Mac OS X beta hint naar nieuwe Mac Pro

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

Na eerdere sombere voorspellingen over de toekomstperspectieven van de Mac Pro komt  Netkas met potentieel goed nieuws. Volgens de site zijn er bewijzen gevonden voor een nieuw model Mac Pro in een recent uitgebrachte beta-versie van Mac OS X 10.7.3.

Het gaat allemaal om verwijzingen naar ‘Tahiti’, de codenaam voor een nieuwe reeks grafische kaarten van AMD die begin volgend jaar op de markt moeten komen. Aangezien de Mac Pro de enige Mac is waar dergelijke losse grafische kaarten in geplaatst kunnen worden, is de ondersteuning van deze nieuwe AMD kaarten in Mac OS X specifiek voor de Mac Pro bedoeld.

Nu betekent de ondersteuning van een nieuwe grafische kaart niet automatisch dat er een nieuw Mac-model uit komt. Apple kan immers ook ondersteuning voor de nieuwe AMD kaarten in bestaande Mac Pro’s in OS X gestopt hebben. Volgens MacRumors is dat echter niet waarschijnlijk en zou Apple, afgaand op ervaring uit het verleden, in dat geval pas na uitkomst van de nieuwe kaarten aan ondersteuning voor Mac OS X gaan werken.

Daarmee zou de vondst in de beta van Mac OS X 10.7.3 dus kunnen duiden op een aanstaande vernieuwing van de Mac Pro met een nieuwe generatie grafische kaarten van AMD. Verwacht wordt dat dit model in januari of februari op de markt komt. Dat is immers de geplande uitroldatum voor de nieuwe AMD grafische kaarten én voor een nieuwe reeks Intel Xeon processors die prima zouden passen in een nieuwe versie van Apple’s ‘fastest Mac ever’.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  TomF2006

  Misschien dat ik de enige ben die me hieraan ergert, maar ik heb de laatste tijd het idee dat de artikelen die hier geplaatst worden bijna één op één worden gekopieerd van andere blogs. Zoals bijv. deze: Mac OS X 10.7.3 Beta Drivers Hint At New Mac Pros

 • Profielfoto
  w1mster

  Wellicht – maar niet iedereen heeft tijd en/of zin om al die blogs na te lopen en/of is de Engelse taal even goed machtig. Dus is het fijn dat OMT er aandacht aan besteedt.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Als schrijver van het artikel moet ik daar ff op reageren Tom. Dat gebeurt natuurlijk absoluut niet. Het feit dat het zelfde onderwerp en de zelfde bronnen worden aangehaald is wat anders dan overschrijven. Het artikel dat je aanhaalt had ik nog niet gelezen en nu ik dat wel gedaan heb zie ik niet hoe je tot de conclusie komt dat het bovenstaande overgeschreven is. Zowel de opbouw, verwoording en indeling is anders. Kan je je bevinding nader verklaren?

 • Profielfoto
  TomF2006

  Excuus Koen, ik was iets te voorbarig met plaatsen van de link en het artikel. Ik kan je zo snel geen ‘goed’ voorbeeld geven wanneer ik het idee had dat een artikel slechts vertaald was en hier was geplaatst, maar ik heb ze een aantal maal voorbij zien komen. Ik zag namelijk dat de titel één op één ‘gekopieerd’ was en ging van het ergste uit. Ik wou alleen aanduiden dat ik het idee heb dat OMT af en toe wat achter de feiten aanloopt wat betreft mac nieuws.

 • Profielfoto
  computer space
   
   
   

  Of er komt eindelijk een headless iMac, tussen de mini en de pro in.

   
   
   
 • Profielfoto
  poing

  zou wel een verademing zijn een echte nieuw mac tussen al die gadget handel.

 • Profielfoto
  suspie

  @TomF2006 Op alle Mac blogs zie je uiteindelijk dezelfde nieuws items voorbij komen, maar dat zie je bij het NOS Journaal en het RTL Nieuws ook. Ik vind het vrij lomp om te zeggen dat OMT achter de feiten aanloopt qua Mac nieuws. Al het belangrijke nieuws wordt hier gemeld en de scoop van de Nederlandse Apple store hadden ze zelfs als eerste. En zo zijn er meer OMT scoops geweest die uiteindelijk door de Amerikaanse blogs zijn overgenomen.

  Ik lees OMT uiteindelijk vooral omdat dit het enige Mac blog is dat het nieuws bekijkt vanuit het oogpunt van de Nederlandse Mac gebruiker en altijd duidelijk aangeeft of bepaalde nieuwe features (iTunes Match bijvoorbeeld) ook hier bruikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik lees alleen OMT, dus al zouden ze al alles van andere sites klakkeloos hier neer planten vind ik het nog best. Dan fungeert OMT als een verzameling van al het applenieuws.

  Overigens vind ik het wel wat kort door de bocht om te vermoeden dat er een Mac Pro aankomt op grond van deze ontdekking. Misschien komt een vergelijkbare (zelfde) grafische kaart wel in de nieuwe lijn iMac. Onboard variant ofzo.

  De énige juist conclusie is dat 10.7.3 compatible zal zijn met deze grafische kaart. Niets meer en niets minder.

 • Profielfoto
  lowfi

  @ Marius

  Een onboard (mobiele) varriant heeft vaak een afwijkend model nummer.

  Ik heb lang met plezier een 2006 Mac Pro gebruikt. Inmiddels zijn mijn behoefte dusdandig veranderd dat ik geen behoefte meer heb aan zon beest van een computer. Wel ben ik benieuwd of Apple de stap durft te zetten om een keer met een nieuw (kleiner) design te komen. Inmiddels zijn alle andere computers wel met een ander jasje gekomen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dat azijngezeik onder die artikelen altijd…:sealed: Afijn, ik maak er verder maar geen woorden aan vuil, is al meer verteld.

  Tsja, blijft het toch nog twijfelachtig. De Intel Core i7-E, ook wel beter bekend als Sandy Bridge-E processors met het nieuwe 2011-socket, zouden niet misstaan in een nieuwe Mac Pro.
  Zeker niet als je een BTO met 2 x een 8-core processor en 128 GB RAM kunt bouwen.:thumbsup:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ouderwets, zo’n grote bak….!!!:grin:

 • Profielfoto
  strigoi

  Zou een dergelijke GPU ook in de 2010 Mac Pro kunnen?

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn vorige machine was een Mac Pro PPC 2x2Ghz. Een van de eerste versies van de huidige Mac Pro’s. Nu heb ik de laatste iMac 27″ 3.4Ghz. Mis in geen geval mijn oude machine, ben goedkoper af, zowel aan stroomverbruik als aan aankoop. Dus …

  Ik kan me echter wel inbeelden van sommige toepassingen zo’n bakbeest geen overbodige luxe is. Alleen heb ik het vermoeden, deels uit eigen ervaring, dat iMac’s het ‘zware’ steeds beter aankunnen.

 • Profielfoto
  FloorvN

  duidelijk lijkt me:P
  die nieuwe macpro komt er cker !:P
  Apple heeft nog ff gewacht totdat de X79 Chipset van Intel uit is, en dan brengt ze een update uit !

  net zoals de 2010 model nog een variant van de X58 heeft dacht ik..

  gelukkig sterft hij nog lang niet uit denk ik :P, dat zou hollywood ook wel erg jmmer vinden denk ik :P..

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik denk dat de Mac Pro inderdaad gaat verdwijnen. Alles wijst er op dat de ‘power user’ steeds minder belangrijk wordt voor Apple en de ‘gewone gebruiker’ (waar er veel meer van zijn) steeds belangrijker. Kijk maar naar de ontwikkelingen die zowel het OS (Lion) als overige software (FCPX anyone?) ondergaan. Het begint steeds meer op een OS voor dummies te lijken en bepaalde software missen ineens veel features. Vergelijk maar eens het huidige Adobe Acrobat X ‘pro’ met de vorige versies. Het lijkt plotseling op TextEdit van Apple terwijl het voorheen qua menu opties op Photoshop leek.
  Dat past niet bij een Mac Pro.

 • Profielfoto
  silvercircle

  Als er geen nieuwe Mac Pro komt, dan vrees ik dat er ook geen nieuwe grafische kaarten komen voor deze toestellen. Dat zou ik jammer vinden omdat mijn huidige mid 2010 Mac Pro nog heel wat jaartjes verder kan. Wat uitbreiden/vernieuwen (GPU SSD drives) zou wel mogen.
  Geef toe, de huidige 58xx en 57xx zijn misschien niet zo slecht maar wat upgraden op termijn zou zeker niet slecht zijn.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik denk dat de Mac Pro inderdaad gaat verdwijnen. Alles wijst er op dat de \’power user\’ steeds minder belangrijk wordt voor Apple en de \’gewone gebruiker\’ (waar er veel meer van zijn) steeds belangrijker. Kijk maar naar de ontwikkelingen die zowel het OS (Lion) als overige software (FCPX anyone?) ondergaan. Het begint steeds meer op een OS voor dummies te lijken en bepaalde software missen ineens veel features. Vergelijk maar eens het huidige Adobe Acrobat X \’pro\’ met de vorige versies. Het lijkt plotseling op TextEdit van Apple terwijl het voorheen qua menu opties op Photoshop leek.
  Dat past niet bij een Mac Pro.

  Apple gaat zich focussen op digibeten? Op iOS is dat natuurlijk ook al, maar het voldoet ruimschoots..

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ik hoop het niet, ik hoop echt dat de Mac Pro blijft. Als ik zie wat een puinhoop het af en toe is om mijn iMac met al die losse schijven eromheen.

  – harddisk met samples
  – harddisk met filmpjes
  – harddisk met foto’s
  – harddisk met garageband en logic pro projecten

  en dat dubbel vanwege hopelijk nooit optredend schijfuitval. Dan kan je nog beter een Mac Pro hebben.

 • Profielfoto
  Di May

  @ mad Donna : Wel, dat bedoel ik nu net. Er zal een markt blijven voor de Mac Pro. Alleen vrees ik dat die alsmaar smaller wordt.