Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 januari 2012

AirPlay op CES 2012

De Consumer Electronic Show in Las Vegas is begonnen. Duizenden bedrijven in de tech-industrie tonen er aan een nog groter publiek van voornamelijk journalisten wat ze dit jaar aan gadgets op de markt gaan brengen. Traditiegetrouw is Apple niet aanwezig op CES, maar bedrijven die gadgets voor iOS en Mac maken zijn er wel.

De komende dagen zetten we de belangrijkste innovaties op een rij in de categorieën Mac, iOS, AirPlay enThunderbolt. Vandaag is AirPlay aan de beurt, Apple’s open standaard voor het streamen van audio en video. Net als vorig jaar zijn er verschillende audio-fabrikanten die met AirPlay-speakers en -accessoires komen. 

Het exclusieve Amerikaanse merk Klipsch maakt al meer dan 60 jaar luidsprekers op geheel eigen wijze. Dat heeft een eigen schare fans opgeleverd. Op CES heeft het bedrijf in een persconferentie kenbaar gemaakt dat AirPlay de toekomst voor draadloze muziek is. Daarom heeft Klipsch besloten dit jaar nagenoeg al hun muzieksystemen ermee uit te rusten.

Een voorproefje van Klipsch’s goede voornemen voor 2012 werd eind vorig jaar al gegeven met de uitkomst van de compacte G-17 AirPlay-speaker. Dit jaar komen de RoomGroove, Stadium and Console-speakers aan de beurt. Deze variëren in prijs van een paar honderd tot meer dan 4000 euro. Exclusiviteit heeft zo zijn prijs.

Klipsch G-17 Air

Bang & Olufsen is zo mogelijk nog exclusiever. Het komt niet vaak voor dat het prijskaartje op een B&O-luidspreker minder dan 4 cijfers leest. Om een bredere doelgroep aan te spreken introduceert het merk daarom B&O Play op CES, een sub-merk van Bang & Olufsen met compacte ‘betaalbare’ speakersystemen.

Het eerste product dat onder B&O Play uitkomt is de BEOLIT 12. Deze draagbare speaker ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook slim ontworpen. Zo is de bovenkant van rubber gemaakt en zit er een opstaande rand omheen zodat je er veilig een iPod of iPhone op kan leggen. Aan de zijkant zit een opbergvak voor de stroomadapter. De speaker is uitgerust met AirPlay.

Goedkoop zullen B&O speakers nooit worden, maar met een verkoopprijs van 699 euro komt de BEOLIT 12 in ieder geval binnen bereik voor meer muziekliefhebbers. Verkrijgbaar vanaf eind januari.

B&O Play BEOLIT 12

Gelukkig kan het nog goedkoper, zo laat het Britse merk Pure zien. Het is naar CES gekomen met zijn eerste AirPlay speaker: de Contour 200i Air. Het is een compacte luidspreker met een ingebouwd dock voor een iPod, iPhone of iPad. Dat is een niet-veel-geziene optie in AirPlay speakers. Ook uniek is de digitale audio-input naast een reguliere (analoge) AUX input. Bij de speaker hoort een app voor iOS die gratis te downloaden is. Daarmee zijn internetradiostations en muziekdiensten zoals Spotify naar de Contour te streamen.

De enige informatie die nog ontbreekt over de Contour 200i Air is de geluidskwaliteit. Die lijkt niemand nog getest te hebben op CES. Wel is al bekend dat de speaker in maart 2012 op de markt komt voor ongeveer 300 euro.

Pure Contour 200i Air

Ook Griffin heeft zijn zinnen op AirPlay gezet, maar doet dat op geheel eigen wijze. De Griffin Twenty die op CES is aangekondigd heeft geen speakers. Sterker nog, het apparaat heeft zelf niet eens AirPlay aan boord. De Twenty is gemaakt om je ouderwetse speakers een tweede leven te geven. Het is een compacte versterker met het credo BYOSA: Bring Your Owen Speakers and Airport.

Het kastje heeft een uitstulping waar een AirPort express ingeklikt kan worden. aan de achterkant sluit je de koperdraadjes van  je speakers aan. Ook kan er een subwoofer op aangesloten worden. Verder is er alleen een grote volumeknop bovenop de Twenty te vinden. De kleine versterker pompt 20 watt per speaker uit.

Wat de Twenty gaat kosten en vanaf wanneer ie te koop is wil Griffin niet zeggen buiten een veelbelovend “coming soon”.

Griffin Twenty

Pioneer heeft meer ervaring met versterkers en komt dan ook met twee modellen naar CES die meer geschikt zijn voor de veeleisende muziekliefhebber. De N-30 en N-50 zijn beiden geschikt gemaakt voor AirPlay. Daarnaast kun je er ook muziekdiensten en internetradio mee beluisteren.

De functionaliteit van beide versterkers is identiek. Het verschil zit in de hogere kwaliteit aansluitingen en betere audio-conversie in de N-50. Dit is dan ook het ‘audiofielen-model’. Het kost 600 euro. De N-30 kost 400 euro. Beide versterkers zijn direct verkrijgbaar.

Pioneer N-50

En zo wordt het aanbod aan AirPlay-apparaten langzaam maar zeker zo groot dat er daadwerkelijk wat te kiezen valt: een versterker of een alles-in-een-speaker, met of zonder dock; de keuze is aan jou. AirPlay beperkte zich op CES 2012 wel tot audio. Misschien brengt 2013 meer videotoepassingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AirPlay op CES 2012
Sluiten