Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 december 2011

Coole Mac-gadgets voor de kerst

Over een week zijn de kerstdagen weer voorbij. Dat betekent dat je nog maar een paar dagen hebt om alle kerstcadeau’s voor vrienden en familie in huis te halen. Onze redactie heeft gadgetshoppende OMT’ers al een handje geholpen met een serie kadotips. Toch hebben we nog een aantal gadgets voor Mac en iOS gevonden die we je niet willen onthouden omdat ze leuk zijn om te geven, te krijgen of gewoon om naar te verlangen voor volgend jaar.

In deel 1 bekijken we vijf accessoires voor Mac-gebruikers. Van een scanner op binnenzakformaat tot dé gereedschapsset voor doe-het-zelf-Maccers.

AirPrint voor de 99%
Printen van een iPad, iPhone of iPod touch kan tegenwoordig, maar alleen als je een printer hebt die Apple’s AirPrint-standaard ondersteunt en dat zijn er niet veel. Nog problematischer is het voor bedrijven waar de iPad en iPhone gebruikt wordt. AirPlay-compatbile netwerkprinters zijn namelijk nóg schaarser. Gelukkig is er nu een oplossing waarmee élke netwerkprinter via AirPrint aangestuurd kan worden.

Het bedrijf Lantronix komt met de xPrintServer op de markt. Dit kastje ter grote van een iPhone maakt van élke netwerkprinter (oftewel, een printer met een ethernetpoort) een AirPlay-printer. Het enige dat je hoeft te doen is de xPrintServer ergens in het netwerk aan te sluiten. Vervolgens worden alle printers op dat netwerk herkend en toegankelijk gemaakt voor AirPrint via het draadloze netwerk.

Wie de xPrintServer nog dit jaar aan zijn of haar systeembeheerder cadeau wil doen moet nog even een tegoedbon uitprinten. Het kastje komt pas begin volgend jaar op de markt. Het gaat $150,- kosten en is nu al online te bestellen.

 

Toetsenbord en Magic Trackpad, voor altijd samen
Accessoires waarmee Apple’s draadloze toetsenbord en het Magic Trackpad samengebracht worden in één houder zijn er al genoeg. Zo bespraken we vorig jaar al een mooie maar prijzige houten plank. Een meer gangbare oplossing is de Magic Wand. Dit minimalistische stukje plastic koppelt toetsenbord en trackpad aan elkaar, maar dekt daarmee de aan/uit-knop van het toetsenbord af. Ook is het geheel door het minieme omhulsel moeilijk op schoot te houden, terwijl dat juist een reden kan zijn om een trackpad en toetsenbord aan elkaar te koppelen.

Gelukkig is er een nieuwe gadget op de markt die het zelfde doet als de Magic Wand, maar dan beter: de Clique van Henge Docks. De houder is niet meer dan een wit plastic kuipje voor een toetsenbord en een trackpad. Het geheel is daarmee eenvoudig op schoot te houden. Daarnaast hebben de makers rekening gehouden met de aan-uitknop van het toetsenbord en de trackpad. Beiden zijn nog steeds te bedienen als ze in de houder zitten.

Clique is te koop voor $24,95 en is te bestellen op de site van Henge Docks.

Clique houder voor trackpad en toetsenbord

Klussen met je Mac ertussen
Voer jij graag zelf upgrades of reparaties uit aan je Mac of iOS-apparaat? Geef je je geld liever aan andere dingen uit dan aan de dure harddisk- en RAM-upgrades die Apple aanbiedt? Dan heeft de website iFixit Hét kerstcadeau voor jou: een set gereedschap waarmee je tot het binnenste van elk apparaat uit Cupertino komt.

iFixit staat vooral bekend als de site die na uitkomst van een nieuwe Apple-gadget als eerste in staat is om het vakkundig uit elkaar te halen. Dat doen ze met een breed arsenaal aan gereedschappen. Elk apparaat heeft immers weer schroefjes en klemmetjes in nieuwe vormen en groottes. De site biedt nu een complete set van dit gereedschap aan voor doe-het-zelvende Mac-gebruikers.

Je kunt kiezen voor een complete set schroevendraaiers met 54 bitjes of een luxe versie met extra spateltjes en andere instrumenten in een speciaal opbergtasje. De standaardset kost $25 en de complete set mag weg voor $60. Oh, en mocht je niet weten waar te beginnen bij het repareren of upgraden dan heeft iFixit natuurlijk ook een enorme database aan handleidingen voor Mac’s en iOS-apparaten.

 

Kleiner projecteren
Vroeger waren LCD-projectors, of ‘beamers’ zoals we ze in Nederland (maar nergens anders) noemen zo groot en zo duur dat ze alleen in de zakelijke markt gebruikt werden. Tegenwoordig zie je projectors steeds vaker de huiskamer in komen. Sinds een paar jaar zijn er zelfs beamers op zakformaat, die via laserlicht projecteren. Een nadeel van deze projectors is dat ze qua resolutie meestal niet verder komen dan 845×480 pixels. De lichtopbrengst is nog teleurstellender. De ansilumen komen zelden boven de 100 waarmee het pikkedonker moet zijn om iets van het beeld te kunnen zien.

Dell komt nu met het beste van beide werelden: een échte projector, maar wel zo klein dat ie in elke tas past: de M110-projector. Dit beamertje is 10,4 cm x 10,5 cm x 3,7 cm en weegt slechts 360 gram. Een ingebouwde LED-lamp van 20.000 branduren zorgt voor 300 ansilumen. De resolutie is 1280×720, ook wel bekend als 720p.

Dankzij een ingebouwd SD-cardslot en een USB-aansluiting voor externe harddisks kan je direct video’s en foto’s afspelen op het kleine beamertje. Externe apparaten kunnen aangesloten worden via een HDMI of VGA. Oh, en dan is er nog One More Thing…  het kan ook draadloos! Video- en fotomateriaal kan via iOS-apparaten naar de M110 gestreamd worden. Met een los-verkrijgbare USB-dongle kan je zelfs het scherm van je Mac draadloos naar de beamer sturen.

De M110 kost € 439,11. De optionele USB-dongle kost € 53,55. Beiden zijn, zoals alles bij Dell, alleen online te bestellen.

Dell m110-projector

 

Een dot van een scanner
Een scanner is nou typisch zo’n apparaat dat je nooit nodig hebt… totdat je ‘m nodig hebt. Met een beetje geluk zit er al een in je all-in-one-printer ingebouwd, maar wat als dat niet het geval is? Wil je écht zo’n pannenkoek in huis halen voor dat sporadische scannetje?

Als het antwoord ‘nee’ luidt, dan is Doxie iets voor jou: een supersimpele, supercompacte 600 dpi-scanner voor de Mac. Doxie is een klein balkje met een gleuf waar precies een A4’tje doorheen past. De scanner trekt (letterlijk) alle maten papier van visitekaartjes tot A4. Het apparaat wordt via USB aangesloten op je Mac en haalt daar ook z’n stroom vandaan. Eén kabel volstaat dus.

Er is ook een luxer model; de Doxie Go. Deze heeft een accu en hoeft daardoor niet aangesloten te worden. Scans kunnen via een ingebouwd SD-cardslot opgeslagen worden. Zodra je de scanner via USB aansluit worden de scans ingeladen op je Mac. Met een optionele uitbreidingskit kan de Doxie Go zelfs scans direct naar een iPhone of iPad sturen.

De Doxie kost $149, de draadloze Doxie go kost $199 en voor de iOS-kit betaal je $39, allemaal online te bestellen.

Doxie scanner
Reageer op artikel:
Coole Mac-gadgets voor de kerst
Sluiten