Psychiater: “Siri gevaarlijk voor kinderen”

38 reacties

Toen rond het begin van de negentiende eeuw de eerste stoomtrein vertrok in Engeland, waren er mensen die voorspelden dat het menselijk lichaam niet opgewassen was tegen de snelheid van het stalen monster. Zestig jaar geleden waren er deskundigen die dachten dat het stripverhaal schadelijk was voor de menselijke intelligentie.

Siri, de slimme spraakassistent op de iPhone 4S, lijkt nu eenzelfde lot beschoren. Dr Albow, een Amerikaanse psychiater die de aandacht van het niet sensatieschuwe FOX News heeft weten te vangen, beweert dat Siri psychologisch net zo gevaarlijk is voor kinderen als gewelddadige videospelletjes en wiet.

Nu zijn deskundigen het nog steeds niet eens over die laatste twee. Waarom is Dr. Alblow dan zo zeker over het gevaar van Siri? Hij is van mening we dommer worden door tegen imitatiepersonen als Siri aan te praten. Ook is hij bang dat wanneer we wennen aan de  communicatie met een niet echt persoon, we op dezelfde manier met elkaar zullen gaan communiceren.

Alblow laat de wetenschappelijke onderbouwing voor z’n bewering achterwege, waardoor het overkomt als iemand die graag in de spotlight staat om z’n angst voor technologische ontwikkeling te etaleren. Net als sommige deskundigen deden na de uitvinding van de trein, de auto, telefoon, radio, televisie en de computer.

Welke uitvinding zal er na Siri aan de beurt komen voor een deskundig oordeel?

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Welloe

  Ook is hij bang dat wanneer we wennen aan de communicatie met een niet echt persoon, we op dezelfde manier met elkaar zullen gaan communiceren.

  Hier zie ik zelf het enige wat nog een beetje aannemelijk zou kunnen zijn. Verder komt dit op me over als klinkklare onzin.

 • Profielfoto
  Mausy

  Dr. Albow kent Star Trek vast niet. Wie wel eens een aflevering daarvan heeft gezien, weet dat mensen in de toekomst voortdurend tegen computers lopen te praten EN dat de intelligentie van die mensen niet onderdoet voor de onze.
  .

 • Profielfoto
  Sven Dion

  Android 5.0 :crazy:

 • Profielfoto
  Toetsenbord

  Ik vind het wel grappig hoe verdedigend dit is geschreven.

 • Profielfoto
  Dustin24

  Ach, neem het met een korreltje zout, als we zo gaan kijken is er wel meer gevaarlijk voor kinderen.

 • Profielfoto
  Dennis002

  Fox news… deze dokter Alblow hoeft niets meer te vrezen, hij heeft de bodem al bereikt…

 • Profielfoto
  kerelvent

  Dan ben ik ik m’n vrije tijd gevaarlijk bezig zeg! Dan lees ik stoned comics of speel ik videogames, om Siri ondertussen op te dragen een timer te zetten zodat ik niet te laat de trein in stap.
  Help me! Laat een republikein me redden. In naam van de wetenschap die door Fox als niet ongemakkelijk of hinderlijk en daarom onwaar wordt beschouwd, ik word dommer met de seconde!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Je kan heel lullig hierover doen, maar het feit dat mensen, als het internet uitvalt, niks meer weten is natuurlijk geen vreemde gedachte. Kennis tot je nemen en kennis opzoeken zijn wel twee verschillende dingen. Of het slecht voor je is, zoals wiet, is overdreven, maar het zijn niet echt dingen die je intelligentie bevorderen.

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik dingen als ‘Remember me when it’s my Dad’s birthday’ kwalijke dingen vind. Hoe betrokken ben je bij iemand als een computer je vertelt wanneer iemand (helemaal je vader) jarig is? Dat geldt ook voor Facebook-felicitaties. Een kwalijke zaak dat mensen zo self-involved zijn dat ze vergeten dat hun vader of moeder jarig zijn…..
  En dat bevordert Siri wel, denk ik.

  Niet dat het ook zijn handige aspecten heeft;).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben het helemaal met je eens Maverick, maar dat zal wel komen omdat ik van de ‘oude stempel’ ben en vroeger op school moest laten zien hoe ik aan een antwoord kwam i.p.v. een rekenmachientje binnen smokkelen.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Dat moet ik ook nog doen hoor Hendrik.

 • Profielfoto
  Ree

  Wat niet vermeld is in het artikel is dat Alblow ook bang is om aangevallen te worden door vampiers en hij derhalve niet in het donker op straat gaat.
  Ook cruises zijn niet aan dhr. Alblow besteed, hij is bang om van de aarde te vallen. Want iedereen weet dat de aarde rond is… als een pannenkoek…
  .
  Wat een ongelofelijk angstig persoon is die Alblow. Hij zal erg slecht slapen denk ik zo.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Juist wel fijn als niks het doet, dan weet je weer hoe weinig je eigenlijk hoeft te weten :yum:

 • Profielfoto
  pim939

  Wat is er volgens deskundigen niet gevaarlijk voor kinderen???

 • Profielfoto
  Domtoren

  Zoals de Amerikanen zeggen: “Stierenstront!”

 • Profielfoto
  KnotNuts

  Dit verhaal is duidelijk geschreven door iemand die zwaar beïnvloed is door sponge Bob square pants. Niet erg, zolang je je Muppet propaganda maar voor je houdt.;-)

 • Profielfoto
  Sander

  “Het spotlicht”

  niet “de spotlight”

 • Profielfoto
  JTD

  Toch ben ik wel van mening dat het praten tegen of via een computer dingen met een mens doen die niet bevorderlijk zijn voor de persoonlijke omgang.
  Via een computer met elkaar communiceren is makkelijker en heeft minder drempels dan face to face. Men is eerder geneigd om ‘hardere’ dingen te zeggen of gewoon ronduit te liegen in bijvoorbeeld een chat. Dit kan wel eens in het dagelijks leven voor problemen zorgen, omdat men zich niet meer bewust is van de normale omgangsvormen.
  .
  Of dit voor SIRI ook geld weet ik zo net nog niet. Dat is toch meer commando’s geven dan communiceren? (ken SIRI niet)

 • Profielfoto
  youp.c

  “… net zo gevaarlijk als gewelddadige videospelketjes…” waarvan uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat niet gevaarlijk is

 • Profielfoto
  Osjcag

  “Hij is van mening **dat** we dommer worden door …”;)

 • Profielfoto
  mroffbeat

  Dat een kind met een iphone van 600 euro rondloopt, das gevaarlijk…
  “kijk pa, siri praat ook onderwater”

 • Profielfoto
  DNibbeling

  En voor alle ouders die hun iPhone wel aan hun kinderen toevertrouwen: Siri is uitschakelaar! Dus hoezo niet kindveilig, dat heb je als ouder toch echt zelf in de hand…

 • Profielfoto
  JTD

  @DNibbeling:
  Je bent nog geen ouder, denk ik?
  Als ouder zijnde heb je niet alles in de hand. Je bent er niet altijd bij. Er zijn zelfs situaties denkbaar dat je kind in huis iets doet waar je als ouder geen weet van hebt.
  Ook een kind heeft recht op zijn of haar privacy.

 • Profielfoto
  friesappeltje

  Hoe iemand communiceert met anderen wordt, denk ik, niet bepaald door één technologisch hoogstandje maar door diverse faktoren.

 • Profielfoto
  JTD

  @ypup.c:
  Het ligt er maar helemaal aan welk onderzoek je gelezen hebt of in welk straatje je wilt denken.
  http://www.molblog.nl/bericht/VU-onderzoek-gewelddadige-videogames-versterken-agressief-gedrag/

  of

  http://www.gamenmetkinderen.nl/geweld-games-kinderen/

 • Profielfoto
  macoky

  Siri is gewoon een stap verder in de telefoonevolutie. Door ons het gebruik te vermakelijken is er weer ruimte voor iets nieuws en brengt ons weer to the next level. Mijn moeder vond het maar raar dat we op school op een gegeven moment een rekenmachine mochten gebruiken. Ik legde haar haar uit dat we anders de wiskundige problemen niet in een dag konden oplossen. De dames aan de Aldi kassa moesten vroeger ook alle artikel codes uit hun hoofd weten, nu hebben ze wellicht minder stres en wat meer aandacht voor de klant sinds de scan kassa. Niet te feiten zijn meer belangrijk maar de verbanden van de feiten. @Maverick9898 dus het is niet erg dat je de verjaardag van je vader niet onthoud maar veel belangrijke is dat je weet welke banden je met je vader hebt en hoe je dat invulling wilt geven. “Geven om” betekend niet het het onthouden van een datum maar hoe je invulling geeft aan een relatie. Wat heb je eraan dat je aan de verjaardag denkt maar er niets mee doet. Siri en ander spraak technologieën hebben de toekomst maken het leven makkelijker en geeft zo ruimte aan nieuwe uitdagingen en wat is er mis met ontspannend praten met je telefoon. Dat doe je toch met huisdieren en knuffels ook ?

 • Profielfoto
  JTD

  Goed verhaal macoky, ben het niet met alles eens.
  Ik ben benieuwd wat over 60 jaar als oorzaak wordt aangegeven als alle pubers van nu dan ineens en masse lijden aan geheugen verlies/dementie etc.
  Je brein trainen of in elk geval er mee bezig zijn is erg belangrijk. Het onthouden van een datum is daar een onderdeel van. Het wordt je tegenwoordig wel erg makkelijk gemaakt om dingen te vergeten: TomTom, Facebook, computer agendafunctie etc.
  Maar ik geloof niet dat bovenstaand stukje daar over ging.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  dus het is niet erg dat je de verjaardag van je vader niet onthoud maar veel belangrijke is dat je weet welke banden je met je vader hebt en hoe je dat invulling wilt geven. “Geven om” betekend niet het het onthouden van een datum maar hoe je invulling geeft aan een relatie. Wat heb je eraan dat je aan de verjaardag denkt maar er niets mee doet. Siri en ander spraak technologieën hebben de toekomst maken het leven makkelijker en geeft zo ruimte aan nieuwe uitdagingen en wat is er mis met ontspannend praten met je telefoon. Dat doe je toch met huisdieren en knuffels ook ?

  Maar dat is nu net het probleem. Het gaat niet om de datum, maar als jij invulling geeft aan een relatie, vergeet je toch de datum niet?

  Ook al maakt Siri het leven makkelijker, betekent dat niet ook altijd beter.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Goed verhaal macoky, ben het niet met alles eens.
  Ik ben benieuwd wat over 60 jaar als oorzaak wordt aangegeven als alle pubers van nu dan ineens en masse lijden aan geheugen verlies/dementie etc.
  Je brein trainen of in elk geval er mee bezig zijn is erg belangrijk. Het onthouden van een datum is daar een onderdeel van. Het wordt je tegenwoordig wel erg makkelijk gemaakt om dingen te vergeten: TomTom, Facebook, computer agendafunctie etc.
  Maar ik geloof niet dat bovenstaand stukje daar over ging.

  Maar het is wel een onderdeel van de toenemende mogelijkheden om apparaten dingen voor ons te laten doen.
  Het is inderdaad belangrijk dat een mens in zijn leven zijn brein ook echt gebruikt. In tegenstelling tot de controverse rond gewelddadige spelletjes is aangetoond dat dementie sneller op kan treden bij mensen die geestelijk niet zo actief zijn geweest. Vroeger betekende dat o.a dat je geen hobby’s beoefende en/of jaren lang geestdodend(!) werk verricht hebt.
  Zelfs ik weet sinds dat ik een mobiele telefoon heb alleen mijn eigen nummer uit mijn hoofd maar daarvoor ook enkele van mijn familie.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat moet ik ook nog doen hoor Hendrik.

  Ja dat zal best, maar het verschil met vroeger en nu is dat als je eenmaal bewezen had dat je wist hoe het met de hand uitgerekend moest worden (en dat dus niet meer altijd hoefde aan te tonen) ik dat vroeger moest blijven doen (en dus mijn hersenen moest blijven gebruiken) terwijl men nu het antwoord kan laten uitrekenen zonder er bij na te denken.

 • Profielfoto
  youp.c

  @jtd Nou ook in ‘jouw’ onderzoeken is er geen duidelijk bewijs en veel als en maar

  In haar onderzoek toont zij aan dat vooral laagopgeleide jongens die de voorkeur geven aan het spelen met gewelddadige helden en zich graag in het echte leven ook zo willen gedragen, zich aanzienlijk agressiever gedroegen na het spelen van videogames.

 • Profielfoto
  JTD

  @youp.c
  daarom gaf ik ook twee linkjes van beide kampen om te laten zien dat men er nog niet uit is. Het is niet geheel gebaseerd op de volledige werkelijkheid als je zonder meer zegt dat het ‘uit onderzoek is gebleken dat gewelddadige games niet aan zetten tot agressief gedrag in het dagelijkse leven’ . Evenals het tegenovergestelde beweren.

 • Profielfoto
  Jan van der Meulen

  Ik denk dat Dr Alblow/ALL-BLOW?/’ik-als-dr, blow-all-the-time’ ernstig in zijn/haar kruis getast is door deze Fox-News-bewering. Ik denk dat Dr Alblow zijn handel ziet verschrompelen, daar hij 1-dimensionaal in eigen richting denkt, en denkt: als GRATIS SIRI mij concurrentie aandoet, ben ik DUS tegen SIRI.

  Dr Alblow is de zoveelste Oprah Winfrey die het opneemt voor mensen die niet nadenken en daar, als Dr Alblow, eigen gewin uit hopen te putten (bedenk: Oprah heeft toch het volgende uitgevonden: hoe word ik miljardair met receptjes zonder ze uit te schrijven….).

  Dr Alblow dienen we snel te vergeten. (en Oprah ook uiteraard).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Siri is ver van volmaakt…:) en nog lang niet te vergelijken met een echte persoon. Zoals een stoomtrein ooit alleen een snellere manier van reizen werd dan de paard en wagen en de trekschuit, zo kan Siri (mits in onze eigen taal) helpen bij uitvoeren van informatie zoeken en verwerken als we even onze handen even niet willen of kunnen gebruiken. Niets meer niets minder.
  Isnt it nice to have a computer that talks to you….?! Dat zei mijn 20th anniversary Mac in 1996 al tegen me!

 • Profielfoto
  macoky

  wat ik wil zeggen is dat we ons heersen blijven gebruiken maar dan voor iets anders dan het onthouden van een datum. Wetenschappers zijn toch ook niet dommer geworden omdat computers een groot deel van hun werk doen. We gaan onze hersenen anders gebruiken.

 • Profielfoto
  Erwal

  Erg lezenswaardig: “The Shallows, What the Internet Is Doing to Our Brains”
  by Nicholas Carr. OP fit moment hot onder management denkers…

 • Profielfoto
  Timvanes1

  Alsof onze kinderen een iPhone 4s hebben ? Veels te duur voor hun !

 • Profielfoto
  HebVaart

  Tot zo ongeveer hun twaalfde levensjaar zijn kinderen hyper ontvankelijk voor taal, zo onthouden en kopiëren zo’n beetje alles wat ze horen. In deze periode hebben ze alleen nog niet het vermogen ontwikkeld om te onderscheiden wat echt en onecht is: alles is echt. Denk hierbij b.v. aan Sinterklaas.

  Het is niet ondenkbaar dat we over een aantal jaren wellicht hele conversaties met onze telefoon en/of ander digitaal medium voeren, zonder een homo sapiens aan de lijn te hebben.

  De vraag welke invloed pratende apparaten op het kinderbrein zullen hebben, lijkt mij vanuit dat perspectief: relevant, interessant en wanneer je om je kind geeft ook noodzakelijk.

  De vooropgestelde kwalificatie “gevaarlijk”, kan zijn, maar het is nog niet onderzocht en daarmee wat bang en wellicht wat sensatiebelust. Aan de andere kant, stel voor dat het zo is.

  Het op voorhand kwalificeren als “ongevaarlijk” is eveneens zonder het te hebben onderzocht, zonder steekhoudende argumenten even tendentieus oftewel: dom. Met het afsluitende zinnetje “Welke uitvinding zal er na Siri aan de beurt komen voor een deskundig oordeel” maak je jezelf nu redelijk belachelijk.

  Iets meer journalistieke objectiviteit i.p.v. deze Stalinistische propaganda is wenselijk en behoudt ook de informatieve waarde van de site. Lees: meer kliks, meer inkomsten.

  Cheers,

  Overigens beleef ik zelf heel veel plezier aan Siri

 • Profielfoto
  Ditroboy

  Die dr. Albow moet z’n muil houden. Wat een gezaag tegenwoordig! Straks zeggen ze nog dat als je siri gebruikt, je iphone gaat ontploffen! Wat een nutteloze vent!