Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 december 2011

Na iPhone en iPad ook retina Mac’s?

De iPhone 4 en 4S hebben het, de iPad zometeen waarschijnlijk ook: een retina beeldscherm. Retina is een techniek waarbij een dermate hoge pixeldichtheid in een scherm zit, dat individuele pixels bijna niet meer zichtbaar zijn en het beeld eerder op drukwerk dan op eentjes en nullen lijkt.

DigiTimes beweert nu dat Apple van plan is om dit soort schermen volgend jaar in MacBook Pro’s te bouwen. Het zou gaan om schermen met een resolutie van 2880×1800. Dat Apple dit soort schermen zou gaan gebruiken komt niet geheel als een verrassing. Bij de uitkomst van Mac OS X Lion was al bekend dat er een zogenaamde HiDPI-modus in het systeem verstopt zat. Het systeem wordt hiermee uit veel meer pixels opgebouwd, wat resulteert in een scherper beeld. Ook bleken de bureaubladafbeeldingen al een resolutie van 3200×2000 te hebben.

Retina-modus in Mac OS X Lion (via ArsTechnica)

Voor al die extra pixels is natuurlijk ook meer rekenkracht nodig. Verwacht wordt dat de nieuwe MacBook Pro’s daarvoor Intel’s nieuwste Ivy Bridge-processors gaan gebruiken. Deze komen in de loop van volgend jaar op de markt en ondersteunen resoluties tot 4096×4096, oftewel, meer dan de mythische 4K resolutie waarin speelfilms geschoten worden (waarna ze teruggeschaald worden tot 2K voor vertoning in de bioscoop). We weten dus ook al meteen wat er ná die retina-MacBook Pro komt… als die komt natuurlijk.

vergelijking tussen 720p, 1080p, 2K en 4K-resoluties

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na iPhone en iPad ook retina Mac’s?
Sluiten