iTunes Match beschikbaar in België

Door: Jan David Hanrath - 69 reacties

In Nederland moeten we nog even geduld hebben, maar er is goed nieuws voor Belgische OMT’ers. iTunes Match, de abonneedienst waarmee je geripte muziek kunt matchen met hoge kwaliteit iTunes tracks om ze vervolgens via iCloud te syncen, is namelijk gelanceerd bij onze zuiderburen.

Het gebeurt niet vaak dat de Belgen een Apple-dienst of -product eerder hebben dan Nederland. Misschien komt het omdat Buma Stemra de laatste tijd iets anders aan het hoofd heeft?

iTunes Match kost in België € 24,99 per jaar en kent een limiet van 25.000 geripte songs. Wanneer je het abonnement opzegt blijven de hoge kwaliteit versies van tracks gewoon beschikbaar in iTunes. Wel vervalt de mogelijkheid om je muziek te syncen met je iDevices via iCloud.

Reacties

69 reacties
 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ben wel blij dat Ik mijn gekochte nummers beschikbaar zijn via de cloud. Het maakt het zo compleet en makkelijk. Maar ga geen gebruik maken van de dienst.

 • Profielfoto
  bram91

  Hoe kan het dat Nederland het nog niet heeft?

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik heb door spotify eigenlijk niks meer aan iTunes Match

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Buma Stemra is de grootste faal die nederland ooit gekend heeft.

 • Profielfoto
  essiw

  Lolwathoge kwaliteit? Was et niet 192kbps? Zelfs als et 320kbps is is dat geen hoge kwaliteit. 320kbps noem ik goede kwaliteit en 192kbps normale kwaliteit.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dat bedrag onder de tafel richting BUMA was vast niet hoog genoeg.

 • Profielfoto
  JTD

  Wat een onzin PatrickHopman.
  Als muzikant heb je heel veel aan Buma. Dat er een rotte appel inzit die een deal (waarschijnlijk nog buiten Buma om) wil sluiten wil nog niet zeggen dat de hele organisatie corrupt is. Ook een beetje flauw van OMT om dit zo te brengen.

 • Profielfoto
  iMartien

  Cool, ik wil dit! Hopelijk komt het snel naar Nederland.

  @jtd: je werkt voor de Buma?;)

 • Profielfoto
  bram91

  Komt het serieus door Buma Stemra dat iTunes Match nog niet beschikbaar is in NL?

 • Profielfoto
  THX-1138

  En dann linken naar een artikel van Powned met hun geweldige journalistiek

 • Profielfoto
  liudger

  essiw 30 minuten geleden
  Lolwathoge kwaliteit? Was et niet 192kbps? Zelfs als et 320kbps is is dat geen hoge kwaliteit. 320kbps noem ik goede kwaliteit en 192kbps normale kwaliteit.

  Het is volgens mij 256 en aac dus geen mp3. Dit is dus best wel aardig als je het vergelijkt met een mp3 van 320.
  Hier een link naar de verschillen tussen mp3 en aac.
  aac vs mp3
  mp3 is nog steeds in ontwikkeling en je hebt nu mp3 pro. aac heeft ook vele variaties.
  Dus wat nou echt beter is??
  Gelukkig heb ik er meestal geen last van en als een nummer niet goed klinkt dat kun je gewoon mailen en krijg je je geld terug en soms fixen ze het zelfs. Al kan dat even duren.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik ga het direct nemen als het in Nederland wordt ingevoerd.
  Ik kan haast niet wachten.
  ….i want new features and tools on my iPhone!

 • Profielfoto
  flappah

  @karelschapie, je Spotify opmerking snap ik op zich maar dan is iTunes Match toch een tandje goedkoper. Als ik de keus heb tussen ongelimiteerde muziek in Spotify voor 9,95 euro per maand of je eigen muzieklib op al je apparaten voor 24,95 euro per jaar, dan is de keus snel gemaakt. De laatste is toch economisch gezien veel interessanter.

 • Profielfoto
  w1mster

  Ik vind het vreemd dat het zo lang duurt (maar daarom werk ik denk ik ook niet bij een auteursrechtenorganisatie of andere belanghebbenden), want je kan alle muziek inmiddels ongelimiteerd door sturen naar anderen, branden, delen, en wat zo meer. Je eigen aankopen op je iPhone (iPad?) kan je al overzetten, etc., dus dat iTunes in the Cloud en iTunes Match nog niet rond zijn, vind ik vreemd. Maar ik denk dat ik iets heel belangrijks over het hoofd zie;)

 • Profielfoto
  Afroman

  @Flappah

  Spotify heeft 9 miljoen tracks. Dat is echt wel een hoop meer dan iTunes. En het delen van muziek en het luisteren van muziek gaat zoveel beter dan bij iTunes match.

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Maak dat mee, iets dat er eerder in België is dan in Nederland ;d. Sabam laat nogal veel toe de laatste tijd ;d.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @afroman
  Spotify en iTunes Match zijn helemaal niet te vergelijken.

  Spotity is een sociale streaming muziekservice. De nummers zijn nooit van jou en als een label besluit terug te stappen (wat ze bij bosjes doen overigens), dan is de muziek weer weg.

  iTunes Match is een broer van iCloud: alle muziek die je op je Mac of PC hebt staan, kun je ook waar je maar bent op je iPhone zetten. Praktisch gezien is het geen streamingservice, al kun je wel nummers luisteren terwijl ze bufferen.

  Ik zit persoonlijk enorm te springen om Match te kunnen hebben. Ik vind het fijn om muziek te bezitten.

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Ik had vanochtend een update van iTunes. Daar stond bij de omschrijving dat vanaf nu iTunes Match beschikbaar is. Dus update geïnstalleerd, maar nu kan ik nergens iTunes Match ontdekken….

 • Profielfoto
  rGz

  Ik vermoed dat het niet al te lang meer gaat duren voordat wij Nederlanders de functie ook mogen verwelkomen..

 • Profielfoto
  Zakske

  Spotify heeft 9 miljoen tracks. Dat is echt wel een hoop meer dan iTunes.

  Lijkt me niet, aangezien de iTunes Store meer dan 20 miljoen nummers bevat.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  :lol:

  Grappig hoe iedereen hier de argumenten van de vorige poster afbrandt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat een onzin PatrickHopman.
  Als muzikant heb je heel veel aan Buma. Dat er een rotte appel inzit die een deal (waarschijnlijk nog buiten Buma om) wil sluiten wil nog niet zeggen dat de hele organisatie corrupt is. Ook een beetje flauw van OMT om dit zo te brengen.

  En dat vind ik weer grote onzin. Buma en Stemra zou één organisatie moeten zijn, nu is het één grote puinzooi. Ik ben bijvoorbeeld al 3 jaar met gezeik bezig met deze twee eikelorganisaties om muziek in mijn bedrijf te draaien. Krijg steeds een factuur van dik 400 Euro die voor geen meter klopt, steeds bezwaar maken, maar communiceren ho maar. Dikke faal, die twee organisaties.

 • Profielfoto
  Pixelman

  ik vermoed dat mensen ook willen horen wat de ervaring is met de service;)
  Wel ik heb zonet een ‘abootje’ genomen (net iets minder dat een parkeerboete;) Dus ik zie niet in wat het probleem kan zijn wat de kosten betreft.

  Spotify vond ik een beetje lastig omdat ie alles op facebook dumpte. En ook veel muziek mist.

  Ik vind het anders wel aardig werken die itunes match. Voordeel is dat je blijkbaar overal je muziek hebt maar die daarom niet moet downen. Dus met een beperkte ruimte op je iphone kan je alles raadplegen en downloaden indien nodig. Wat ik wel nog niet gevonden heb is hoe je een nummer wist van je iPhone; ik bedoel hiermee terugsturen naar icloud. Dit kan handig zijn om bv ruimte vrij te maken op je iphone/ipod.
  Iemand hier al ervaring mee?

 • Profielfoto
  Highlander

  iTunes hoeft niet meer heb nu Spotify + 2x Sonos play 5 zalig :)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Hoe kan je überhaupt ‘zien’ dat iTunes Match beschikbaar is??

 • Profielfoto
  spacefreek

  Toch mooi om te zien dat de 2 opties die hier besproken worden Spotify & iTunes (match) zijn, dat was ten slotte het doel van de platenmaatschappijen, ze zullen dus tevreden meekijken.
  Is er ineens niemand meer die, zoals ik, muziek uit (gratis) bronnen download? Of zijn dat de (toekomstige) iTunes match gebruikers :sarcastic:

 • Profielfoto
  Thomasjwz

  Moet ik iTunes match activeren op mijn Apple ID die ik voor iCloud gebruik of voor het Apple ID dat ik voor mijn iTunes aankopen doe?
  Snap trouwens niet dat Apple nog steeds niet de mogelijkheid bied om meerdere accounts aan elkaar te koppelen.

 • Profielfoto
  remcovandertogt

  Voor PIxelman:
  Volgens mij moest je je nummers verwijderen van je toestel door er overheen te swipen, zoals je mail ook kunt verwijderen. Dan verdwijnt ie volgens mij van je toestel en word het nummer licht grijs dat aanduid dat het nummer niet op je toestel staat maar in de cloud.
  Tap je er dan op, dan download het nummer volgens mij weer naar je toestel;)

 • Profielfoto
  remcovandertogt

  Zie voor meer info deze YouTube video daarin word alles duidelijk uitgelegd;)

  http://www.youtube.com/watch?v=3oXFGuBQQSo&feature=youtube_gdata_player

 • Profielfoto
  leopard

  Hoe kan het dat Nederland het nog niet heeft?

  België mag nu een keertje voor de Nederlanders zijn.:lol:

 • Profielfoto
  gipsman

  Dat komt doordat wij net een nieuwe regering hebben.

 • Profielfoto
  liudger

  johannes 6 minuten geleden
  Dat komt doordat wij net een nieuwe regering hebben.

  En de prioriteiten van deze regering zijn dus iTunes Match binnenhalen?
  De crisis doet er voor belgie niet toe. Daar zijn ze zonder regering ook doorgekomen :sarcastic:

 • Profielfoto
  ottovds

  ik was spotify 1 maand gratis aan het checken. Maar blijkbaar luister ik toch te veel naar te obscure muziek. iTunes Match lijkt me dus wel wat…

 • Profielfoto
  Wankei

  Mooie liedjes duren niet lang.
  Ik krijg volgende boodschap:
  “Nieuwe abonnementen zijn momenteel niet beschikbaar.
  ITunes Match kan tijdelijk geen nieuwe abonnees accepteren. Probeer later opnieuw.”

  ’t Zal ook wel met onze nieuwe regering te maken hebben zeker..:oops:

 • Profielfoto
  Jones

  ‘K zou gewoon een beetje geduld hebben iOS 5 was de eerste dag ook een probeem maar daarnaa niet meer.
  Ik ben er in elk geval nog wel in geslaagd om mijn Belgische Match account aan te maken en momenteel heeft ie al 300 van mijn 617 obscure-niet-op-iTunes-te-vinden-muziek geupload.
  Ik zal het morgen(wanneer alles geupload zal zijn)
  eens uitgebreid testen.

 • Profielfoto
  Cube

  Bizar. Ene groot verlies als het gaat om digitale vooruitgang. Wordt dood en doodziek van al die misselijke en vooral nutteloze regeltjes an Nederland door dit soort dingen te beperken.

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Heel de dag uitgekeken naar de installatie van iTunes Match en nu kan iTunes tijdelijk geen nieuwe abonnementen accepteren. :(

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  ok, opnieuw geprobeerd en het kan hier weer wel. @Wankel off we go

 • Profielfoto
  Wankei

  Hiiiiiii Haaaaa

 • Profielfoto
  RobbyH

  Ha, eindelijk zijn ze in België eens er vlugger bij dan in Nederland. Als t op multimedia en internetdiensten aankomt is t hier precies nog the far west (spotify pas sinds vorige maand, dure internettarieven, domme downloadlimieten, nagenoeg geen concurrentie en e-shops en diensten nog in ontwikkeling).

  Soit, ik ben benieuwd. Werkt iTunes match ook op een oude iPhone 3G? Want die heeft alleen maar iOS 4.x aan boord geloof ik.
  Kan je met iTunes match ook je muziek downloaden als je niet aan een wifi netwerk hangt (egde of 3G)?

  Anders ben ik beter af met traditioneel synchen van wat liedjes op iPhone en iPad en gebruik te maken van spotify. De liedjes die ik graag hoor en niet in spotify staan kan ik dan synchen.

 • Profielfoto
  BensApple

  hier in zwitserland ook beschikbaar sinds gisteren

 • Profielfoto
  miruvin

  Is het omdat heel Europa (behalve wij) nu als en gek aan t uploaden is dat iTunes ongelofelijk traag is? Ophalen van een paar (kleine) app updates kost meer dan een half uur, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Nou ja, ’t zal wel tijdelijk zijn….

 • Profielfoto
  Steve-vp

  België, Gent
  Niet alleen is iTunes Match via iTunes beschikbaar. Ook na een update van de AppleTV kunnen we gebruik maken hiervan.

 • Profielfoto
  robminnaert

  Ik weet het nog niet hoor. Ik heb me veel te snel op Lion gestort, met Match ga ik toch nog even wachten tot de eerste klachten en oplossingen komen. Er zijn nog teveel zaken die niet duidelijk zijn: Kan ik mijn muziek matchen zonder iTunes in de cloud? Ik wil niet al mijn muziek op mijn iPhone, ik wil zelf kiezen wat ik sync en wat thuis blijft in mijn bibliotheek. Als Apple mijn muziek vervangt met hoge kwaliteit, wat gebeurt er dan met de oorspronkelijke files? Moet ik dus apple wis- en schrijfrechten geven op mijn schijf??? nogal riskant, niet? En met de kwaliteit van het mobiel netwerk hier in belgie en de povere prestaties en hoge prijzen van vaste internetinstallaties in Belgie, lijkt het mij een huzarenstukje om tss 50 en 100 Gb aan muziek zomaar even te downloaden, en dan te streamen naar mijn iPhone. Ik vind dat apple nogal vaag doet over de concrete technische aspecten van Match, dus ik betrouw het toch niet goed, zeker niet gezien de problemen die er (zijn) waren met iCloud. effe wachte!!

 • Profielfoto
  bzguy

  beperkt tot 25.000 nummers:(

  Wat als je een grotere library hebt ?

 • Profielfoto
  youp.c

  Hoe kan je überhaupt \’zien\’ dat iTunes Match beschikbaar is??

  Dan staat er bij iTunes links in de kolom in de sectie ‘STORE’ onder ‘iTunes Store’ ‘iTunes Match’

 • Profielfoto
  leopard

  Mooie liedjes duren niet lang.
  Ik krijg volgende boodschap:
  “Nieuwe abonnementen zijn momenteel niet beschikbaar.
  ITunes Match kan tijdelijk geen nieuwe abonnees accepteren. Probeer later opnieuw.”

  \’t Zal ook wel met onze nieuwe regering te maken hebben zeker..:oops:

  Dan zitten ze nu waarschijnlijk weer in de Wetstraat, bij mijn is het zonet gelukt en bij mijn zus ook zonder probleem.

 • Profielfoto
  essiw

  essiw 30 minuten geleden
  Lolwathoge kwaliteit? Was et niet 192kbps? Zelfs als et 320kbps is is dat geen hoge kwaliteit. 320kbps noem ik goede kwaliteit en 192kbps normale kwaliteit.

  Het is volgens mij 256 en aac dus geen mp3. Dit is dus best wel aardig als je het vergelijkt met een mp3 van 320.
  Hier een link naar de verschillen tussen mp3 en aac.
  aac vs mp3
  mp3 is nog steeds in ontwikkeling en je hebt nu mp3 pro. aac heeft ook vele variaties.
  Dus wat nou echt beter is??
  Gelukkig heb ik er meestal geen last van en als een nummer niet goed klinkt dat kun je gewoon mailen en krijg je je geld terug en soms fixen ze het zelfs. Al kan dat even duren.

  Nou dan is dat dus ongeveer gelijk aan 320kbps mp3 of net iets beter, maar dat is nog steeds geen hoge kwaliteit. Ik noem lossless hoge kwaliteit, ik ben nog niet iets tegengekomen tussen 320kbps en lossless dus ik kan niet duidelijk een grens trekken vanaf waar et hoge kwaliteit is.

 • Profielfoto
  robminnaert

  Ach als de originele opnamekwaliteit niet goed is dan mag je nog 1000 kbps hebben (bwvs) dan trekt je mp3/AAC ook op niks. De imperfecties worden gewoon uitvergroot

 • Profielfoto
  Jones

  Bij mij werkt heel goed, ook over 3G(moet je wel expliciet aanzetten).
  Toch enkele kleine puntjes van Kritiek.
  * Songs die ik gekocht heb op iTunes en van mijn computer gesmeten(wegens te slecht) heb blijven in mijn Match staan. Sympathiek, maar zo wordt het wel onoverzichtelijk.
  *Als je de metadata van op iTunes gekochte nummers gewijzigd hebt(albumart, genre,…) dan stroomt dit niet door naar Match(alleen een kniesoor als mezlef zal dit erg vinden).
  * (het enigste echte probleem)Mijn geripte Duitse Kraftwerk cd’s(niet verkrijgbaar in Belgische iTunes) werden gematcht op de engelse tegenhangers(wel verkrijgbaar in Belgische iTunes.

 • Profielfoto
  robminnaert

  @jonas dat van die meta data zou ik wel erg vinden. Ik heb heel veel metal muziek en detailleer sterk in genres en subgenres, om smart playlists te maken. Dus de gewone, standaard “rock” vind ik wat povertjes. Mijn genres zijn bv rock-metal-progressive-power-folk-vicking

 • Profielfoto
  Sc-cal

  net geabonneerd.. ik ben benieuwd

 • Profielfoto
  BensApple

  ik vind de kwaliteit super, en ook mooi met je iphone in de auto, is echt een wereld van verschil voor veel nummers

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ha, eindelijk zijn ze in België eens er vlugger bij dan in Nederland. Als t op multimedia en internetdiensten aankomt is t hier precies nog the far west (spotify pas sinds vorige maand, dure internettarieven, domme downloadlimieten, nagenoeg geen concurrentie en e-shops en diensten nog in ontwikkeling).

  Die limieten zijn de laatste 2 jaar fel omhoog geschroefd
  in 2008 had ik een limiet van 25GB (belgacom adsl go) , datzelfde abbo is nu omhoog geschroefd naar 500GB ! Een vertwintigvoudiging !
  En welke “normale” internet gebruiker haalt nu die limiet ?

  Op mobiel internet zijn we met de limieten nog beter af dan in Nederland
  Daar worden de genereuze limieten juist afgeschaft

 • Profielfoto
  Bechris

  OMG waarom heeft een kleiner land eerder Apple producten dan Nederland da kan gewoon niet!.

 • Profielfoto
  Hans

  Ik heb op m’n iPhone nu ineens de optie iTunes Match en Toon alle muziek. Ik kan beide toggles aanzetten, maar er gebeurt verder niets.

  Misschien toch iets in aantocht?

 • Profielfoto
  bram91

  @Hans Metzke:

  Waar zie je deze opties staan op je iPhone?
  En ben je ingelogd met een Nederlands Apple ID?

 • Profielfoto
  Hans

  Nederlandse ID… screen:

 • Profielfoto
  bram91

  Vreemd! Ik zie deze optie niet staan op mijn iPhone…

 • Profielfoto
  eindbaas

  Ik heb die optie ook nog niet.

 • Profielfoto
  de__nico

  Ze staat er niet maar komt er na 2 sec altijd bij mij

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Bij mij is het downloaden van Apps een stuk trager dan normaal (zelfs over WiFi). Echt zeker 5 maal zo traag.
  Ik denk dat Nederland niet te gelijk is uitgerold met de rest omdat het anders gewoon te veel zou worden, de server kan het dan niet aan. Ik vermoed dat het niets te maken heeft met goedkeuring van Buma.
  Wij zijn denk ik as donderdag aan de beurt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ps dat het downloaden nu zo traag is geeft denk ik aan dat iMatch een succes is.

 • Profielfoto
  robbinonline

  Ik heb de optie zoals hierboven ook nog niet NL account

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat het een grapje is van Hans Metzke, dat muziek screen van T-Mobile NL met iTunes Match erop. Als niemand het heeft en hij wel, dan kan dat natuurlijk niet.

  Ik weet nog helemaal niet of ik iTunes Match ga nemen. Weet nog niet voldoende hoe het werkt. Worden alle nummers die je luistert echt gedownload, zodat je iPhone snel volloopt? Dat lijkt me niet gewenst, omdat mijn iPhone meestal redelijk vol zit. Verder heb ik mijn meest favoriete muziek op mijn iPhone in Apple Lossless files staan, direct van de CD’s afgehaald. Kan dat zo blijven met iTunes Match, of gooit ie die eraf en vervangt het voor een veel lagere kwaliteit. Dat zou voor mij een reden kunnen zijn het niet te nemen, want het kwaliteitsverschil is behoorlijk groot.

  Ook vind ik even syncen en muziek veranderen helemaal geen probleem. Ik ben toch bijna elke dag wel thuis, in elk geval ’s avonds. Overigens staat een groot deel van mijn favoriete muziek (new wave, experimenteel, onbekende artiesten, minder bekende muziek van bekende artiesten als David Bowie en Iggy Pop) helemaal niet in iTunes, dus die zou ik allemaal moeten uploaden. Gaat dat automatisch of niet? Veel vragen en nog weinig zekerheid.

  Wat BUMA/Stemra betreft: dat is een organisatie die net zo kraakt als de muziekmaatschappijen. Geen vernieuwing, ze zeuren nog erger dan de Belastingen. Sturen in het wilde weg maar hoge rekeningen rond. Niet voor niets dat artiesten tegenwoordig steeds meer het heft in eigen hand nemen: zelf rechten vastleggen, eigen muziekmaatschappijtje beginnen en zelf uitbrengen.

  Zaine Griff, een hele goeie Bowie-achtige artiest die ik ken (heeft o.m. met Bowie, Kinks, Kate Bush, Gary Numan, Hans Zimmer en YMO gewerkt) heeft het ook zo gedaan. De rechten van zijn eerste albums zelf opgekocht, nieuw album in eigen beheer opgenomen – in perfecte kwaliteit en alles geupload naar iTunes, waar het goed verkoopt. Promotie via YouTube en website. Ook CD’s (hard copies) brengt hij zelf uit via websites en na concerten. Dat doen steeds meer artiesten. Volledige artistieke en commerciële vrijheid. Dát is de toekomst. En eigen apps van je favoriete artiesten, die zie ik ook nog wel komen.

 • Profielfoto
  bram91

  Ik kan me ook niet voorstellen dat het iets te maken heeft met Buma of een andere instantie in Nederland.
  .
  Er moeten toch gewoon deals met de grote platenmaatschappijen in Europa gesloten worden? En als iTunes Match er in België al is, dan is dat al gebeurd.
  .
  Dus ik verwacht ook dat wij iTunes Match deze week (of in ieder geval snel) zullen krijgen…

 • Profielfoto
  maartenvt

  Ik denk dat het een grapje is van Hans Metzke, dat muziek screen van T-Mobile NL met iTunes Match erop. Als niemand het heeft en hij wel, dan kan dat natuurlijk niet.

  Als je daar itunes match te zien krijgt heeft helemaal niks met t-mobile te maken. Log in met een account anders dan Nederlands en je krijgt die optie. Ik heb hem ook al weken (Amerikaans account)

 • Profielfoto
  la1974

  Ik zie de iTunes Match keuze ook. De eerste keer dat ik hem aanzette vroeg hij om mijn id en wachtwoord. Als ik een menu terugga en daarna weer kies voor Muziek staat iTunes Match weer uit. Ik kan hem wel weer aanzetten maar er gebeurt niets.

  Misschien komt het omdat ik iTunes Match heb proberen aan te schaffen wat overigens niet gelukt is.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Het ligt dus WEL aan BUMA/STEMRA, lees ’t artikel maar op iPhoneclub…:(