Coole Mac-gadgets voor de kerst

21 reacties

Over een week zijn de kerstdagen weer voorbij. Dat betekent dat je nog maar een paar dagen hebt om alle kerstcadeau’s voor vrienden en familie in huis te halen. Onze redactie heeft gadgetshoppende OMT’ers al een handje geholpen met een serie kadotips. Toch hebben we nog een aantal gadgets voor Mac en iOS gevonden die we je niet willen onthouden omdat ze leuk zijn om te geven, te krijgen of gewoon om naar te verlangen voor volgend jaar.

In deel 1 bekijken we vijf accessoires voor Mac-gebruikers. Van een scanner op binnenzakformaat tot dé gereedschapsset voor doe-het-zelf-Maccers.

AirPrint voor de 99%
Printen van een iPad, iPhone of iPod touch kan tegenwoordig, maar alleen als je een printer hebt die Apple’s AirPrint-standaard ondersteunt en dat zijn er niet veel. Nog problematischer is het voor bedrijven waar de iPad en iPhone gebruikt wordt. AirPlay-compatbile netwerkprinters zijn namelijk nóg schaarser. Gelukkig is er nu een oplossing waarmee élke netwerkprinter via AirPrint aangestuurd kan worden.

Het bedrijf Lantronix komt met de xPrintServer op de markt. Dit kastje ter grote van een iPhone maakt van élke netwerkprinter (oftewel, een printer met een ethernetpoort) een AirPlay-printer. Het enige dat je hoeft te doen is de xPrintServer ergens in het netwerk aan te sluiten. Vervolgens worden alle printers op dat netwerk herkend en toegankelijk gemaakt voor AirPrint via het draadloze netwerk.

Wie de xPrintServer nog dit jaar aan zijn of haar systeembeheerder cadeau wil doen moet nog even een tegoedbon uitprinten. Het kastje komt pas begin volgend jaar op de markt. Het gaat $150,- kosten en is nu al online te bestellen.

 

Toetsenbord en Magic Trackpad, voor altijd samen
Accessoires waarmee Apple’s draadloze toetsenbord en het Magic Trackpad samengebracht worden in één houder zijn er al genoeg. Zo bespraken we vorig jaar al een mooie maar prijzige houten plank. Een meer gangbare oplossing is de Magic Wand. Dit minimalistische stukje plastic koppelt toetsenbord en trackpad aan elkaar, maar dekt daarmee de aan/uit-knop van het toetsenbord af. Ook is het geheel door het minieme omhulsel moeilijk op schoot te houden, terwijl dat juist een reden kan zijn om een trackpad en toetsenbord aan elkaar te koppelen.

Gelukkig is er een nieuwe gadget op de markt die het zelfde doet als de Magic Wand, maar dan beter: de Clique van Henge Docks. De houder is niet meer dan een wit plastic kuipje voor een toetsenbord en een trackpad. Het geheel is daarmee eenvoudig op schoot te houden. Daarnaast hebben de makers rekening gehouden met de aan-uitknop van het toetsenbord en de trackpad. Beiden zijn nog steeds te bedienen als ze in de houder zitten.

Clique is te koop voor $24,95 en is te bestellen op de site van Henge Docks.

Clique houder voor trackpad en toetsenbord

Klussen met je Mac ertussen
Voer jij graag zelf upgrades of reparaties uit aan je Mac of iOS-apparaat? Geef je je geld liever aan andere dingen uit dan aan de dure harddisk- en RAM-upgrades die Apple aanbiedt? Dan heeft de website iFixit Hét kerstcadeau voor jou: een set gereedschap waarmee je tot het binnenste van elk apparaat uit Cupertino komt.

iFixit staat vooral bekend als de site die na uitkomst van een nieuwe Apple-gadget als eerste in staat is om het vakkundig uit elkaar te halen. Dat doen ze met een breed arsenaal aan gereedschappen. Elk apparaat heeft immers weer schroefjes en klemmetjes in nieuwe vormen en groottes. De site biedt nu een complete set van dit gereedschap aan voor doe-het-zelvende Mac-gebruikers.

Je kunt kiezen voor een complete set schroevendraaiers met 54 bitjes of een luxe versie met extra spateltjes en andere instrumenten in een speciaal opbergtasje. De standaardset kost $25 en de complete set mag weg voor $60. Oh, en mocht je niet weten waar te beginnen bij het repareren of upgraden dan heeft iFixit natuurlijk ook een enorme database aan handleidingen voor Mac’s en iOS-apparaten.

 

Kleiner projecteren
Vroeger waren LCD-projectors, of ‘beamers’ zoals we ze in Nederland (maar nergens anders) noemen zo groot en zo duur dat ze alleen in de zakelijke markt gebruikt werden. Tegenwoordig zie je projectors steeds vaker de huiskamer in komen. Sinds een paar jaar zijn er zelfs beamers op zakformaat, die via laserlicht projecteren. Een nadeel van deze projectors is dat ze qua resolutie meestal niet verder komen dan 845×480 pixels. De lichtopbrengst is nog teleurstellender. De ansilumen komen zelden boven de 100 waarmee het pikkedonker moet zijn om iets van het beeld te kunnen zien.

Dell komt nu met het beste van beide werelden: een échte projector, maar wel zo klein dat ie in elke tas past: de M110-projector. Dit beamertje is 10,4 cm x 10,5 cm x 3,7 cm en weegt slechts 360 gram. Een ingebouwde LED-lamp van 20.000 branduren zorgt voor 300 ansilumen. De resolutie is 1280×720, ook wel bekend als 720p.

Dankzij een ingebouwd SD-cardslot en een USB-aansluiting voor externe harddisks kan je direct video’s en foto’s afspelen op het kleine beamertje. Externe apparaten kunnen aangesloten worden via een HDMI of VGA. Oh, en dan is er nog One More Thing…  het kan ook draadloos! Video- en fotomateriaal kan via iOS-apparaten naar de M110 gestreamd worden. Met een los-verkrijgbare USB-dongle kan je zelfs het scherm van je Mac draadloos naar de beamer sturen.

De M110 kost € 439,11. De optionele USB-dongle kost € 53,55. Beiden zijn, zoals alles bij Dell, alleen online te bestellen.

Dell m110-projector

 

Een dot van een scanner
Een scanner is nou typisch zo’n apparaat dat je nooit nodig hebt… totdat je ‘m nodig hebt. Met een beetje geluk zit er al een in je all-in-one-printer ingebouwd, maar wat als dat niet het geval is? Wil je écht zo’n pannenkoek in huis halen voor dat sporadische scannetje?

Als het antwoord ‘nee’ luidt, dan is Doxie iets voor jou: een supersimpele, supercompacte 600 dpi-scanner voor de Mac. Doxie is een klein balkje met een gleuf waar precies een A4’tje doorheen past. De scanner trekt (letterlijk) alle maten papier van visitekaartjes tot A4. Het apparaat wordt via USB aangesloten op je Mac en haalt daar ook z’n stroom vandaan. Eén kabel volstaat dus.

Er is ook een luxer model; de Doxie Go. Deze heeft een accu en hoeft daardoor niet aangesloten te worden. Scans kunnen via een ingebouwd SD-cardslot opgeslagen worden. Zodra je de scanner via USB aansluit worden de scans ingeladen op je Mac. Met een optionele uitbreidingskit kan de Doxie Go zelfs scans direct naar een iPhone of iPad sturen.

De Doxie kost $149, de draadloze Doxie go kost $199 en voor de iOS-kit betaal je $39, allemaal online te bestellen.

Doxie scanner

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  eiskoud

  Kan dat AirPrint niet ook goedkoper en makkelijker met een airport express?

  Edit: >> nee dat werkt dus niet… beetje jammer

 • Profielfoto
  laurenske

  Hier in Vlaanderen zeggen wij ook enkel beamer en niet projector hoor! Ik weet in ieder geval wat ik weer moet kopen deze kerst.;)

 • Profielfoto
  maarten1909

  @eiskoud, zat ik ook aan te denken.

 • Profielfoto
  segher

  ja dat dacht ik ook en dan heb er ook nog eens een airport express bij:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  nice:eek:

 • Profielfoto
  segher

  trouwens dat beamertje vind ik wel echt geniaal en heel handig

 • Profielfoto
  ugodehaes

  het leukste aan die doxie-scanner is dat je er een eye-fi memory-kaartje in kan steken, en dan heb je plots een wireless scanner!

 • Profielfoto
  Japsuh

  Volgens wikipedia wordt beamer ook in Duitsland gebruikt…

 • Profielfoto
  Matthijn

  Zo’n doxie stijl scanner is best leuk en handig. Maar een beetje prijzig, zijn er niet goedkopere vergelijkbare?

 • Profielfoto
  dinck

  Eigenlijk jammer dat er geen draadloos nummeriek toetsenbord is, dat zou ik veel prettiger vinden in combinatie met de Henge Dock of de MagicWand.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Die Clique van Henge Docks zou ik wel willen hebben, maar ik wil hem gewoon in NL kunnen kopen.

 • Profielfoto
  Digilike

  @ugodehaes: geniaal!

 • Profielfoto
  JJmac

  Lijkt mij wel handig zo’n leuk gereedschap setje, kun je deze ook in Nederland kopen, heb verder geen ervaring met betaling in het buitenland.

 • Profielfoto
  Lau24

  Omg! m’n portemonnee zal het zwaar gaan krijgen de komende tijd!:razz:

 • Profielfoto
  Afroholic

  Dell mini beamer…… ik zeg doen! ideaal voor een studenten kamertje

 • Profielfoto
  karelschapie

  Een doxie scanner voor $149 of een all in 1 printer scanner combi voor 40 a 50 euro. Ik weet het wel hoor…

 • Profielfoto
  Nickalicious

  het leukste aan die doxie-scanner is dat je er een eye-fi memory-kaartje in kan steken, en dan heb je plots een wireless scanner!

  Oke wireless stroom via Wi-Fi?

 • Profielfoto
  KR1275

  ’t Is kerstcadeaus, geen kerstcadeau’s.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk zo’n baby-beamertje, zo maak je van elke kamer een thuisbioscoop. Je MacBookje plus dat ding van Dell. Alleen jammer dat ie toch wat prijzig is, maar ja een goede grotere beamer kost dat ook. Eigenlijk wacht ik tot er een beamer is ingebouwd in de iPad of misschien zelfs de iPhone. Daar gingen eerder geruchten over, maar of het zover komt…? De scanner vind ik ook een handig ding, maar ben bang dat je het koopt omdat het zo handig lijkt en dan toch nooit gebruikt.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Airprint kan ook op andere printers dan de ondersteunde. Google maar even op “airprint”. Bijvoorbeeld: http://netputing.com/airprintactivator/

 • Profielfoto
  iHans

  Heeft iemand van jullie een Doxie besteld? Heb hem zelf 20 februari besteld, en weet niet goed hoe lang ik moet wachten. Kan het pakket niet langer volgen. Laatste bericht was: Your item was processed through our ISC MIAMI FL (USPS) facility on February 25, 2012 at 11:50 am. The item is currently in transit to the destination.