Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 december 2011

Grand Theft Auto III nu ook voor iOS

Vandaag is er weer een volgende stap gezet in het ondermijnen van mobiele game consoles zoals de Nintendo DS en de Sony Playstation Portable. De schuldige is echter niet Apple’s iOS of Google’s Android OS maar Gamebouwer Rockstar. Dat bedrijf heeft de klassieker Grand Theft Auto III vandaag uitgebracht voor iOS: de ultieme openwereld-game-ervaring op de iPhone, iPod touch  en iPad.

GTA III gaat al een tijdje mee. Het spel is sinds dit jaar verkrijgbaar in de Mac App Store maar het kwam 10 jaar geleden al uit voor PC, Playstation 2 en Xbox.Voor wie niet bekend is met het GTA-fenomeen: als protagonist ben je een slechterik die in een grote stad vol moordenaars, oplichters en hoeren moet zien te overleven. Dat doe je door zelf te stelen, moorden en hard te scheuren om aan de politie te ontkomen. In het geval van GTA III is de setting Libery City, een ongenaakbare stad die enigszins geïnspireerd is op New York City.

GTA III was de eerste échte ‘openwereld‘-versie van de reeks. Dat betekent dat je vrij kon rondlopen en -rijden om zelf de omgeving te ontdekken. Dit soort spellen worden ook wel sandbox-games genoemd. Ze bestaan al langer voor mobiele spelcomputers, maar zijn een relatief nieuw fenomeen op mobiele platformen als iOS en Android. Het eerder voor iOS uitgekomen GTA Chinatown Wars had bijvoorbeeld een minder realistisch uiterlijk en liet de speler boven de hoofdpersoon in het spel zweven, in plaats van het bekende achteraanzicht van veel actie-openwereldgames.

De iOS-versie van GTA III speelt verrassend goed. De graphics doen misschien wat ouderwets aan, maar dat is niet zo gek voor een spel dat 10 jaar oud is. Het grote verschil met eerdere versies voor (spel-)computers is natuurlijk dat GTA III voor iOS via het touchscreen bediend moeten worden. In de praktijk gaat dat eigenlijk heel goed. Voor het besturen van auto’s kan je de accelerometer gebruiken. Voor de overige acties zijn er speciale knoppen en een on-screen joystick. Speel je het spel op de iPad (wat sowieso een aanrader is) dan loont het wel om een fysieke joystick zoals de Fling te gebruiken.

grand theft auto gta III iOS
on-screen knoppen voor besturing van het spel

GTA III doet het vooral erg goed op de iPad 2, de iPhone 4/4S en op de nieuwste generatie iPod touch. Het spel werkt echter op alle iOS-apparaten waar minimaal iOS 4.3 op staat. Gelukkig heeft Rockstar er aan gedacht dat iOS-gebruikers multitaskers zijn. Als je de app sluit of je wordt gebeld, dan wordt het spel bevroren. Zodra je terugkomt gaat het direct weer door waar je gebleven was.

Voor iedereen die warme herinneringen heeft aan GTA III op een ander platform, of voor iedereen die het échte sandbox-gamen wel eens wil ervaren op iOS is GTA III een absolute aanrader. Voor de prijs van € 3,99 (universele versie voor iPhone, iPod touch en iPad) hoef je het ook niet te laten. Heel Liberty City op een iOS-apparaat heeft echter wel veel ruimte nodig: 462 MB op precies te zijn.

Reageer op artikel:
Grand Theft Auto III nu ook voor iOS
Sluiten