iOS-accessoiremakers mogen meer draadloos van Apple

10 reacties

Vorige week organiseerde Apple een Made-For-iOS-(MFi) conferentie in China. Volgens een Japanse website is daar bekend gemaakt dat Apple het aantrekkelijker gaat maken voor fabrikanten om draadloze accessoires voor iPhones, iPad’s en iPod’s te maken.

Door een nieuwe chip in iOS-apparaten te bouwen waarmee andere apparaten verbonden kunnen worden via Bluetooth 4.0, WiFi of AirPlay hoopt Apple interesse te kweken bij fabrikanten om nieuwe soorten accessoires te ontwikkelen. Tot nu toe konden dergelijke gadgets alleen via de Dock-connector verbonden worden, omdat bovengenoemde draadloze protocollen maar tot weinig onderdelen van een iOS-apparaat toegang kregen. 

Met name Bluetooth 4.0 zou veel innovatie in de accessoiremarkt moeten losmaken. De nieuwe standaard, waar we eerder uitgebreid over berichtten, heeft een groter bereik, ‘pairt’ razendsnel en verbruikt veel minder stroom dan zijn voorganger of WiFi. Door meer informatie over en weer toe te staan via Bluetooth 4 kunnen er volgens Apple nieuwe soorten accessoires op de markt komen, bijvoorbeeld voor gamers of de medische wereld.

Tegelijkertijd zou Apple op de conferentie aangekondigd hebben het zelf-ontwikkelde AirPlay-protocol voor het streamen van beeld en geluid ook via Bluetooth 4.0 aan te bieden. Tot nu toe verliep die verbinding via WiFI en was een speciale (dure) AirPlay chip nodig om een accessoire geschikt te maken voor het protocol. Of een dergelijke chip ook nodig zal zijn bij AirPlay via Bluetooth is niet duidelijk, maar door naast WiFi ook Bluetooth toe te staan voor AirPlay comptabiliteit kunnen meer accessoires eenvoudig en goedkoper AirPlay-ondersteuning bieden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Tegelijkertijd zou Apple op de conferentie aangekondigd hebben het zelf-ontwikkelde AirPlay-protocol voor het streamen van beeld en geluid ook via Bluetooth 4.0 aan te bieden.

  En zie hier ook gelijk de potentiële afstandsbediening voor Apple TV, m.b.v. Bluetooth 4.0 vrijwel 0,0 extra energieverbruik :thumbsup:

 • Profielfoto
  bram91

  Heel mooi!
  Ben benieuwd of Sonos hier ook iets mee gaat doen…

 • Profielfoto
  mauricehooijmans

  Go draadloos!:-)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  …en Apple kennende zitten en weer addertjes onder het gras. :slant:

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Draadloos en medische toepassing. Daar waag ik toch enige vraagtekens bij te zetten.

 • Profielfoto
  nooki

  De nieuwe standaard, waar we eerder uitgebreid over berichtten, heeft een groter bereik, ‘pairt’ razendsnel en verbruikt veel minder stroom dan zijn voorganger of WiFi.

  Dit is niet helemaal waar. Bluetooth LE, onderdeel van Bluetooth 4.0, verbruikt veel minder stroom dan WiFi, maar is zo traag dat het totaal niet te vergelijken is.
  Wil je audio en/of video versturen over Bluetooth 4, dan heb je de keuze uit bluetooth classic en bluetooth high speed. De eerste is gewoon bluetooth en de tweede is gebaseerd op wi-fi. Je gebruikt dan alsnog net zo veel stroom.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  gevoelsmatig lijkt bluetooth 4.0 veel minder breedbandig te zijn dan wifi, vraag me af of dat dat ook zo is.

 • Profielfoto
  bugboy

  Draadloos en medische toepassing. Daar waag ik toch enige vraagtekens bij te zetten.

  Ik denk dat je ‘medische’ toepassing wat breder moet zien. Hartslagmeters, bloeddrukmeters, weegschalen zijn ook medische toepassingen en daarvoor zou het prima kunnen functioneren.

  Ik zou graag een hartslagmeter willen hebben voor het hardlopen, maar nu moet je zo’n lelijke (en breekbare) dongle gebruiken, omdat het anders van Apple niet mag. Technisch kan het prima, want op Android werkt het ook gewoon via bluetooth.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik snap niet waarom er een extra chip noodzakelijk is? De iPhone 4S heeft toch als BT 4.0 ondersteuning? Waarom dan nog een extra chip?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het werd tijd ook! Apple loopt op dit gebied niet echt voor!