Na iPhone en iPad ook retina Mac’s?

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

De iPhone 4 en 4S hebben het, de iPad zometeen waarschijnlijk ook: een retina beeldscherm. Retina is een techniek waarbij een dermate hoge pixeldichtheid in een scherm zit, dat individuele pixels bijna niet meer zichtbaar zijn en het beeld eerder op drukwerk dan op eentjes en nullen lijkt.

DigiTimes beweert nu dat Apple van plan is om dit soort schermen volgend jaar in MacBook Pro’s te bouwen. Het zou gaan om schermen met een resolutie van 2880×1800. Dat Apple dit soort schermen zou gaan gebruiken komt niet geheel als een verrassing. Bij de uitkomst van Mac OS X Lion was al bekend dat er een zogenaamde HiDPI-modus in het systeem verstopt zat. Het systeem wordt hiermee uit veel meer pixels opgebouwd, wat resulteert in een scherper beeld. Ook bleken de bureaubladafbeeldingen al een resolutie van 3200×2000 te hebben.

Retina-modus in Mac OS X Lion (via ArsTechnica)

Voor al die extra pixels is natuurlijk ook meer rekenkracht nodig. Verwacht wordt dat de nieuwe MacBook Pro’s daarvoor Intel’s nieuwste Ivy Bridge-processors gaan gebruiken. Deze komen in de loop van volgend jaar op de markt en ondersteunen resoluties tot 4096×4096, oftewel, meer dan de mythische 4K resolutie waarin speelfilms geschoten worden (waarna ze teruggeschaald worden tot 2K voor vertoning in de bioscoop). We weten dus ook al meteen wat er ná die retina-MacBook Pro komt… als die komt natuurlijk.

vergelijking tussen 720p, 1080p, 2K en 4K-resoluties

 

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  PH-SKY

  Worden HD films dan niet minder scherp als je ze op zo’n hoge resolutie scherm kijkt?

 • Profielfoto
  Kobus_Post

  Als die er komt, dan haal ik er meteen eentje. Vind het iPhone scherm geweldig en als je dab achter je MacBook Pro gaat zitten dan lijkt het net een stap achteruit

 • Profielfoto
  laurenske

  Goh….een Retina Apple TV? Daarvoor moet je wel heel wat a5 chipjes voor gebruiken hoor! (Maar ik zeg in ieder geval niet nee)

 • Profielfoto
  ---

  Een nog hogere resolutie? Waarom? Lijkt me niet fijn.

 • Profielfoto
  wwgnr

  @PH-SKY: als je ze fullscreen kijkt en de films zijn 1080p wel. Een beetje hetzelfde als uitzendiggemist kijken op je mac, die heeft ook nog de oude tv resolutie en is alleen scherp als je het in een klein venstertje kijkt.

 • Profielfoto
  iDavid

  De pixeldichtheid neemt gewoon enorm toe. Betekend gewoon dat er meer pixels worden gebruikt op 1 vierkante centimeter… Dus bijvoorbeeld het icoontje van Chrome is even groot met meer pixels…Dus meer details.

  Wat je vaak ziet met high-res schermen in andere laptops, is dat alles dan juist veel kleiner wordt… Dat heb je dan niet met dat retina-scherm.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  meer dan de mythische 4K resolutie waarin speelfilms geschoten worden (waarna ze teruggeschaald worden tot 2K voor vertoning in de bioscoop)

  4K mythisch? Uhmm nee daar is niks mythisch aan hoor, alle films die in de Utopolis Bioscoop in Almere al digitaal geprojecteerd worden zijn in full 4k, 3D films zijn echter 2x een 2K afbeelding, 1 voor elk oog. Maar helaas worden nog niet alle films digitaal aangeleverd bij onze bioscoop. Daarnaast is het zo dat slechts 4 van de 8 zalen momenteel voorzien zijn van een digitale projector, de andere vier moeten het slechts stellen met een ouderwetse filmprojector en een FULL-HD beamer voor overige activiteiten…. Voor de techies onder ons, de digitale projectors zijn, als ik het goed hebt, van het merk Barco, type DP4K-23B (voor schermen tot een wijdte van 23 meter. De schermen in Almere zijn in alle zalen even groot. ruim 21 bij 9 meter, alle zalen voldoen aan de hoogste THX eisen op gebied van beeld en geluid)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Van mij hoeft het niet, de schermen nu vind ik al mooi genoeg. Trouwens, in de eerste zin van dit bericht staat dat de ipad een retinadisplay krijgt. Dat is niet zeker, maar iPod Touch staat er niet eens bij? Beetje raar vind ik.

 • Profielfoto
  iDavid

  En nee, 1080 wordt niet onscherper…

  het zelfde met een 22″ computer scherm van 1080P en een mega grote TV met óók 1080P.. bij het computer scherm kan je veel dichter bij kijken terwijl je bij de TV veel meer afstand moet nemen omdat je anders pixels kan tellen.

  Met de retina heb je dus meer pixels op elkaar gepropt dus hoef je niet meer afstand te nemen. Hooguit wordt de film kleiner weergegeven. Of geupscaled zodat je een groter plaatje krijgt waarbij je dus wél weer iets naar achter moet.

  Kijk, dit is een voorbeeld van een retina scherm met 8K.

  http://www.youtube.com/watch?v=9U7e_quvkPQ

  (let vooral op 0:41 en wel in 1080 kijken!:p )

 • Profielfoto
  eiko

  4096×4096 is niet meer dan 4K, maar is 4K

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @eiko 4096×2304 is 4K, 4096×4096 is meer dan 4K.:-)

 • Profielfoto
  Dustin24

  Ik zeg: doen!

 • Profielfoto
  rdesign

  Pff, mijn MBP krijgt het al benauwd als ik mijn Dell-monitor er op aansluit. (2560×1440 + 1680×1050)

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik vind ’t niet meer dan een logische evolutie.. Uiteindelijk krijgen alle, zelfs de meest grote schermen (iMacs, TV’s), ook gewoon een retina (300+ dpi) resolutie. En waarom niet? Processor en grafische kracht is er uiteindelijk meer dan klaar voor, en dan hoeft die ontwikkeling ook nooit meer verder te gaan (waarom zou je als je het toch niet meer kunt zien).
  .
  Resolutie over de tijd:
  .
  Macintosh: 512×342 (72dpi)
  iMac G3: 1024×768
  iMac G5: 1440×900
  Huidige iMac: 2560×1440 (108dpi)
  MBA 11″ 1366×768 (135dpi)
  iPhone/iPod Touch 640×960 (326dpi)
  .
  .
  .
  Alles retina (zolang de schermen ook maar niet groter blijven groeien, lijkt me logisch)
  _____

  Een nog hogere resolutie? Waarom? Lijkt me niet fijn.

  Er veranderd niks aan het beeld dat je ziet hoor, ’t is alleen wat scherper..

  Van mij hoeft het niet, de schermen nu vind ik al mooi genoeg. Trouwens, in de eerste zin van dit bericht staat dat de ipad een retinadisplay krijgt. Dat is niet zeker, maar iPod Touch staat er niet eens bij? Beetje raar vind ik.

  De iPod Touch heeft inderdaad ook al lang een retina scherm. De iPad en welk ander apparaat met scherm dan ook zal ooit een retina scherm krijgen, zal bij de ene wat langer duren dan de ander (is vooral een formaat en prijs issue), maar over tientallen jaren maakt dat niks meer uit, wordt gewoon standaard.

  De pixeldichtheid neemt gewoon enorm toe. Betekend gewoon dat er meer pixels worden gebruikt op 1 vierkante centimeter… Dus bijvoorbeeld het icoontje van Chrome is even groot met meer pixels…Dus meer details.

  Wat je vaak ziet met high-res schermen in andere laptops, is dat alles dan juist veel kleiner wordt… Dat heb je dan niet met dat retina-scherm.

  Juist, dat realiseert niet iedereen zich volgens mij..

 • Profielfoto
  Afroholic

  Pffff, gaat zo snel allemaal de laatste tijd.
  Gelijk maar een potje maken om te sparen voor deze Retina MBP……:lol:

 • Profielfoto
  ruben

  Lijkt mij toekomstmuziek

 • Profielfoto
  Osjcag

  Ik vraag me af of pixelverdubbeling wel echt nodig is. De MacBook Pro’s zijn nu tot 128 dpi. Als je van een afstandje (zo’n 30 cm) is het lastig om de pixels te tellen. Natuurlijk wordt alles veel scherper met 256 dpi, maar zou bijv 192 niet al lang genoeg zijn?

 • Profielfoto
  Twijfelaar

  Moet ik nu weer de aanschaf van de Mac Book Pro uitstellen?!!:nerd:

 • Profielfoto
  splatman

  Kan niet wachten :)!

 • Profielfoto
  jaapmens

  ik gebruik gewoon nog een mooi oud 21 inch cinema display bij de mac mini. dan blijft ie in ieder geval een beetje stil.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik heb een macbook pro 17inch, en ik zie al helemaal geen pixels…..

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik ben benieuwd hoeveel performance er ingeleverd gaat worden voor een scherper beeld. Veel meer werkruimte levert het niet op aangezien zaken dan te klein worden. Bij de iPhone, iPod touch en iPad is retina begrijpbaar. Beide categorieën producten houdt je dichtbij je gezicht. Laptops en desktops, om maar niet over TV te spreken staan veel verder weg. Tenzij je contant met je neus tegen het scherm van je laptop, desktop of TV staat.. ’t is mooi dat het kan.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Deze instellingen zitten ook al in Snow Leopard. Apple is natuurlijk, net als de andere OS fabrikanten, bezig om te proberen om de graphics schaalbaar te maken omdat het er al jaren aan zit te komen dat de resolutie van de schermen omhoog gaat. Daar zijn echter behoorlijke aanpassingen voor nodig in het OS en de applicaties.

 • Profielfoto
  mkehv

  Leuk dat iedereen films op z’n pc wil kijken. Alleen daarom zitten we met die rotte full-hd tv formaat opgescheept. Full-HD TV formaat. Niet bedoeld dus voor PC. Met al die streaming mogelijkheden kijk een filmpje lekker op je tv en laat de pc schermen weer profiteren van vooruitgangen van techniek.
  Iemand al met de 27″ iMac gewerkt? Voor foto’s bewerken, programmeren, internetten dat kan allemaal mooi op 1 scherm. Dat full-HD tv formaat wil je meerdere dingen gelijktijdig open moet je meteen twee schermen aanschaffen. Voor mij dus meer pixels per inch.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Dus iedereen zit straks met kromme rug naar z’n scherm te kijken?! Plaatjes bijv. in website’s zijn daar helemaal niet op ingesteld en moeten OF heel klein weergegeven worden waardoor alles uit z’n voegen raakt, OF weer vergroot worden waardoor het ratina effect geen meerwaarde meer heeft…

  Succes

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het een logische stap en een goede manier van Apple om voor te blijven op de concurrentie, die dit waarschijnlijk nog lang niet gaat redden.
  Ik verwacht overigens niet dat deze beeldrevolutie in scherpte snel zal plaatsvinden. Ze doen natuurlijk nooit alles tegelijk Dat is marketing-technisch niet slim. In maart 2012 eerst de iPad 3 met retina screen. Misschien in najaar de MacBooks Pro en dan hooguit pas in 2013 de iMacs, want dat is een groot stuk scherm hoor om vol te stoppen met pixels.
  Het zal wel veel meer kijkplezier geven. Ik heb net iPhone 4S na de iPhone 3Gs en geniet elke dag weer van et retina screen. Enorme scherpte, rustiger voor je ogen. Daardoor minder vermoeidheid bij het werken ermee. Maar: eerst maar ’s de iPad!

 • Profielfoto
  rdesign

  @chatsmit Hoezo dat dan? Het beeld wordt alleen scherper, niet kleiner. En met HTML5 en CSS3 kunnen webdesigners met ‘vectoren’ werken, dus ook dat zou niet echt problemen moeten opleveren..?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Volgens mij snapt chatsmit het niet helemaal.. ’t beeld van de iPhone 4/4S geeft toch gewoon hetzelfde beeld weer als die van de iPhone 2G/3G/3GS? Toch heeft die 4x zo veel pixels (en is dus scherper). En afbeeldingen op sites worden inderdaad kleiner als je het aantal pixels gelijk houd, maar als je ze vergroot (naar huidig formaat) houd je gewoon de huidige kwaliteit over (alleen geeft dan bijvoorbeeld 4 pixels 1 pixel van de afbeelding weer), om dan gebruik te maken van retina is het zaak om met scherpere afbeeldingen te komen.