iBooks: update en onderzoek

10 reacties

Er is goed nieuws en minder goed nieuws rond Apple’s digitale-boekenuniversum iBooks. Aan de ene kant heeft de iOS App een grote update gekregen met veel nieuwe en verbeterde functies. Aan de andere kant onderzoekt de Europese Unie mogelijke kartelvorming in de iBooks Store.

Om met het goede nieuws te beginnen: iBooks 1.5 is uit. De gratis update voor iPad en iPhone/iPod touch biedt een aantal nieuwe functies waarvan de meest opvallende een nacht-modus is. Hiermee wordt het scherm donker en de letters licht, wat prettiger leest in het donker. Daarnaast is er een betere full-screen modus, zijn er meer lettertypes beschikbaar, kunnen voetnoten nu als pop-ups in beeld gebracht worden én is de annotatie-functie verbeterd.

Zoals gezegd komt het minder goede nieuws uit Europa. De Europese Commissie heeft aangekondigd versneld aan een onderzoek te beginnen waarbij Apple en vijf uitgeverijen betrokken zijn. De commissie vermoedt dat er illegale prijsafspraken gemaakt zijn waardoor de eBook-prijzen in de iBooks Store kunstmatig hooggehouden worden.

De betrokken uitgeverijen zijn Penguin, Hachette Livre, Harper Collins, Simon and Schuster, en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. Deze en andere uitgeverijen hebben eerder geklaagd over aanbiedingen die concurrent Amazon in zijn Kindle-store doet. Door boeken tijdelijk veel goedkoper te maken zou Amazon consumenten het gevoel geven dat digitale boeken veel goedkoper zouden zijn dan papieren boeken. De vermoedde afspraak tussen Apple en de uitgeverijen die nu onderzocht wordt heeft waarschijnlijk betrekking op deze frustratie.

Wanneer het onderzoek afgerond zal zijn kan de Commissie niet zeggen. Voorlopig is dit boek in ieder geval nog niet uit.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  ffgezellig

  Is beide goed nieuws want dat betekend dat de prijzen omlaag gaan en dat is altijd prettig.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Leuk ik ga even kijken

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het “slechte” nieuws lijkt me juist goed nieuws, want dat betekent dat er wellicht lagere prijzen komen!

  Of denken jullie meer aan apple dan aan ons…. (de consument)?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Kartelvorming lijkt me toch duidelijk slecht nieuws?! Als die ongedaan wordt is het goed nieuws, maar dat zou op de zeken vooruit lopen zijn…

 • Profielfoto
  defecto

  Je hebt gelijk, Koen. Maar ook bij mij kwam het bij het lezen over alsof je het niet leuk vindt dat Apple onderzocht wordt..:wink:

 • Profielfoto
  nebilem

  2x goed nieuws dus

 • Profielfoto
  pim939

  Is beide goed nieuws want dat betekend dat de prijzen omlaag gaan en dat is altijd prettig.

  Helemaal mee eens! :thumbsup:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat Apple voorvechter is van goedkopere digitale boeken. Digitale boeken zijn natuurlijk extreem duur t.o.v. gedrukte boeken. Laat Apple maar lekker de prijzen laag houden d.m.v. dominante positie. Het vormen van kartels is natuurlijk wel abject.

 • Profielfoto
  DJMischaa

  Erg fijn die nacht-modus, dan kan je na het lezen nog eens lekker slapen en niet eerst nog een half uur wakker liggen omdat dat licht oh zo fel was!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Als er een boekenkartel ontstaat mogen wij, als klanten, blij zijn dat de EC daar iets aan doet. Voor ons betekent dat meer keuze en lagere prijzen.

  En dat dat werkt zie je nu aan de prijsstelling van de iPhones. Onder druk van toenemende concurrentie in het lage prijssegment, waar Android heerst, heeft Apple de iPhone 3GS nu in prijs verlaagd.

  Kortom, 2x goed nieuws zou ik zeggen. Leve de EU!