Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 december 2011

iPhone bevat onschuldige variant Carrier IQ

Als je je nooit buiten de microcosmos die Apple heeft begeeft kan het nieuws langs je heen zijn gegaan, maar in het naburige Android-universum was het hommeles deze week. Een ontwikkelaar ontdekte dat Android op bepaalde telefoons controversiële Carrier IQ-software draaide waarmee onder andere locaties, toetsaanslagen en bezochte url’s van gebruikers werden ‘afgetapt’ en doorverkocht aan telecomproviders die zo een beter inzicht in het verbruik van hun klanten konden krijgen.

Een jailbreak-ontwikkelaar heeft nu ontdekt dat ook in iOS sporen van Carrier IQ terug te vinden zijn. Volgens de ontdekker gaat het hier echter om een minder ernstige variant. De software wordt geactiveerd als je met de iPhone belt. Daarbij wordt je telefoonnummer opgeslagen, samen met gegevens over de afstand tot de telefoonmast en signaalsterkte.

Sporen van Carrier IQ zijn weliswaar terug te vinden in iOS sinds versie 3, maar vooralsnog lijkt de software pas in iOS 5 geactiveerd te zijn. Overigens gebeurt dat pas nadat je bij de installatie van het OS toestemming hebt gegeven om diagnostische informatie naar Apple te sturen. Heb je dat niet gedaan, dan werkt Carrier IQ sowieso niet. De software kan eenvoudig gedeactiveerd worden via Installingen > Algemeen > Info > Diagnostiek en gebruik. Daar vind je ook alle informatie die naar Apple gestuurd is.

Al met al lijkt Carrier IQ op iOS dus niet meer te doen dan informatie over de kwaliteit van mobiele netwerken door te geven aan Apple en dat alleen na toestemming van de gebruiker. Daarmee mag wat ons betreft het storm-in-een-glas-waterspreekwoord van stal gehaald worden. Op naar de volgende rel!

[UPDATE] Inmiddels heeft Apple gereageerd op het bericht. Tegenover de Wall Street Journal verklaart het bedrijf dat Carrier IQ sinds iOS 5 niet meer ondersteund wordt en in een aanstaande software update volledig uit iOS zal verdwijnen.

We stopped supporting CarrierIQ with iOS 5 in most of our products and will remove it completely in a future software update. With any diagnostic data sent to Apple, customers must actively opt-in to share this information, and if they do, the data is sent in an anonymous and encrypted form and does not include any personal information. We never recorded keystrokes, messages or any other personal information for diagnostic data and have no plans to ever do so.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone bevat onschuldige variant Carrier IQ
Sluiten