Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 december 2011

Tweede explosie in iPadfabriek

Afgelopen maandag werd bekend dat er zich voor de tweede keer dit jaar een explosie heeft voorgedaan in een Chinese fabriek waar de iPad 2 wordt geproduceerd. Dit keer raakten 62 medewerkers gewond in een fabriek in Shanghai. Eerder dit jaar overleden 3 medewerkers en raakte er 15 gewond in een fabriek in Chengdu.

Volgens China Labor Watch, een in New York gevestigde non-profit organisatie die het opneemt voor betere arbeidsomstandigheden in China, is de oorzaak in beide fabrieken dezelfde: een ophoping van aluminium stof in een deel van de fabriek waar de iPadbehuizing wordt afgewerkt, waardoor een stofexplosie is ontstaan.

Managers in de fabrieken hebben China Labor Watch verteld dat zij er niets aan kunnen doen, omdat Apple bepaalt bij wie ze onderdelen moeten afnemen en hoe de productielijn eruit moet zien. Of dit de fabrieken ontslaat van hun eigen verantwoordelijkheden valt te bezien, maar duidelijk is wel dat de expansie van het merk Apple en het streven naar winstmaximalisatie op gespannen voet staat met de arbeidsomstandigheden op de plek waar onze geliefde gadgets in elkaar worden gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede explosie in iPadfabriek
Sluiten