Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 december 2011

iTunes Match waait over naar Europa

Eerder deze week kregen we op de redactie van een nieuwstip van een OMT-bezoeker. Het was hem gelukt om met zijn Nederlandse Apple ID een jaarabonnement op Apple’s cloud-muziekdienst iTunes Match te nemen. Dat is best bijzonder, want iTunes Match wordt in Europa nog niet aangeboden. Op de redactie bleek de methode ook te werken, inclusief een bevestiging in het Nederlands en een factuur van € 24,99 voor een jaarabonnement.

Helaas bleef het daarbij; de dienst werd niet geactiveerd en binnen 12 uur kwam er een e-mail waarin stond dat er een fout gemaakt was en het bedrag teruggestort zou worden. Niets aan de hand dus, zou je denken. Toch lijkt er wel wat gaande te zijn. Inmiddels zijn verwijzingen naar iTunes Match verschenen iTunes Stores van landen waar de dienst nog niet beschikbaar was. In Frankrijk wordt iTunes Match daadwerkelijk in de iTunes Store genoemd. In andere landen is er alleen via een omweg bij te komen.

bevestigingse-mail iTunes Match abonnement

iTunes Match maakt een back-up van al je muziek in iTunes. Vervolgens heb je er overal toegang toe waar je Mac of iOS-apparaat internettoegang heeft, via iCloud. De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Brazilië. Apple beloofde echter bij uitkomst van de dienst dat andere landen zo snel mogelijk aangesloten worden. Hiervoor moeten echter eerst afspraken met platenlabels gemaakt worden.

Buiten het ‘feit’ dat iTunes Match € 24,99 per jaar zal gaan kosten valt er verder weinig informatie te halen uit het bovenstaande. De methode om een iTunes Match abonnement aan te vragen is vooralsnog zinloos om zelf te proberen. Voor wie dat toch wil doen volgt hier een uitleg met daarbij de waarschuwing dat de dienst nog steeds niet operationeel is in Nederland en België en je in het beste geval dus alleen je geld teruggestort krijgt. Het is ook niet zeker hoe lang deze ‘bug’ nog blijft werken.

  1. ga naar de Amerikaanse iTunes Store
  2. kies rechtsboven voor ‘iTunes Match’
  3. klik op de blauwe knop ‘Subscribe for €24,99 Per Year’
  4. vul je Nederlandse/Belgische Apple ID in
    Je krijgt een melding dat je ID niet geldig is voor de Amerikaanse Store. Vervolgens komt er echter wel een iTunes Match icoontje in de linker balk van iTunes en een e-mail waarin de activering dienst aangekondigd wordt.
factuur Nederlandse iTunes Store voor iTunes Match

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes Match waait over naar Europa
Sluiten