neer?

 • Profielfoto
  JTD

  Wat is de autoriteit van OMT als het gaat om de Nederlandse wetgeving? OMT pretendeert niet een journalistieke site te zijn, maar eerder een ‘hobby’s’ site aangedreven door Apple fanaten en gezien door een apple bril. Hoezo zal bovenstaand stuk fan gestoeld zijn op enige feitelijke onderbouwing, gezien het ontbreken van bronvermeldingen of enige linken die er toe doen? Ik bedoel; een link van de Apple store in een algemeen artikel over wettelijke garantie op aankopen toegespitst op apple is natuurlijk totaal misplaatst.
  Ik zou er gewoon geen letter van geloven of er pop z’n minst een heleboel kanttekeningen bijzetten.

 • Profielfoto
  Bento

  Ik leg het begrip garantie persoonlijk toch wel iets anders uit; namelijk gewoon conform de Nederlandse taal. Als Apple mij de GARANTIE geeft dat hun apparatuur (MAAR LIEFST) 1 jaar probleemloos werkt, dan vind ik dat persoonlijk een giller.
  .
  Één jaar maar?!?
  .
  Het zal me persoonlijk jeuken wat de wet zegt (waar ik recht op heb). Het gonst nog na in m\’n hoofd: Apple garandeert dat hun mooie computers (MAAR LIEFST) 1 jaar probleemloos werken. Kras toch op… wat voor vertrouwen hebben zij in hun eigen meuk? 1 jaar? Als je een beetje achter je eigen product staat, dan geef je minimaal 3 jaar garantie. Standaard. Punt. Geen discussie over mogelijk.
  .
  Ze garanderen 1 jaar probleemloos functioneren… goh… die Apple. Het is dat het geen 1 april is. 1 jaar!!! Als ik mijn huis laat verbouwen en de timmerman zegt me: nou… deze constructie is weer tip-top in orde meneer… ik garandeer je dat het maar liefst 1 jaar probleemloos blijft zitten. Zo iemand lach je toch ook vierkant in z\’n gezicht uit?! Een beetje Timmerman zegt: zo dit is tip-top gefixed, gaat zo weer 25 jaar mee. Kijk… dat noem ik nog eens garantie.
  .
  1 Jaar… wahahahhaa.

  Dat is prachtig maar van hoe jij het begrip garantie uitlegt, trekt geen enkele winkel zich iets aan natuurlijk. Maar er is wel wat voor je verhaal te zeggen hoor.

 • Profielfoto
  Zakske

  in België krijg je bij apple resellers zoals Switch en Easy-m ook maar 1 jaar garantie.

  Ik heb bij Switch in België nog nooit een probleem gehad om die twee jaar garantie van Apple te krijgen, maar in Nederland helaas elke keer gezeik. Oplossing: ik koop geen shit van Apple meer in Nederland.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Helder uitgelegd en bijna correct, maar niet helemaal.
  .
  Gaat je apparaat binnen 6 maanden stuk, dan heb je recht op een vervangend product. Dat hoeft geen nieuw apparaat te zijn, maar mag ook een refurbished apparaat zijn.
  .
  Na 6 maanden geldt inderdaad een bewijslast, maar…
  Voor wat betreft de bewijslast is deze zoals eerder genoemd inderdaad erg eenvoudig. Zolang er geen zichtbare schade is, is de leverancier verplicht het apparaat gratis te repareren. (tot twee jaar na aankoop).
  .
  Let wel, waterschade is in veel gevallen wél zichtbaar. Maar een fout component of een defect door kortsluiting is niet zichtbaar.
  .
  Dit geldt tot twee jaar, daarna zal een coulance regeling getroffen moeten worden. De hoogte hangt af van de schade én de leeftijd van het apparaat (en hoe fatsoenlijk de klant zich opstelt).
  .
  Ik heb in het verleden veel, héél veel van deze coulancebrieven moeten schrijven en regelingen moeten treffen voor een grote Multinational bekend van radio\’s en tv\’s.
  .
  Koopgarantie zoals Applecare heeft slechts een zeer beperkte meerwaarde. In veel gevallen is het beter deze niet af te sluiten omdat het veelal de gewone garantie niet overschrijdt en daarmee dus een pure winstpakker voor de verkopende partij is.

  Pure winst voor Apple ja, niet voor de verkopende partij.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Bento
  Het was ook niet bedoeld als handleiding “hoe haal ik m’n gelijk in een winkel” maar meer als kritische noot richting Apple zelf. Apple is de enige die deze onduidelijkheid ècht goed weg kan nemen, door gewoon standaard 3 jaar garantie te geven. We hebben het immers over een kwaliteitsproduct… toch?

 • Profielfoto
  JoelCoster

  er mist nog een e in het onderschrift bij de foto van de apple store (er staat nu allen ipv alleen)

 • Profielfoto
  Bento

  We hebben het immers over een kwaliteitsproduct… toch?

  Dat beweert Apple wel ja. Ik ben het helemaal met je eens.

 • Profielfoto
  Zakske

  We hebben het immers over een kwaliteitsproduct… toch?

  Als ik veel geld neertel voor – laten we zeggen – een wasmachine van Miele krijg ik inderdaad een prima garantie, maar Apple beschouwt zich blijkbaar als een “premium” merk waarbij je genoegen moet nemen met een garantie die verre van “premium” is.

 • Profielfoto
  sonic1984

  @Koen, ik zeg niet hetzelfde. Je hebt als Nederlandse consument volgens mij gewoon 2 jaar garantie. En het is logisch dat Apple door Radar wordt aangepakt, want ze lappen de rechten aan hun laars.

  Trouwens, Apple heeft zelfs een formulier voor mensen die klagen:
  http://www.servicepartner.dk/EMEAUK%20v2%202_European.pdf
  (Uit reacties Radar artikel hier op OMT). Dus ze erkennen zelf dat volgens EU regels 2 jaar garantie verplicht is. In alle eerlijkheid weet ik niet of dit een iPhone only formuliertje is, maar toch.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  De superdrive van mijn iMac (16 maanden oud) is gisteren kapot gegaan, doet helemaal niets meer. Is het aannemelijk dat deze kostenloos vervangen gaat worden door een APR?

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Eerlijk gezegd vind ik dat de Europese richtlijn hier nog slecht is uitgelegd. De Europese richtlijn is in principe hetzelfde als de Nederlandse wettelijke garantie. De eerste 6 maanden ligt de bewijslast bij de verkoper, daarna bij de koper. Het enige verschil is dat de Europese garantie ophoud na twee jaar, terwijl dit in Nederland de verwachtte levensduur is. In de praktijk heb je daarom nooit wat met de Europesche richtlijn te maken. Tenzij het gaat om een product waarvan de te verwachten levensduur korter dan 2 kaar is.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Dat formulier gebruikt men hier ook. Niks nieuws aan.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  De superdrive van mijn iMac (16 maanden oud) is gisteren kapot gegaan, doet helemaal niets meer. Is het aannemelijk dat deze kostenloos vervangen gaat worden door een APR?

  Nee.

  Hij heeft namelijk 16 maanden gefunctioneerd. Plus de superdrive is vanwege de draaiende onderdelen onderhevig aan slijtage.
  Je kan bij de winkel waar je de machine hebt gekocht vragen of er een CLC (Consumer Law Claim) formulier ingevuld mag worden. Dit kan alleen door je leverancier worden gedaan.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Goed artikel! Leuk zou zijn als jullie ook uitleggen hoe je een goed betoog houdt tegenover de winkel met bronnen zodat je de winkel overtuigd wat je recht is. Want dit als bron gebruiken, of zeggen ‘ja dat staat in de wet’ komt natuurlijk niet zo sterk over.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Dus hij mag gewoon kapot gaan na 16 maanden terwijl ik heb nauwelijks gebruik? Dat slaat nergens op natuurlijk!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Natuurlijk is dat onzin. Die superdrive moet kosteloos hersteld worden. Altijd hetzelfde: de APR zegt dat je twee jaar garantie hebt MAAR niet op: superdrives, harddrives, batterijen want die zijn onderhevig aan slijtage. Hallo? Zo kan je alles uitleggen.
  Alles is onderhevig aan slijtage.
  Pure flauwekul van een APR. Blijf op je strepen staan en niet afgeven. Anders laat je er maar een advocaat op los. Één brief en plots kennen ze de wet wél.

 • Profielfoto
  poing

  Bij Stonehouse in Woerden krijg je standaard 2 jaar garantie op al je apple produkten.

 • Profielfoto
  1984

  Vijf jaar garantie. Niets gemakkelijker dan dat.


  Maar dan moet je natuurlijk wel een kwaliteit product op de markt zetten.

 • Profielfoto
  nebilem

  Je mag toch verwachten dat zo’n superdrive minimaal 3 jaar meegaat. Dus ja je hebt garantie.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Als jij kan bewijzen dat deze drive al niet in orde was toen je ‘m kocht dan sta je sterk ja.

 • Profielfoto
  nebilem

  Een normale cd rom kost 50 euro bij apple betaal je 300 euro. Dus voor die prijs mag je verwachten dat apple uitstekende kwaliteit superdrive gebruikt. Dus moet ie minimaal 3 jaar meegaan.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Apple moet gewoon net zoals elk ander electronicaproduct 2 JAAR GARANTIE geven. En een evt. een mogelijkheid om een 3de jaar als Apple Care af te sluiten.

  De grootste ergernis is dat Apple zo asociaal is om maar 1 jaar te hanteren. Als je zo zeker bent van de kwaliteit van je product moet 2 jaar garantie geen probleem zijn.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Het mooiste is dat als je een defecte superdrive vervangen wordt tijdens de garantie je maar liefst 6 maanden garantie hebt op de nieuwe peperdure drive. Geweldige service van Apple!

 • Profielfoto
  ray2

  Happy trip gewenst;)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ray2 Sorry, maar ik denk dat je het artikel niet gelezen of niet begrepen hebt. We hebben uitgelegd waar de Nederlandse wet je recht op geeft en wat je moet doen om dat recht te halen. Ik raad je aan om het (nog) een keer goed door te lezen voor je het tegenovergestelde beweerd van wat ik heb opgeschreven.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Apple werkt al heel lang met een regeling de zogenaamde Customer Law Claim, deze word ingezet op het moment dat het apparaat tussen de 1 en 2 jaar oud is, en de officiële fabrieksgarantie is verstreken.
  Deze komt tegemoet aan de Europese garantie regelgeving (die er wel degelijk is). Hierin word bepaald dat indien het apparaat geen kenmerken van schade heeft dat kan zijn toegebracht door de eigenaar en het geen MECHANISCHE schade betreft en de oorspronkelijke aankoop factuur kan worden overlegd, het apparaat gewoon kosteloos word gerepareerd.

  Ik weet dit uit ervaring omdat ik zelf Apple technician ben geweest en met deze regeling heb gewerkt. Apple is er alleen niet zo happig op om dat van de daken te schreeuwen (begrijpelijk, want anders word daar misbruik van gemaakt en bovendien dient iedereen de wet te kennen, toch?).

  Daarnaast ken ik cases te over over coulance regelingen die ik bij Apple heb kunnen bedingen voor de klanten, om nog maar te zwijgen over de warranty extension programma’s die Apple heeft en heeft gehad waarbiij Apple stelselmatige problemen heeft erkent.

  Het moet dus eens afgelopen zijn met dat gezeik over Apple en garantie. Apple is wat dat betreft een veel beter schoolvoorbeeld dan vele andere bedrijven.

  best wel treurig dat jullie zelf, naast TROS radar je huiswerk slecht hebben gedaan.

 • Profielfoto
  SMTR

  @Dutch_Muscle

  Wat jij beweert staat in geen enkele wet…

  Mocht jij daar anders over denken, zoek die wet even op en laat me weten waar ik het kan vinden.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  De vraag is, wat doet het voor de naam van Apple als ik na twee jaar en 1 dag bij de winkel aankom met een MacBook die kapot is (ik weet dat ik er altijd zuinig op ben geweest) en ik krijg helemaal niets….
  Denk niet dat ik ooit nog een Mac koop of aanbeveel.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Laten we eerlijk zijn, Apple laat bewust enige onduidelijkheid bestaan over de garantie. Om zo de Apple Care te kunnen verkopen.
  Men gaat gewoon uit van dat een deel van de mensen gewoon geen gezeur wil en daarom maar meer betaald om wat extra “zekerheid” te kopen.
  Eerlijk gezegd vind ik dit het meest irritante punt van Apple.

 • Profielfoto
  xvisx

  Wat zijn de bronnen die gebruikt zijn voor dit artikel? Of zijn Consuwijzer en Conformiteit.nl serieus de enige behoorlijke summiere bronnen die gebruikt zijn? In dat geval zou ik niet beweren dat ‘OMT in de mistige en complexe garantiewereld is gedoken’, maar hooguit wat heeft rondgesnuffeld.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Jammer dat het altijd dezelfde personen zijn die volledig uit hun dak gaan bij dit soort items.
  Apple is natuurlijk een premium merk, maar dat wil niet zeggen dat je betaalt ‘voor de naam’ zoals vaak wordt geopperd (sorry, maar dat is wel zo’n kortzichtige opmerking) en daarmee automatisch een langere garantie zou hebben dan een cheapo EEE-PC of wat dan ook. Je betaalt voor een snelle processor, verlicht keyboard, CNC gefabriceerde behuizing, geweldig OS etc., maar vergelijk het met een Bentley of handgebouwde Wiesmann; die moeten ook voor onderhoud naar de garage, en daar krijg je ook geen garantie op als je ‘m op het circuit gebruikt, of simpelweg als je banden na een jaar (of week vol donuts en burnouts) versleten zijn. Of een afgeragde koppeling. Echter hoor je daar nooit iemand over zeiken.
  Zo werkt het ook met computers, accu’s en bewegende delen slijten, en de rest van de hardware heb je vaak niet veel van te vrezen. Daarbij heb ik herhaaldelijk gezien dat Apple welwillend is in geval van garantie buiten 1 a 2 jaar, al moet je er soms wat moeite voor doen. Er zijn ook genoeg gevallen van verlengde garanties zoals bij gescheurde Macbooks en problemen met de videokaart ofzo bij de MacBook Pro’s. Daar hoor je ook niemand over.
  M’n oma wees me laatst (kan wel 2 jaar terug zijn) op een stuk in de consumentengids over de klanttevredenheid bij Apple producten, en volgens mij was dit afgelopen jaar niet veel minder. Alleen bij een product wat zó in de spotlight staat krijg je helaas ook altijd die ontzettend negatieve shitstorm.. Is Opel niet onbetrouwbaar en inspiratieloos ? Of Philips, dat gaat toch allemaal stuk ? En de camera’s van Canon zijn waardeloos en (….).

 • Profielfoto
  seb88

  Ik vraag me af hoeveel % kapot gaat binnen 1 jaar en hoeveel binnen 1-2 jaar (voor iphones en macs/macbookpros)? Iemand statistieken?

  zelf gebruiken ik een paar apple producten en nog nooit een probleem gehad (macbook pro meer dan 2 jaar , iphone meer dan 2jaar etc). Zelfs meerdere keren laten vallen en alles werkt nog top!! (even afkloppen).

 • Profielfoto
  Airswing

  Tros radar. Wat een jeuk programma. Eénzijdige journalistiek. Met een presentatrice die 1 1/2 x de Balkenende norm verdiend. Lekker geloofwaardig.

 • Profielfoto
  maconly

  Ach god nu gaan we radar aanvallen, apple is gewoon moeizaam waar het garantie betreft , dreigen en de juiste juridische taal aanslaan heeft mij een paar keer geholpen.

  Apple is een a merk geef dan ook a merk service zonder vragen 2 jaar garantie.

 • Profielfoto
  poing

  Geldwolven zijn het.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De vraag is eigenlijk; hoe objectief is het OMT in dit verhaal?

  De meeste links in het artikel verwijzen je door naar de Apple Store, en die betaalt OMT een percentage als je iets koopt. Op zo\’n manier kun je natuurlijk niet écht objectief zijn.

  Precies, dat dacht ik ook.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Waarom komt OMT niet met citaten uit de wet? In dit artikel staat vaak dat garantie \’vaag\’ in de wet staat. Wil ik eerst wel eens weten wat er zo vaag aan is. Want een wet hoort duidelijk te zijn. De schrijver vind dit alleen vaag.
  .

  De vraag is eigenlijk; hoe objectief is het OMT in dit verhaal?
  (Ik heb het stuk niet gelezen)

  Niet lezen maar wel reageren?

  .
  Ik heb geen tijd vrij gemaakt om het stuk te lezen, daar dat ik al twijfel aan de objectiviteit van het verhaal.

 • Profielfoto
  Iodokus

  Goed stuk en ja het is bekend dat Apple niet gemakkelijk is als het om garantie gaat maar waar een wil is, is een weg. Vanwege mijn werk, systeembeheerder, heb ik nogal eens te maken met stukkende Apple producten. Tot op heden heb ik nog nooit te maken gehad met zaken die uiteindelijk niet kunnen worden opgelost, je moet alleen een lange adem hebben :sarcastic:

  Aan Tros radar wil ik niet teveel worden vuil maken maar vergeet niet dat het een TV programma is en die moeten scoren :money:

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Aan Tros radar wil ik niet teveel worden vuil maken maar vergeet niet dat het een TV programma is en die moeten scoren :money:

  Apple en OMT dan niet?

 • Profielfoto
  Marius1976

  @bob ross

  Hoewel ik de grote lijn van je betoog kan volgen, heb je m.i. geen gelijk. Waarom niet? Omdat je opsomt wat er allemaal modern/actueel/top is aan het product; maar je zult met me eens moeten zijn dat dit dus niet opgaat voor de door Apple standaard verlengde garantietermijn. Als Apple werkelijk ‘voorop’ wil lopen, dan zou het ze sieren als ze ook achter hun eigen product zouden gaan staan en er een moderne, goede garantie op te geven.
  .
  Verder gaat je vergelijking ook mank, want je geeft zelf in je verhaal ook een buitenproportioneel gebruik aan van de auto’s. Ik heb het -en ik denk 99% van de deelnemers hier- over het feit dat je met gewoon gebruik van je computer gewoon de geest kan geven binnen een bespottelijk korte periode, en dat het idioot is dat je voor een A-merk een F-merk garantie krijgt voorgeschoteld.

 • Profielfoto
  Joshanegreefs

  Ik adviseer ga naar een goede apple verkoper zoals “Pro-warehouse” in Amsterdam;daar krijg je nog garantie en service die je vroeger bij Apple gewoon was.

 • Profielfoto
  hakhakhak

  @nl-x & thomasaafjes
  Dat ik genaaid wordt heb ik zelf inderdaad ook in de gaten. Maar wat doe je eraan? Ik ben inmiddels al vanaf 31 oktober met zowel Apple als iCentre bezig en ben niks opgeschoten.

  Ik heb met verschillende mensen van deze bedrijven gesproken en het lijkt inmiddels wel alsof ik daar bekend ben want ze ontwijken me inmiddels. Zodra ik bel krijg ik te horen dat de betreffende persoon niet aanwezig en dat hij me terug belt. Uiteindelijk krijg ik vlak na het einde van de werkdag een laf mailtje.

  Maar nogmaals, wat doe je er aan?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Je computer laten maken, €80 betalen en duidelijk maken dat het waardeloze service was en dat je er nooit meer een voet binnen zet. Daarna in de winkel dat even hardop vermelden.
  Heb je toch wat gehad voor die €80.:evil: En je hebt je computer terug.

 • Profielfoto
  mrdavidoff

  Vanmiddag was ik bij Mycom Eindhoven. De vraag gesteld, ik koop een 27″Imac, krijg ik daar 3 jaar garantie op……….ja was het antwoord.
  Als ik na 2 jaar en 3 maanden mijn logicboard opblaas wordt dat dan vervangen zonder gezeik over garantiebepalingen en kleine lettertjes….ja…..
  Dus gewoon by Mycom kopen…..Duidelijker kan het niet.
  groet davidoff.

 • Profielfoto
  DPA46

  Garanties zijn ongelooflijk kostbaar voor producenten. Bij de meeste consumenten electronica wordt gerekend op 25 to 40% van de kale kostprijs als garantiekosten. Het is bekend dat bijv. Volvo gered moest worden door Ford (ondertussen Chinees) vanwege de enorme garantieclaims.

  Voor Apple is het niet anders. Dus is het zeer de moeite waard om proberen onder garantieverplichtingen uit te komen. En een paar miljoen boete valt in het niet bij wat een extra jaar garantie Apple zou kosten in Europa.

  Maar voor ons zijn er gewoon geen problemen. De meeste detailhandel houdt zich keurig aan de regels. Gewoon even vragen om zeker te zijn. In mijn geval weigerde Dixons vorig jaar, dus heb ik mijn MacBook bij Mediamarkt gehaald waar ze keurig bevestigden dat ze zich aan de richtlijnen houden.

  Wanneer je toch in een winkel hebt gekocht met een 1 jaar benadering kun je gewoon naar de kantonrechter en dit win je altijd. Niet via internet in de Apple store kopen. Je contractpartner kan dan Ierland zijn en ook daar geldt de 2 jaar als minimum, maar hoe je daar een rechtszaak moet beginnen is mij niet duidelijk. Niet doen dus.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Natuurlijk is dat onzin. Die superdrive moet kosteloos hersteld worden. Altijd hetzelfde: de APR zegt dat je twee jaar garantie hebt MAAR niet op: superdrives, harddrives, batterijen want die zijn onderhevig aan slijtage. Hallo? Zo kan je alles uitleggen.
  Alles is onderhevig aan slijtage.
  Pure flauwekul van een APR. Blijf op je strepen staan en niet afgeven. Anders laat je er maar een advocaat op los. Één brief en plots kennen ze de wet wél.

  Inderdaad, binnen de garantie periode is het kosteloos. Bovendien is het onzin om een INGEBOUWDE superdrive als iets aparts te beschouwen omdat het één product is wat je hebt gekocht. Anders kun je ook wel zeggen dat de garantie van een auto niet voor de stuurkolom geldt…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als jij kan bewijzen dat deze drive al niet in orde was toen je \’m kocht dan sta je sterk ja.

  Dat hoef je NIET te bewijzen (omdat geen enkele consument dat namelijk kan). Je hoeft alleen maar aan te tonen dat je hem niet zelf door onjuist gebruik hebt beschadigd. En dat is gemakkelijk bij een iMac omdat anders de sleuf geforceerd is. Dat is wel even wat anders…
  .
  Verder gelden (in NL) de regels voor “een deugdelijk product”. En een product dat ruim vóór de verwachte levensduur stuk gaat is niet deugdelijk. Dus je staat sowieso sterk.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple werkt al heel lang met een regeling de zogenaamde Customer Law Claim,

  Het lijkt er op dat het inderdaad alleen Apple is die daar mee werkt, want in dit artikel wordt het al niet genoemd.
  Daarmee is dat hele ‘CLC’ al waardeloos (net als Applecare) omdat de plaatselijke regelgeving hier boven staat.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Ik ga binnenkort maar eens met mijn iMac incl. Defecte superdrive naar een iCentre in Amsterdam, zal mij benieuwen hoe dat gaat verlopen!

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Briljant. Een artikel over garantie schrijven en nergens verwijzen naar relevante jurisprudentie of grondslagen, of eigenlijk überhaupt naar boek 7 BW in het algemeen.
  .
  Voor het gemak wordt er ook nog maar even voorbij gegaan aan het feit of de richtlijn minimum- of maximumharmonisatie beoogt…
  .
  @Iedereen hierboven. Jullie praten allemaal PEOP!!! (ja, met opzet zo geschreven).

 • Profielfoto
  SMTR

  Dat hoef je NIET te bewijzen (omdat geen enkele consument dat namelijk kan). Je hoeft alleen maar aan te tonen dat je hem niet zelf door onjuist gebruik hebt beschadigd. En dat is gemakkelijk bij een iMac omdat anders de sleuf geforceerd is. Dat is wel even wat anders…
  .
  Verder gelden (in NL) de regels voor “een deugdelijk product”. En een product dat ruim vóór de verwachte levensduur stuk gaat is niet deugdelijk. Dus je staat sowieso sterk.

  Je zit er helemaal naast. Wanneer je een beroep wilt doen op je wettelijke rechten zul je moeten aantonen dat er sprake is van non conformiteit. Je moet aantonen dat je een niet deugdelijk product hebt gekocht dwz het defect of de oorzaak van het defect moet op moment van verkoop aanwezig zijn geweest in het product.
  .
  De stelling dat een product dat ruim voor de verwachte levensduur stuk gaat niet deugdelijk is slaat helemaal nergens op. Als ik een MacBook in het water laat vallen gaat hij ook voor de verwachte levensduur kapot maar maak ik weinig kans bij een beroep op non conformiteit.
  .
  Het grote probleem dat mensen hier lijken te hebben is dat ze zich niet realiseren dat na het verlopen van de fabrieksgarantie de bewijslast bij een beroep op non conformiteit bij de consument ligt. Tijdens de eerste 6 maanden na aankoop en tijdens het eerste jaar garantie van Apple kan de consument bij een defect lekker achterover leunen in zijn luie stoel en zeggen: bewijs maar dat jullie mij een kwalitatief goed product hebben verkocht. Dit is voor een verkoper moeilijk en wanneer hem dit niet lukt moet hij herstellen/vervangen. Echter na de eerste 6 maanden, of bij Apple na het eerste jaar garantie, kan de verkoper achteroverleunend zeggen: bewijs maar dat het product van slechte kwaliteit is. Om dit te bewijzen zal je de oorzaak van het defect moeten herleiden. Blijkt dat jij of je foutieve gebruik de oorzaak is dan heb je geen zaak, was de oorzaak tijdens verkoop aanwezig dan sta je sterk.
  .
  Toch lijken veel mensen te denken dat ze zich geen moeite hoeven te doen om zich op non conformiteit te beroepen… hun aankoop is defect en dus van slechte kwaliteit… lijkt de redenering te zijn, helaas is dit, juridisch gezien, te kort door de bocht en maak je je zaak niet sterk met zo’n passieve houding wanneer het recht je de actieve houding (bewijslast) toeschrijft.
  .
  Omdat iedereen hier zo van bronnen houd:
  .
  Burgerlijk Wetboek 7 en alle jurisprudentie.

 • Profielfoto
  2eSteve

  Ik heb de Radar aflevering zelf ook gezien, en dit lijkt me duidelijk:
  OMT moet dit artikel doorsturen naar Radar.
  OMT heeft (zo te lezen) veel moeite gedaan om erachter te komen hoe het zit met de garantie, en hieruit blijkt dat Radar het fout had.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @SMTR
  Nee jij zit er naast! Om te beginnen is mijn reactie er een op een eerdere reactie waarbij een 16 maanden oude superdrive van een iMac stuk is gegaan. Dat is dus binnen de garantie van minimaal 2 jaar die hier in Europa geldt.
  .
  Ten eerste zeg je:

  Het grote probleem dat mensen hier lijken te hebben is dat ze zich niet realiseren dat na het verlopen van de fabrieksgarantie de bewijslast bij een beroep op non conformiteit bij de consument ligt

  Terwijl het duidelijk is dat je met uitzondering van de on-line winkel niets met de fabriek dus Apple te maken hebt! De plaatselijke wetgeving staat dan boven de fabrieksgarantie.
  .
  Ten tweede zeg je:

  De stelling dat een product dat ruim voor de verwachte levensduur stuk gaat niet deugdelijk is slaat helemaal nergens op. Als ik een MacBook in het water laat vallen gaat hij ook voor de verwachte levensduur kapot maar maak ik weinig kans bij een beroep op non conformiteit.

  De Nederlandse wetgeving zegt dat een product bij normaal gebruik deugdelijk moet zijn en een x aantal jaren mee moet gaan.
  Hoelang dat hangt van het product af. Nu zeg jij dat die Macbook in het water is gevallen dus heb je hem niet ‘normaal gebruikt’. Dan heb je gelijk, maar bij normaal gebruik behoort een product een bepaalde tijd mee te gaan.
  .
  In deze link zie je o.a. staan dat je in het geval van een wasmachine nog na 4 jaar bepaalde rechten hebt. Dat geldt voor alle apparaten waarvan je een bepaalde levensduur mag verwachten. Dus de kapotte drive van MacBermaster kan als ondeugdelijk worden aangemerkt want je mag er volgens de Nederlandse wet van verwachten dat die wel wat langer mee gaat dan 16 maanden. Vooral ook omdat het hier om een ingebouwde drive gaat en het hier dus feitelijk om een iMac gaat van een paar duizend euro’s en niet een paar schoenen.
  .
  Ten derde zeg je:

  Je moet aantonen dat je een niet deugdelijk product hebt gekocht dwz het defect of de oorzaak van het defect moet op moment van verkoop aanwezig zijn geweest in het product

  Dat is dus onzin! Dat kun je als klant helemaal niet weten. Als jij iets koopt ben je niet verplicht om het apparaat te testen in de winkel (alleen dan kun je immers pas weten of het werkt). Je mag er als consument van uit gaan DAT het werkt.
  Blijkt het apparaat na een veel te korte tijd stuk te gaan of kuren te vertonen dan hoef je alleen maar aan te tonen dat je het normaal gebruikt hebt! Want daarmee toon je tevens aan dat het ondeugdelijk was!!

  En tenslotte:

  Echter na de eerste 6 maanden, of bij Apple na het eerste jaar garantie kan de verkoper achteroverleunend zeggen: bewijs maar dat het product van slechte kwaliteit is. Om dit te bewijzen zal je de oorzaak van het defect moeten herleiden.

  Dat kan hij zeggen, maar dat is nog steeds in strijd met de rechten van de consument want die heeft doodeenvoudig niet de mogelijkheden of kennis voor zo’n analyse. De bewijslast en de kosten schuiven langzaam op in de richting van de consument, maar na b.v. slechts 8 of zelfs 16 maanden kun je je al snel beroepen op een ondeugdelijk product. Of vindt jij soms een product dat binnen 1 of 1,5 jaar stuk gaat deugdelijk???

 • Profielfoto
  SMTR

  @hendrik ijzerbroot

  Ik blijf bij mijn verhaal…. Ik zou weer kunnen reageren op de onzin die je verkondigd maar dat zou een herhaling worden van mijn eerdere post. Mijn tijd is kostbaar, zit in de eindfase van een rechtenstudie en moet morgenvroeg weer aan het werk bij de rechtbank. Ik heb betere dingen te doen dan doelloze discussies voeren over zaken als deze met mensen die juridisch niet onderlegd zijn….
  .
  Juridische zaken zijn als seks… iedereen denkt dat hij er verstand van heeft, maar het zijn er altijd maar enkelen die echt weten hoe het zit…;)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zo dus je studeert rechten? Dan sta je bij voorbaat niet aan de kant van de consument zo te zien… :slant:

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Iemand die zegt bij de rechtbank te werken gaat vermelden dat juridische zaken zijn als seks…. Jij weet dus echt hoe het zit, laat me niet lachen…

 • Profielfoto
  MacBermaster

  @hendrik ijzerbroot
  Thanx voor je duidelijke uitleg!

 • Profielfoto
  o

  Er mist één ding; voor bedrijven gelden de consumentenbeschermingsregels niet; dus als je met je bedrijf een mac koopt en je wilt langer dan 1 jaar garantie, móet je wel applecare kopen…

 • Profielfoto
  SMTR

  @ MacBermaster.

  Snap je nou werkelijk niet dat die uitspraak als grapje bedoeld is…? Heb er speciaal voor jou een knipoogje achter gezet… Neem het niet TE letterlijk…

  @ hendrik ijzerbroot

  Ik sta aan geen enkele kant, ik leg alleen uit hoe de zaken juridisch in elkaar steken. Verdiep je een keer erin dan kom je tot dezelfde inzichten.

  http://www.eccnl.eu/page/nl/themas/Kopen-in-de-EU

  Doet het defect zich voor tussen 6 en 24 maanden na de aankoop? Dan moet ù kunnen aantonen dat het gebrek al bestond toen u het artikel aankocht.

  Consumentenkoop, Mr M.B.M. Loos, pagina 51

  De koper zal in dergelijke gevallen (slaat terug op een defect dat zich ruim na aanschaf voordoet) moeten bewijzen dat het gebrek reeds op het moment van aflevering, dan wel bezorging, al dan niet latent, aanwezig was.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Koop gewoon allemaal je volgende computer in een winkel die wél twee jaar garantie geeft.
  Kous af. Iedereen tevreden.
  Kunnen we met z’n allen terug iets leuks gaan doen.:)

 • Profielfoto
  MacBeer2

  MacBermaster moet bij zijn dealer gewoon vragen om zo’n Consumer Law Claim formulier. Als de machine er verder goed uit ziet aan de buitenkant dan krijgt hij gewoon een nieuwe superdrive. Mensen toch!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Doet het defect zich voor tussen 6 en 24 maanden na de aankoop? Dan moet ù kunnen aantonen dat het gebrek al bestond toen u het artikel aankocht.

  Zo als ik al zei kun je dat simpelweg aantonen door te laten zien dat je het apparaat normaal gebruikt hebt want onder die omstandigheden MAG het niet stuk gaan want dan HEEFT het een gebrek!!
  .
  Stel, ik koop een Macbook. Vervolgens gaat in de 8e maand de harde schijf stuk. Die Macbook Air daar ben ik zuinig op geweest dus dat ding ziet er uit als nieuw. Volgens de Nederlandse wet mag je bij normaal gebruik verwachten dat een apparaat een zeker aantal jaren mee gaat. Blijkt dat niet zo te zijn en gaat het apparaat binnen enkele maanden stuk, dan is daarmee bewezen dat het ondeugdelijk was want anders ging het niet zo snel stuk. Q.E.D: het defect bestond al en stond op het punt zich te openbaren.
  .
  Zouden we wat jij hier aanhaalt letterlijk nemen, dan betekend dat dus dat de klant moet kunnen aantonen dat de harde schijf niet goed was op het moment van aankoop. Maar welke mogelijkheden heeft die klant daartoe? GEEN! En aangezien je alleen maar aan je verplichting kunt voldoen als je de juiste middelen daar voor hebt moet je het omdraaien (dus de consument wordt beschermd!!) en de bewijslast bij de verkoper leggen want die heeft die mogelijkheden wel.
  Heb ik echter die Macbook als een frisbee gebruikt dan wordt het een ander verhaal…
  .
  Natuurlijk wordt het naarmate de tijd verstreken is steeds lastiger en een beetje verkoper die zijn klanten wil behouden doet er dan goed aan om b.v. de helft van de kosten te betalen en bij nog meer verstreken tijd wordt het dan uiteindelijk de klant die alles moet betalen.

 • Profielfoto
  larrycroft

  Het is goed te zien dat Radar zaken aanpakt die niet kloppen. Over sommige dingen is te discussiëren

  Op de website van consuwijzer staat duidelijk dat NL niet is meegegaan met de Europese richtlijnen. Wel heeft NL aangegeven dat een product “deugdelijk” moet zijn. Dus “officieel” echt geen 2 jaar, maar mogelijk 2 jaar of misschien zelfs langer.

  Daarnaast zijn sommige medewerkers niet goed ingelicht. De verkoper van Dixons is niet op de hoogte van de richtlijnen van zijn hoofdkantoor. Dixons geeft standaard voor wat betreft iMac, en MacBook familie gewoon 2 jaar. Daarnaast in het 3de jaar nog 33% garantie (dit ivm gebruik/afschrijving).

  Met andere woorden: een iMac/MacBook van 1149 is 2 jaar lang gegarandeerd (bij technische defecten ontstaan bij/ of ten gevolge van de productie) in het 3de jaar wordt nog steeds 33% van de kosten betaald.

  Kan me vergissen, maar volgens mij is dat wat we als consument willen. Het is gewoon bagger als je dure Apple apparaat defect gaat, na1, 2 of 3 jaar, maar garantie houd ergens op. Ik verwacht ook niet van een auto dat mijn banden 5 jaar meegaan…..toch??

  Consuwijzer deel over garantie

  iMac Dixons onder kopje garantie

 • Profielfoto
  SMTR

  .
  Stel, ik koop een Macbook. Vervolgens gaat in de 8e maand de harde schijf stuk. Die Macbook Air daar ben ik zuinig op geweest dus dat ding ziet er uit als nieuw. Volgens de Nederlandse wet mag je bij normaal gebruik verwachten dat een apparaat een zeker aantal jaren mee gaat. Blijkt dat niet zo te zijn en gaat het apparaat binnen enkele maanden stuk, dan is daarmee bewezen dat het ondeugdelijk was want anders ging het niet zo snel stuk. Q.E.D: het defect bestond al en stond op het punt zich te openbaren.

  Wanneer een aankoop defect gaat zijn er twee mogelijkheden:
  -het probleem ligt bij het product (non conformiteit)
  -het probleem ligt bij de gebruiker (ondeskundig/onjuist gebruik)
  .
  Jij stelt dat er automatisch sprake is van non conformiteit omdat er iets defect gegaan is en aan de buitenkant geen schade te zien is. Dit is te kort door de bocht omdat er ook vormen van ondeskundig/onjuist gebruik zijn die niet directe schade aan de buitenkant toebrengen, denk bijvoorbeeld aan gebruik bij extreem hoge of lage temperaturen of bij extreme vochtigheid.
  .

  Zouden we wat jij hier aanhaalt letterlijk nemen, dan betekend dat dus dat de klant moet kunnen aantonen dat de harde schijf niet goed was op het moment van aankoop. Maar welke mogelijkheden heeft die klant daartoe? GEEN! En aangezien je alleen maar aan je verplichting kunt voldoen als je de juiste middelen daar voor hebt moet je het omdraaien (dus de consument wordt beschermd!!) en de bewijslast bij de verkoper leggen want die heeft die mogelijkheden wel.
  Heb ik echter die Macbook als een frisbee gebruikt dan wordt het een ander verhaal…
  .

  Wat ik aanhaal staat in de wet en die moet je altijd letterlijk nemen. Je stelt dat de bewijslast bij de verkoper moet liggen omdat hij de mogelijkheden heeft om daar aan te voldoen, dat is je persoonlijke mening en komt niet overeen met de wet. De wet stelt dat na 6 maanden de bewijslast voor non conformiteit bij de consument ligt, dat is een feit, wat jij daar verder ook van mag vinden…

 • Profielfoto
  Dutchcore

  Ik heb niks te klagen iphone 3GS mute knopje was lam. Dus ik had zoiets van tja waarom niet. Ik opgestuurd en kreeg een brief dat het apparaat niet naar behoren werkte. Kreeg ik een kapotte terug gelijk weer opgestuurd en vrij snel weer een nieuwe. Enige nadeel was dat ik geen leentoestel kreeg maar voor de rest kan ik gewoon nergens over klagen.(dit alles anderhalf jaar na aankoop)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @SMTR:

  Wat ik aanhaal staat in de wet en die moet je altijd letterlijk nemen

  En daar ga je al de mist in. De wet moet je juist niet (al te) letterlijk nemen. Waarom niet? Omdat de wet geplaatst moet worden in de context van de situatie. Een wet is namelijk niet altijd 100% toepasbaar op elke situatie want dat zou een veel te starre rechtsspraak opleveren waarbij dan elke keer de zelfde partij verliest. Daarom komt het ook geregeld voor dat b.v. een hogere rechter het vonnis van de vorige te niet doet. Een rechter past de wet toe volgens zijn eigen interpretatie. Zou elke rechter de wet letterlijk nemen zonder naar de omstandigheden te kijken dan zou elk hoger beroep zinloos zijn.
  Misschien dat jou lesmateriaal jou zegt dat je het letterlijk moet nemen, maar de praktijk is toch wel wat anders hoor.
  .
  En wat b.v. een te hoge temperatuur betreft: Je weet waarschijnlijk wel dat zowel een Mac als een mobiel apparaat van Apple vanzelf uit gaat bij een te hoge temperatuur? Dus gaat hij alsnog stuk omdat hij door een fout in het ontwerp aan blijft dan kan ook dat als ondeugdelijk worden aangevoerd omdat de beveiliging dan niet gewerkt heeft en er dus zelfs brand op kan volgen met alle gevolgen van dien.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Hendrik is een heel goed debater! +1

  Overigens ben ik geen rechtsgeleerde maar als leek op dit gebied concludeer ik wel dat het absurd is dat: wil je bij Apple een a-kwaliteit garantie krijgen (passend bij de kwaliteit die het merk zelf pretendeert te bieden) je kennelijk een soort Juridisch wonder moet zijn.
  .
  Persoonlijk lijkt me dat je dat niet moet willen.
  .
  Het geeft voor mij in ieder geval aan wat een vreselijk onsympathiek bedrijf dit door fanboys verafgode bedrijf is.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  De enige die een wet mag interpreteren is een rechter. Dat wij dat hier allemaal doen is leuk, maar je bereikt er helemaal niets mee.

 • Profielfoto
  JTD

  Leuke discussie, zelfs met een rechtenstudent erbij.
  Het probleem van opleidingen is vaak dat ze daar letterlijk moeten leren wat er in de boeken staat. De praktijk is wat weerbarstiger, maar daar komt men vanzelf achter naarmate men ouder wordt, zal ik maar zeggen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het geeft voor mij in ieder geval aan wat een vreselijk onsympathiek bedrijf dit door fanboys verafgode bedrijf is.

  In de biografie kun je lezen dat Jobs alles zelf in handen wilde hebben. Dus niet alleen het ontwerpen, fabriceren e.d. maar ook het verkopen er van. Vandaar de Apple Stores en de bemoeienissen met APR’s in alle landen. Nu is er met dat concept op zich niks mis, maar het gaat fout als Apple zich daarmee boven de wet wil plaatsen. Misschien dat het werkt in de USA maar hier in Europa accepteren we dat doodeenvoudig niet.
  .
  Bedrijven zijn vaak een afspiegeling van hun CEO vooral als deze zich met alles bemoeit zoals Jobs deed want de meeste CEO’s delegeren en zitten in een ivoren toren zodat je nooit wat van die gasten hoort. Ik weet b.v. echt niet uit mijn hoofd wie de CEO’s zijn van b.v. Lockheed of Boeing terwijl ik erg geïnteresseerd ben in de luchtvaart.
  .
  Ik werk al met een Apple computer vanaf praktisch het begin. Mijn 1e was de Apple ][+ uit ’79 en nu zit ik aan mijn 6e computer. In ruim 30 jaar heb ik 3 maal een defect gehad: 1 ge-crashde harde schijf en 2 maal een kapotte voeding. In die tijd bestonden er nog geen echte Apple dealers en de harde schijf en een voeding zijn gerepareerd door een hobbyist zonder BTW te hoeven te betalen.
  De eerste voeding die stuk ging was die van de Apple ][+. Daar konden vrij veel extra kaarten in worden gezet, maar er was geen fan of een heatsink zodat het probleem terug te voeren was op oververhitting.
  .
  En dan lees je jaren later in de biografie dat Jobs er geen fan in wilde hebben omdat dit de gebruiker zou afleiden. (Wozniak, de feitelijke ontwerper drong aan maar kreeg geen gelijk)
  De belangrijkste en tevens enige reden dat ik toen een Apple kocht was het simpele feit dat deze met kop en schouders boven het overige aanbod uitstak. En ondanks vaak in de media breed uitgemeten negatieve zaken vind ik dat nog steeds. Maar een fanboy ben ik absoluut niet; ik blijf erg nuchter onder dit soort zaken en een iPad heb ik dus niet omdat ik er doodeenvoudig geen behoefte aan heb.

 • Profielfoto
  nebilem

  @ hendrik ijzerbroot

  Dat een Apple vroeger niet kapot ging had meer te maken met simpelheid dan kwaliteit. Apple computers waren gewoon simpel er zat niks op dat snel kapot kon gaan. Zelfs gebruiksvriendelijkheid was niet top, dit zie je vooral bij macbooks uit 2007 bijvoorbeeld de usb ingangen zitten allemaal aan de linkerkant ipv rechts. Hoe verzin je dat? Looks had meer prioriteit vroeger kwaliteit niet en gebruiksgemak niet.

  Tegenwoordig is gebruiksgemak ook op een hoger pitje gezet.

 • Profielfoto
  JTD

  Oh en ik maar denken dat juist het gebruikers gemak van af het begin van Apple hét speerpunt was van Jobs…
  .
  Ik weet niet over welke ‘vroeger’ jij praat, maar Hendrik heeft het over eind jaren 70. (ruim voor jou geboorte, zal ik maar zeggen)
  .
  Mijn ervaring begint in 1995, maar ik kan je vertellen dat het toen ook beige dozen waren. Alleen in die beige dozen was het een feestje!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @ hendrik ijzerbroot

  Dat een Apple vroeger niet kapot ging had meer te maken met simpelheid dan kwaliteit. Apple computers waren gewoon simpel er zat niks op dat snel kapot kon gaan. Zelfs gebruiksvriendelijkheid was niet top

  Zoals jtd al zegt praat ik o.a. over de echte begin periode van Apple. Natuurlijk was alles toen vrij simpel (niet alleen de computers van Apple) want de floppy disk kwam nog maar net kijken en ik werkte in eerste instantie met een cassette tape die 10 minuten deed over 32k. En bij mijn 2e Apple (de Apple IIGS) zat op het einde voor het eerst een externe harde schijf van maar liefst 64MB! (Met de afmetingen van een schoenendoos)
  Maar het gebruiksgemak was er wel degelijk al hoor. Alleen zat dat in een ander jasje. In die tijd was geen enkele computer makkelijk omdat iedereen er nog aan moest wennen. Maar die Apple had toch echt bepaalde voordelen:
  .
  Hij had een kleurenweergave (een absolute first!)
  Ingebouwde BASIC taal en machinetaal assembler
  De BASIC taal kon ook gebruikt worden voor DOS opdrachten dus dat was gemakkelijker dan een ‘terminal-achtige’ invoer.
  De mogelijkheid om andere systemen of programmeertalen te draaien (PASCAL, FORTRAN, CPM, LISP etc.)
  En 8 expansie slots voor o.a.:
  Extra karakters op je scherm (80 i.p.v. 40 per regel)
  Geluidskaart
  Z80 CPU en zelfs een ‘snelle’ floating point processor.

  Dit alles was bij de andere concurrenten aanzienlijk minder.
  .
  Dit was voor mij die toen ook een leek was het teken dat dit het was!
  En ik had gelijk he? Want anders zat ik nu achter een pc met Windows…
  .
  Deze Apple ][+ is als je de ][e upgrade meerekent van 1979 tot 1993 verkrijgbaar geweest. Daar moet je nu mee aankomen: alles gaat zo snel dat we haast elke 2 jaar weer worden gedwongen iets nieuws te kopen om bij te kunnen blijven met de technologie.

 • Profielfoto
  WvB22

  Op zich een goed stukje maar ben het grotendeels niet mee eens dat Apple hier niet op aangesproken kan worden. De APR’s verschuilen zich achter Apple juist omdat Apple’s eigen garantie beleid waardeloos is. Niet qua service want die is prima over het algemeen. Maar de gewraakte termijn van één jaar wel. Apple probeert toch deze termijn zo strikt mogelijk te hanteren waarschijnlijk in de hoop meer AppleCare te verkopen of de kosten te drukken. Dus ja het verhaal ligt genuanceerder dan Tros Radar misschien voorstelde maar de garantie van Apple op papier is werkelijk schraal. Het zou een bedrijf sieren dat pretendeert top producten te maken ook top garantie standaard aan te bieden.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Grappig stuk, ik heb er een jaar geleden al iets over geschreven op deze site. Ik kwam tot een heel andere conclusie. Ik ging er vanuit dat ik een overeenkomst met iemand heb en dat ik mag verwachten dat het product aan de verwachtingen voldoet. Als dat niet zo is, dan spreek ik degene met wie ik een overeenkomst heb aan en niemand anders. De fabrikant staat daar buiten, ik heb met de verkoper te maken. Fabrieksgarantie wil alleen maar zeggen dat ik ook naar een ander dan de verkoper kan stappen.

  Owja, detail: computers moeten van de Belastingdienst in drie jaar afgeschreven worden en dat heeft te maken met de economische levensduur en niet met de technische levensduur. Zijn twee verschillende dingen.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Apple doet wat ze moet doen van de wet. Maar niet meer. Ze zijn heel streng in de naleving van de wet en buigen niet of nauwelijks mee. Daar kun je van vinden wat je wil, wat ze zeker niet doen is handelen tegen de wet. Niet tegen de Nederlandse en niet tegen een Europeese wet.
  En ja, als je AppleCare koopt dan doet Apple niet moeilijk. Schandalig? Onzin, dit is gewoon hoe de commercie werkt. En het heeft ook niets te maken met ‘niet achter je producten staan’.
  .
  APR’s kunnen zich niet verschuilen achter Apple, precies om de reden die Zerk hierboven noemt. De communicatie van Apple richting de APR’s is hier ook heel duidelijk in: jullie verkopen een product, jullie zijn verantwoordelijk. Zo hoort het ook.
  Computers moeten overigens sinds 2007 in 5 jaar worden afgeschreven zonder restwaarde. Tenzij jij heel goed kan aangeven dat jij minder lang met een computer doet, maar dat schijnt lastig te zijn.
  Wat mij niet goed duidelijk is is of je deze termijn juridisch hard kan maken in die zin dat je vanwege deze regel de aanname mag doen dat je inderdaad zeker 5 jaar met een computer moet doen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacBeer2

  Dus omdat jij zegt dat het niets te maken heeft met ‘niet achter je producten staan’ is het zo?
  .
  Je snapt duidelijk niet wat ik met zo’n opmerking bedoel.
  .
  Draai het eens om: als Apple zou zeggen: wij geven standaard 3 jaar volledige garantie op onze producten, dan denk ik als klant: kijk… die Apple… die vertrouwt zijn eigen product. Nu geeft apple MAAR 1 jaar… en denk ik ‘Goh die Apple… die garandeert maar liefst (duh) 1 jaar garantie, ze hebben er weinig vertrouwen in zelf’.
  .
  Kun jij wel roepen dat het daar niets mee te maken heeft, maar ik zou niet inzien waarom niet. Garantie is niets meer en niets minder dan wat iemand garandeert. Apple garandeert 1 jaar probleemloos werken. Laat die zin maar eens goed tot je doordringen, en reageer dan pas opnieuw.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Apple garandeert dat als het product binnen een jaar defect raakt zonder dat de gebruiker hier invloed op heeft dat het bedrijf instaat voor een kosteloze vervanging of reparatie. Het zegt niets over de levensduur.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nee het zegt niets over de levensduur (dat doet garantie nooit). Maar in deze link kun lezen dat b.v. HP een veel betere filosofie hanteert. Daarin staat dat de garantie van HP varieert afhankelijk van de regio. Dat betekend dus dat als de wet van een land zegt 2 jaar dan is het 2 jaar. Zou er om een extreem voorbeeld te noemen een land zijn dat 3 jaar garandeert dan is het 3 jaar. HP richt zich dus naar de locale wetten terwijl Apple hun eigen 1 jaar het liefst boven die locale wet geplaatst ziet wat dus niet mag.
  .
  De plaatselijke garantie prevaleert altijd boven de fabrieks garantie, want dat is die 1 jaar namelijk. HP geeft als fabriek misschien ook 1 jaar (veel merken doen dat) maar de feitelijke garantie varieert bij hun per land. En als Apple dat nu ook hanteerde hadden we deze discussie niet.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple verheft zich inderdaad boven de wet, maar bij omt dichten ze apple goddelijke prestaties toe dus zal dat dan wel de rechtvaardiging zijn van de matige garantie die apple wel of niet verleent.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  De plaatselijke garantie prevaleert altijd boven de fabrieks garantie, want dat is die 1 jaar namelijk. HP geeft als fabriek misschien ook 1 jaar (veel merken doen dat) maar de feitelijke garantie varieert bij hun per land. En als Apple dat nu ook hanteerde hadden we deze discussie niet.

  Dat doet Apple toch ook? Ik begrijp niet waar de ideeën vandaan komen waar men beweert dat Apple zich niet houdt aan een wet.
  .
  Apple garandeert in Nederland 1 jaar. In gevallen waar een product van Apple aantoonbaar niet deugdelijk is gebleken handelt het bedrijf altijd naar de wet. Wanneer je bij een reseller koopt garandeert Apple ook 1 jaar. Is je product aantoonbaar niet deugdelijk dan is het de reseller die actie moet ondernemen en moet handelen in de wet. Apple zal in enkele gevallen onder coulance een product vervangen en daarmee extra service bieden aan de reseller die hiermee de klant weer tevreden kan stellen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat doet Apple toch ook? Ik begrijp niet waar de ideeën vandaan komen waar men beweert dat Apple zich niet houdt aan een wet

  Je snapt het niet he? (Lees het artikel nog eens). Als Apple zich netjes aan de wet hield waarom dan dit artikel? Waarom dan die boete?
  .
  Veel bedrijven geven 1 jaar net als Apple, maar dat heet fabrieksgarantie. En dat geldt alleen als je direct via Apple iets koopt. Maar zo koopt de consument niet. Die koopt via de winkel en die winkel heeft zich te richten naar de plaatselijke wetten. Als een APR zich dus verschuild achter de regels van Appel en slechts 1 jaar geeft dan is die APR in overtreding. Als dan die APR zou zeggen “ik kan niet anders” dan krijgt Apple de boete.
  Dat jaar van Apple alsmede Applecare betekend in de praktijk dus weinig tot niets want je hebt in Europa hoe dan ook minimaal recht op twee jaar.
  .
  Applecare verlengd de fabrieksgarantie en biedt extra service zoals het gratis ophalen en terug brengen van een desktop. Maar qua wettelijke garantie biedt het weinig tot niets extra’s want je had al meer garantie dan dat jaar van Apple.

  Apple kan 100 keer 1 jaar geven, hier hebben we minimaal al twee jaar en zelfs daarna heeft de consument nog bepaalde rechten. Bij Apple echter moet je die rechten ‘kopen’ in de vorm van Applecare.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Garantie

 • Profielfoto
  MacBeer2

  In grote lijnen heb je gelijk. Maar the devil is in the details.
  .
  Dit artikel is geschreven omdat heel veel mensen -inclusief een invloedrijk consumentenprogramma als Radar- niet verder kijken dan hun neus lang is en zomaar dingen aannemen die op internet geroepen worden.
  Die boete is gegeven in Italië. Hebben wij geen donder mee te maken. Misschien zijn de wetten in Italië anders en is de Europese richtlijn van twee jaar daar wel in de wet opgenomen. Hier is dat niet zo. Apple heeft beroep aangetekend, het zal wel met een sisser aflopen denk ik.
  .
  Ik ben niet op de hoogte van het feit dat de regels anders zouden zijn als je via Apple direct koopt. Ik bedoel dat je als consument niet andere rechten hebt als je via Apple koopt omdat zij toevallig ook de fabrikant zijn. Apple heeft zich in die hoedanigheid net zo goed te houden aan plaatselijke wetten.
  .
  Iedere APR in Nederland zal volgens de plaatselijke wet een ondeugdelijk product vervangen of kosteloos repareren binnen 1 jaar. Dit blijven ze na die periode ook doen mits de consument aantoonbaar kan maken dat het product ondeugdelijk is. En nu komt het mooiste: dit houdt niet op na twee jaar zoals de Europese Consumentenrichtlijn omschrijft. Nederlandse consumenten kunnen aanspraak maken op een langere termijn waarin ze aanspraak kunnen maken op een vervangend product of kosteloze reparatie. Na 1 jaar wordt de bewijslast omgekeerd van leverancier (dus niet fabrikant) naar de consument. Dan wordt het lastig want als je 2,5 jaar probleemloos hebt kunnen werken op een iMac dan wordt het lastig om als deze stuk gaat aan te tonen dat de iMac een ondeugdelijk product is.
  .
  Weer wordt dezelfde fout gemaakt omtrent AppleCare. Mensen hier begrijpen dit product totaal niet.
  AppleCare is een aanvulling op de rechten die je als consument geniet in Nederland. Bij AppleCare heb je namelijk niet te maken met de omgekeerde bewijslast die de wet voorschrijft na 6 maanden (ja je leest het goed). Dit is een extra service bovenop je rechten en daar betaal je voor. Daarnaast biedt AppleCare nog tal van andere extra’s die voor veel mensen erg handig kunnen zijn.
  .
  Wat wij in Nederland als minimale bescherming hebben volgens de wet beschreven is 6 maanden ‘garantie’ waarbij de bewijslast bij de leverancier ligt. Hier wordt meestal een extra half jaar aan commerciële garantie bovenop gedaan wat weer resulteert in een periode van 1 jaar waarin je als consument niet hoeft aan te tonen dat je product ondeugdelijk is wanneer het stuk gaat in de periode.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Die boete is gegeven in Italië. Hebben wij geen donder mee te maken. Misschien zijn de wetten in Italië anders en is de Europese richtlijn van twee jaar daar wel in de wet opgenomen. Hier is dat niet zo.

  De Europese richtlijn van minimaal twee jaar geldt voor elke lidstaat. Het klopt weliswaar dat Nederland die richtlijn niet over heeft genomen, maar dat hoeft Nederland niet omdat onze wetten zo zijn geregeld dat het minimum van 2 jaar dat de EU eist ruimschoots gehaald wordt. En omdat (nogmaals) de plaatselijke wetten BOVEN de fabrieksgarantie van 1 jaar van Apple staan voegen zaken zoals Applecare weinig toe aan de bescherming die de consument hier in Nederland al geniet… Anders gezegd: Apple probeert zijn garantie te slijten aan een consument die al een betere garantie heeft via de Nederlandse wetten. Als je kijkt naar de prijs van Applecare (die is vooral voor een laptop vrij hoog) en je zet dit af tegen de actuele ‘voordelen’ dan kom je er maar weinig mee verder.
  .
  Het echte probleem hier is het feit dat Apple als enige merk een eigen winkelketen heeft waardoor de regels van Apple botsen met de plaatselijk regels, want waarom zijn er b.v. geen problemen met andere merken? Dat komt omdat die worden verkocht in algemene winkels of warenhuizen die geen druk voelen van het merk (of merken!) die ze verkopen.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Ik denk dat dit laatste vooral te maken heeft met de beleving van het merk Apple. Als je een Apple product koopt dan ontwikkel je daar een persoonlijke band mee. Ik ken maar weinig mensen die zo gepassioneerd zijn over hun Dell of HP. Je betaalt een premium prijs voor een Mac en daarmee verschaf je je toegang tot een elite club.
  Logisch dat als die dure Mac kapot gaat je extra teleurgesteld wordt en maar wat graag die band die je hebt met het merk hersteld wil zien.
  .
  Over je opmerkingen over AppleCare kan ik kort zijn: ik deel die mening niet en denk dat je het product AppleCare niet goed begrijpt.

 • Profielfoto
  dr.cody

  Zeer goed stuk met veel informatie. Eigenlijk de eerste die ik lees die gewoon normaal overkomt zonder gelijk een kant te kiezen zoals Radar.

  Het zou Apple echt sieren om 2 jaar garantie te geven maar daarvoor zullen ze waarschijnlijk gedwongen moeten worden door strengere regelgeving met duidelijkerichtlijnen.

  Ook vind ik het idee dat de reseller er voor verantwoordelijk moet zijn een beetje uit de tijd. Zij zijn niet de gene die het hebben geproduceerd. Dat is Apple. Ik ken de marges van Apple producten bij de dealers en kan je vertellen dat je daar niet blij van wordt. Die moeten het echt hebben van de nevenproducten. Als er eigenlijk maar geen Apple op staat.

  Raar maar waar!

  En voor die mensen die nu gaan roepen dat za dan maar beter geen Apple moeten verkopen, tja… de rest van de consumenten elektronica markt is ook niet zo denderend.

  Apple… kut bedrijf maar wel hele mooie spullen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Over je opmerkingen over AppleCare kan ik kort zijn: ik deel die mening niet en denk dat je het product AppleCare niet goed begrijpt.

  Lees het Applecare deel eens in het artikel. OMT komt tot de zelfde conclusie: het is eerder een luxe dan dat het echt wat biedt…

 • Profielfoto
  dsm

  Een goede poging om het verhaal over garantie uit te leggen. Wie meer wil weten, moet even googelen op de zoekterm ‘consumentenkoop’ of de eerste 10 of 20 artikelen uit boek 7 van het burgerlijk wetboek nalezen (wettekst is online beschikbaar). Één waarschuwing / nuancering: de vergaande bescherming die een consumentenkoop biedt, bestaat alleen als je een roerende zaak koopt van een professionele verkoper én je niet de aankoop doet voor je bedrijf. Het moet gaan om aankopen die je als particulier doet.