Wordt Nederland een Apple Store-land?

Door: Koen van Tongeren - 49 reacties

De afgelopen maanden zijn er verschillende berichten op de OMT redactie binnengekomen over de Amsterdamse Apple Store in aanbouw én over eventuele andere Apple Stores op Nederlands grondgebied. Door er een aantal op te sparen, passen puzzelstukjes nu in elkaar.

Sommige bronnen hebben we inmiddels kunnen verifiëren en durven we hier dan ook over te nemen. Dat doen we wel met de gebruikelijke disclaimer dat het hier nog altijd om geruchten gaat, geen feiten. 

Apple Store Amsterdam
De Amsterdamse Apple Store aan het Leidseplein kan volgens de laatste berichten vanaf maart 2012 zijn deuren openen. Meerdere bronnen hebben ons bevestigd dat de Apple Specialists (het ‘gewone’ winkelpersoneel in normaal Nederlands) inmiddels een arbeidscontract gekregen hebben. Eind januari 2012 beginnen ze aan een drie weken durende fulltime verkooptraining. Genius Bar-personeel is al eerder getraind in Cupertino en werkt momenteel al in buitenlandse Apple Stores.

Personeel dat aangenomen is na de eerste vacatureronde zou tot twee maanden terug zijn verteld dat de winkel ergens tussen januari en juni open zou gaan. Oorpsronkelijk was het de bedoeling dat ’s lands eerste Apple Store nog voor de feestdagen open ging, maar die ambitie bleek al eerder een illusie.

OMT’s dossier van de Apple Store Amsterdam:

 

Meer Apple Stores in Nederland
Tegelijkertijd heeft ons het bericht bereikt dat Apple een Apple Premium Reseller-stop gezet heeft op de twintig drukste stadsgebieden van Nederland. Het gaat om de centra van alle grote steden van Nederland. Voor die gebieden geeft Apple geen toestemming meer om nieuwe APR’s te openen. Een tweede bron bevestigt dit aan ons en voegt er aan toe dat in sommige van deze gebieden bestaande APR’s op termijn zelfs hun biezen moeten pakken richting de periferieën van de stad.

Deze maatregel valt te rijmen met een bericht dat we enkele weken geleden van wéér een andere bron kregen. Apple zou zich oriënteren op retail stores in de stadscentra in de randstad én de grootste studentensteden van Nederland. Ook door deze bron werd gesproken over het verbod op nieuwe APR’s in die gebieden. Apple zou hier compactere winkels neer kunnen zetten, zoals die nu ook al in andere Europese steden te vinden zijn.

Apple Store in Zürich, Zwitserland

Het bericht zou een nieuwe richting voor Apple retail betekenen. Tot nu toe is de dichtheid van Apple Stores op het Europese vasteland laag. Alleen in Duitsland zijn relatief veel Stores te vinden, ook in minder grote steden. Het verbieden van nieuwe APR’s is ook een kentering in het beleid. Tot zeer recent zijn er immers op centrale plekken APR’s verbouwd volgens de nieuwste eisen van Apple.

Overigens hoeft de focus van Apple Retail op de stadscentra van Nederland niet persé te betekenen dat op al deze plekken Apple Stores verrijzen. De Apple afdelingen in winkels als Media Markt, Dixons en MyCom worden ook door Apple Retail aangestuurd. Het kan daarmee goed dat een grotere aanwezigheid van Apple in de Nederlandse winkelstraten gedeeltelijk via die ketens zal lopen.

Burgemeesters die een Apple Store in hun gemeente wel zien zitten, kunnen misschien nog wat inspiratie putten uit het initiatief van de lokale overheid in Riverside, California… of niet.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ohhh,

  Apple zou zich oriënteren op retail stores in de stadscentra in de randstad én de grootste studentensteden van Nederland

  Dus: Apple Stores in zeer waarschijnlijk Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Groningen, Delft, Eindhoven, Enschede, Maastricht, Tilburg…
  ik zie er al reikhalzend naar uit.

  dat Apple een Apple Premium Reseller-stop gezet heeft op de twintig drukste stadsgebieden van Nederland.
  Het gaat om de centra van alle grote steden van Nederland.

  Dussss…. hoop ik ook op een toekomstige store in Flevoland, Almere waarschijnlijk!!! En misschien ook andere gebieden, afgaande op de stop van nieuwe APR’s…. :lol:

 • Profielfoto
  iFlorens

  Apple store Rotterdam aub!

 • Profielfoto
  Roemer

  Ik hoop het!!

 • Profielfoto
  Bechris

  Ik woon in Amsterdam dus is wel chil geen stomme kut resselers meer of weer heel lang wachten op een bestelling uit de echte Apple store online!.

  Wat ook wel mag is een Apple store app voor de Nederlandse App Store!.
  Is dat nou zo moeilijk?!.

  En ook zo’n leuke startpagina als apple.com wel heet en apple.com/nl niet heeft altijd gewoon weer de gewone saaie groote reclame nu ook weer de Iphone 4S!.

 • Profielfoto
  Afroman

  Waarom Delft als die omringt wordt door Rotterdam en Den Haag?

 • Profielfoto
  Japsuh

  Wat maakt het toch uit, een Apple Store of een APR? Voor problemen kun je bij de APR en hier op het forum terecht en volgens mij bieden Apple Store winkels voor de rest niets meer (alleen maar minder volgens mij) dan APR’s.

 • Profielfoto
  Hemmik

  Sowieso fijn dat je met je iPhone minder afhankelijk bent van Proassist.

 • Profielfoto
  robbinonline

  Kijk dit soort nieuws en primeurs is nou OMT waardig! Klasse werk heren!

 • Profielfoto
  Lexis

  Als het aan Apple ligt wordt elk land een Apple Store land. Het is van Apple wel ondankbaar tov de resellers; mede door de resellers is Apple er weer bovenop gekomen…

 • Profielfoto
  ruben

  Als er een in den haag komt ben ik echt zo blij

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik vernam van een vriend dat er in het nieuwe Babylon aan Centraal er eentje zou komen. Dit nieuwe center zou alleen maar top winkels hebben.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  http://www.newbabylon.nl/?mod=articles&section=Shopping%20%20&%20Restaurants&id=151&articleId=67

  …..is deze meer abstracte, niet direct op verkoop gerichte lange-termijnrelatie die de laatste tijd furore maakt bij leading merken als Levi’s, Uniqlo, Mattel en natuurlijk Apple, zonder twijfel de visionaire trendsetter.
  quote

 • Profielfoto
  nicolaas61

  1tje in den haag zou leuk zijn

 • Profielfoto
  His_Dudeness

  Man man man wat heb je toch een heerlijk baantje als je Genius word zeg… Reisje naar Cupertino, beetje werken in een Apple Store in het buitenland. Ik kan me niet voorstellen dat Apple je daar op eigen kosten laat wonen en leven… Ik zou ervoor tekenen!

 • Profielfoto
  ramsdorfer

  een appelstore in heerlen zou mooi zijn, in t nieuwe loon is ja veel plek daalijk. kenne ze meteen schuppe

 • Profielfoto
  rdesign

  een appelstore in heerlen zou mooi zijn, in t nieuwe loon is ja veel plek daalijk. kenne ze meteen schuppe

  Heh? Wat?

 • Profielfoto
  ramsdorfer

  schuppe is kerkraads dialect en betekent inrichten

  excusez-moi, krijg je als je de hele dag in die taal communiceert

 • Profielfoto
  sunapple

  Apple Store Ermelo FTW!:P

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Nederland, allemaal heel leuk, nu nog één in België en ik ben ook tevree ;d.

 • Profielfoto
  Edwin

  Afgezien van de geweldige architectonische kunststukjes ben ik er inhoudelijk altijd zeer snel uitgekeken; een iPod Touch, een MacBook (Air) en een iMac en dat is het assortiment zo’n beetje…

 • Profielfoto
  jonahke

  Hopelijk komt België nu ook eens aan de beurt en het liefst zou ik willen in Antwerpen !!!:D

 • Profielfoto
  macboy

  Ik weet het niet of het mag van onze neelie kroes of het met de richtlijn van EU is!

  Letterlijk zet Apple andere bedrijven buiten spel om nieuwe APR’s te openen!

 • Profielfoto
  Zakske

  Dus: Apple Stores in zeer waarschijnlijk Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Groningen, Delft, Eindhoven, Enschede, Maastricht, Tilburg…

  Dream on… er zijn 3 Apple Store’s in Zwitserland (8 miljoen inwoners, rijker dan Nederland) en 8 stuks in Duitsland… een land waar 82 mensen wonen.
  .
  En dan denk jij dat er in Nederland maar even 11 Apple Store’s zullen komen?:neutral:

 • Profielfoto
  pim939

  Als er een in den haag komt ben ik echt zo blij:lol:

  Ow wacht dat zij iemand hierboven ook al:lol:

 • Profielfoto
  black-oil

  Ik was vorige maand in Londen bij de Apple store in Covent Garde.
  Die gast vroeg me waar ik vandaan kwam en kon me doodleuk vertellen dat er diverse mensen uit NL daar werden ingewerkt.

  Op mijn vraag wanneer deze in Amsterdam open zou gaan wou of kon hij mij geen antwoord geven.

 • Profielfoto
  koekiewous

  De Apple afdelingen in winkels als Media Markt, Dixons en MyCom worden ook door Apple Retail aangestuurd.

  Dit is zo’n BS. Check je facts OMT want degene die dit verteld heeft het mis.

 • Profielfoto
  bugboy

  Je moet toch wel gek zijn om Apple reseller te willen zijn? Je bent aan de grillen van Apple overgeleverd. Je krijgt ook nog eens concurrentie van Apple’s online store, waar de levertijden vaak korter zijn dan in de winkel (als je custom spul wilt hebben).

  In Enschede is het helemaal rampzalig. Xando zit 50m naast de MediaMarkt. Daar koop je (deze week) dezelfde MacBook voor 100 euro minder en krijg je ook nog eens 2 jaar garantie. Ik koop liever bij Xando, maar dit verschil is mij te groot (vooral die 2 jaar garantie).

 • Profielfoto
  tafkap72

  In Grunn kan het heel goed in het oude postkantoor aan de Munnekeholm. Ik hoef geen geld voor deze tip.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hopelijk komt België nu ook eens aan de beurt en het liefst zou ik willen in Antwerpen !!!:D

  Het stuk vanaf het Centraal Station tot aan de Boerentoren is iets meer dan een kilometer lang, en tot voor kort zaten er vijf verkooppunten van Apple (Mediamarkt, Switch, Saturn (in-store Apple Store), Switch en Fnac). Switch in de Stadsfeestzaal is weg, en de Apple Store van Saturn is ook verdwenen (al verkopen ze nog steeds Apple). Lijkt er dus op dat Apple aast op een winkel op de Meir / de De Keyserlei.
  .
  Het enige probleem is dat een pand in die straat bijna onmogelijk te krijgen is.

 • Profielfoto
  Bart01

  Apple Store Ermelo FTW!:P

  Ermelo haha, doe dan maar Harderwijk!

  Nee, graag eentje in Utrecht:)

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  doe er maar een in t noorden van nl. Groningen of zo!

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @koekiewous… Dat gedeelte komt nou net niet van een van onze bronnen maar is gewoon feitelijke informatie. Kwestie van checking your facts!;-)

 • Profielfoto
  jonahke

  @zakske ik hoop het:) Maar de “apple store” in saturn is er nog steeds hoor, alleen is hij verplaatst

 • Profielfoto
  Hermanko

  Zullen de pionier Apple verkopers zoals Macsupport, is nu iCentre, schadeloos worden gesteld ? iCentre is dan wel in handen van een kapitaalkrachtige ondernemer, ze hebben met nog enkelen, veel gedaan om de, nu zo’n 60, Apple resellers in Nederland op te bouwen. Nog maar een kleine tien jaar gelden moest ik naar Castricum/Uitgeest of Woerden om een Mac te kopen.

 • Profielfoto
  Xcode

  Laat naar komen die Apple Store in Groningen. MacMe is niet meer wat het geweest is sinds de overgang naar iCentre en de Apple afdeling van Saturn is een complete aanfluiting met incompetent personeel dat liegt en bedriegt (gelukkig heb ik daar nog nooit wat gekocht).

 • Profielfoto
  Eelceau

  @Hermanko.

  Tuurlijk niet, risico van het ondernemen en natuurlijk een “behaalde resultaten in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst” verhaal.

 • Profielfoto
  joostvg

  Als er een store in Enschede komt dan zou ik graag willen weten waar ik kan solliciteren :P

 • Profielfoto
  DaveFlash

  En dan denk jij dat er in Nederland maar even 11 Apple Store\’s zullen komen?:neutral:

  Uh, ja, waarom niet, Apple is volgens mij veel groter in Nederland dan in Zwitserland, kijk maar eens naar de wildgroei aan Premium Resellers in elke grote stad zitter er al gauw 2. In Zwitserland zijn volgens statistieken ook meer Windows gebruikers dan in de rest van Nederland, daarnaast wijzen veel mankonderzoeken uit dat Apple sowieso al groter is in de Lage landen, incluis DE, FR, dan daar buiten.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  De Apple afdelingen in winkels als Media Markt, Dixons en MyCom worden ook door Apple Retail aangestuurd.

  Dit is zo\’n BS. Check je facts OMT want degene die dit verteld heeft het mis.

  zoals eerder aangegeven, klopt dit wel, in de MediaMarkt zijn er zelfs medewerkers van Apple direct in dienst, te herkennen aan zwarte, Apple/Steve Jobs kledij. Die staan onder contract bij Apple, en worden door MediaMarkt als “experts” ingehuurd.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  …. Ik koop liever bij Xando, maar dit verschil is mij te groot (vooral die 2 jaar garantie).

  Uhm, die leveren ook gewoon 2 jaar garantie, het is namelijk een Europees minimum consumentenrecht, wettelijk vastgelegd en een bindende verplichting voor de verkopende partij.

  PS: daarnaast weet Apple donders goed dat er in de gehele EU 2 jaar minimum geldt, ooit weleens het boekje “Beperkte Garantie voor één (1) jaar – Wereldwijd” dat bij je mac kwam gezien? Als je dat goed doorleest, een pdf er van is ook op de site van Apple te krijgen, dan geven ze wel degelijk aan dat ze zich aan de garantie van de regio zullen houden.

  Hier een citaat, uit de volgende pdf: http://www.apple.com/legal/warranty/docs/cpuwarranty.pdf

  DEZE GARANTIE GEEFT U SPECIFIEKE RECHTEN. VOORTS HEEFT U MOGELIJK ANDERE RECHTEN DIE PER LAND, STAAT OF PROVINCIE KUNNEN VERSCHILLEN. BEHOUDENS VOOR ZOVER WETTELIJK TOEGESTAAN, WORDEN DE MOGELIJKE ANDERE RECHTEN DIE U HEEFT, WAARONDER DE RECHTEN DIE MOGELIJKERWIJS VOORTVLOEIEN UIT NON-CONFORMITEIT VAN EEN VERKOOPOVEREENKOMST, NIET UITGESLOTEN, BEPERKT OF OPGESCHORT DOOR DEZE GARANTIE
  1*

  VOOR ZOVER TOEGESTAAN OP GROND VAN HET TOEPASSELIJKE RECHT, ZIJN DEZE GARANTIE EN DE BESCHREVEN VERHAALSMOGELIJKHEDEN EXCLUSIEF EN KOMEN DEZE IN DE PLAATS VAN ALLE ANDERE -MONDELINGE, SCHRIFTELIJKE, WETTELIJKE, EXPLICIETE EN/OF IMPLICIETE- GARANTIES, VERHAALSMOGELIJKHEDEN EN VOORWAARDEN 2*


  VOOR ZOVER TOEGESTAAN OP GROND VAN HET TOEPASSELIJKE RECHT WIJST APPLE IN HET BIJZONDER ALLE WETTELIJKE EN IMPLICIETE GARANTIES VAN DE HAND, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT TOT GARANTIES MET BETREKKING TOT DE VERKOOPBAARHEID, GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL EN GARANTIES TEGEN VERBORGEN OF LATENTE GEBREKEN. VOORZOVER APPLE DERGELIJKE GARANTIES NIET RECHTMATIG VAN DE HAND KAN WIJZEN, BEPERKT APPLE, VOOR ZOVER TOEGESTAAN OP GROND VAN HET TOEPASSELIJKE RECHT, DE DUUR VAL AL DEZE GARANTIES EN RECHTSMIDDELEN TOT DE DUUR VAN DEZE EXPLICIETE GARANTIE EN -ZULKS TER KEUZE VAN APPLE- TOT DE REPARATIE OF VERVANGINGSSERVICE, ZOALS HIERONDER NADER OMSCHREVEN. IN BEPAALDE LANDEN, STATEN EN PROVINCIES IS BEPERKING VAN DE DUUR VAN EEN IMPLICIETE GARANTIE OF VOORWAARDE NIET TOEGESTAAN, WAARDOOR DE BOVENSTAANDE UITSLUITINGEN VOOR U MOGELIJK NIET VAN TOEPASSING ZIJN.

  Uitleg:
  per land staat of provincie, hiermee wordt juridisch ook een gebied of unie bedoeld zoals de EU.

  1* VOORTVLOEIEN UIT NON-CONFORMITEIT: hiermee wordt bedoeld dat wanneer er wettelijk andere regels gelden dan Apple’s garantievoorwaarden, die regels dus niet worden: UITGESLOTEN, BEPERKT OF OPGESCHORT DOOR DEZE GARANTIE

  2* In dit stukje tekst, die aan het begin van de garantievoorwaarden staan, wijst Apple alle mogelijke vormen van garantie resoluut af, tenzij de wet dit niet zou to staan.

  3* Hier opnieuw een hele uitleg, Apple wijst ten eerste alle gerantie mogelijkheden van de hand, en stelt als ze dit wettelijk wordt toegestaan, ze uitsluiten maar 1 jaar garantie leveren.
  “BEPAALDE LANDEN, STATEN EN PROVINCIES” ook hier geldt dat hiermee, joridisch ook Europa en in het specifiek de Europese Unie wordt bedoeld.

  “waardoor de bovenstaande uitsluitingen voor u mogelijk niet van toepassing zijn”
  Met die zin, onder de ogen gedrukt bij een medewerken van iCentre heb ik ooit een reparatie kunnen afdwingen van een defect aan een mac dat optrad 1,5 jaar na aanschaf***. Want, Apple zegt het zelf, als de wet anders is, zijn de uitsluitingen niet van toepassing.

  In de consumenten wetgeving van de EU is vastgelegd, dat een bedrijf of instelling, dit heeft in principe toepassing op verkopende partijen**, de duur van de garantie niet mogen inperken tot 1 jaar.

  **Daarnaast kan de EU consumenten wet, met inbegrip van het feit dat verkopende partijen overeenkomsten met de leveranciers en producenten/fabrikanten moeten sluiten om de garantie uit te kunen voeren, aan fabrikanten uitgelegd worden als geldende een bindende verplichting en nakomings-plicht van de fabrikant tegenover de verkopen de partij om de garantie afhandeling voor de consument zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Veel bedrijven, helaas is Apple daar niet in mee gegaan, accepteren deze uitleg en leveren uit zichzelf al 2 of meer jaren “fabrieksgarantie”. Neem bijvoorbeeld Kia, die standaard 7 jaar garantie levert. Of Medion, standaard 3 jaar.

  ***Dit defect betrof een hardeschijf die er op de brui aan gaf, echter door de fabrikant van de hardschijf Seagate dan wel WesternDigital wordt al standaard 3 jaar garantie geleverd, aangezien Apple de hardeschijf ziet als iets wat niet door de gebruiker vervangen kan worden, behoudends de Mac Pro, is Apple volgens hun eigen regels verplicht binnen die 3 jaar defecten met de hardeschijf te onderzoeken!

  Zo, ik hoop dat dit genoeg vertelt over het wel en wee van Apple’s garantie.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple is volgens mij veel groter in Nederland dan in Zwitserland, kijk maar eens naar de wildgroei aan Premium Resellers in elke grote stad zitter er al gauw 2. In Zwitserland zijn volgens statistieken ook meer Windows gebruikers dan in de rest van Nederland, daarnaast wijzen veel mankonderzoeken uit dat Apple sowieso al groter is in de Lage landen, incluis DE, FR, dan daar buiten.


  .
  Ik zou m’n bron(nen) nog een keer herbekijken, want je lult gewoon uit je nek. Het land met het grootste percentage Mac-gebruikers op aarde is… Zwitserland, en Nederland / België staan niet eens in de top 10.

 • Profielfoto
  koekiewous

  @koekiewous… Dat gedeelte komt nou net niet van een van onze bronnen maar is gewoon feitelijke informatie. Kwestie van checking your facts!;-)

  Je zit er echt naast, je hebt op dit moment geen Apple retail in NL, maar Alleen Apple Benelux BV en/of Apple Inc.

  Zodra er een AppleStore komt is dat Apple Retail.

  Dus sorry voor je, maar je feitelijke info is onjuist.

 • Profielfoto
  koekiewous

  De Apple afdelingen in winkels als Media Markt, Dixons en MyCom worden ook door Apple Retail aangestuurd.

  Dit is zo\\\’n BS. Check je facts OMT want degene die dit verteld heeft het mis.

  zoals eerder aangegeven, klopt dit wel, in de MediaMarkt zijn er zelfs medewerkers van Apple direct in dienst, te herkennen aan zwarte, Apple/Steve Jobs kledij. Die staan onder contract bij Apple, en worden door MediaMarkt als “experts” ingehuurd.

  True, maar werken voor Apple Benelux BV of Apple Inc, geen Apple Retail.

 • Profielfoto
  Loewie

  Het lijkt er dus op dat Apple z’n winkel open wil hebben voordat de iPad 3 uitkomt.

 • Profielfoto
  computer space

  Zwitserland

  Tja, daar staan 500.000 bondi-blue G3 torens bij CERN…. op OSX 10.0 te draaien. Zo kan ik het ook.
  Momenteel kopen de Zwitsers niks meer met OSX…. althans niet in eigen land. Ik denk dat Duitsland flink gaat stijgen.

 • Profielfoto
  iBookMark

  Laatste nieuws: ik hoorde vandaag in een Apple Store in Londen het gerucht dat de Apple Store in Amsterdam ergens in januari 2012 zijn deuren zal openen. Er werken op dit moment verschillende Nederlanders in Londen die zijn aangenomen om de Apple Store in Amsterdam te gaan bemannen.

 • Profielfoto
  Martijn_26

  Gister kwam ik er s’avonds nog langs (rond 21:15) en toen brandde de meeste lichten nog. Waarschijnlijk hard aan het doorwerken voor de grote opening!?!:lol:

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Apple is volgens mij veel groter in Nederland dan in Zwitserland, kijk maar eens naar de wildgroei aan Premium Resellers in elke grote stad zitter er al gauw 2. In Zwitserland zijn volgens statistieken ook meer Windows gebruikers dan in de rest van Nederland, daarnaast wijzen veel mankonderzoeken uit dat Apple sowieso al groter is in de Lage landen, incluis DE, FR, dan daar buiten.


  .
  Ik zou m\’n bron(nen) nog een keer herbekijken, want je lult gewoon uit je nek. Het land met het grootste percentage Mac-gebruikers op aarde is… Zwitserland, en Nederland / België staan niet eens in de top 10.

  dat onderzoek was van februari ik bazeer mij op een ander markt onderzoek dat in september 2011 in de benelux is gehouden door GFK. waar ik voor werk….

 • Profielfoto
  iep

  Waarom Delft als die omringt wordt door Rotterdam en Den Haag?

  Om een aantal redenen: het is een historische stad, het is 1 van de grootste studentensteden en het herbergt 1 van de 3 technische universiteiten. Laat in die technisch wetenschappelijke wereld (denk aan ICT, chemie, natuurkunde) vrij veelvuldig zaken als UNIX, Linux en Mac gebruikt worden. Kortom, het afzetgebied is een heel stuk groter dan Rotterdam. Den Haag krijgt er eentje vanwege het internationale karakter.
  .
  De kans dat er hier zoveel Mac spul zal komen is waarschijnlijk niet zo groot. Nederland is nooit een Apple-land geweest, altijd erg richting Microsoft gericht. Dat betekent dat we een bepaalde basis hebben opgebouwd. Daarin verandering in aanbrengen is lastig. Je richten op de wat internationaal gerichte steden is dan een slim plan om dat te bewerkstelligen. Dan zit je dus aan steden als Amsterdam, Den Haag en alles wat een universiteit herbergt (met name de technische universiteiten).