Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 december 2011

Films op je Mac met Pathé, TV op je iPad met Ziggo

De dagen worden korter, het weer onstuimiger. Tijd dus om de verwarming een graadje hoger te zetten en lui op de bank voor de buis te ploffen, of toch niet? Meer dan ooit worden iPhones, iPads en Macs door tv-kijkers (in ieder geval door OMT’ers) gebruikt om in hun mediabehoefte te voorzien.

Deze week zijn er twee diensten bijgekomen die het nog makkelijker maken om met een filmpje of tv serie op de bank te hangen, zonder de tv aan te hoeven zetten. Bioscoopketen Pathé komt met een website vol huurfilms on-demand en kabeltelevisie-provider Ziggo heeft een app uitgebracht waarmee abonnees tv kunnen kijken op hun iPad. OMT neemt ze beiden onder de loep en benoemt de alternatieven.

Pathé thuis
Bioscoopuitbater Pathé heeft een nieuwe website geïntroduceerd: Pathe Thuis. Hierop zijn tientallen speelfilms als videostreams beschikbaar. Voor € 5 euro kan een film in SD kwaliteit bekeken worden. HD versies kosten € 6.-. Het bedrijf streeft er naar om films binnen vier maanden na uitkomst in de bioscoop aan te kunnen bieden via Pathé Thuis. De collectie bestaat nu uit 85 films, maar dat moeten er (veel) meer worden.

Een alternatief is natuurlijk de iTunes Store. Hier worden op dit moment meer films aangeboden, de huurprijs is in de meeste gevallen lager én je hebt de keuze om films te kopen. Daarentegen zijn er al films te vinden bij Pathé Thuis die (nog) niet via iTunes verkrijgbaar zijn. Ook zijn alle films bij Pathé ondertiteld terwijl dit bij iTunes alleen sporadisch het geval is.

Pathé Thuis is Mac compatible. Je moet wel de meest recente versie van Microsoft Silverlight installeren om er gebruik van te kunnen maken. Daarmee is de dienst dus niet compatible met iOS. Heb je een Smart TV van Samsung, dan kan je een speciale app downloaden waarmee je de on-demand dienst direct op je TV kan gebruiken.

Ziggo TV
In navolging van KPN en vooruitlopend op UPC biedt kabelexploitant Ziggo zijn abonnees vanaf nu de mogelijkheid om live televisie te kijken op hun iPad. De 2.0-versie van de gratis Ziggo app bevat livestreams van Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, Net5, SBS6 en Veronica. Deze kunnen via het eigen WiFi-netwerk van de abonnees bekeken worden. Volgens Bright wordt het in de toekomst ook mogelijk om live TV te kijken op de iPhone. Nu biedt de Ziggo app alleen nog een TV-gids voor iPhone-gebruikers.

Zoals genoemd bieden andere TV-aanbieders eigen Apps met gelijksoortige functionaliteit. Het nadeel van al deze apps, inclusief de nieuwe Ziggo app, is echter dat ze alleen werken via een WiFi-verbinding. Wil je écht mobiel tv kunnen kijken, dan biedt Elgato’s EyeTV twee oplossingen. Door een Eye TV-stick op je Mac aan te sluiten en de bijhorende iOS-app te downloaden kan je overal in huis én onderweg via WiFi of 3G livestreams zien van alle zenders die je Eye TV-stick kan ontvangen, zolang je Mac maar aanstaat. Wil je ‘puur’ op je iPad tv kijken dan is er nog EyeTV Mobile; een stick met ingebouwde DVB-T antenne die je direct via de dock-connector aansluit op je iPad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Films op je Mac met Pathé, TV op je iPad met Ziggo
Sluiten