Thunderbolt volgend jaar ook voor PC’s

24 reacties

Thunderbolt, de nieuwe datapoort die Apple en Intel samen hebben ontwikkeld is tot nu toe alleen te vinden in Mac computers. Binnenkort krijgen echter ook reguliere PC’s Thunderbolt-aansluitingen. Intel heeft dit gemeld hebben aan computerbouwers en toeleveranciers, althans, dat zegt DigiTimes. Vanaf april 2012 moeten er moederborden van de band rollen met Thunderbolt aan boord.

De uitbreiding van Thunderbolt naar PC’s is potentieel ook goed nieuws voor Mac gebruikers. Het handjevol beschikbare accessoires dat de standaard gebruikt wordt hierdoor waarschijnlijk immers ook flink uitgebreid. 

Thunderbolt is een standaard waarmee data op veel hogere snelheden van en naar de processor gestuurd kunnen worden dan bijvoorbeeld FireWire of USB. Daardoor kan de poort ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld externe grafische kaarten of andere hardware-matige toepassingen.

Met de bredere uitrol van Thunderbolt komt er echter geen einde aan diens gedoodverfde aardsrivaal USB 3. Deze standaard werd lange tijd gezien als een directe concurrent en potentiële doodsteek voor Thunderbolt maar blijft door Intel ondersteund en ingebouwd worden naast Thunderbolt. Daarmee lijkt USB 3 eerder een evolutionaire opvolger voor USB 2 te worden dan een potentiële bedreiging voor Thunderbolt.

Op de vraag of Apple naast Thunderbolt ook USB 3 in zal bouwen in toekomstige Mac’s blijven Intel en DigiTimes het antwoord schuldig.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Inktkiller

  Mooi is dat!:)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Er zijn nu bijna geen thunderbolt producten dus nu heb je er nog niks aan hoor

 • Profielfoto
  1984

  Wat heeft Thunderbirds met Thunderbolt te maken…/?

 • Profielfoto
  lucschram

  Het is gewoon een stoer plaatje.

 • Profielfoto
  Froggle

  Hier spelen belangen. Maar dat is mooi! Misschien wordt het dan toch nog wat. Zou wel makkelijk zijn als ik bijvoorbeeld externe hardware kan laten draaien via Thunderbolt. Dikke externe videokaart is nooit verkeerd voor een 13″ inch MBP natuurlijk.

 • Profielfoto
  iPredict

  Hmm het rare is dat ik me kan herinneren dat op OMT een bericht *was* over een prototype Sony Vaio laptop met een thunderbolt port, die met een meegeleverde externe grafiache kaart werkte (die thuis blijft en daarmee onderweg ruimte, gewicht, hitte, batterij scheelt). Die is uiteindelijk uitgekomen, maar dan met usb 3.0…

 • Profielfoto
  BleuFox

  Thunderbirds XD hahaha ik ga stuk!

 • Profielfoto
  Macinzon

  Ah Thunderbirds =), kijk ik vroeger altijd naar! Mooi plaatje hehe.

 • Profielfoto
  Macinzon

  Keek*.

  Thunderbolt van Mac naar PC is echt handig voor velen!

 • Profielfoto
  Xcode

  Thunderbirds, eeeh, Thunderbolts are go!
  Ben benieuwd of de Thunderbolt markt straks een beetje op gang gaat komen.

 • Profielfoto
  Ree

  Er zijn nu bijna geen thunderbolt producten dus nu heb je er nog niks aan hoor

  Door deze houding heeft het ook bijna 3 jaar geduurd voordat PC’s USB poorten standaard mee kregen, na het moment dat Apple ze introduceerden. Ook toen had je amper hardware voor de ‘nieuwe’ poort maar dat is ook allemaal goed gekomen:)

  (Oh, is dus geen kritiek, is een constatering:) )

  Ik heb inmiddels al RAID apparaten, PCI-e-boxes en GPU’s gezien voor ThunderBolt, da’s al meer dan USB had bij introductie.

  Ik denk dat het allemaal wel goed komt.

 • Profielfoto
  Ree

  @Arthur349

  Door die houding (geen kritiek op jou persoonlijk) heeft het, na introductie door Apple, ook bijna 3 jaar geduurd voordat PC’s USB poorten aan boord hadden.
  Het op dat moment state-of-the-art besturingssysteem van Microsoft (Windows 95) moest gepatched worden om USB werkend te krijgen en daardoor zag je USB eigenlijk alleen bij A-merken (Packard Bell, Compaq etc)
  .
  Bij die introductie had je toetsenborden en muizen via USB en dat was’t wel zo’n beetje. Pas later kwamen scanners, printers, harddisk etc via USB.
  .
  ThunderBolt is een heel eind verder; niet alleen is de introductie bij PC’s veel sneller na introductie bij Apple, ook zijn er al meer apparaten verkrijgbaar; Monitoren (met multi-dock), RAID arrays, harddisks, GPU’s en zelfs PCI-e-boxes.
  .
  Ik denk dat het allemaal wel goed komt:)

 • Profielfoto
  wouwout

  Thunderbolt is een prachtige technologie, maar heeft 1 enorm zwak punt: de kabels waar elektronica inzit, waardoor ze tientallen euro’s per stuk kosten.
  .
  USB3 kabels zijn gewoon simpele kabels zonder elektronica, dus die kosten straks een euro o.i.d.
  .
  Hoeveel USB kabels hebben jullie nu thuis liggen? DIe moeten allemaal vervangen worden door Thunderbolt kabels?

 • Profielfoto
  Ree

  @wouwout, nee, je hoeft die USB kabels echt niet te vervangen.
  USB hardware zal voorlopig niet verdwijnen en je hardware heeft die kabels echt nodig.
  .
  Wat ThunderBolt erg goed doet is het verschuiven van de aansluitingen; weg uit de computer; vooral bij laptops heeft dat enorme voordelen; minder aansluitingen = minder PCB = kleiner mainboard en dus kleinere laptop mogelijk. Ook minder controllers dus minder chips te koelen en dat vertaald zich in minder energie nodig en dus langere accuduur.
  .
  Voor een vaste PC zal het niet veel uitmaken, maar de markt verschuift naar mobiele en ultra-mobiele apparaten (Asus en Acer focussen inmiddels op Ultrabooks)

 • Profielfoto
  Arthur345

  @Arthur349

  Door die houding (geen kritiek op jou persoonlijk) heeft het, na introductie door Apple, ook bijna 3 jaar geduurd voordat PC\’s USB poorten aan boord hadden.
  Het op dat moment state-of-the-art besturingssysteem van Microsoft (Windows 95) moest gepatched worden om USB werkend te krijgen en daardoor zag je USB eigenlijk alleen bij A-merken (Packard Bell, Compaq etc)
  .
  Bij die introductie had je toetsenborden en muizen via USB en dat was\’t wel zo\’n beetje. Pas later kwamen scanners, printers, harddisk etc via USB.
  .
  ThunderBolt is een heel eind verder; niet alleen is de introductie bij PC\’s veel sneller na introductie bij Apple, ook zijn er al meer apparaten verkrijgbaar; Monitoren (met multi-dock), RAID arrays, harddisks, GPU\’s en zelfs PCI-e-boxes.
  .
  Ik denk dat het allemaal wel goed komt:)

  In m’n post staat ook dit:

  Er zijn nu bijna geen thunderbolt producten dus nu heb je er nog niks aan hoor

  In de toekomst zullen heus wel meer producten komen met een thunderbolt aansluiting. Dat kan zoals je zei wel een paar jaar duren. Nu is het een strijd tussen USB 3.0 en Thunderbolt. Wie wint, daar komen we pas later achter denk ik.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  het word eens tijd dat apple de usb 3 standaard accepteert.

  Dan word de 13″ inch macbook air wel eens dik interessant.

  Daarbij vullen thunderbolt en usb 3 elkaar meer aan dan dat ze concurrenten zijn.
  USB 3 is perfect voor consumenten schijven , om snel een hoop films te verplaatsen

  Thunderbold is dan meer voor de pro(sumer)s , die echt veel meer vereisten hebben qua snelheid en toepassingen

 • Profielfoto
  klonic

  Het idee van Froggle om via Thunderbolt en dikke videokaart oid aan je Macbook te hangen vind ik een fantastisch idee.
  .
  Ik ben het met Ree eens: de houding die Arthur349 lijkt te hebben is een slechte houding die ook in de autoindustrie voor problemen zorgt: eerst elektrische autos of eerst oplaadstations? Eerst thunderbolt ondersteuning of eerst apparaten?
  @ Arthur, die eerste post van jou begreep ik niet echt.
  .
  ik vind Soulshaker dat Apple ook USB 3 moet gaan accepteren, USB 3 HDDs kosten nu nog maar enkele tientjes meer dan USB 2 varianten. Daarnaast zijn een hoop USB 2 apparaten backhands compatible met USB 3. Het enige probleem zal zijn dat er geen enkele fabrikant is die grijze USB 3 poortjes maakt :sarcastic: Apple snijd zichzelf echt in de vingers, de twijfelende overstappers gebruiken dit nog al eens als argument om het niet te doen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Trouwens, als er maar 1 thunderbolt poort op bijv een macbook pro zijn (wat nu het geval is), als je een externe monitor op je laptop wil aansluiten, en ook nog aan het harde schrijf wil zitten, word het moeilijk.

  Maar een macbook pro heeft natuurlijk al een beeldscherm (het blijft een laptop)
  . Bij een Mac Mini ligt het anders, die heeft altijd een beeldscherm aangesloten. Als dat VGA is, moet de thunderbolt poort worden gebruikt (Thunderbolt is Mini displayport) Dan heb je dus niks meer aan thunderbolt

  Het idee van Froggle om via Thunderbolt en dikke videokaart oid aan je Macbook te hangen vind ik een fantastisch idee.
  .
  Ik ben het met Ree eens: de houding die Arthur349 lijkt te hebben is een slechte houding die ook in de autoindustrie voor problemen zorgt: eerst elektrische autos of eerst oplaadstations? Eerst thunderbolt ondersteuning of eerst apparaten?
  @ Arthur, die eerste post van jou begreep ik niet echt.
  .
  ik vind Soulshaker dat Apple ook USB 3 moet gaan accepteren, USB 3 HDDs kosten nu nog maar enkele tientjes meer dan USB 2 varianten. Daarnaast zijn een hoop USB 2 apparaten backhands compatible met USB 3. Het enige probleem zal zijn dat er geen enkele fabrikant is die grijze USB 3 poortjes maakt :sarcastic: Apple snijd zichzelf echt in de vingers, de twijfelende overstappers gebruiken dit nog al eens als argument om het niet te doen.

  Nou, ik wil alleen duidelijk maken dat men nu nog niks aan Thunderbolt heeft, omdat er geen apparaten voor thunderbolt zijn.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  omdat er geen apparaten voor thunderbolt zijn.

  http://www.lacie.com/be/products/product.htm?id=10549

 • Profielfoto
  Arthur345

  omdat er geen apparaten voor thunderbolt zijn.

  http://www.lacie.com/be/products/product.htm?id=10549

  Bijna bedoelde ik, bijdehandje

 • Profielfoto
  NTG

  Hopelijk komt het goed met Thunderbolt! Ik op dit moment vooral uit naar dit product: ViDock Thunderbolt
  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10150251502244135&id=89321949134
  Dat is een kastje waar je reguliere PCI(express) kaarten in kan steken zoals je die in desktop PC’s en Mac Pro’s vindt, maar niet in laptops en de meeste Mac computers. En dan gaat hij mij natuurlijk om de videokaart die erin kan steken. Nu hebben ze al kastjes die verbonden zijn met de computer via de express-card aansluiting. Maar veel computers hebben geen express-card aansluiting. Thunderbolt zit op steeds meer computers en heeft een hogere capaciteit dan express-card.

 • Profielfoto
  Ruben

  Dat gekut met steeds weer nieuwe en andere poorten altijd! Ik heb een harddisk met FireWire 800 aansluiting die ik (via die poort) alleen maar kan gebruiken op mijn oude PowerBook G4, waar op zich al een belachelijk aantal verschillende poorten aan zit. Verder heb ik nooit ergens een FireWire 800 poort op gezien. Mijn (nieuwere) MacBook heeft al helemaal geen FireWire meer. Op die harddisk met FireWire 800 zit ook een USB 3 poort, heb ik al helemaal nog nooit ergens kunnen gebruiken. En iedere standaard krijgt inderdaad weer nieuwe en steeds duurdere kabels. Wanneer komt er nou eindelijk eens een goede standaard die lang mee gaat?

  Neem een voorbeeld aan MIDI. Ergens begin jaren 80 ontwikkeld en je kunt via dezelfde standaard nog steeds een splinternieuwe synthesizer uit 2012 aansluiten op een oude MIDI synth uit de tachtiger jaren. DAT is nog eens een standaard bedenken! Nu komt het bij MIDI niet op snelheid aan, maar het gaat om het principe dat het best mogelijk is een goede standaard te bedenken waar je decennia lang mee vooruit kunt.

 • Profielfoto
  NTG

  @Ruben: …en hopelijk word Thunderbolt die nieuwe standaard voor data

 • Profielfoto
  louis1993

  de nieuwe Acer Aspire S5 notebook heeft het.