Het tragische leven van een iPadconcurrent

29 reacties

Het is niet altijd even leuk om te moeten concurreren met Apple. Dat ondervinden steeds meer computergiganten van weleer. Deze week was het RIM die een flinke afschrijving had op haar tablets en Dell die stopt met een van haar tabletmodellen.

RIM moest gisteren in een persbericht schorvoetend toegeven dat het maar liefst 485 miljoen dollar moest afwaarderen op haar tabletdivisie. Waarschijnlijk ligt een grote berg onverkochte PlayBooks hieraan ten grondslag.

RIM is niet de enige die het moeilijk heeft met het verkopen van tablets. Op de streaksmart.com lezen we dat Dell stiekem gestopt is met de Streak 7, een kleine 7 inch Android tablet die begin dit jaar uit kwam. Apple fans zullen smalend terugdenken aan de woorden van Michael Dell eind jaren negentig: “What would I do? I’d shut Apple down and give the money back to the shareholders.”

De Streak 7 van Dell

HP, ten slotte, heeft ten slotte ook het nodige te verduren gehad als concurrent van de iPad. De TouchPad werd deze herfst gekilld nadat voormalig CEO Leo Apotheker HP in een wild plan wilde omvormen van hardwareproducent tot softwareleverancier. TouchPads werden vervolgens voor een habbekrats verkocht. Deze stuntverkoop leidde ertoe dat HP de tweede plek in tabletverkopen mocht innemen.

Kortom, it’s not easy being an iPad competitor. Je hebt de iPad en de rest. Onderzoeksbureau NPD publiceerde vorige maand een rapport over de tabletverkopen in de VS. De kop was: “U.S. Tablet Sales (excluding Apple) Exceed 1.2 Million Units in First 10 Months of 2011″. Zelfs voor onderzoekers is de lol eraf. Het achterhoedegevecht is leuker om over te rapporteren dan over het ‘gevecht’ in de voorhoede.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Het moment dat de ipad word geëvenaard, komt er weer een nieuwe uit.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Het moment dat de ipad word geëvenaard, komt er weer een nieuwe uit.

  Dat is precies wat ik dacht.

  Die Asus prime lijkt richting de iPad (2) te gaan, misschien wel beter (qua specs natuurlijk, niet qua software). Maar nu is er niet eens een releasedate.. Ja 19 december in de VS en ik las ergens in januari pas in europa, net voor de iPad 3 dus (waarschijnlijk).

 • Profielfoto
  Edwin

  En toch overweeg ik de RIM Playbook als BlackBerry gebruiker nog steeds. Ben inmiddels wel een beetje uitgekeken op mijn 1e generatie iPad (destijds uit de VS laten komen)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  En toch overweeg ik de RIM Playbook als BlackBerry gebruiker nog steeds. Ben inmiddels wel een beetje uitgekeken op mijn 1e generatie iPad (destijds uit de VS laten komen)

  Nog even wachten dus, zullen binnenkort wel in de aanbieding komen:)

  Ik wacht rustig op de iPad 3, kijken wat die te bieden heeft.

  *Ik zie dat die playbook ”maar” 300 kost, als ik een Blackberry fan was zou ik het wel weten:)

 • Profielfoto
  essiw

  En al die mensen die aan het lachen waren en dat de iPad een flop zou worden. Het waren er zoveel, waar zijn ze nu?:P

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Over die Playbooks… Ze hebben de prijs gereduceerd en nu gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. (Bron: DeStandaard)
  .
  Het zal nog wel een eind duren vooraleer een ‘waardige concurrent’ het kan opnemen tegen de iPad. Ik heb er zelf niet zoveel mee maar het blijft een fenomenaal stukje technologie…

 • Profielfoto
  District

  Dit is geen goed nieuws dus.

 • Profielfoto
  District

  Ik snap dat apple-fans dit geweldig nieuws vinden, maar vergeet niet dat concurrentie goed is voor de consument.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Concurrentie is zeker goed voor de consument. Slechte tablets niet. Wat dat betreft heeft de consument gesproken.

  Gelukkig hebben we Samsung nog die Apple scherp houdt. Het is geen toeval dat Apple juridisch aan het strijden is tegen degene die niet in dit artikel genoemd wordt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple is altijd al op alle fronten beter geweest dan de concurrentie, alleen heeft het nu door populaire en bruikbare gadgets als de iPad en iPhone en eerder de iPod een wereldwijd platform gekregen. Dat is de échte winst! De ergste vijanden van Apple moeten zelfs toegeven dat ze er niet tegenop kunnen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Volgens mij zeiden maar weinig dat de iPad een flop zou worden. Dat het niet enorm veel toevoegt vind ik nog steeds wel, zij het dat de iOS software updates geholpen hebben. Nog steeds vind ik het niet een volwaardig apparaat. Het is een goed apparaat voor bepaalde zaken, maar het is niet een must ofzo.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het gaat er helemaal niet om of de iPad alles kan. Wat is volwaardig! Het gaat erom dat het een handzaam apparaat is, dat je overal mee naar toe kunt nemen en dat een aantal belangrijke dingen erg goed kan.
  Overigens twijfelden voor de uitkomst van de iPad (waarvan we toen nog niet wisten hoe ie zou heten) wel veel mensen aan de bruikbaarheid. Die kritiek is wel verstomd.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ MacAanZee…

  He gaat er helemaal niet om of de iPad alles kan.

  Misschien niet, maar sommigen verklaren dat wél, alsof het om de Blijde Boodschap gaat.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Maverick9898: wat is een ‘volwaardig’ apparaat?
  Wat moet een tablet kunnen volgens jou wil het daaraan voldoen?
  Het lijkt me dat de iPad2 al verder is qua ‘total experience’ dan de concurrentie.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Macaanzee

  Apple op alle fronten altijd beter? Sorry maar dat is fanboy praat waar ik echt niets mee kan. Het is ook pertinent niet waar.

 • Profielfoto
  District

  Het is geen vervanging van een laptop. Echter heb ik geen spijt van mijn iPad2, gebruik hem nog dagelijks, zowel voor school als thuis lekker surfen op de bank.

 • Profielfoto
  Aristosvo

  De tablet is gewoon de ultieme gadget voor de moderne generatie. Overal je digitale leven bij de hand, je games, je mail. Het biedt zoveel voordelen, zeker in klassen/tijdens college. En dat terwijl het potentieel nog niet half benut wordt door de huidige maatschappij.

  Helaas/gelukkig weet op dit moment alleen Apple een uitblinkend product in de markt te zetten, waardoor de standaardisering (te) makkelijk verloopt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Marius1976 Geen fanboy praat, maar 20 jaar ervaring met Apple-producten. Ook de IT afdeling van de omroep waar ik eerst voor werkte, waarvan de mensen door eigen ervaring Windows en Apple goed konden vergelijken, vonden allemaal dat Apple beter was. Minder storingen en áls er storingen waren, veel sneller en makkelijker te verhelpen. Waar bij Windows bij storingen vaak hele content opnieuw geinstalleerd moest worden, konden ze bij de Macs direct het probleem verhelpen. Scheelde veel tijd en geld.

  @Aristosvo: Mee eens! De iPad IS mijns inziens de computer van de toekomst. Voor scholieren, studenten, voor zakenmensen en politici. Voor iedereen dus. Nog niet ideaal. Je kunt er nog niet alles mee. Laat eerst Word etc er maar eens op komen en goede aansluitingen mogelijk gemaakt worden. Maar dit is het concept voor de toekomst. We staan pas aan het begin van de ontwikkeling.

  @Niiiiick: We moeten het idd niet overdrijven. Ik heb zelf (nog) geen iPad. Had eerst gewacht tot iPad met cam en moest daarna kiezen tussen nieuwe iPhone of iPad. Dan kies ik toch eerst voor iPhone, omdat ik daar alles ook mee kan.

  Wat de Blijde Boodschap betreft: die is wél via een gratis app volledig te lezen op iPad (en iPhone):grin: (wel in een stokoude vertaling..)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @MacAanZee

  Jawel het is wèl fanboy praat; omdat het namelijk niet waar is. Dus omdat jij 20 jaar ervaring met de produkten hebt, en zoals je schrijft alleen windows en apple hebt vergeleken, en jij (en je collega’s) betere ervaringen hadden, was Apple op ALLE fronten altijd beter? Kort door de bocht, weinig wetenschappelijk, en nogmaals: niet waar.

  In die afgelopen 20 jaar zijn er voldoende punten geweest waarop Apple zeker niet beter was dan andere systemen/apparatuur. Dat geeft niet, ik ben ook zeer zeker heel tevreden over de overall-experience, maar again: niet alles bij apple is alleen maar beter (zoals jij stelt, en waar ik dus over zeg dat dat fanboy praat is, en dus niet waar is).

 • Profielfoto
  frankiecount

  Het is wel duidelijk dat Apple een grotere voorsprong heeft dat een ieder had gedacht. Kan zelf moeilijk oordelen omdat ik nog nooit een andere tablet in mijn handen heb gehad. Maken we de vergelijking met de smartphones, dan vraag ik me af of de verschillen tussen Iphone vs de rest op gebruikservaring ook zo groot is als bij de tablets, of dat er wat anders aan de hand is. Namelijk het feit dat er tussen de smartphones een enorm prijsverschil zit (gesponsorde of niet door de aanbieders) en tussen de tablets niet. Conclusie: wanneer de Samsungs en HTC’s smartphones net zo duur zouden zijn als de Iphone 4gs, dan was de concurrentieverhouding ook anders geweest.

  Ken de winstmarges van Apple niet maar ik begrijp dat een Iphone (16gb) toch snel €300 duurder is dan een Ipad2 (16gb). Vermoed dat Apple gruwelijk veel verdiend aan de iphones en bewust wat competitief zijn gestart op de tabletmarkt, die nog niet bestond. Ja dan is je voorsprong exra groot

 • Profielfoto
  mcruijff

  Hoop dat HP terugkomt met de Touchpad nadat Leo ‘m “gekilled” heeft. Blijkbaar komt hierover binnen 2 weken een aankondiging binnen HP.
  De manier waarop de integratie van je HP (Palm) Pre met de Touchpad is geregeld is iets wat ik Apple nog niet heb zien doen. Bekijk een webpagina op je Pre. Wil je ‘m beter bekijken op je Touchpad? Leg je Pre op de Touchpad en een visuele schokgolf openbaart zich op je Touchpad. En voila! De pagina is nu zichtbaar op je Touchpad om daar rustig verder te lezen.
  Ook de swipe metaforen op de Touchpad zitten goed in elkaar en WebOS is een fantastisch operating system.
  Zou mooi zijn als er een goede concurrent opstond voor Apple en de Touchpad had hier zeker potentieel.

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Ik vind de concurrentie gooit nog altijd te veel met specificaties naar je hoofd. Ze hebben het telkens over de hoeveelheid RAM-geheugen, de processorsnelheid,…
  De meeste consumenten weten niet eens wat dat die cijfertjes allemaal betekenen. Tegenover Apple, in een Apple Store zal je nooit horen zeggen van ja, hij heeft 1 Gb RAM, hij heeft dit hij heeft dat, tenzij je er achter vraagt.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik vind de concurrentie gooit nog altijd te veel met specificaties naar je hoofd. Ze hebben het telkens over de hoeveelheid RAM-geheugen, de processorsnelheid,…
  De meeste consumenten weten niet eens wat dat die cijfertjes allemaal betekenen. Tegenover Apple, in een Apple Store zal je nooit horen zeggen van ja, hij heeft 1 Gb RAM, hij heeft dit hij heeft dat, tenzij je er achter vraagt.

  Bij Apple hebben ze ook geen specs om mee op te scheppen (800 MHz als ik het goed heb in de iPhone 4(S)?).
  Zet dat even tegenover een 1.5 GHz dual-core..

  En dat terwijl de ervaring ons anders leert:)

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Ik vind de concurrentie gooit nog altijd te veel met specificaties naar je hoofd. Ze hebben het telkens over de hoeveelheid RAM-geheugen, de processorsnelheid,…
  De meeste consumenten weten niet eens wat dat die cijfertjes allemaal betekenen. Tegenover Apple, in een Apple Store zal je nooit horen zeggen van ja, hij heeft 1 Gb RAM, hij heeft dit hij heeft dat, tenzij je er achter vraagt.

  Bij Apple hebben ze ook geen specs om mee op te scheppen (800 MHz als ik het goed heb in de iPhone 4(S)?).
  Zet dat even tegenover een 1.5 GHz dual-core..

  En dat terwijl de ervaring ons anders leert:)

  Voila, de megahertz myth still alive…
  Kijk hier http://bit.ly/rG301w, hebben ze zo een 1,2 Ghz dualcore smartphone tegenover de 4s, de test is niet helemaal hetzelfde maar toch het verschil is vrij groot.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik vind de concurrentie gooit nog altijd te veel met specificaties naar je hoofd. Ze hebben het telkens over de hoeveelheid RAM-geheugen, de processorsnelheid,…
  De meeste consumenten weten niet eens wat dat die cijfertjes allemaal betekenen. Tegenover Apple, in een Apple Store zal je nooit horen zeggen van ja, hij heeft 1 Gb RAM, hij heeft dit hij heeft dat, tenzij je er achter vraagt.

  Bij Apple hebben ze ook geen specs om mee op te scheppen (800 MHz als ik het goed heb in de iPhone 4(S)?).
  Zet dat even tegenover een 1.5 GHz dual-core..

  En dat terwijl de ervaring ons anders leert:)

  Voila, de megahertz myth still alive…
  Kijk hier http://bit.ly/rG301w, hebben ze zo een 1,2 Ghz dualcore smartphone tegenover de 4s, de test is niet helemaal hetzelfde maar toch het verschil is vrij groot.

  ”En dat terwijl de ervaring ons anders leert”
  Hiermee bedoelde ik eigenlijk te zeggen dat specs niet zoveel zeggen bij een smartphone, en jouw youtube-link bevestigd dat weer maar eens.

  Het gaat erom hoe het OS met de hardware samenwerkt. Dit is bij (bijna) alle Apple producten nagenoeg perfect, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android-smartphones of Windows computers.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik vind de concurrentie gooit nog altijd te veel met specificaties naar je hoofd. Ze hebben het telkens over de hoeveelheid RAM-geheugen, de processorsnelheid,…
  De meeste consumenten weten niet eens wat dat die cijfertjes allemaal betekenen. Tegenover Apple, in een Apple Store zal je nooit horen zeggen van ja, hij heeft 1 Gb RAM, hij heeft dit hij heeft dat, tenzij je er achter vraagt.

  Bij Apple hebben ze ook geen specs om mee op te scheppen (800 MHz als ik het goed heb in de iPhone 4(S)?).
  Zet dat even tegenover een 1.5 GHz dual-core..

  En dat terwijl de ervaring ons anders leert:)

  Voila, de megahertz myth still alive…
  Kijk hier http://bit.ly/rG301w, hebben ze zo een 1,2 Ghz dualcore smartphone tegenover de 4s, de test is niet helemaal hetzelfde maar toch het verschil is vrij groot.

  ”En dat terwijl de ervaring ons anders leert”
  Hier wilde ik dus eigenlijk mee zeggen dat specs niet zo interessant zijn bij smartphones, het gaat erom hoe het OS en de hardware samenwerkt.

  Bij Apple is dit (nagenoeg) perfect, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android-smartphones of Windows pc’s.

 • Profielfoto
  Cycloopje

  De enige eigenschappen van een tablet die mijn interesse hebben zijn:
  1. Superlicht van gewicht (daaraan voldoet voor mij geen enkele tablet).
  2. Super lange accuduur (vind ik ook nog steeds onder de maat).
  3. Lekker werkend onscreen toetsenbord (de Galaxy Tab en iPad 2 voldoen daar inmiddels aan).
  4. Goedkoper (ik vind 400-500 euro veel te duur voor zo’n gadget als een tablet). Ik wil er hooguit 300 euro voor neer tellen.

  Als daar nog beter aan voldaan wordt neem ik er eentje mee op fietsvakantie, met een waterproof hoes er om heen om mijn logboek direct digitaal vast te leggen.

  De laatste keer dat ik dat eerst op papier deed werd ik nogal gek van het over typen en eenmaal thuis was ik er al gauw flauw van om dat nog allemaal te doen.

  Ik heb ook een netbook overwogen, maar dat lijkt me toch wat te kwetsbaar en al gauw een stuk zwaarder en vooral onhandiger in een tent dan een tablet.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Er is garageband voor de iPad, dus wat heb je nog meer nodig? Er is pas echt concurrenties als dat er ook is voor een ander platform.

 • Profielfoto
  Ce

  Wat de iPad een succes maakt is het totale concept van Apple. Wil je programma’s? muziek? video? werken in de cloud? het werkt allemaal snel en veelal vlekkeloos. De iPad zelf vind ik al lang geen hoogstandje meer, inmiddels zelfs saai. Voor alles moet je een icoontje aanklikken en ik “mag” er nog steeds niets mee van Apple, alleen de achtergrond wijzigen. Mijn iPad 1 is met het allerlaatste OS vervelend traag geworden ondanks een schone installatie en amper programma’s. Diverse programma’s hebben nog steeds geen iPad versie (Spotify bijv.) waardoor ik tegen een wel erg korrelig scherm aan kijk. Kortom, het concept klopt gewoon en dat maakt het een terecht succes, de hardware en het OS lopen intussen een stukje achter. Mijn volgende tablet wordt waarschijnlijk geen iPad meer.