Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 december 2011

Syrië: “no iPhone for you!”

De Arabische lente lijkt een lange winter tegemoet te gaan in Syrië. Al maandenlang worden protesten hard neergeslagen. Journalisten en activisten die verslag willen doen van de onlusten worden het land uit- of de gevangenis ingegooid. Maar alsof dit barbaarse gedrag niet genoeg is, heeft de Syrische overheid nu een van de meest doeltreffende wapens die journalisten en demonstranten gebruikten verboden: de iPhone.

De BBC berichtte afgelopen vrijdag dat de Syrische douane in een officieel communiqué een verbod heeft uitgevaardigd op het gebruik van de iPhone in het hele land, in welke vorm dan ook. Doel hiervan is om de stroom aan berichten, foto’s en video’s te stoppen die tegenstanders van het regime via smartphones de wereld in sturen. Sinds journalisten officieel niet meer welkom zijn en alle officiële media door de staat worden geleid, zijn blogs en sociale media de enige plekken waar tegenstanders kunnen laten zien wat er gaande is in Syrië.

Vreemd genoeg beperkt het verbod zich volgens de BBC op dit moment tot de iPhone. Andere smartphones zouden daarmee wel toegestaan zijn, ook al kunnen daar de zelfde berichten en beelden mee verstuurd worden die de Syrische overheid wil indammen. Nu valt het te betwijfelen dat men specifiek bang is voor de 8MP camera en 3G dataverbinding van de iPhone. Het lijkt er daarom ook op dat men in Syrië de iPhone ziet als een synoniem voor smartphone en het verbod breder gaat dan iOS.

Hoe ernstig de aanleiding ook is, het bericht geeft wel aan dat Apple na ‘iPod’ met ‘iPhone’ opnieuw een naam in handen heeft die bijgeschreven kan worden in het lijstje soortnamen. Nu maar hopen dat de Arabische lente er ook een stukje sneller door dichterbij komt, illegaal of niet.

Reageer op artikel:
Syrië: “no iPhone for you!”
Sluiten