Jan David Hanrath
Jan David Hanrath OMT Specials 19 december 2011

Handige handleidingen voor je iPad

Heel wat mensen zullen dit jaar onder de kerstboom een pakje vinden dat 25 x 20 x 6 centimeter meet: een iPad. En hoewel menig OMT’er al letterlijk met een iPad kan lezen en schrijven, bestaat er ook een grote groep mensen die nog nooit met een iOS-apparaat gewerkt hebben.

Voor deze mensen hebben we twee handige tips die te vinden zijn op de website van Apple: een iOS 5 iPad handleiding in PDF-formaat én een voor de iPad geoptimaliseerde online handleiding voor op je beginscherm.

PDF handleiding
De eerste keer dat je op een iPad de App Store start, wordt je gevraagd of je gratis iBooks wilt downloaden. iBooks is de digitale boekenkast met online boekwinkel op de iPad. Naast elektronische boeken kun je er ook PDF bestanden in opslaan die op de iPad zelf worden bewaard. Handig wanneer je niet altijd verbonden bent met internet.

Vanaf de website van Apple kun je een PDF downloaden met de Nederlandstalige handleiding voor iOS 5 en de iPad. Volg onderstaande instructies om deze toe te voegen aan iBooks:

  1. Download iBooks uit de App Store
  2. Download deze PDF vanaf de website van Apple
  3. Na de download zie je in de rechterbovenhoek de optie om de PDF te openen in iBooks
  4. Druk op deze knop en de PDF opent in iBooks en wordt daar automatisch ook bewaard.
Open met iBooks

Online handleiding
De PDF handleiding is bij veel Apple-gebruikers bekend, maar een stuk minder bekend is de online handleiding die ook op de website van Apple te vinden is. Deze handleiding maakt het navigeren door help-onderwerpen, dankzij de voor de iPad geoptimaliseerde weergave, makkelijk en snel. Wanneer je een verwijzing (webclip) naar deze handleiding op je beginscherm zet, is de website bijna niet van een app te onderscheiden.

  1. Ga met Safari op de iPad naar http://help.apple.com/ipad/5/interface/
  2. druk op het vierkantje met pijltje links naast de adresregel
  3. Kies voor ‘Zet in beginscherm’
  4. Geef de ‘app’ een korte naam: Handleiding of iets dergelijks en druk op ‘Voeg toe’
  5. Vervolgens vind je een icoon op je beginscherm, dat direct naar de online handleiding verwijst.
iPad geoptimaliseerde online handleiding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handige handleidingen voor je iPad
Sluiten