Grand Theft Auto III nu ook voor iOS

22 reacties

Vandaag is er weer een volgende stap gezet in het ondermijnen van mobiele game consoles zoals de Nintendo DS en de Sony Playstation Portable. De schuldige is echter niet Apple’s iOS of Google’s Android OS maar Gamebouwer Rockstar. Dat bedrijf heeft de klassieker Grand Theft Auto III vandaag uitgebracht voor iOS: de ultieme openwereld-game-ervaring op de iPhone, iPod touch  en iPad.

GTA III gaat al een tijdje mee. Het spel is sinds dit jaar verkrijgbaar in de Mac App Store maar het kwam 10 jaar geleden al uit voor PC, Playstation 2 en Xbox.Voor wie niet bekend is met het GTA-fenomeen: als protagonist ben je een slechterik die in een grote stad vol moordenaars, oplichters en hoeren moet zien te overleven. Dat doe je door zelf te stelen, moorden en hard te scheuren om aan de politie te ontkomen. In het geval van GTA III is de setting Libery City, een ongenaakbare stad die enigszins geïnspireerd is op New York City.

GTA III was de eerste échte ‘openwereld‘-versie van de reeks. Dat betekent dat je vrij kon rondlopen en -rijden om zelf de omgeving te ontdekken. Dit soort spellen worden ook wel sandbox-games genoemd. Ze bestaan al langer voor mobiele spelcomputers, maar zijn een relatief nieuw fenomeen op mobiele platformen als iOS en Android. Het eerder voor iOS uitgekomen GTA Chinatown Wars had bijvoorbeeld een minder realistisch uiterlijk en liet de speler boven de hoofdpersoon in het spel zweven, in plaats van het bekende achteraanzicht van veel actie-openwereldgames.

De iOS-versie van GTA III speelt verrassend goed. De graphics doen misschien wat ouderwets aan, maar dat is niet zo gek voor een spel dat 10 jaar oud is. Het grote verschil met eerdere versies voor (spel-)computers is natuurlijk dat GTA III voor iOS via het touchscreen bediend moeten worden. In de praktijk gaat dat eigenlijk heel goed. Voor het besturen van auto’s kan je de accelerometer gebruiken. Voor de overige acties zijn er speciale knoppen en een on-screen joystick. Speel je het spel op de iPad (wat sowieso een aanrader is) dan loont het wel om een fysieke joystick zoals de Fling te gebruiken.

grand theft auto gta III iOS
on-screen knoppen voor besturing van het spel

GTA III doet het vooral erg goed op de iPad 2, de iPhone 4/4S en op de nieuwste generatie iPod touch. Het spel werkt echter op alle iOS-apparaten waar minimaal iOS 4.3 op staat. Gelukkig heeft Rockstar er aan gedacht dat iOS-gebruikers multitaskers zijn. Als je de app sluit of je wordt gebeld, dan wordt het spel bevroren. Zodra je terugkomt gaat het direct weer door waar je gebleven was.

Voor iedereen die warme herinneringen heeft aan GTA III op een ander platform, of voor iedereen die het échte sandbox-gamen wel eens wil ervaren op iOS is GTA III een absolute aanrader. Voor de prijs van € 3,99 (universele versie voor iPhone, iPod touch en iPad) hoef je het ook niet te laten. Heel Liberty City op een iOS-apparaat heeft echter wel veel ruimte nodig: 462 MB op precies te zijn.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MrTeal

  Wel gaaf! Ik weet nog dat ik GTA III vroeger op mijn PC speelde en het toen best wel haperde. En nu draait het gewoon op je telefoon!

 • Profielfoto
  rdesign

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!:lol: Oude tijden herleven met Claude, wat ’n baas was dat. (Al was ‘ie wel wat stilletjes, ben benieuwd of ‘ie nu praten kan…) Ben wel heel erg benieuwd hoe de controls zijn, kan me eigenlijk niet voorstellen dat het lekker kan werken op een iPhone… We gaan het zien!:D

 • Profielfoto
  Woutertjh

  Heel goed! En zeker voor de prijs van 4 euro, laat de ontwikkelaars hier een voorbeeld aan nemen, heel leuk dat gameloft redelijke games maakt, maar doordat ze bijna de enige op de markt zijn met 3d games brengen ze ook regelmatig grote crap als gangstar uit, netjes dat rockstar ze even op deze manier te kakken zet! Oke het is slechts een port tegenover een nieuwe game van gameloft, maar toch

 • Profielfoto
  CMD-Z

  top! ga t snel proberen!

  overigens nog weinig gelezen hier over infinity blade 2: ook een prachtspel op de iphone/ipad!

 • Profielfoto
  Lekurf

  Heerlijk spel!! Exacte kopie van t Xbox/ps gta alleen nu op je telefoon! Speelt ind heerlijk, zelfs autorijden gaat goed! 3,99 meer dan waard!!! Hopelijk zet dit door. En komt gta4 ook snel op iphone en ipad…

 • Profielfoto
  Lodewijk

  Ik hoop dat GTA: Vice City ook geport gaat worden dat is pas een klassieker

 • Profielfoto
  Ritsurt

  Toch wel erg gaaf, nooit gedacht dat ik dit ooit op me telefoon zou gaan spelen toen ik het nog die-hard op de pc speelde!

 • Profielfoto
  Th00mz

  Ik moet zeggen de controls werken goed! Alleen.. Hij loopt niet zo soepel.. (niet supergoede fps). En ik speel op een iPhone 4.. Iemand nog ‘fps’ tips?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Gelijk gekocht:)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik hoop dat GTA: Vice City ook geport gaat worden dat is pas een klassieker

  Amen!
  GTA: VC was echt de bom!!!

 • Profielfoto
  louis1993

  het werkt wel op oudere apparaten met ios 5.0.1 maar op mijn ipod touch 3th gen 32 gb crasht het continue

 • Profielfoto
  shadowspy

  Draait deze game nu eigenlijk wel of niet op de iPhone 3GS?
  In de beschrijving in de app store lees ik van niet, maar hier op OMT staat vermeld dat het op alle apparaten met 4.3 werkt.

  Iemand ervaring?

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Heerlijk dit! Eerst speelde ik dit nog op een pc met een computer kast en een dikke ‘tv-model’ monitor, en nu gewoon exact dezelfde versie die zelfs vloeiender loopt dan toen, gewoon op een ding (iPad) van nog geen centimeter dik! Oude tijden herbeleven! Thanks Rockstar!:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja wil ik voor mijn zoon even weten of hij ook op de iPhone 3Gs (met iOS 5) draait en goed te spelen is.

 • Profielfoto
  louis1993

  @shadowspy volgens rockstargames zelf werkt het enkel op apparaten met A4 en A5 chip ik heb een ipod touch 3de generatie en zag ook dat het werkte op apparaten met ios 4.3 of hoger dus kocht het maar het spel crashte continu.
  even nadien rade iemand me aan men ipod te herstarte of het spel opnieuw te installeren en sindsdien is het nog niet gecrasht

 • Profielfoto
  louis1993

  http://www.youtube.com/watch?v=0VxoWT0MyLE
  deze nieuwe trailer is iets meer apple

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @louis1993 thanx! Heb ‘m toegevoegd.

 • Profielfoto
  Welloe

  Gelijk even die 400mb binnen harken!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Werkt heerlijk op mijn 4S.

  En een topspel:)

 • Profielfoto
  Dustin24

  Fucking epic!

 • Profielfoto
  wensink

  GTA love !!! Ga sws dowloaden

 • Profielfoto
  edward007

  Controls zuigen