‘Final Cut Pro 8 lag op de plank’

22 reacties

De introductie van Final Cut Pro X, Apple’s nieuwste professionele video-editing-applicatie is anders gelopen dan de makers gehoopt hadden. De update was geen voortgezette evolutie van Final Cut Pro, maar een complete revolutie. Alles moest en ging anders. Daarbij sneuvelden bepaalde functies en werden editors over de hele wereld ‘verplicht’ om op een nieuwe manier te leren monteren.

Toch heeft Apple heel bewust gekozen voor revolutie boven evolutie, zo beweert filmmaker Richard Harrington. In een recent interview vertelde hij dat er een opvolger van Final Cut Pro 7 gemaakt is die (net als FCP X) 64 bit was maar grotendeels wel de zelfde interface had als versie 7. Volgens Harrington heeft Apple dit project, Final Cut Pro 8 genaamd, afgestoten terwijl het al klaar was. Men wou een revolutionair nieuwe versie, terwijl FCP 8 evolutionair was.

There was a Final Cut 8 and it was 64bit and it was done and they looked at it and said ‘This is not what we want to do, this is evolutionary, this is not revolutionary’ and they killed it.

Richard Harrington noemt geen bron waar hij zijn bewering op baseert. Ook is hij een onbekende in het geruchtencircuit en weten we dus niet hoeveel waarde we aan zijn verhaal moeten koppelen.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  lieuwex

  Jammer dat ze er niets mee hebben gedaan:(
  Ik vind FCPX wel mooi ontworpen

 • Profielfoto
  polansky

  Inderdaad erg jammer.

  Erger nog is dat Apple professionals tegenwoordig zo in de kou laat staan.
  Je ziet dit terug bij alle professionele toepassingen die er door Apple voor de Mac ontwikkelt zijn.
  .
  Final Cut Pro, Aperture zijn bijvoorbeeld beide erg mooie en goede pakketten mits ze door Apple fatsoenlijk onderhouden zouden worden. Maar het enige dat je ziet is dat Apple zich richt op alle iPrut
  .
  De professionele Mac gebruiker laten ze tegenwoordig nu links laat liggen.
  .
  .
  Zelfs iWorks lijkt ondertussen zijn langste tijd gehad te hebben….

 • Profielfoto
  JTD

  @Polansky,
  De particuliere markt is sinds de iMac een stuk interessanter geworden voor Apple. Dáár valt veel geld te verdienen.
  .
  Helaas…

 • Profielfoto
  polansky

  @JTD

  Dat valt nog maar te bezien als ze straks eventueel zouden besluiten om ‘gesloten Mac systemen’ gaan verkopen. Lion is al een flinke stap in die richting in combinatie met de Mac AppStore.

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Sinds de aankondiging van FCPX FCP de deur gewezen helaas… Overgestapt op Premiere en dat bevalt eigenlijk prima! Op freelance basis werk ik nog wel met FCP. Had graag FCP8 zien, de interface en de editflow vind ik nog steeds heel fijn, maar 7 is retetraag.

 • Profielfoto
  RTM85

  Jammer jammer jammer…

  Bij mij op mn werk zijn we overgestapt op Avid Media Composer (helaas).

 • Profielfoto
  Bento

  Hearsay!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Weer een gerucht dat in de titel als feit wordt opgevoerd. Leren jullie het nooit?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het staat tussen quotes. Ze citeren dus alleen iemand en zeggen niet dat het een feit is…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Bento/Breuf: kijk eens links en rechts van de titel. Wat zie je daar?

 • Profielfoto
  JTD

  Ja, Bento, dat doen zelfs gerenommeerde nieuwssites als NOS.nl, nu.nl etc. of kranten als De Volkskrant, Telegraaf etc. Het is een normale manier van nieuws brengen.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik vind Final Cut Pro X geweldig! Final Cut Pro 7 was zo gedateerd. Van hardware gebruik 32-bit tot de gehele workflow.. Ik vraag me oprecht af hoeveel mensen het echt een kans hebben gegeven.

  Kan het niet vaak genoeg zeggen, voor Final Cut Pro mensen. Check deze vid!
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TwF9J1_aYzI

  It is the place on your couch, where your bud fits exactly perfectly. Cause you’ve been sitting in it for 10 years!

  Where’s my 8 pages of preferences? – I don’t know, why do you want 8 pages of buttons.. It’s not professional, it’s too easy

 • Profielfoto
  jobz

  Ik vind dubbele aanhalingstekens netter en ben eigenlijk helemaal niet zo’n fan van nieuws door quotes. “Koen door Adobe betaald om dit artikel te plaatsen”. “OMT stapt over op Windows Movie Maker”. :sarcastic:

 • Profielfoto
  blurryMotions

  @Polanski: Gesloten systemen: developer heaven, maar consumer hell.

  Ik vraag me af of ze met compleet gesloten weg zouden komen. Met Final Cut Pro kregen ze ook een stevige storm voor hun kiezen en moesten ze water bij de wijn doen, kun je nagaan als de consumenten in opstand komen. Maar wie weet, treedt er na verloop van tijd zoveel gewenning op dat we er toch mee in zee gaan. Afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen maar.

 • Profielfoto
  McShamus

  Met z’n verdwijnende project- en event libraries en enge ‘autosave’ die er om de haverklap mee stopt is het enige wat ik nog met FCPX doe er met een knoestige stok naar prikken.

  Niet te vertrouwen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @JTD

  Dat valt nog maar te bezien als ze straks eventueel zouden besluiten om \’gesloten Mac systemen\’ gaan verkopen. Lion is al een flinke stap in die richting in combinatie met de Mac AppStore.

  Helemaal mee eens! Dat is voor mij één van de redenen waarom Lion mij niet aantrekt…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Polansky,
  De particuliere markt is sinds de iMac een stuk interessanter geworden voor Apple. Dáár valt veel geld te verdienen.
  .
  Helaas…

  In de biografie kun je lezen (het hoofdstuk over Pixar) dat SJ het nooit zo op heeft gehad met de zakelijke wereld. Zo wilde hij b.v.b. de hard en software die Pixar had voor het maken van realistische 3D animaties simpeler!!! en goedkoper maken zodat de grote massa er ook mee kennis kon maken. (Wat niet werkte omdat de grote massa daar geen interesse in had) Dus het nu ontbreken van zakelijke affiniteit heeft niets met een iMac te maken… Er zijn natuurlijk wel zakelijke programma’s voor de pro die het prima doen op de Mac maar géén daarvan is gemaakt door Apple zelf. Final Cut Pro is oorspronkelijk van Macromedia en Logic Pro komt van Emagic.

 • Profielfoto
  JTD

  @Polansky,
  De particuliere markt is sinds de iMac een stuk interessanter geworden voor Apple. Dáár valt veel geld te verdienen.
  .
  Helaas…

  Dus het nu ontbreken van zakelijke affiniteit heeft niets met een iMac te maken…

  Ik heb het ook niet over Steve Jobs, maar over Apple..

  Neem nou bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Dit was gemaakt (in 1990) op en voor Macintosh door Knoll c.s.. Toen was Photoshop echt geen consumenten programma. De grafische zakelijke wereld werkte toen op Apple computers. Niet dat Apple perse alleen voor de zakelijke markt werkte, maar ik denk dat de prijsstelling en pakketen als Photoshop wel Apple in de zakelijke wereld zette.
  .
  In die tijd was Jobs met hele andere dingen bezig…
  .
  Steve komt weer bij Apple en introduceert de iMac en ineens is Apple een particuliere gadget geworden, omdat Steve Jobs idd meer heil ziet in de particuliere markt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Mee eens, maar wat zou er zijn gebeurd als Steve niet terug zou zijn gekomen bij Apple?
  Daar heb je niet veel fantasie voor nodig want Apple stond dankzij het management (John Scully dus) op de rand van de afgrond. En die eerste iMac redde het bedrijf letterlijk. Je kunt niet alleen draaien op zakelijke klanten (dat doet Microsoft ook niet) alleen is de weegschaal niet alleen te ver doorgeslagen naar de particuliere kant, maar ziet men de consument als iemand die nog steeds niks van computers af weet waardoor het OS en de Apple software (denk aan de reacties op het nieuwe iMovie en later FCPX) steeds geslotener wordt. En dat lijkt besmettelijk te zijn (RDF anyone?) want de laatste versie van Adobe Acrobat X waar ook nog eens ‘pro’ in de naam staat ziet er plotseling uit als een programma voor beginners.

 • Profielfoto
  JTD

  Ja, Hendrik, dat ben ik het helemaal mee eens.
  Ik begrijp wel dat Apple gered is door de iMac, maar in de dagen dat ik kennis mocht maken met Apple producten draaide er Photoshop 3.0 op. Net geupdate van 2.0 en aan die Apple hing een Hasselblad met digitale achterwand.
  Voor mij was Apple dus professioneel. En dat geld voor vele die in die tijd met Apple’s werkte, nog steeds. Alleen verdient Apple die naam allang niet meer. Aan Apple is niks pro’s aan. Het is pure consumenten spul geworden en dat is zo jammer.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik hoor enkel consumenten, consumenten. Nogmaals hebben jullie serieus met FCPX gewerkt? Wat kan FCPX icm Lion niet wat FCP7 wel kon? Hoe voelen jullie je in de steek gelaten? De iMac is op consumenten gericht maar kan uitgebreid worden zodat een professional er goed op kan werken. Is dat niet genoeg dan heb je nog de Mac Pro. Op barefeats zijn nog een tal van benchmarks te vinden waarin het verschil tussen de Mac Pro en de iMac / MacBook Pro uiterst klein zijn.
  .
  Tijden veranderen en al jaren verschuift de grens van ‘Pro’ naar ‘Consument’. Of het nou een iMac of bijvoorbeeld Canon met haar EOS 300D is. Consumenten krijgen zogenaamde pro-tools in handen. Hoeveel van de FCP7 mensen maken nou daadwerkelijk Blockbusters en Hollywood producties? Ik denk dat 99% van de gemaakte professionele films, korte bedrijfsfilms en dergelijke zijn. Die snel hun weg naar het wereld wijde web moeten vinden.
  .
  Apple voelt de tijdsgeest goed aan. Ik weet niet of jullie al mijn link over FCPX hebben gekeken? Daarin worden ook een aantal rake punten genoemd over de oude FCP7 workflow en gedachte, zie m’n vorige post. De nadruk wordt minder op software en hardware kennis gelegd maar op persoonlijke creativiteit en kunnen. Iedereen is ontwerper, soft- en hardware staat dat steeds minder in de weg, welkom in 2011.

 • Profielfoto
  strigoi

  want de laatste versie van Adobe Acrobat X waar ook nog eens \’pro\’ in de naam staat ziet er plotseling uit als een programma voor beginners.

  Het is dus niet professioneel omdat het makkelijk is in gebruik? Waarom wil je 8 pagina’s van voorkeuren als je 7.5 van die pagina’s nooit gebruikt? FCPX ziet eruit als iMovie maar is wel degelijk een ‘professioneel’ programma.

 • Profielfoto
  weazel

  @strigoi Professionals gebruiken die 7.5 pagina’s aan voorkeuren dus wel. Als regisseur werk ik vaak met verschillende editors. Geen van hen is overgestapt naar FCP X, omdat het simpelweg geen optie is voor hen. Er ontbreken functies die essentieel zijn voor het maken van een commercial of speelfilm.
  Exportfuncties naar OMF of EDL files zal Tante Truus niet nodig hebben om haar vakantiefilmpjes te editen, maar als je serieus bezig bent wel.

  Je merkt aan de Apple koers dat ze de professionele gebruiker steeds minder vaak tegemoet komen. Zie ook de schermen. Zo’n glasplaat voor je Cinema Display is allemaal leuk en aardig, maar als grafisch ontwerper kun je er niet mee werken omdat het ding reflecteert.

  Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen. Veel mensen in het professionele werkveld bereiden zich voor op een switch. Als FCP pro niet meer wordt gecontinueerd zal er, tegen de tijd dat FCP 7 ‘outdated’ raakt, overgestapt moeten worden naar AVID of Premiere. En dat is gewoon heel jammer.