Apple dreigt met juridische zaak wegens Jobs-figuurtje

12 reacties

Een paar dagen geleden berichtten we al over een angstaanjagend realistisch figuurtje dat het bedrijf in icons gemaakt zou hebben naar het voorbeeld van Steve Jobs. Nu staat Apple er bekend om niet gevleid te zijn door dit soort plannen en ook dit keer is het raak; de advocaten worden opgetrommeld.

Het figuurtje is niet goedkoop met een prijskaartje van $99, maar daarvoor krijg je wel de blauwe jeans, zwarte coltrui en natuurlijk de sneakers van New Balance in miniformaat om het figuur zo realistisch mogelijk aan te kleden. Apple heeft in een brief aangegeven dat het Taiwanese bedrijf per direct moet stoppen met de productie van het poppetje, omdat het recht op het gebruiken van de beeltenis van Jobs alleen aan Apple toebehoort.

De wetten wat dit betreft verschillen per staat in Amerika, maar in Californië mag tot 70 jaar na de dood van een persoon niet zonder autorisatie gebruik gemaakt worden van diens beeltenis. Op het moment van schrijven is het poppetje nog steeds te bestellen op de site van in icons, met een verwachte levertijd van ongeveer twee maanden.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Zat eraan te komen.. Waarom deze wel en dat andere poppetje niet!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Het lijkt mij dat Apple geen poot heeft om op te staan. Ik denk niet dat ze Steve Jobs hebben gepantenteerd.

 • Profielfoto
  Richard74

  Ze hebben het maar druk met al die rechtszaken…..

 • Profielfoto
  MEEUW

  Sta ik al weken naakt in de kamer, en van mij maken ze geen levensecht poppetje….

 • Profielfoto
  Zioxide

  En dansende Einstein poppetjes voor in de auto zijn toch veel leuker!

 • Profielfoto
  computer space

  Sinds wanneer doet een bedrijf moeilijk over het portretrecht van een willekeurige medewerker die bij PZ is uitgeschreven?

 • Profielfoto
  Retyro

  Het lijkt mij dat Apple geen poot heeft om op te staan. Ik denk niet dat ze Steve Jobs hebben gepantenteerd.

  Mee eens, ik denk eerder dat de beeltenis van Jobs toebehoort aan de wettige erfgenamen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Kan me wel vinden in bovenstaande reacties, maar het is toch geld verdienen over de rug van een lijk om. Als ik poppetjes van Michael Jackson of Elvis wil maken en wil verkopen moet ik daar ook toestemming voor hebben en/of royalty’s voor betalen..

 • Profielfoto
  Stijntje90

  Jaja jaja

 • Profielfoto
  2eSteve

  Volgens mij wil voelt Apple zich in het nauw gedreven door de concurrentie, en ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Misschien zien ze overal iets in dat hen onderuit kan helpen?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vond het al een walgelijk vertoning dat poppetje en dat Apple nu reageert is iets waar je op kon wachten. Het is overigens wel zo dat alleen de persoon in kwestie bezwaar kan maken en dat heeft Jobs bij zijn leven al gedaan toen dat eerste poppetje verscheen. Dus als hij dit officieel heeft laten vast leggen is de maker dus in overtreding als dit daadwerkelijk op de markt verschijnt.
  Apple kan als bedrijf dus geen bezwaar maken (tenzij portretrecht overdraagbaar is), maar wellicht heeft Jobs’s vrouw Laurene gevraagd of de juristen van Apple dit wilden regelen? Ik weet zeker dat zij dit ook niet wil. Dus Apple maakt dan helemaal geen “rare sprongen” maar helpt slechts de weduwe van Jobs.

 • Profielfoto
  hummel003

  steve jobs met michael jackson en elvis vergelijken vind ik er wel over